Oldal kiválasztása

Savcsökkentők. Nesze nektek!

Szerző: | Alga hatásai, Savas Reflux

A savcsökkentők a leggyakrabban kiváltott gyógyszerek közé tartoznak. Kell az nekünk, vagy megint egy jó szándék áldozatává válva, többet ártunk vele, mint használunk?                   Greenlife.hu Webshop

Kutatások* igazolják, hogy a ‘betegek’ túl gyakran szednek savcsökkentő gyógyszereket. A legnagyobb sztár, a legjobbnak ítélt hatóanyag az un: protonpumpa gátlók csoportja. ( később: PPI )

 A PPI savcsökkentők valóban elég hatékonyak:

98%-ban képesek csökkenteni a savtermelést.

4 milliárd dollár(Usa) értékben adnak el belőlük, holott eredetileg elsősorban nem is gyomorégés kezelésére szánták őket.

A PPI -k nem a gyomorégés kezelésére valók.

A PPI-ket, amelyek a leghatásosabb savlekötő szerek, eredetileg csak néhány különösen súlyos betegség(9) esetén írták fel, amilyen a vérző gyomorfekély, a Zollinger-Ellison szindróma (egy ritka kór, amely túlzott gyomorsav termelődéssel jár), vagy a reflux súlyos változata, ahol endoszkópos vizsgálattal is kimutatható a nyelőcső károsodása.

Mitchell Katz, a San Franciscó-i Közegészségügyi Intézet (10) igazgatója szerint ma már 60-70 százalékban enyhe gyomorégésre is szedik őket, sőt, viszonylag nagy százalékban megszokásból is (11), ami roppant helytelen.

Tudnod kell, hogy ezzel csak a reflux tüneteit, vagy a gyomorégést, mint tünetet enyhíted, az okokat egyáltalán nem szünteted meg. És mindezt úgy, hogy maga a gyógyszer adott esetben nagyobb veszélyt jelent az egészségére, mint maga a reflux.

ppi-savcsokkentok-nem-gyogyit

A PPI-ket a nyolcvanas évek végén kezdték forgalmazni, csak receptre voltak kaphatók, és kifejezetten felhívták a figyelmet hogy a beteg ember egy hétnél tovább NE szedje.

Az ajánlásban most is az szerepel, hogy egyfolytában legfeljebb két hétig adhatók, és évente maximum három kúra a megengedett. Mégis meglepően sokan folyamatosan és ész nélkül használják, reflux elleni savcsökkentők okán- ja, igen, és megszokásból-, pedig, akár súlyos egészségügyi következményekkel is járhat.

Kinek az érdeke a savcsökkentők használata?

Amikor :

– tüdőgyulladás
– csontsűrűség vesztés
– csípőcsont törések
– clostridium difficile- fertőzés (ez egy káros bélbaktérium, amely főleg gyerekeket támad meg) fertőzés lehet a PPI savcsökkentők hosszabb távú használata következménye.

Ezért jó, ha tudod, hogy a PPI-k csökkentik a gyomorsav termelődést-ami rövid távon akár hasznos is lehet, hiszen ezért fejlesztették ki – de a gyomorégések túlnyomó többségét (kb. 95%-át) nem a túl sok sav okozza, hanem a túl kevés!

Ha most végig gondolod, és az előbbi kijelentés igaz, akkor ezek a szerek hosszú távon csak rontanak a refluxos állapotán. A reflux állapotán, és az általános egészségi állapoton is. (a fenti mellékhatások miatt, és mert csökkentik a gyomor elsődleges védekezési szerepét az ételmérgezésekkel szemben)

Ha ez még nem elég ijesztő számodra, akkor tudd, hogy:

Azt találták egyes követéses vizsgálatok, hogy

a PPI-k növelik a szívinfarktus kockázatát.(12,13)

A PPI-k növelik a szívinfarktus kockázatát még azoknál is, akik korábban nem szenvedtek szív- és érrendszeri betegségekben.(12,13)

Egy bonyolult folyamaton keresztül a PPI-k csökkentik a NO (nitrogén-oxid) mennyiségét az érfalakban, ezeknek a szereknek a hatására- az előbbi ok miatt is- fokozódhat a szívinfarktus veszélye. (nem mellesleg a NO mennyisége felelős a férfiak merevedési potenciáljáért is erről ITT és ITT,a viagráról ITT ebből a következtést rakd össze magad)

16 millió beteg adatát feldolgozva az eredmény az volt, hogy a PPI-vel kezelt, savas reflux betegségben (GERD) szenvedő betegek 16%-kal nagyobb eséllyel kaptak szívinfarktust, sőt ezek az infarktusok 2x nagyobb eséllyel végződtek halállal, míg más savcsökkentők esetén**nem nőtt a szív-, és érrendszeri megbetegedések kockázata.

Egyáltalán: a savcsökkentők a megoldás?

A “gyomorégés”, amit savas refluxnak is szoktak nevezni, a szegycsont mögötti területről kiinduló égő érzés, ami egészen a torokig felérhet.

A gyomorégés a savas reflux elsődleges tünete, amit gyomorfekélynek is nevez a kissé tájékozatlan, ámde a fájdalommal érintett csoport. ( persze a kettő nem azonos)  Bizonyos esetekben ez az égő fájdalom olyan erős lehet, hogy akár egy szívroham tüneteivel is összetéveszthető.

De mi okozza a fájdalmat?

Miután az étel a nyelőcsövön keresztül a gyomorba jut, az alsó nyelőcső- (LES) nevű -záróizom lezár, megakadályozva ezzel, hogy az étel vagy a sav visszakerüljön a nyelőcsőbe. Savas refluxról akkor beszélünk, ha a LES nem működik jól, és a sav a gyomorból visszaáramlik a nyelőcsőbe.

(ez egy angol nyelvű rövid videó, ám jól szemlélteti, hogy mi is a záróizom, milyen, ha gyenge, és mi van, ha ehhez még rekeszizom sérv is társul)

Ám a hagyományos magyarázat, miszerint a savas refluxot a gyomor túlzott savtartalma okozza: hamis. Valójában a savtúltengés rendkívül ritka betegség, és a savas reflux két másik tényezővel hozható összefüggésbe:

#1.a rekeszsérv/rekeszizom-sérv

A rekeszsérv***  az az állapot, amikor a gyomor, a has- és mellüreget elválasztó rekeszizom nyílásán keresztül részben a mellüregbe türemkedik. A rekeszsérv viszonylag gyakori betegség, a refluxos panaszok egyik előidézője, bár a pontos előfordulási gyakorisága nem ismert.

Az esetek 90-95 százalékában, ún. csúszósérv alakul ki, amikor is a gyomor-nyelőcső átmenet (gyomorszáj) és a gyomor egy része is a rekeszizom fölé kerül. A másik, lényegesen ritkább forma – az ún. paraoesophagealis rekeszsérv-, amikor a gyomorszáj a rekesz alatt marad, és csak a gyomor egy része (az ún. fundus) préselődik a nyelőcső mellett a mellüregbe.

Hatékony megoldás a jelentős testsúly csökkentés-túlsúlyosoknál-, vagy az emésztés javítása , amellyel a belső feszülés megszüntethető, mindkettő megoldás azt szolgálja, hogy ne türemkedjen a gyomor-rész a rekeszizom főlé a belső nyomás miatt.  (ez lehet étrendváltás, bélbaktérium pótlás, nem felszívódó rost fogyasztása, melyek elősegítik a gázosodás csökkenését)

És sajnos néha, elkerülhetetlen a műtét-ma már laporoszkópos módszerrel-, de ez sokkal ritkábban  szükséges, mint gondolnád!

#2.Helicobacter pylori-egyensúly felbomlása ( ez egy emberi szervezettel együtt élő baktérium)

Az 1980-as évek elején , Dr. Barry Marshall (14) rájött, hogy egy Helicobacter pylori (eredetileg campylobacter) nevű kórokozó hozzájárulhat a gyomornyálkahártya krónikus gyulladásához, ami a gyomorfekély kialakulásához vezet. Ez aztán nagy ijedelmet keltett. A túlszaporodott H.pliori-t írtani kell, ámde a csökkent savtartalom éppen a szaporodásuknak kedvez.

Ez az egyik magyarázat, hogy hosszú távon miért olyan kevéssé hatékonyak a savlekötő szerek, az, hogy ha csökkentjük a gyomrunk savtartalmát, azzal éppen a szervezetünk helicobaterrel szembeni természetes védekezőképességét szüntetjük meg. Vagyis a gyomorsav termelődésének megakadályozása csak ront a beteg állapotán, és állandósítja a panaszait.

Savcsökkentők: normalizálják a gyomorsavtermelést?

Nem. A savcsökkentők nem normalizálják a gyomorsav mennyiségét. Csökkentik. A kettő nem ugyanaz!

savcsokkentok-gyomorsav-hibak

A közvélekedéssel ellentétben a gyomorégést általában nem a túl sok, hanem éppen a túl kevés sav okozza. Furcsán hangozhat, de savas étel, és pepszin adagolása olyan mértékben javíthat az emésztésen, hogy a reflux nem jön elő.

A káposzta illetve savanyú káposzta leve is roppant hatékonyan stimulálja a gyomorsavtermelést, fogyasztásuk pedig még azzal a járulékos haszonnal is jár, hogy a szervezet további értékes baktériumokhoz jut, amelyek táplálják és egyensúlyban tartják a bélflórát. Étkezés előtt néhány teáskanál káposztalé, vagy még inkább savanyú káposzta lé elfogyasztása csodát tesz az emésztéssel. De a friss nyers káposzta leve is jótékony hatással lehet a makacs fekélyekre, Egy jó minőségű pro-, és prebiotikum pedig nagyfokú támogatást adhat ehhez. ITT

Hatékony segítség lehet továbbá egy gyógyszertárban kapható táplálékkiegészítő (15) fogyasztása, amely a kevés sósavtermelést, ellensúlyozza, és a fehérjebontó enzimet adagolja, amely a gyomorsav hiányában nem- vagy csak igen kevés- termelődik az emberi gyomorban.

Egy próbát megér, hogy refluxosként ne, vagy ne csak a savcsökkentők, hanem más lehetőségek alkalmazásában találd meg a kiutat.

Meglepően nagy %-ban segít a fenti módszer, de éppen ezért használhat a citromos víz, vagy az almaecet fogyasztása is.

Beszéld meg az orvosoddal, és kérd a segítségét a PPI elhagyásához!

Ésszerű abbahagyni  a Protonpumpa gátló savcsökkentők szedését, ám az elhagyás nem is olyan egyszerű.

savcsokkentok-kerj-orvosi-segitseget

Nem lehet azonnal abbahagyni a szedést úgy, hogy ne okozzon visszaesést és komoly fájdalmat, s annál komolyabb romlás következzék be a refluxos állapotban.

A PPI savcsökkentők csapdába ejtenek, nem tudod elhagyni a gyógyszert, szinte biztos, hogy pórul jársz! Ezek a gyógyszerek ( ez egy gyógyszercsalád, nagyon sok márkanév alatt) egyszerre toleranciát és függőséget alakítanak ki, így csak fokozatosan lehet őket elhagyni.

Azzal tudod minimalizálni a kockázatot, ha fokozatosan csökkented a PPI adagot, és amikor elérted a protonpumpa gátlóból a legkisebb dózist, szedd 2 naponként. Szedj mellette alga tablettát, az szétrágva szinte azonnal csökken a savas érzet, vízzel lenyelve 2-3 perc alatt. Persze jó, ha az étkezésben csökkented a finomított szénhidrátokat- jó kis puffadásokat előzhetsz meg ezzel.

Kezd el, most!  Beszéld meg az orvosoddal, vegyél egy doboz alga tablettát- most akciós ITT csak a refluxodat veszítheted. ( nem beszélve a micro alga egyéb jótékony hatásairól: ITT és ITT )

A reflux nem betegség.

Egy tünet együttes, amitől gyógyszer nélkül is meg lehet szabadulni. Elméletileg. Gyakorlatilag nehezen, mert mindennapi rutinod ellened dolgozik.

Jó egészséget! Pontos ismereteket!             Greenlife.hu Webshop

Folytatom: 🙂

Virág Éva

alga-,és vitaminszakértő

reflux tanácsadó

Köszönet dr. Balogh Ancsának az segítő kritikáért : Málnalevél Patika  ITT

*

 • 1 Reuters June 10, 2015
 • 2 Archives of Internal Medicine May 10, 2010; 170(9):784-90
 • 3 Archives of Internal Medicine May 10, 2010; 170(9):779-83
 • 4 Archives of Internal Medicine May 10, 2010; 170(9):772-8
 • 5 Archives of Internal Medicine May 10, 2010; 170(9):765-71
 • 6 Archives of Internal Medicine May 10, 2010;170(9):751-8
 • 7 CBS News December 27, 2011
 • 10 Archives of Internal Medicine 2010 May 10;170(9):747-8
 • 11 valamikori kórházi kezelés  protokoll gyógyszerezése után, a háziorvosi automatikus gyógyszerezés folytatással
 • 12 Aliment Pharmacol Ther. 2010 Apr;31(7):754-9.
 • 13 PLOS One June 10, 2015 [Epub ahead of print]
 •   Nigan H. Shah kutatásvezető”… tekintettel az emberi test biológiájára, és arra, hogy ezek s szerek csökkentik a nitrogén-oxid mennyiségét az érfalakban, a megfigyelt jelenségek nem különösebben meglepőek..”  De azért azt is megjegyzi, hogy “…bár ezek a kutatási eredmények elég impozánsak, azt nem bizonyítják, hogy a PPI-k valóban miokardiális infarktust okoznának…”
 • ** a H2 blokkolók, például a famotidinek (Pepcid AC) és a ranitidinek (Zantac)
 • ***(hiatus hernia vagy hernia diaphragmatica)
 • 14 Bár logikus lenne, hogy akkor próbáljuk meg teljesen kiirtani ezeket a baktériumokat, ahogy azt Dr. Marshall javasolta (aki egyébként 1995-ben orvosi Nobel-díjat is kapott), ma már tudjuk, hogy nem ez az ideális megoldás. Ugyanis a helicobacter pylori valójában hozzá tartozik az ember egészséges baktériumflórájához, és csak akkor okoz problémát, ha valamilyen más baktérium hatására megbomlik a helicobacter-egyensúly, amiért mindenekelőtt az egyoldalú nyugati táplálkozás a felelős.
 • 15 A B….cid granulátum belsőleges oldathoz két hatóanyaga a pepszin és a betain-hidroklorid.
  A gyógyszer részleges vagy teljes gyomorsavhiánnyal járó állapotok tüneti kezelésére alkalmas.
  A pepszin a gyomor által termelt fehérjebontó emésztőenzim, amelynek működéséhez savas közegre van szükség. Ezt normális esetben a gyomorban termelődő sósav biztosítja. A betain szintén természetes vegyület, amely az emberi szervezet szöveteiben is kimutatható.
  A hiányos gyomornedv-elválasztás étvágytalanságot és rossz emésztést okoz. Ilyen esetekben célszerű a pepszint sósavpótlásra alkalmas vegyülettel, a betain-hidrokloriddal együtt alkalmazni.
  A betain-hidrokloridban a sósav szilárd állapotban, sókötésben található. Ezzel biztosítható, hogy a pepszint a felhasználásig szilárd (az oldatnál lényegesen stabilabb és kényelmesebben kezelhető) gyógyszerformában lehessen tárolni és a készítmény vízben való oldását követően – egyszerű módon és gyorsan – sósavas pepszinoldatot állíthassunk elő.
 • köszönet Szendi Gábornak ITT
Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

5 meglepő tünet, ami savas refluxra utal.

Ha ezek közül 3-nál többet tapasztalsz, biztosra veheted, hogy nem a véletlen műve. Ez a közérthető videó segít megérteni az okokat és összekötni a szálakat.

savas reflux tünetei

5 meglepő tünet, ami savas refluxra utal.

Ha ezek közül 3-nál többet tapasztalsz, biztosra veheted, hogy nem a véletlen műve. Ez a közérthető videó segít megérteni az okokat és összekötni a szálakat.

savas reflux tünetei

[activecampaign form=7]

A témához kapcsolódó cikkek:

A bélflóra szerepe. Így állítsd helyre.

A bélflóra szerepe. Így állítsd helyre.

Az egészség egy egység. Rend a szervezetben. Ennek része a az emésztés. Mivel tápanyagot az emésztéssel viszünk a szervezetbe, a hasznos baktériumflóra szükséges. A bélflóra baktériumai segítik az egészség fenntartását. Így állítsd helyre a bélflórát!

Salvus víz kisokos. Gyomorégésre, refluxra?

Salvus víz kisokos. Gyomorégésre, refluxra?

A Salvus víz sokrétű felhasználása méltán teszi híressé a Bükkszéki sós forrást. A Salvus víz használata mégis felvet érdekes, és a rendszeres használóknak fontos kérdéseket. Elemezzük együtt! 

Mondhatnád, hogy a túlevés a gond. Mondhatnád, hogy a haspuffadás utána. Azt is, hogy semmi gond az ünnepi lakomával, attól ünnep az ünnep. Pedig bizony, a kövérség, és a diabetes alapja is lehet. 

Így volt ez évezredekig...diabetes nélkül

...  korábban- vadászó gyűjtögető korunkban- a nagy lakoma volt az ünnep, azaz amikor nagyvadat ejtett a közösség, azt megünnepelték, és elfogyasztottak mindent, amit csak bírtak, azért is, mert nem tudták tartósítani.Mi, az EMBER, degeszre ettük magunkat. 
Ahogy társadalmilag fejlődött az ember, tartalékolni tudott, az ünnep természeti jelenségekhez kötődött, azt felszabadultan, dínomdánommal tették emlékezetessé azt.

Ahogy a mai gazdagságot, és technikai fejlettséget elértük -mi az emberiség-, minden nap ünneppé vált.

Már ami a fogyasztást, a lakomát illeti. Itt tartunk. Nap, mint nap eszem-iszom van. Aztán nap, mint nap betegség: kövérség, diabetes, szív és érrendszeri problémák.... nem sorolom.

Nem élünk meg ínséget az ünnepek közötti időszakokban.

Boldogra ettük magunkat, most betegre esszük magunkat! Összekapcsolódik a jó érzéssel, boldogsághormont termel a testben a finom étel. Ez axióma. Azaz megdönthetetlen tény. Alapadat.

Vannak ételek, amelyek gyorsan kiváltják a boldogságérzést, és mások lassabban, de a boldogsághormon-löket, mindenképpen megjön.
Nos, ettől tudunk evésfüggővé válni, egyfajta drog-löket ez.

Minél gyorsabb a hatás, annál jobban érezzük magunkat, így be is zárul a kör.

Ha tehetjük, mindannyian eltoljuk az étkezéseinket a gyorsabb boldogság-hatást biztosító ételek felé.

Helyben vagyunk: édességek, csokoládé, cukrok, finomított szénhidrátok minden ételben. Szinte azonnal felszívódó étel-összetevők, amelyek boldoggá, függővé, és beteggé tesznek.

Ezért válik járvánnyá a civilizációs betegségek csoportja. (tudod: a cukorbetegség, a diabetes, a gyomorégés, a reflux, haspuffadás, az elhízás…..)

Nem Te tehetsz róla, de a boszorkánykörön belül vagy.

diabetes-nem-boszorkanysag

Az evolúciós fejlődés a boldogságérzet vágya felé kerget, a fogyasztói társadalom ennek kiszolgálásával hajszolja a profitot.

Jövök mindig az összeseküvés elmélettel, de ne úgy képzeld, hogy néhány gonosz találkozik valahol, összeül, és megbeszélik, hogyan legyen nekünk rossz.(és persze nekik jó) Nem, nem, összeülniük sem kell, a tőke természete a lefele húzó spirál, kiszolgál ja a lustaságot, az édességvágyat, a kényelmet, aztán jó kis profitért kiszolgálja , hogy mégiscsak életben akarsz maradni, és mindenek ellenére még egészségesen. Kapsz gyógyszert, vagy legalább ígéretet, hogy csináld csak , amit eddig, majd ez, vagy az megvéd, és nem lesz semmi baj. 

Pedig lesz. 

Nem, nem egy ünnepi lakomától. De évi 365 lakomától már igen. 

Nem a Te hibád! De a Te életed. A Te egészséged.

Ünnepélyes gyomorégés. Lakodalmas betegség minden nap? Na de tényleg? Éppen ünnepek alkalmával beszéljünk erről?
Az ünnep, mégiscsak ünnep! Igen.

Az ünnep attól ünnep, hogy nem mindennapos. Talán attól is, ha ünneplőbe öltözteted a szívedet. ( aztán jól megtömöd a gyomrodat 🙁 )

Azonban, ha el akarod kerülni a gyomorégést, a haspuffadást, a diabetes megriaszt, és nem akarsz cukorbeteg lenni, figyelj a mennyiségre.

Ha szokásoddá válik a falatkázás, a mértéktartás, akkor elkerülhető a meghízás, megelőzhető a diabetes, és a reflux sem fog kínozni. ( igen, tudom, ezek közhelyes mondatok, de annyira igaz, hogy mégiscsak gondold végig)

A finomított ételek csapdája oda vezet, hogy az evés öröméért eszünk, és nem azért, hogy éljünk.

Minden benne van, amiért korábban küzdeni kellett: cukor, só, zsír, ez együtt maga a kéj, és ebből kifolyólag, maga az ördög. Mert alig lehet ellenállni.

Az ördög a részletekben van. 

adag_mennyiseg

Ebből a nézőpontból ritkán nézünk rá a mai gasztronómiai kultúrára, pedig a cukor, só, zsír hármas jellemző az utcakajákra, és a rafinált kulináris költeményekre is.

Arra biztatlak, hogy egyél finomat, és egyél keveset.

Ezzel azt is mondom, hogy kerüld az utcakaját – erre nem tudok jobb szót, ami kifejezi kissé a rosszallásomat is-, mert egyre művibb, rafináltabb, és egyre nagyobb adagokat adnak, és azt is mondom, hogy kövesd a jóból keveset gyakorlatát.

Csakis tudatos elhatározással lehet ezt csinálni, a dolog természetéből következik, hogy a tudatalattid ellened dolgozik. A tudatalattidat pedig megdolgozzák a reklámok, olyan vágyakat keltenek, amikre nincs is szükséged, majd újabb vágyakat, amik magadtól eszedbe sem jutnának. 

Hogyan dolgozz a furfangos tudatalattid ellen, avagy hogyan állítsd az egészséged mellé?

Cselezd ki, elégítsd ki, hallgattasd el!

5 apró trükk: (és még egy módszer ITT

 1. Ne ülj le éhesen az asztalhoz. Igyál étkezés előtt egy forró teát. ( a víz nem jó, mert nagyon gyorsan kiürül, és aztán kifejezetten éhségérzetet kelt)
 2. Igyál egy kollagén koktélt. *A test sok funkcióját támogatja, és kissé megduzzad a gyomorban, lassan emésztődik, hosszan nem leszel éhes, tiszta fehérje, kiegyensúlyozza a vércukor-inzulin ingadozást)  
 3. Ha merítesz az ételből, a mérték legyen az öklöd. Ez általában egy merőkanálnyi. ( ITT a módszer) 
 4. Ne egyél több fogást. Csak egyet egyszerre. Majd 3 óra múlva egy következő fogást.
 5. És újabb három óra múlva a desszertet.

Így nem leszel csalódott, hogy megvonsz magadtól valamilyen finomságot, mert mindent szabad. Csak mértékkel.

A mérték a tested mércéje: az öklöd, a markod, a tenyered, a kezed.

Eleinte kevésnek fog tűnni, mert a szemed sokkal nagyobb adagokhoz szokott.

Ha mindezt megtámogatod lassan felszívódó szuperélelmiszerrel, például étkezések között rágcsált Alga Tablettával, egy egy pohár kollagénnel, biztosan kicselezheted a tudatalattid ördögét.

Tudj meg többet a szuperélelmiszerekről (bővebben ITT ) amelyek nemcsak az étel mennyiségét segítenek csökkenteni, hanem egyéb pozitív mellékhatással is szolgálják a testedet.

Megszüntetik a funkcionális éhezést, kiegyensúlyozzák a biokémiai folyamatokat, és rendbe teszik az emésztésedet.

funkcionalis-ehezes-dibetes

A funkcionális éhezés az, amikor nem a kalória kevés, hanem hiányzik 'valami'. Az EMBER tízezer évekig csak evéssel, vagy ivással tudta pótolni a szervezete számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, micro mennyiségű 'valamik' ,amelyek hiányában betegek lettek-volna. Úgy jelez a test, hogy éhes, éhes, éhes. 

Ma is így jelentkezik a 'valami' hiánya. Éhesség formájában. Bár ma vért vesznek, és próbálják megállapítani mi is hiányzik, olyan összetett a testünk rendszere, hogy azt vagy sikerül megtalálni, vagy nem. Legjobb nagyon összetett élelmiszert fogyasztani ( jó sok értékes szuperélelmiszer alkalmas erre ITT egy ), vagy egy nagyon jól összeállított multivitamint. (erről bővebben ITT) 

Most ezt utálni fogod: az ünnep nem a zabálásról szól. A családról, akivel olyan ritkán találkozol, a lelki emelkedettségről, a segítésről, az örömről. ( és persze azért a háziasszonyoknak a jó sok munkáról)

Találj örömteli elfoglaltságot: sétálj a parkban, hallgass zenét, figyeld a madarakat az ablakodból, a jégcsapok hízását az ereszről. Lazíts, lassíts. 

Nézd a játszótéren játszó boldog gyerekeket! És mosolyogj!

boldogsag-diabetes-nelkul

Ezzel kényelmesen elkerülheted a reflux, a haspuffadás, a diabetes, a cukorbetegség, és számos más civilizációs probléma kialakulását.

Hát ennyire egyszerű! ( persze tudom, hogy nem, de ha ma nem kezded el, holnap sem fogod!) 

Dönts magad, most már másképp nézed a tényeket!                                          Greenlife webáruház 

MI DOLGOZUNK AZ ÜNNEPEK KÖZÖTT IS! A segítség elérhető!

Folytatom: 🙂

Virág Éva

Alga és vitaminszakértő

Reflux tanácsadó

 

https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_2-es_tipusu_diabetesz_lowcarbra_gyogyul_kezelesre_romlik.htm

*a kollagénről bővebben: 

https://tenyek-tevhitek.hu/a_kollagenek_jot_tesznek_a_bornek_az_izmoknak_es_az_emesztorendszernek.htm

 

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

Figyelmeztetetés:
A termék hatásai egyénileg változhatnak, a gyártó nem garantálja mindenkinél az egyforma hatásmechanizmust. A leírt adatok kizárólag tájékoztató céllal, a Magyar Alkotmány 61.§-ában rögzített szabad vélemény-nyilvánítás alapján íródtak. Az itt szereplő életmódra és táplálkozásra vonatkozó adatok és ajánlások szabad véleményt tükröznek. Mindamellett, hogy a leírtak szóról szóra igazak, nem minősíthetők diagnózisnak, vagy kezelési javaslatnak. Itt azt kell javasolnom, hogy mielőtt alkalmaznád az itt megfogalmazott dolgokat, keresd föl orvosod, és kérd ki a véleményét.
Figyelem: Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására, az étrendből hiányzó anyagok pótlására, esetleg speciális étrenden lévők (fogyókúrázók) táplálkozásának kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatás célját szolgálják, nem utalnak a termékkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására.