Milyen vitamin adag kell valójában

Szerző: | Alga hatásai, Fogyókúra

 Vitamin adag : miből mennyi kell, és miért. Ha fontos az egészséged, tudnod kell mire is van szükséged valójában.                                                                                                                                                                                                Greenlife.hu Webshop

Érvek, és ellenérvek a vitamin adag nagyságáról. 

Mivel a vitaminok (definíció szerint) olyan, az egészség fenntartásához szükséges vegyületek, amelyeket az emberi szervezet nem képes előállítani, ma már senki nem vonja kétségbe fogyasztásuk szükségességét. (ITT a C vitaminról)

A vita (mert vitatkozni mindig, mindenen lehet) általában a bevitel módján és mértékén folyik.

Elméletileg az étkezéssel minden, a test számára szükséges anyagot biztosítani tudunk. Elméletileg.

De egyszer gondold végig mennyi féle ételt ettek  a nagyszüleink, és mennyi félét fogyasztunk ma. Csak egyetlen példa: az a ritka kivétel vagy, aki erdei gombát szed, és fogyaszt, vagy a gombafogyasztásod kimerül a csiperke fehér/barna változatának váltogatásában? Közismerten, rendszeresen 20 ehető gombafajt szednek, de még egyszer ennyi, és több van még, ami ehető, finom, de kevésbé ismert, vagy ritka gombafaj. Ha szeded tudod ezt. ha nem: khmmm! Ennyit a változatosságról. És a termesztés módjáról, a szállítás, árusítás visszásságairól még nem is beszéltünk.

valtozatos-etelek-vitamin-adag

Szóval szerintem csak elméletileg lehet a megfelelő vitamin adag az ételeinkben.

Tény, hogy bizonyos betegségekben (táplálkozási, felszívódási zavarok), állapotban (várandósság) a megfelelő vitamin adag bevitel biztosításához szükséges a koncentrált formában, kapszulákkal, tablettákkal történő vitaminpótlás.

Miből kell, és mennyi. Mi a helyes vitamin adag? Ez itt a kérdés.

Enni, vagy nem enni? ( Mármint a táplálék kiegészítőket, ha egy kicsit Shakespeare-vel humorizálunk) Az itt a kérdés!

Nagy a zavar, mert mindig annak hiszünk, aki éppen meggyőzőbb érveket sorakoztat föl.

És talán annak, akinek több a Dr. a neve előtt. (erről írtam egyszer, lehet ez nagyon megtévesztő, főleg MLM építő lendületes szógyártók élhetnek vissza vele. Persze, akinek nem inge, nem veszi magára)

A vitaminok napi adagját RDA* -mint ajánlott napi mennyiség-, és UL** -mint megengedett maximális mennyiség-, jelzéssel dugják le a torkunkon, azért mondom ezt, mert ugyan ki az az átlag fogyasztók között, aki RDA-zik, és UL-ezik.

Ráadásul országonként eltérhet az RDA számításának módja, az ajánlott napi vitamin adag beviteli értékek gyakran nagyon, (akár többszörösen) eltérhetnek, annak ellenére, hogy az Ember élettani szükségletei hasonlóak (figyelem: a környezet nagyon befolyásolja az egyes anyagok szükséges mennyiségét, de az Ember, azonos környezetben általában hasonló élettani szükséglettel él)

Ha ez kicsit bonyolult, akkor lefordítom: másképp számolnak, más eredményt kapnak, más napi vitamin adag ‘jön ki’, miközben a mértékegység ugyanaz. Káosz van.

A minimális  vitamin adag megkövetelése a fogyasztók megtévesztésének megakadályozását célozza, a megengedett felső vitamin adag meghatározása viszont biztonságossági célokat szolgál.

Mert tudod, a vitaminok egy része ugyanis vízoldékony, és  kiürül a szervezetből,  bármekkora vitamin adag, szinte lehetetlen túladagolni, másik részük viszont zsíroldékony, felhalmozódhat a szövetekben, ezért túladagolva, különösen hosszú távon, hipervitaminózis alakulhat ki, mérgezési tünetek jelentkezhetnek. (azért tegyük hozzá, hogy míg bizonyos vitaminok hiánya akár halálos is lehet, addig a hipervitaminózis viszonylag könnyen megszüntethető, és legalábbis nem életveszélyes)

tulvitaminozas-vitamin-adag

A vitamin-túladagolás tünetei a zsíroldékony A-, D-, E- és K-vitaminok közül az első három esetén a legjelentősebbek, ezért azok fogyasztásánál szükséges szigorúbban betartani az ajánlott dózishatárokat.

Mivel ezek a panaszok egyéb okok miatt is felléphetnek, nagyon nehéz tetten érni a vitamin túladagolást. Nézzük csak:

#1. A vitamin adag túlzása esetén: hányás, gyomorpanaszok, rossz közérzet, étvágycsökkenés, fáradékonyság, ingerlékenység, ízületi fájdalmak, vesebántalmak és hajhullás.

#2. E vitamin adag túlzása esetén: fejfájás, kettős látás, izomgyengeség, emésztőrendszeri probléma

#3. D vitamin adag túlzása esetén: gyomorpanaszok, hányás, hányinger, hasmenés, gyengeség, ( eddig mindez egy görbe éjszaka utáni másnaposság is lehet).  DE: súlyosabb esetben törékennyé válnak a csontok, megemelkedik a vér kalciumszintje (hiperkalcémia), valamint a lágyszövetek elmeszesedése és vesekőképződés veszélye állhat fenn. (figyelem, K2 vitamin fogyasztásával a D vitamin túladagolás káros következményei egészség előnnyé változtathatók, valamint a magnézium pótlás is fontos, egyéb okokból)

Miről beszélünk tehát: Egy-egy kiragadott, valamiért favorizált vitamint nagy dózisban szedni tartósan nem ésszerű. Mivel a szervezetben minden mindennel összefügg, harmonikusan kell a vitamin adagokat egymáshoz viszonyítva emelni.

Mit vársz a vitamin adag növelésétől? És mit várhatsz?

A valóság ez esetben is bonyolult. Először is, nem mindegy, milyen elvárásokat támasztasz egy vitamin, ásványi anyag nyomelem állapot- kezeléssel kapcsolatban. Ha ugyanis az elvárás irreális, a negatív eredmény eleve “garantált”.

Ez a helyzet  pl.:a multivitamin-készítmények szellemi teljesítményre kifejtett hatásával: nem tudni, miért gondolták, és miért reklámozzák, hogy ez a kezelés hatásos lenne; valójában a semmilyen=negatív eredmény egyáltalán nem meglepő. Egyébként nem hinném, hogy túl sokan az elbutulás ellen szednének multivitamint – aki eddig ezért tette, az most megtudhatta, hogy nincs értelme. (persze megint nem nevezhetem meg az adott vizsgálatban használt multivitamint, de az összetétel, és a dózis az eredményt eleve befolyásolta. A táplálék kiegészítők egy része igenis véd az elbutulástól, kérdés ezek adagja a multivitaminban.)(bővebben ITT )

És itt el is érkeztünk a következő problémához, ami a termék összetétellel kapcsolatos. Ami biztos: egyetlen kapszulában, tablettában nem fér el a szükséges napi összetett vitamin.

egyetlen-kapszula-vitamin-adag

A multivitamin kifejezést összetett, vitamint, ásványi anyagot, és nyomelemet, sőt, növényi kivonatokat is tartalmazó termékre használjuk, nem helyesen, de elfogadottan. És, tetszik vagy nem, de a kapszulában, és a tablettában még hordozó/ kötőanyag is van. 1 kapszula kb.: 600 mg-1200mg, azaz 1 gr. körüli, mondhatnánk nagyvonalúan. ( de már egy valamire való C vitamin maga 500-1000 mg )

Nahát: nem fér el! A napi 1x multivitamin egy megtévesztés.

Általánosságban elmondható, hogy minden, ami a vitaminok vitaminfunkcióján túl van (rákmegelőzés, öregedésgátlás stb.) meglehetősen ingoványos talaj, ami lemérhető azzal is, hogy egymást érik a negatív és pozitív vizsgálati eredmények. A vitamintermékeket gyártó cégek természetesen a pozitív eredményeket hangsúlyozzák, a szkeptikusok pedig a negatívakat. Szerintem a baj a felelőtlen túlzó ígéretekkel van, etikátlan, és túlzó elvárásokat indukál.

Mindezek után érdemes-e multivitaminokat szednünk?

A vitaminokkal, ásványi anyagokkal kapcsolatos elvárások egy része irreális.

-Vagy azért, mert adott hatással az adott anyag nem is rendelkezik,

-vagy pedig azért, mert a termék összetétele nem alkalmas a kívánt cél elérésére.

Rákot meggyógyítani, 100%-osan megelőzni, megfiatalítani, méregteleníteni stb. egyik készítmény sem fog. Jó lenne, ha ezeket a termékeket arra használnánk, amire valók: vitaminhiány kezelésére vagy nem megfelelően kiegyensúlyozott táplálkozás kiegészítésére.

Ami még bizonyítható a vitamin adag kapcsán.

Aki táplálékkiegészítőket szed (köznéven: multivitamint, értsd összetett táplálék kiegészítőt), az általánosságban egészségesebb. Mert a bevitt anyagok is jó hatással vannak rá, mert valószínűleg jobban odafigyel magára, vélhetően sportosabban is él.

Következtetés:  a vitamin adag kapcsán.

A kevés hatóanyagú termékek haszontalanok, a borzalmas hiány betegségeket megelőznék, de azt a mi vidékünkön, itt Európában az általában bőséges táplálkozás is biztosítja.  Védőhatást nagyobb adagokkal tudsz biztosítani, itt azonban figyelni kell  egymáshoz képest a hatóanyag arányokra, ez elég nehéz külön külön vásárolt, és marékszámra fogyasztott termékekkel. Szinte lehetetlen.

Kell tehát egy jól összerakott természetes táplálékkiegészítő, ilyen a micro alga, vagy kell egy jól összeállított multivitamin, ami nem ígéri, hogy 1 gr. termékben benne van a megváltás,

Persze, hogy a természeteset ajánlom: a micro alga éppen egy minden egyben vitamin, mert egyetlen sejtben van minden, az élethez szükséges anyag, organikusan, megfelelő arányban, és nagyon jól hasznosuló formában. ITT találsz kiváló  micro-alga keveréket. A szinergikus*** hatás miatt jól teljesít, és sokaknál bizonyított már. ( bővebben: mire jó a micro alga )

folyekony-vitamin-adag

Válassz folyékony multivitamint (ITT), ez egy összetett, harmonikus termék.  15 ml/gr termékben már elfér ami kell, és kényelmesen egy korttyal megoldottad a napi vitamin adag kérdését. Nem akad meg a torkodon, és narancslével, vízzel jó kis koktél készül belőle. gyermekek is könnyedén használhatják. 

Dönts magad. Most már többet tudsz a tényekről.

Ja, igen, és oszd meg, kérem a facebookon. Ez az ismeret fontos lehet az ismerőseidnek is.

Jó egészséget! Pontos ismereteket!            Greenlife.hu Webshop                                 

Folytatom: 🙂

Virág Éva

alga-,és vitaminszakértő

reflux tanácsadó

**RDA számítása:  Az ajánlott vitaminbeviteli szintek megállapításához bonyolult számításokat végeznek, figyelembe véve a biokémiai folyamatokhoz feltétlenül szükséges mennyiségeket, a vegyületekkel végzett gyógyszertani vizsgálatokat, nagy populációkra kiterjedő felméréseket és még számos, itt nem részletezendő szempontot. Az ajánlott dózis kiszámításánál fontos szerepe van az ún. EAR értéknek (estimated average requirement, magyarul: becsült átlagos szükséglet), ami annak a dózisnak felel meg, amely a populáció felének biztosítja a vitaminszükségletét.Ennek eredményeként kalkulálják az ajánlott napi beviteli értékeket (angolul recommended daily allowance, annak rövidítése az RDA). Az RDA az a szükséges átlagos napi bevitel, ami a legtöbb egészséges felnőtt embernél eleget tesz a tápanyag-beviteli követelményeknek.

Az RDA-értékek alapján könnyen értékelhető, összehasonlítható a hazánkban forgalomban lévő számos multivitamin-készítmény. A (multi)vitaminok zöme étrend-kiegészítőként van forgalomban, amelyek esetén jogszabály írja elő, hogy egyetlen vitamin dózisa sem lehet kisebb a napi adagban az RDA 15%-ánál (a dózis felső szintje nincs jogszabályilag meghatározva). Érdemes tehát megnézni a számokat a dobozokon: az RDA 15%-át és 90%-át tartalmazó termékek vitamintartalma között hatszoros a különbség! Az összehasonlításnak, mint azt több példa (pl. B-vitaminok, várandósvitaminok) alátámasztja, van értelme.

*UL: a legfelső biztonságos beviteli szint (tolerable upper intake level, UL), vagyis az a maximális vitaminmennyiség, amely napi rendszeres bevitel mellett élettanilag tolerálható, az egészségre feltehetően nem fejt ki kedvezőtlen, ártalmas hatást. Az UL értékeket tudományos adatokon alapuló kockázatbecsléssel határozzák meg. Tekintettel arra, hogy az összes beviteli forrásból (táplálék, gyógyszerek, étrend-kiegészítők stb.) származó bevitel összege nem lépheti túl az UL-t, a hatóságok álláspontja szerint nem fogadható el, hogy bármely termék napi adagja az UL-t meghaladó dózisban tartalmazzon valamely vitamint

***szinergia: amikor a részek együtt többet teljesítenek, mint a a részek összege, többlet hozamot, vagy többlet eredményt adva

A fentiek nem minősülnek diagnózisnak, és nem ajánlott döntéseket hozni a személyes kezelőorvos jóváhagyása nélkül. 

*vitaminok : wikipédia- néha kétes értékű, de általános iránymutatásnak jó forrás.

Érdekességnek itt hagyom a vitaminokat, amik nem vitaminok..

Forrás: Sosem volt vitaminok
B4-vitamin: korábban az arginin és glicin, valamint a riboflavin (B2-vitamin) és piridoxin (B6-vitamin) keverékét nevezték B4-vitaminnak. Az arginin és glicin nem esszenciális aminosavak.
B7-vitamin: egy, a galambok emésztését javító anyagot illettek ezzel a névvel; összetételét nem azonosították; I-vitaminként is ismert; a biotin nevű vitamint is szokták B7-vitaminnak nevezni.
B8-vitamin: az adenozin-monofosztátot (AMP) és az inozitolt nevezték B8-vitaminnak; nem esszenciálisak.
B10-vitamin: egyes források szerint para-aminobenzoesav (PABA); nem szükséges külső forrásból pótolni, mivel a bélbaktériumok megfelelő mennyiségben termelik; más források szerint a folsav és a B12-vitamin keveréke, amely csirkék növekedését fokozta.
B11 vitamin: pteroil-heptaglutaminsav (PHGA), a B9-vitaminként ismert folsav egyik formája. Szinonim neve chick growth factor (azaz csirkenövekedési faktor), mivel állatkísérletekben azt figyelték meg, hogy hiányában a csirkék növekedése lassabb.
B13-vitamin: orotsav, nem esszenciális.
B14-vitamin: kémiailag nem azonosított növekedési faktor (állatkísérletben fokozta a kísérleti egyedek növekedését).
B15-vitamin: pangámsav; fogyasztásának nincs bizonyított haszna (tehát nem vitamin), azonban egyes vizsgálatok szerint potenciálisan rákkeltő, ezért forgalmazását több országban tiltják.
B16-vitamin: dimetil-glicin (DMG), a glicin aminosav származéka, amelyet az emberi szervezet is képes előállítani.
B17-vitamin: a több növényben megtalálható amigdalin “álneve”; daganatellenes hatással reklámozzák, valójában azonban nem képes szelektíven elpusztítani a rákos sejteket. Megfelelően nagy dózisban halált is okozhat, mivel a szervezetben hidrogén-cianid keletkezik belőle.(barackmag?)
B20-vitamin: az L-karnitint illették ezzel a névvel; nem esszenciális.
B22-vitamin: az Aloe vera növény kivonatát nevezték így – feltételezhetően jól megfontolt marketingokokból…

További “vitamin” érdekességek:

B37-vitamin: állítólag Szabó Gyuri bácsi beszél róla előadásain, mint a parlagfű “vitaminjáról”; természetesen nem létező anyagról van szó.
Bc-vitamin: a pteroil-glutaminsavat nevezték így; más források szerint a rovarok növekedését fokozó karnitin neve (egyik sem esszenciális).
Bp-vitamin: antiperosis-faktor néven is ismerték; a szárnyasok csontejlődési rendellenességét enyhítették vele, valószínűleg kolinban és mangánban gazdag anyagkeverék.
Bf-vitamin: karnitin.
Bm-vitamin: mio-inozitol, nem esszenciális.
C2-vitamin: anti-pneumonia (tüdőgyulladás-ellenes) vitamin; kémiailag nem azonosított, bizonyítatlan hatású anyag, J-vitaminként is emlegették.
F-vitamin: az esszenciális zsírsavakat illették ezzel a névvel. Ugyan ezek a vegyületek valóban szükségesek az egészség fenntartásához, ma már nem tekintik vitaminnak, mivel jelentősebb mennyiségre van szükségünk belőlük.
G-vitamin: riboflavin (B2-vitamin)-aktivitású anyagkeverék.
H-vitamin: valószínűleg a biotinnal azonos (vagy azzal azonos hatású) anyag.
I-vitamin: lásd B7-vitamin.
J-vitamin: lásd C2-vitamin.
L1-vitamin: a tejelválasztáshoz szükségesnek gondolt vegyület, valamilyen antranilsavszármazék, amelyet májból állítottak elő.
L2-vitamin: a tejelválasztáshoz szükségesnek gondolt vegyület, valamilyen adenozinszármazék, amelyet élesztőből állítottak elő.
M-vitamin: élesztőből előállított vérszegénységellenes faktor, kémiailag pterolil-glutaminsav (nem esszenciális).
N-vitamin: kémiailag nem azonosított, rákellenesnek feltételezett “vitamin”.
P-vitamin: a hajszálerek épségét védő anyagok keveréke; kémiailag növényi flavonoidok amelyeket ma is használnak terápiás céllal, azonban nem tekintenek esszenciálisnak.
P2-vitamin: állítólag Szabó Gyuri bácsi szerint ez a parlagfű egyik hatóanyaga; fiktív vegyület.
Q-vitamin: a Q10-koenzim téves megnevezése. A Q10-koenzim a szervezetben hasznos feladatokat tölt be (elsősorban az energiatermelésben), de nem esszenciális.
R-vitamin: a folsavval azonos.
S-vitamin: a streptogenin fehérjével rokon, a szárnyasok növekedését fokozó faktor, nem esszenciális; az angol szlengben az (anabolikus) szteroidok megnevezésére is használják.
T-vitamin: penészgombákból és rovarokból kinyert, patkányokban a fehérjék hasznosulását javító anyag; kémiailag nem jellemzett, az ember számára nem esszenciális.
U-vitamin: a káposztából kinyert, fekély- (ulcus) és baktériumellenes hatása miatt vitaminnak tekintett, valójában nem esszenciális metil-metionin.
V-vitamin: baktériumok növekedését fokozó, azonosítatlan anyag; az ember számára nem esszenciális. Az angol szlengben a Viagra és a vodka “beceneve”.
X-vitamin: az ecstasy (metiléndioxi-metamfetamin) nevű drog fedőneve az angol szlengben.

Forrás: https://kodpiszkalo.blog.hu/2013/02/06/vitaminok_mennyi_az_annyi_rda_ul_noael_es_tsai

Köszönet dr. Balogh Ancsának az segítő kritikáért : Málnalevél Patika  ITT

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

 • Akció! green-life-chlorella

  Green Life Chlorella Alga Tabletta (750 tabletta)

  11.970 Ft 10.970 Ft
  Kosárba rakom
 • Akció! greenlife-megamulti-multivitamin-ital

  Green Life MegaMulti Koktél folyékony multivitamin ital

  13.870 Ft 8.870 Ft
  Kosárba rakom
 • green-life-niacin-30-db-500mg-tartalmu-b3-vitamin-kapszula

  Green Life Niacin 30 db 500mg tartalmú B3 vitamin kapszula

  4.870 Ft
  Kosárba rakom
 • Akció! wellstar-green-gold-imune

  Wellstar Imune Alga Green Gold

  13.870 Ft 11.470 Ft
  Kosárba rakom

5 meglepő tünet, ami savas refluxra utal.

Ha ezek közül 3-nál többet tapasztalsz, biztosra veheted, hogy nem a véletlen műve. Ez a közérthető videó segít megérteni az okokat és összekötni a szálakat.

savas reflux tünetei

A témához kapcsolódó cikkek:

Savcsökkentők. Nesze nektek!

Kell ez nekünk? A savcsökkentők a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak. Valóban szükséges az, vagy csak a médiahatalom játszik velünk.?Mi van, ha többet árt, mint használ?

Ne emészd magad! A gyomorsav szükséges. És pont.

Az egészséged az étkezéseddel, és az emésztéseddel dől el. Vagy dől meg. Mi a rossz emésztés oka? Mi a gyomorsav szerepe az életedben? Hát az, hogy vagy emésztesz, vagy nem. Ez bizony gyomorsav kérdése!   

Méhcsípés? Darázscsípés? Lúgos? Savas?

Darázscsípés, vagy méhcsípés? Megfelelő gyors megoldást választva a fájdalmas duzzanat szinte azonnal megszüntethető. A darázscsípés ecettel, a méhcsípés szódabikarbónával gyógyítható.

Figyelmeztetetés:
A termék hatásai egyénileg változhatnak, a gyártó nem garantálja mindenkinél az egyforma hatásmechanizmust. A leírt adatok kizárólag tájékoztató céllal, a Magyar Alkotmány 61.§-ában rögzített szabad vélemény-nyilvánítás alapján íródtak. Az itt szereplő életmódra és táplálkozásra vonatkozó adatok és ajánlások szabad véleményt tükröznek. Mindamellett, hogy a leírtak szóról szóra igazak, nem minősíthetők diagnózisnak, vagy kezelési javaslatnak. Itt azt kell javasolnom, hogy mielőtt alkalmaznád az itt megfogalmazott dolgokat, keresd föl orvosod, és kérd ki a véleményét.
Figyelem: Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására, az étrendből hiányzó anyagok pótlására, esetleg speciális étrenden lévők (fogyókúrázók) táplálkozásának kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatás célját szolgálják, nem utalnak a termékkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására.