Minden 3.ember reflux beteg? Mutatom miért!

Szerző: | Alga hatásai, Savas Reflux

Nagyon sok a reflux beteg. Együtt élnek a tünetekkel, és nem értik miért nem szabadulnak. A reflux beteg kínlódik, gyógyszert szed, és értetlenül áll a dolgok előtt.                  Greenlife.hu Webshop

Begyűrűzik a népbetegségek kora. Ezzel most nem mondok újat, de megmutatok egy másfajta nézőpontot.

Aki beteg: cukros, magas vérnyomása van, depressziós, vagy pánikbeteg, netán egyszerűen csak stressz van az életében, mindent a saját problémája oldaláról lát. Benne van egy harangban. És nem hallja a külső hangokat.

A refluxosok, a kínzó problémákat élik meg. A kiváltó okokat nem keresik, tanácsként is annyit kapnak, hogy kerüljék az irritáló ételeket (nem érdekes? mindenkit más tesz ‘savassá’?)

Ki a reflux beteg?

Sorolom: akinek

-gyomorégése van,

-puffad, savas a szája íze,

-infarktusos pánikrohamai vannak,

-torokgombóc érzéssel kínlódik,

-nagy nyomás a belekben……. Nem sorolom, mert annyira szerteágazó, hogy úgy tűnik semmi összefüggés nincs. (ITT olvasd a meglepő tüneteket, ITT, és ITT )

Az reflux beteg, akinek a gyomrából a savas tartalom, kiáramlik, visszafelé a nyelőcsőbe.

Ez a dolog alfája és omegája.

Minden más, amit a reflux-szal azonosítanak, csak tünet. A reflux tünete. Minden abból következik, hogy kinyílik a nyelőcső és a gyomor közötti zárógyűrű. És a nagyon erős gyomorsav oda kerül, ahol nincs helye.

A nyelőcsőbe, a szájba, az orrüregbe, az arcüregbe, a légcsőbe, a hörgőkbe, akár a tüdőbe is.

Megtévesztő fájdalmak, változatos következmények.

Mitől nyílik meg a záróizom?

Van annak természetes, és egészséges oka, hogy megnyílik: amikor az étel, vagy az ital a gyomorba jut. Az ott a bemenet.

Az is természetes, és egészséges, amikor egy gyomorrontás alkalmával védekezik a szervezet, és kilöki a megbetegítő baktériumokat, vagy a túl sok ételt, italt, egy lakodalom után, vagy az alkoholmérgezés miatt védekezik a test: hányással. Akkor az egy kifele áramlás, de fájdalmas, kellemetlen, és szerencsére ritka.

reflux-beteg-gyogyszer-mellekhataskent

Más esetben nem kell kinyílni a zárógyűrűnek. Mert az a funkciója, hogy zárjon. Erős izomgyűrű.

Amikor nem indokolt a zárógyűrű kinyílása, akkor vagy azért nyílik meg, mert akkora  a nyomás a gyomorban, hogy szétfeszíti az erős izmot is, vagy az izomgyűrű tónusa túl gyenge, és a normális gyomornyomásnak sem tud ellen tartani.

Amikor az alsó nyelőcső-zárógyűrű (leírom a hivatalos nevét: szvinker) megnyílása visszafelé, rendszeresen ismétlődik, refluxról beszélünk.

Akkor is, ha nincs gyomorégés tünet, vagy nincs savas szájíz. Biztosan van más, föl nem ismert tünet, amit nem kapcsol össze a szenvedő beteg a refluxszal.(a 49 reflux tünet ITT )

A gyomor belső nyomását a túl sok étel-ital, a rossz emésztés, a gázosító étel-ital reakciók okozhatják. Erre figyelmeztet minden refluxszal, gyomorégéssel foglakozó, megelőzést propagáló írás, reklám, és dietetikus. Ez csak a probléma fele.

És amiről a köztudat nem tud?

Amiről a szóbeszéd hallgat!

A reflux betegség tüneteit  rontatják, vagy-uram bocsá!- kialakítják bizonyos gyógyszerek.

Megismétlem, bizonyos gyógyszerek kialakíthatják a refluxot!

Ezek a gyógyszer csoportok, áttételesen gyengítik a gyomorsav visszafolyás gátlását. Azokat a védőfunkciókat csökkentik, vagy szüntetik meg, amelyek miatt a gyomortartalom nem tud kárt okozni: 

  • ha nem nyílik meg a zárógyűrű,
  • ha a rekeszizom  jól működik,
  • ha a nyál lemossa a savas bevonatot,
  • ha a nyelőcső automatikus mozgása a gyomor felé irányul (perisztaltika),
  • ha a gyomor görbülete visszatartja a savas tartalmat
  • mert a nyelőcső nyálkahártyája is védőfunkciót alakít ki.

Egyes gyógyszer típosok, külön, vagy együtt, ezeket a védőfunkciókat csökkentik.*

A következtetést előre írom, a felsorolás pedig azoknak fontos, akik egyéb gyógyszereik miatt nem tudnak szabadulni a reflux tüneteitől.

Sokféle, népbetegségre szedett gyógyszer olyan hatásokkal gyógyítja az eredeti problémát, amely a gyomor zárófunkciója ellen dolgozik. Az a gyógyszer dolga, hogy csökkentse az izomtónust, lazítsa az erek feszült állapotát, nem a gyomor-zárógyűrű tónusát, de mellesleg az is bekövetkezik.

Másféle, népbetegségre szedett gyógyszerek pedig mintegy mellékhatásként fejtenek ki, a reflux tüneteit erősítő hatást, tehát nem az az elsődleges dolguk, hogy csökkenjen az izmok tónusa, hanem például, jókedvre derítenek, vagy az allergia ellen hatnak, az a fő cél. A mellékhatás pedig nem kívánt következmény.

reflux-beteg-gyogyszertol

Aztán a beteg újabb gyógyszerrel kezd küzdeni a savas érzet ellen, amely nemcsak azért nem megoldás, mert az egyéb gyógyszerek ellen nem hat, de azért sem,mert a reflux gyógyszerek újabb mellék, és utóhatásokat okoznak. És nem gyógyítanak.

Közömbösítik a gyomorsavat, vagy azt érik el, hogy ne is termelődjön ‘sok’ gyomorsav.

És csodálkozik a betegek tömege, hogy miért nem gyógyulnak a gyógyszerektől, a gyógyszerek ellenére maradnak a refluxos kellemetlenségek. És újabb, és újabb mellékhatások alakulnak ki az évek folyamán.

Egy felsorolás következik, amelyben azokat a gyógyszertípusokat sorolom fel amelyek valamilyen módon ellene dolgoznak a fenti, visszafolyás elleni funkcióknak. Kiemelem azokat, amelyek szinte minden családban bevált , használt medicinák. (Sajnos itt nem tudok kikerülni néhány lefordíthatatlan orvosi kifejezést. de mindennek a magyarázata lábjegyzetben)

kaosz-a-gyogyszerek-hatoanyagai-kozott

#1. atropin tartalmú gyógyszerek**:

izzadáagátlók

Parkinson kórban alkalmazott gyógyszerek

hörgők nyáktermelést gátló gyógyszerei (pl. altatás előtt)

szívritmus zavar gyógyszerek

bizonyos gyomorgörcs

bizonyos epegörcs

bizonyos húgyuti görcsök kezelése céljából

bizonyos gomba-, és gyógyszermérgezések alkalmával.

pupillatágítók

#2. Antikolinerg szerek**:

Hányáscsillapítók és szédülés elleni szerek

Migrénben használt szerek:

Antiaritmiás szerek –szívritmus normalizálók

Hasmenés elleni szerek

Antidepresszívumok – depresszió elleni gyógyszerek

Antipszichotikumok: elmebaj, téveszmék, érzékcsalódások ellen

Antihisztaminok: allergia ellenes szerek

a dementia nem kognitív tüneteinek kezelésére használt szerek

asztmában és hörgőgyulladásban használt szerek

koszorúsér szűkületben használt szerek

vérnyomás gyógyszerek

szívritmus zavar gyógyszerek

fájdalom-, láz-, gyulladáscsökkentő ún. nem-szteroid gyulladásgátlók (pl:aszpirin )

antibiotikumok,

csontritkulás kezelésére használt szer

vaskészítmények és a kálium.

inkontinenciát gyógyító antimuszkarin hatású szerek.

Többnyire vényre adják őket, de majdnem ötödük vény nélkül kapható.

Segítsd az orvos munkáját a saját érdeked ez.

Az orvos is hálás lesz, mert pontosabb diagnózist állíthat föl, és a munkája is sokkal hatékonyabb lesz, és talán talál olyan gyógyszert, ami a reflux tüneteit nem erősíti, vagy nem alakítja ki, de az eredeti betegségedre hatékony.

reflux-beteg-csiki-csuki

Most már nagyjából is tisztában vagy a tényekkel.

Jó egészséget! Pontos ismereteket!             Greenlife.hu Webshop

Folytatom: 🙂

Virág Éva

alga-,és vitaminszakértő

reflux tanácsadó

forrás:

Kocsisné Balogh Annamária

Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus

http://www.webbeteg.hu/cikkek/reflux_gyomorfekely/15009/a-refluxbetegseg-tuneteit-sulyosbito-gyogyszerek

http://www.vitalitas.hu/olvasosarok/online/oh/2001/10/710.htm

http://www.webbeteg.hu/gyogyszerkereso/atropinum-sulfuricum-egis-1/1688/betegtajekoztato

https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/belgyogyaszat/cikkek/gyogyszerek_is_okozhatnak_elbutulast/20150129110231

https://hu.medic-life.com/anticholinergics-16356

*A refluxbetegség tüneteit rontó gyógyszerek a védőfaktorokat károsíthatják vagy azáltal, hogy az alsó nyelőcső-zárógyűrű funkcióját csökkentik, vagy azzal, hogy a nyelőcső nyálkahártyáját irritálják.

Az alsó nyelőcső-szfinkter nyomását a következő gyógyszerek csökkenthetik: az atropin, az ún. antikolinerg szerek (bizonyos depresszió, vagy a Parkinson-kór kezelésében használt gyógyszerek), az ún. béta izgatók (asztmában és hörgőgyulladásban használt szerek) és a teofillin (szintén asztmában és hörgőgyulladásban használt szer), a nitrát készítmények, melyeket a koszorúsér szűkülete-keltette mellkasi fájdalom esetén használunk, bizonyos nyugtatók, az ún. kálciumcsatorna–blokkolók, melyeket elsősorban vérnyomáscsökkentőnek vagy szívritmuszavarban használunk, az ösztrogén hormonok és a kábító fájdalomcsillapító morfin-készítmények.

A nyelőcső nyálkahártyájának károsításával hatnak a fájdalom-, láz-, gyulladáscsökkentő ún. nem-szteroid gyulladásgátlók, amilyen az aszpirin is, mely utóbbinak vérrögképződést megakadályozó hatását is kihasználjuk a gyógyításban, a tetraciklin antibiotikumok, az alendronat (a csontritkulás kezelésére használt szer), a ritmuszavarban használt kinidin, a vaskészítmények és a kálium.

Ezeknél a gyógyszereknél gyakran azt javasolják az orvosok, hogy a direkt nyálkahártya-károsítás kivédése céljából álló testhelyzetben, legalább 2 dl folyadék elfogyasztásával történjen a bevétel. Amennyiben a beteg reflux beteg, és a kórtörténet felvétele során a fenti gyógyszerek szedésére derül fény, érdemes átgondolni, hogy lehet-e azokat helyettesíteni más, a védő faktorokat nem befolyásoló készítményekkel. ( azaz elhagyva, vagy más gyógyszerre cserélve az egyéb gyógyszereket a reflux meggyógyulhat!)

**Az atropin a vegetatív (akarattól függetlenül működő) idegrendszer működését módosító gyógyszer (az úgynevezett paraszimpatikus hatásokat gátló vegyület). Ezáltal alkalmas:

Fokozott mirigyszekréció csökkentésére (nyálfolyás Parkinson-kórban, izzadás, gyomorsav-túltengés bizonyos eseteiben);

Altatás előtt a hörgők nyáktermelésének mérséklésére;

Simaizomgörcs oldására (gyomor-bélrendszer, epehólyag, húgyutak ismert eredetű görcse);

Bizonyos szívritmuszavarok kezelésére;

Bizonyos gomba-, gyógyszer- és vegyianyagok által előidézett mérgezések kezelésére.

***Azoknak a gyógyszereknek vannak antikolinerg hatásai, melyek blokkolják az acetilkolin hatását. Az acetilkolin egy ingerületátvivő-anyag – egy kémiai hírvivő molekula, amely idegsejtekből szabadul fel, és idegi jelet közvetít egy szomszédos idegsejtnek vagy egy izom-, illetve mirigysejtnek. Az acetilkolin serkenti az (akaratlagosan nem működtethető) simaizomsejtek összehúzódását, amilyenek a szívben vagy a légutakban is vannak. Sok, elterjedten használt gyógyszer rendelkezik antikolinerg hatásokkal. A legtöbbjüket azonban nem ezekért a hatásokért fejlesztették ki, úgyhogy fellépésüket általában mellékhatásnak tekintik. Antikolinerg hatások a zavartság, a homályos látás, a székrekedés, a szájszárazság, a szédülés, a vizeletürítési vagy a vizelettartási nehézség, bizonyos izmok elgyengülése, az izomtartás renyhülése. Az antikolinerg szerek azonban csökkenthetik a remegést (Parkinson-kór tüneteinek enyhítése) és a hányingert – mindkettő hasznos hatás.

Az idős emberek érzékenyebbek az antikolinerg hatásokra, mert az acetilkolin mennyisége a korral csökken. Ennek következtében az antikolinerg szer az acetilkolin nagyobb százalékát blokkolja. Ezen kívül, az idősödő szervezet kevésbé képes a jelenlevő csekély mennyiségű acetilkolin hasznosítására.

 

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

5 meglepő tünet, ami savas refluxra utal.

Ha ezek közül 3-nál többet tapasztalsz, biztosra veheted, hogy nem a véletlen műve. Ez a közérthető videó segít megérteni az okokat és összekötni a szálakat.

savas reflux tünetei

5 meglepő tünet, ami savas refluxra utal.

Ha ezek közül 3-nál többet tapasztalsz, biztosra veheted, hogy nem a véletlen műve. Ez a közérthető videó segít megérteni az okokat és összekötni a szálakat.

savas reflux tünetei

A témához kapcsolódó cikkek:

Savcsökkentők. Nesze nektek!

Kell ez nekünk? A savcsökkentők a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak. Valóban szükséges az, vagy csak a médiahatalom játszik velünk.?Mi van, ha többet árt, mint használ?

Ne emészd magad! A gyomorsav szükséges. És pont.

Az egészséged az étkezéseddel, és az emésztéseddel dől el. Vagy dől meg. Mi a rossz emésztés oka? Mi a gyomorsav szerepe az életedben? Hát az, hogy vagy emésztesz, vagy nem. Ez bizony gyomorsav kérdése!   

Méhcsípés? Darázscsípés? Lúgos? Savas?

Darázscsípés, vagy méhcsípés? Megfelelő gyors megoldást választva a fájdalmas duzzanat szinte azonnal megszüntethető. A darázscsípés ecettel, a méhcsípés szódabikarbónával gyógyítható.

Figyelmeztetetés:
A termék hatásai egyénileg változhatnak, a gyártó nem garantálja mindenkinél az egyforma hatásmechanizmust. A leírt adatok kizárólag tájékoztató céllal, a Magyar Alkotmány 61.§-ában rögzített szabad vélemény-nyilvánítás alapján íródtak. Az itt szereplő életmódra és táplálkozásra vonatkozó adatok és ajánlások szabad véleményt tükröznek. Mindamellett, hogy a leírtak szóról szóra igazak, nem minősíthetők diagnózisnak, vagy kezelési javaslatnak. Itt azt kell javasolnom, hogy mielőtt alkalmaznád az itt megfogalmazott dolgokat, keresd föl orvosod, és kérd ki a véleményét.
Figyelem: Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására, az étrendből hiányzó anyagok pótlására, esetleg speciális étrenden lévők (fogyókúrázók) táplálkozásának kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatás célját szolgálják, nem utalnak a termékkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására.