Savcsökkentők. Nesze nektek!

Szerző: | Alga hatásai, Savas Reflux

A savcsökkentők a leggyakrabban kiváltott gyógyszerek közé tartoznak. Kell az nekünk, vagy megint egy jó szándék áldozatává válva, többet ártunk vele, mint használunk?                   Greenlife.hu Webshop

Kutatások* igazolják, hogy a ‘betegek’ túl gyakran szednek savcsökkentő gyógyszereket. A legnagyobb sztár, a legjobbnak ítélt hatóanyag az un: protonpumpa gátlók csoportja. ( később: PPI )

 A PPI savcsökkentők valóban elég hatékonyak:

98%-ban képesek csökkenteni a savtermelést.

4 milliárd dollár(Usa) értékben adnak el belőlük, holott eredetileg elsősorban nem is gyomorégés kezelésére szánták őket.

A PPI -k nem a gyomorégés kezelésére valók.

A PPI-ket, amelyek a leghatásosabb savlekötő szerek, eredetileg csak néhány különösen súlyos betegség(9) esetén írták fel, amilyen a vérző gyomorfekély, a Zollinger-Ellison szindróma (egy ritka kór, amely túlzott gyomorsav termelődéssel jár), vagy a reflux súlyos változata, ahol endoszkópos vizsgálattal is kimutatható a nyelőcső károsodása.

Mitchell Katz, a San Franciscó-i Közegészségügyi Intézet (10) igazgatója szerint ma már 60-70 százalékban enyhe gyomorégésre is szedik őket, sőt, viszonylag nagy százalékban megszokásból is (11), ami roppant helytelen.

Tudnod kell, hogy ezzel csak a reflux tüneteit, vagy a gyomorégést, mint tünetet enyhíted, az okokat egyáltalán nem szünteted meg. És mindezt úgy, hogy maga a gyógyszer adott esetben nagyobb veszélyt jelent az egészségére, mint maga a reflux.

ppi-savcsokkentok-nem-gyogyit

A PPI-ket a nyolcvanas évek végén kezdték forgalmazni, csak receptre voltak kaphatók, és kifejezetten felhívták a figyelmet hogy a beteg ember egy hétnél tovább NE szedje.

Az ajánlásban most is az szerepel, hogy egyfolytában legfeljebb két hétig adhatók, és évente maximum három kúra a megengedett. Mégis meglepően sokan folyamatosan és ész nélkül használják, reflux elleni savcsökkentők okán- ja, igen, és megszokásból-, pedig, akár súlyos egészségügyi következményekkel is járhat.

Kinek az érdeke a savcsökkentők használata?

Amikor :

– tüdőgyulladás
– csontsűrűség vesztés
– csípőcsont törések
– clostridium difficile- fertőzés (ez egy káros bélbaktérium, amely főleg gyerekeket támad meg) fertőzés lehet a PPI savcsökkentők hosszabb távú használata következménye.

Ezért jó, ha tudod, hogy a PPI-k csökkentik a gyomorsav termelődést-ami rövid távon akár hasznos is lehet, hiszen ezért fejlesztették ki – de a gyomorégések túlnyomó többségét (kb. 95%-át) nem a túl sok sav okozza, hanem a túl kevés!

Ha most végig gondolod, és az előbbi kijelentés igaz, akkor ezek a szerek hosszú távon csak rontanak a refluxos állapotán. A reflux állapotán, és az általános egészségi állapoton is. (a fenti mellékhatások miatt, és mert csökkentik a gyomor elsődleges védekezési szerepét az ételmérgezésekkel szemben)

Ha ez még nem elég ijesztő számodra, akkor tudd, hogy:

Azt találták egyes követéses vizsgálatok, hogy

a PPI-k növelik a szívinfarktus kockázatát.(12,13)

A PPI-k növelik a szívinfarktus kockázatát még azoknál is, akik korábban nem szenvedtek szív- és érrendszeri betegségekben.(12,13)

Egy bonyolult folyamaton keresztül a PPI-k csökkentik a NO (nitrogén-oxid) mennyiségét az érfalakban, ezeknek a szereknek a hatására- az előbbi ok miatt is- fokozódhat a szívinfarktus veszélye. (nem mellesleg a NO mennyisége felelős a férfiak merevedési potenciáljáért is erről ITT és ITT,a viagráról ITT ebből a következtést rakd össze magad)

16 millió beteg adatát feldolgozva az eredmény az volt, hogy a PPI-vel kezelt, savas reflux betegségben (GERD) szenvedő betegek 16%-kal nagyobb eséllyel kaptak szívinfarktust, sőt ezek az infarktusok 2x nagyobb eséllyel végződtek halállal, míg más savcsökkentők esetén**nem nőtt a szív-, és érrendszeri megbetegedések kockázata.

Egyáltalán: a savcsökkentők a megoldás?

A “gyomorégés”, amit savas refluxnak is szoktak nevezni, a szegycsont mögötti területről kiinduló égő érzés, ami egészen a torokig felérhet.

A gyomorégés a savas reflux elsődleges tünete, amit gyomorfekélynek is nevez a kissé tájékozatlan, ámde a fájdalommal érintett csoport. ( persze a kettő nem azonos)  Bizonyos esetekben ez az égő fájdalom olyan erős lehet, hogy akár egy szívroham tüneteivel is összetéveszthető.

De mi okozza a fájdalmat?

Miután az étel a nyelőcsövön keresztül a gyomorba jut, az alsó nyelőcső- (LES) nevű -záróizom lezár, megakadályozva ezzel, hogy az étel vagy a sav visszakerüljön a nyelőcsőbe. Savas refluxról akkor beszélünk, ha a LES nem működik jól, és a sav a gyomorból visszaáramlik a nyelőcsőbe.

(ez egy angol nyelvű rövid videó, ám jól szemlélteti, hogy mi is a záróizom, milyen, ha gyenge, és mi van, ha ehhez még rekeszizom sérv is társul)

Ám a hagyományos magyarázat, miszerint a savas refluxot a gyomor túlzott savtartalma okozza: hamis. Valójában a savtúltengés rendkívül ritka betegség, és a savas reflux két másik tényezővel hozható összefüggésbe:

#1.a rekeszsérv/rekeszizom-sérv

A rekeszsérv***  az az állapot, amikor a gyomor, a has- és mellüreget elválasztó rekeszizom nyílásán keresztül részben a mellüregbe türemkedik. A rekeszsérv viszonylag gyakori betegség, a refluxos panaszok egyik előidézője, bár a pontos előfordulási gyakorisága nem ismert.

Az esetek 90-95 százalékában, ún. csúszósérv alakul ki, amikor is a gyomor-nyelőcső átmenet (gyomorszáj) és a gyomor egy része is a rekeszizom fölé kerül. A másik, lényegesen ritkább forma – az ún. paraoesophagealis rekeszsérv-, amikor a gyomorszáj a rekesz alatt marad, és csak a gyomor egy része (az ún. fundus) préselődik a nyelőcső mellett a mellüregbe.

Hatékony megoldás a jelentős testsúly csökkentés-túlsúlyosoknál-, vagy az emésztés javítása , amellyel a belső feszülés megszüntethető, mindkettő megoldás azt szolgálja, hogy ne türemkedjen a gyomor-rész a rekeszizom főlé a belső nyomás miatt.  (ez lehet étrendváltás, bélbaktérium pótlás, nem felszívódó rost fogyasztása, melyek elősegítik a gázosodás csökkenését)

És sajnos néha, elkerülhetetlen a műtét-ma már laporoszkópos módszerrel-, de ez sokkal ritkábban  szükséges, mint gondolnád!

#2.Helicobacter pylori-egyensúly felbomlása ( ez egy emberi szervezettel együtt élő baktérium)

Az 1980-as évek elején , Dr. Barry Marshall (14) rájött, hogy egy Helicobacter pylori (eredetileg campylobacter) nevű kórokozó hozzájárulhat a gyomornyálkahártya krónikus gyulladásához, ami a gyomorfekély kialakulásához vezet. Ez aztán nagy ijedelmet keltett. A túlszaporodott H.pliori-t írtani kell, ámde a csökkent savtartalom éppen a szaporodásuknak kedvez.

Ez az egyik magyarázat, hogy hosszú távon miért olyan kevéssé hatékonyak a savlekötő szerek, az, hogy ha csökkentjük a gyomrunk savtartalmát, azzal éppen a szervezetünk helicobaterrel szembeni természetes védekezőképességét szüntetjük meg. Vagyis a gyomorsav termelődésének megakadályozása csak ront a beteg állapotán, és állandósítja a panaszait.

Savcsökkentők: normalizálják a gyomorsavtermelést?

Nem. A savcsökkentők nem normalizálják a gyomorsav mennyiségét. Csökkentik. A kettő nem ugyanaz!

savcsokkentok-gyomorsav-hibak

A közvélekedéssel ellentétben a gyomorégést általában nem a túl sok, hanem éppen a túl kevés sav okozza. Furcsán hangozhat, de savas étel, és pepszin adagolása olyan mértékben javíthat az emésztésen, hogy a reflux nem jön elő.

A káposzta illetve savanyú káposzta leve is roppant hatékonyan stimulálja a gyomorsavtermelést, fogyasztásuk pedig még azzal a járulékos haszonnal is jár, hogy a szervezet további értékes baktériumokhoz jut, amelyek táplálják és egyensúlyban tartják a bélflórát. Étkezés előtt néhány teáskanál káposztalé, vagy még inkább savanyú káposzta lé elfogyasztása csodát tesz az emésztéssel. De a friss nyers káposzta leve is jótékony hatással lehet a makacs fekélyekre, Egy jó minőségű pro-, és prebiotikum pedig nagyfokú támogatást adhat ehhez. ITT

Hatékony segítség lehet továbbá egy gyógyszertárban kapható táplálékkiegészítő (15) fogyasztása, amely a kevés sósavtermelést, ellensúlyozza, és a fehérjebontó enzimet adagolja, amely a gyomorsav hiányában nem- vagy csak igen kevés- termelődik az emberi gyomorban.

Egy próbát megér, hogy refluxosként ne, vagy ne csak a savcsökkentők, hanem más lehetőségek alkalmazásában találd meg a kiutat.

Meglepően nagy %-ban segít a fenti módszer, de éppen ezért használhat a citromos víz, vagy az almaecet fogyasztása is.

Beszéld meg az orvosoddal, és kérd a segítségét a PPI elhagyásához!

Ésszerű abbahagyni  a Protonpumpa gátló savcsökkentők szedését, ám az elhagyás nem is olyan egyszerű.

savcsokkentok-kerj-orvosi-segitseget

Nem lehet azonnal abbahagyni a szedést úgy, hogy ne okozzon visszaesést és komoly fájdalmat, s annál komolyabb romlás következzék be a refluxos állapotban.

A PPI savcsökkentők csapdába ejtenek, nem tudod elhagyni a gyógyszert, szinte biztos, hogy pórul jársz! Ezek a gyógyszerek ( ez egy gyógyszercsalád, nagyon sok márkanév alatt) egyszerre toleranciát és függőséget alakítanak ki, így csak fokozatosan lehet őket elhagyni.

Azzal tudod minimalizálni a kockázatot, ha fokozatosan csökkented a PPI adagot, és amikor elérted a protonpumpa gátlóból a legkisebb dózist, szedd 2 naponként. Szedj mellette alga tablettát, az szétrágva szinte azonnal csökken a savas érzet, vízzel lenyelve 2-3 perc alatt. Persze jó, ha az étkezésben csökkented a finomított szénhidrátokat- jó kis puffadásokat előzhetsz meg ezzel.

Kezd el, most!  Beszéld meg az orvosoddal, vegyél egy doboz alga tablettát- most akciós ITT csak a refluxodat veszítheted. ( nem beszélve a micro alga egyéb jótékony hatásairól: ITT és ITT )

A reflux nem betegség.

Egy tünet együttes, amitől gyógyszer nélkül is meg lehet szabadulni. Elméletileg. Gyakorlatilag nehezen, mert mindennapi rutinod ellened dolgozik.

Jó egészséget! Pontos ismereteket!             Greenlife.hu Webshop

Folytatom: 🙂

Virág Éva

alga-,és vitaminszakértő

reflux tanácsadó

Köszönet dr. Balogh Ancsának az segítő kritikáért : Málnalevél Patika  ITT

*

 • 1 Reuters June 10, 2015
 • 2 Archives of Internal Medicine May 10, 2010; 170(9):784-90
 • 3 Archives of Internal Medicine May 10, 2010; 170(9):779-83
 • 4 Archives of Internal Medicine May 10, 2010; 170(9):772-8
 • 5 Archives of Internal Medicine May 10, 2010; 170(9):765-71
 • 6 Archives of Internal Medicine May 10, 2010;170(9):751-8
 • 7 CBS News December 27, 2011
 • 10 Archives of Internal Medicine 2010 May 10;170(9):747-8
 • 11 valamikori kórházi kezelés  protokoll gyógyszerezése után, a háziorvosi automatikus gyógyszerezés folytatással
 • 12 Aliment Pharmacol Ther. 2010 Apr;31(7):754-9.
 • 13 PLOS One June 10, 2015 [Epub ahead of print]
 •   Nigan H. Shah kutatásvezető”… tekintettel az emberi test biológiájára, és arra, hogy ezek s szerek csökkentik a nitrogén-oxid mennyiségét az érfalakban, a megfigyelt jelenségek nem különösebben meglepőek..”  De azért azt is megjegyzi, hogy “…bár ezek a kutatási eredmények elég impozánsak, azt nem bizonyítják, hogy a PPI-k valóban miokardiális infarktust okoznának…”
 • ** a H2 blokkolók, például a famotidinek (Pepcid AC) és a ranitidinek (Zantac)
 • ***(hiatus hernia vagy hernia diaphragmatica)
 • 14 Bár logikus lenne, hogy akkor próbáljuk meg teljesen kiirtani ezeket a baktériumokat, ahogy azt Dr. Marshall javasolta (aki egyébként 1995-ben orvosi Nobel-díjat is kapott), ma már tudjuk, hogy nem ez az ideális megoldás. Ugyanis a helicobacter pylori valójában hozzá tartozik az ember egészséges baktériumflórájához, és csak akkor okoz problémát, ha valamilyen más baktérium hatására megbomlik a helicobacter-egyensúly, amiért mindenekelőtt az egyoldalú nyugati táplálkozás a felelős.
 • 15 A B….cid granulátum belsőleges oldathoz két hatóanyaga a pepszin és a betain-hidroklorid.
  A gyógyszer részleges vagy teljes gyomorsavhiánnyal járó állapotok tüneti kezelésére alkalmas.
  A pepszin a gyomor által termelt fehérjebontó emésztőenzim, amelynek működéséhez savas közegre van szükség. Ezt normális esetben a gyomorban termelődő sósav biztosítja. A betain szintén természetes vegyület, amely az emberi szervezet szöveteiben is kimutatható.
  A hiányos gyomornedv-elválasztás étvágytalanságot és rossz emésztést okoz. Ilyen esetekben célszerű a pepszint sósavpótlásra alkalmas vegyülettel, a betain-hidrokloriddal együtt alkalmazni.
  A betain-hidrokloridban a sósav szilárd állapotban, sókötésben található. Ezzel biztosítható, hogy a pepszint a felhasználásig szilárd (az oldatnál lényegesen stabilabb és kényelmesebben kezelhető) gyógyszerformában lehessen tárolni és a készítmény vízben való oldását követően – egyszerű módon és gyorsan – sósavas pepszinoldatot állíthassunk elő.
 • köszönet Szendi Gábornak ITT
Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

5 meglepő tünet, ami savas refluxra utal.

Ha ezek közül 3-nál többet tapasztalsz, biztosra veheted, hogy nem a véletlen műve. Ez a közérthető videó segít megérteni az okokat és összekötni a szálakat.

savas reflux tünetei

5 meglepő tünet, ami savas refluxra utal.

Ha ezek közül 3-nál többet tapasztalsz, biztosra veheted, hogy nem a véletlen műve. Ez a közérthető videó segít megérteni az okokat és összekötni a szálakat.

savas reflux tünetei

A témához kapcsolódó cikkek:

Ne emészd magad! A gyomorsav szükséges. És pont.

Az egészséged az étkezéseddel, és az emésztéseddel dől el. Vagy dől meg. Mi a rossz emésztés oka? Mi a gyomorsav szerepe az életedben? Hát az, hogy vagy emésztesz, vagy nem. Ez bizony gyomorsav kérdése!   

Méhcsípés? Darázscsípés? Lúgos? Savas?

Darázscsípés, vagy méhcsípés? Megfelelő gyors megoldást választva a fájdalmas duzzanat szinte azonnal megszüntethető. A darázscsípés ecettel, a méhcsípés szódabikarbónával gyógyítható.

Minden 3.ember reflux beteg? Mutatom miért!

Nagyon sok a reflux beteg. Együtt élnek a tünetekkel, és nem értik miért nem szabadulnak. A reflux beteg kínlódik, gyógyszert szed, és értetlenül áll a dolgok előtt.

Figyelmeztetetés:
A termék hatásai egyénileg változhatnak, a gyártó nem garantálja mindenkinél az egyforma hatásmechanizmust. A leírt adatok kizárólag tájékoztató céllal, a Magyar Alkotmány 61.§-ában rögzített szabad vélemény-nyilvánítás alapján íródtak. Az itt szereplő életmódra és táplálkozásra vonatkozó adatok és ajánlások szabad véleményt tükröznek. Mindamellett, hogy a leírtak szóról szóra igazak, nem minősíthetők diagnózisnak, vagy kezelési javaslatnak. Itt azt kell javasolnom, hogy mielőtt alkalmaznád az itt megfogalmazott dolgokat, keresd föl orvosod, és kérd ki a véleményét.
Figyelem: Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására, az étrendből hiányzó anyagok pótlására, esetleg speciális étrenden lévők (fogyókúrázók) táplálkozásának kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatás célját szolgálják, nem utalnak a termékkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására.