Oldal kiválasztása

Miért ne fogyassz tejet, ha cukorbeteg, refluxos vagy? És miért ne, ha fogyókúrázol?

Szerző: | Alga hatásai, Cukorbetegség, Fogyókúra, Savas Reflux

A tej élet erő egészség. Hitted eddig, mert ezt tanultuk kicsi gyermekkortól. Van azonban olyan helyzet, amikor kifejezzen ellened dolgozik. Cukorbeteg, fogyókúrázó, refluxos figyeljen oda!

Greenlife.hu Webáruház

Kerüld a tej fogyasztását! Cukorbeteg, fogyókúrázó, refluxos! Figyelem!

 

#1. Cukorbeteg vagy? Ne igyál tejet!

Amikor 2-es típusú cukorbetegséged van, akkor jó, ha lassan felszívódó, kicsi glikémiás indexű (rövidítve: GI)* élelmiszereket eszel. Biztosan elmondja a dietetikus, hogy finomított szénhidrátot ne fogyassz, hogy kerüld az édességeket, a sört…, talán nem mondja el, hogy ezek magas glikémiás indexű ételek, azaz gyorsan megemelik a vércukrot, de hogy csökkentsd a fogyasztásukat azt igenis hangsúlyozza.

Ha itt vagy, és olvasol, akkor érdelek az egészséged, tehát valószínű, hogy tudod, mely ételek emelik gyorsan a vércukor szintet (igen, a magas GI-jű táplálékok) A cukorbeteg ezt tudja.

Általában.

A tej az egyik kivétel, (a többiről ITT) a kicsi glikémiás indexe ellenére nagyon magas inzulin választ indukál. Nagyon gyorsan elkezdi emelni a vércukor szintet, de csak egy nem túl magas szintig, mert nagyon gyorsan arra készteti a hasnyálmirigy béta-sejtjeit, hogy inzulin löketet adjanak. A plussz inzulin hatékonyan csökkenti az egyébként magasra kúszó vércukor szintet. Nyilván azoknál működik, akiknek még van működő béta-sejt a hasnyálmirigyben. (szerencsére a legtöbb 2-es típusú cukorbeteg még ebben az állapotban van.)

Igen ám! Ez eddig rendben lenne, mert a vércukor szint akár jó is lehet, de a cukorbeteg jobb, ha kerüli a tejet, éppen azért, mert az előidézheti, hogy gyorsabban merülnek ki a maradék béta sejtek.

A tej indukálta nagy inzulinsűrűség miatt az energia azonnal raktározás üzemmódra kapcsol, ha tejet fogyasztasz. Tehát a kicsi kalória tartalom ellenére, a tej, (főleg szénhidráttal együtt fogyasztva*) növeli a cukorbeteg elhízásának veszélyét.

tej-cukorbeteg-beta-sejtek-greenlife.hu

Azonban a tej nagyon gyors hatású az inzulinos cukorbetegek un. hypozása esetén. Ennek az a magyarázata, hogy nagyon gyorsan emeli a vércukor szintet, ez segít a hypozáson (a túl alacsony vércukor szint tünetein), és mivel az inzulinos betegeknek többnyire nincs működő béta sejtje, nem tudja a tej a gyors, nagy inzulinválaszt kiváltani, mert nincs mit működésre késztetni.. Így a vércukorszint emelkedik, és elmúlik a hypozás. (és nem csökken túlságosan saját inzulin hiányában, inzulin injekció nélkül)

#2. Ha refluxos vagy , ezért kerüld a tej fogyasztását!

A refluxos betegek nagy része panaszkodik gyomorégésre. Nyomó, fájdalmas, és nagyon savas érzés, amikor a gyomorsav a nyelőcsőbe kerül.

És a betegek tapasztalatból rájönnek, hogy a hideg tej jól csökkenti a fájdalmas tüneteket.

Egyrészt erős nyákképző hatású, ezzel ideig óráig védi az irritált nyálkahártyát, a hideg folyadék nyugtatja a gyulladt felületeket. És a tej kalcium tartalma részben közömbösíti a savas molekulákat. A száj, a nyelőcső felületén elegendő mértékben, a gyomorban részben.

Amiért ne igyál, vagy nagyon figyelj tejivás után, hogy általában egy igazi savas rohamnál nem szokott elég lenni a tej, és sokan utána a jól bevált másik házi szerhez, a szódabikarbonához nyúlnak, vagy és ez a félő, a gyógyszertári fantázia néven forgalmazott szódabikarbonához.

Ne használd, se a por, se a gyógyszer változatát, különösen ne tejjel együtt fogyasztva. Keresztreakció léphet fel, aminek erős fejfájás, migrén a következménye.

És aztán mehetsz a következő körben fejfájás csillapító gyógyszerért. (aminek mellesleg lehet izomlazító hatása, aminek a hatása, hogy gyengül a záróizom, aminek a következménye, hogy megnyílik a gyomor-nyelőcső záróizom, aztán visszaáramlik a sav, és megint beveheted a szódabikarbonát…)

tej-reflux-savlekoto-fejfajas-grenlife.hu

#3. Fogyókúra? Összeegyeztethetetlen a tejfogyasztással.

A tej kicsi GI-ű ital, étel. És nem nagy kalória tartalmú. Jó sok fehérjét tartalmaz, így elméletileg jó fogyókúrás alapanyag. Azonban szénhidráttal együtt fogyasztva a fenti folyamat (lsd. a cukorbeteg) miatt azonnali raktározásra serkenti a szervezet. Vagy külön-külön fogyaszd az élelmiszer típusokat, ha fogyózol, vagy akkor egyél tejes zabkását, ha utána indulsz edzeni.

Este, lefekvés előtt tilos a gyümölcsjoghurt, tilos a műzli tejjel, vagy a tejszelet, és ne igyál mézes tejet, vagy vacsora után meleg tejet altatónak! Tilos a gyümölcsös turmix.

Sortolóknak a tejfehérje alapú shakek után nem ajánlott a gyomorégésre szódabikarbonát fogyasztani, mert fejjfájás lesz belőle, és nem ajánlott szénhidrátot enni, mert szálkásodás helyett zsírosodni fognak. (bár ez utóbbit általában ösztönösen jól csinálják a szálkásítók, egyszerűen, szinte 0 szénhidrátot esznek)

A hirtelen vércukoremelkedés átmeneti inzulin-túltermelést okoz, aminek következtében az étkezés után 1-2 órával átmenetileg leesik a vércukorszint (jojó-effektus), ami éhségérzetet okoz. Ismert, hogy pl. fehér lisztből készült főtt tészta után nagyon hamar megéhezünk, még akkor is, ha a tápanyagbevitel több mint elégséges volt. Ezt a tej képes lejátszani magas vércukorszint nélkül, csak magas inzulinnal.

fogyokura.cukorbeteg-tilos-a-tej-greenlife.hu

És ne feledd a napi vitamin fogyasztást! Ha nem szereted a sok kapszulát, akkor folyékony multivitamin ITT.

Vagy válaszd erre a célra az Alga mátrixot, egyféle termékkel megoldhatod a vitamin-és ásványi anyag pótlást. Mert az, a jó kenyér mellett is elengedhetetlen. Sőt. Az algamátrix kiválóan csökkenti a refluxos tüneteket, és az a tapasztalat, hogy csökkenti az átlagos vércukor szintet. (HaemoglobinA1c, Fruktozamin)

Dönts magad. Most már kicsit többet tudsz a tényekről. 

Folytatom: 🙂             Greenlife.hu Webáruház

Virág Éva
alga-, és vitaminszakértő
reflux tanácsadó

glikémiás index (rövidítve: GI) az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége a szénhidráttartalmukkal egyező mennyiségű szőlőcukorhoz (néha a fehér kenyérhez) képest, százalékban kifejezve. (Vércukorszinten a vér szőlőcukortartalmát értjük, bár más cukor, elsősorban gyümölcscukor is található benne.) Jelentősége fogyókúrázók és 2-es típusú cukorbeteg esetén a legnagyobb.

GI-indexük elsősorban a szénhidrátot tartalmazó élelmiszereknek van, a szénhidrátokat ugyanis a szervezet szinte kivétel nélkül szőlőcukorrá alakítja. Ugyanakkor a máj képes szőlőcukrot előállítani más, elsősorban a fehérjelebontás során keletkező vegyületekből is (glükoneogenezis), így szénhidrátot nem/alig tartalmazó ételeknél is mérhető lehet a közvetett vércukoremelő hatás.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Glik%C3%A9mi%C3%A1s_index

 

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

A témához kapcsolódó cikkek:

Kollagénből: édesítő glicin?

Kollagénből: édesítő glicin?

Az édes ízek imádása genetikailag kódolt az emberben. ha van jó alternatíva, akkor a glicin az lehet, a mértékkel kívánt édes étel glicin használatával, már elérhető.

Édes kérdés. Milyen édesítőszer a jó neked?

Édes kérdés. Milyen édesítőszer a jó neked?

Az biztos, hogy a cukorfogyasztást csökkenteni kell. Mit tegyél, és mivel helyettesítsd? Melyik édesítőszer jó, melyik finom, melyik édesítőszer biztonságos, és melyik édesítőszer árt? Érdekel?

Mondhatnád, hogy a túlevés a gond. Mondhatnád, hogy a haspuffadás utána. Azt is, hogy semmi gond az ünnepi lakomával, attól ünnep az ünnep. Pedig bizony, a kövérség, és a diabetes alapja is lehet. 

Így volt ez évezredekig...diabetes nélkül

...  korábban- vadászó gyűjtögető korunkban- a nagy lakoma volt az ünnep, azaz amikor nagyvadat ejtett a közösség, azt megünnepelték, és elfogyasztottak mindent, amit csak bírtak, azért is, mert nem tudták tartósítani.Mi, az EMBER, degeszre ettük magunkat. 
Ahogy társadalmilag fejlődött az ember, tartalékolni tudott, az ünnep természeti jelenségekhez kötődött, azt felszabadultan, dínomdánommal tették emlékezetessé azt.

Ahogy a mai gazdagságot, és technikai fejlettséget elértük -mi az emberiség-, minden nap ünneppé vált.

Már ami a fogyasztást, a lakomát illeti. Itt tartunk. Nap, mint nap eszem-iszom van. Aztán nap, mint nap betegség: kövérség, diabetes, szív és érrendszeri problémák.... nem sorolom.

Nem élünk meg ínséget az ünnepek közötti időszakokban.

Boldogra ettük magunkat, most betegre esszük magunkat! Összekapcsolódik a jó érzéssel, boldogsághormont termel a testben a finom étel. Ez axióma. Azaz megdönthetetlen tény. Alapadat.

Vannak ételek, amelyek gyorsan kiváltják a boldogságérzést, és mások lassabban, de a boldogsághormon-löket, mindenképpen megjön.
Nos, ettől tudunk evésfüggővé válni, egyfajta drog-löket ez.

Minél gyorsabb a hatás, annál jobban érezzük magunkat, így be is zárul a kör.

Ha tehetjük, mindannyian eltoljuk az étkezéseinket a gyorsabb boldogság-hatást biztosító ételek felé.

Helyben vagyunk: édességek, csokoládé, cukrok, finomított szénhidrátok minden ételben. Szinte azonnal felszívódó étel-összetevők, amelyek boldoggá, függővé, és beteggé tesznek.

Ezért válik járvánnyá a civilizációs betegségek csoportja. (tudod: a cukorbetegség, a diabetes, a gyomorégés, a reflux, haspuffadás, az elhízás…..)

Nem Te tehetsz róla, de a boszorkánykörön belül vagy.

diabetes-nem-boszorkanysag

Az evolúciós fejlődés a boldogságérzet vágya felé kerget, a fogyasztói társadalom ennek kiszolgálásával hajszolja a profitot.

Jövök mindig az összeseküvés elmélettel, de ne úgy képzeld, hogy néhány gonosz találkozik valahol, összeül, és megbeszélik, hogyan legyen nekünk rossz.(és persze nekik jó) Nem, nem, összeülniük sem kell, a tőke természete a lefele húzó spirál, kiszolgál ja a lustaságot, az édességvágyat, a kényelmet, aztán jó kis profitért kiszolgálja , hogy mégiscsak életben akarsz maradni, és mindenek ellenére még egészségesen. Kapsz gyógyszert, vagy legalább ígéretet, hogy csináld csak , amit eddig, majd ez, vagy az megvéd, és nem lesz semmi baj. 

Pedig lesz. 

Nem, nem egy ünnepi lakomától. De évi 365 lakomától már igen. 

Nem a Te hibád! De a Te életed. A Te egészséged.

Ünnepélyes gyomorégés. Lakodalmas betegség minden nap? Na de tényleg? Éppen ünnepek alkalmával beszéljünk erről?
Az ünnep, mégiscsak ünnep! Igen.

Az ünnep attól ünnep, hogy nem mindennapos. Talán attól is, ha ünneplőbe öltözteted a szívedet. ( aztán jól megtömöd a gyomrodat 🙁 )

Azonban, ha el akarod kerülni a gyomorégést, a haspuffadást, a diabetes megriaszt, és nem akarsz cukorbeteg lenni, figyelj a mennyiségre.

Ha szokásoddá válik a falatkázás, a mértéktartás, akkor elkerülhető a meghízás, megelőzhető a diabetes, és a reflux sem fog kínozni. ( igen, tudom, ezek közhelyes mondatok, de annyira igaz, hogy mégiscsak gondold végig)

A finomított ételek csapdája oda vezet, hogy az evés öröméért eszünk, és nem azért, hogy éljünk.

Minden benne van, amiért korábban küzdeni kellett: cukor, só, zsír, ez együtt maga a kéj, és ebből kifolyólag, maga az ördög. Mert alig lehet ellenállni.

Az ördög a részletekben van. 

adag_mennyiseg

Ebből a nézőpontból ritkán nézünk rá a mai gasztronómiai kultúrára, pedig a cukor, só, zsír hármas jellemző az utcakajákra, és a rafinált kulináris költeményekre is.

Arra biztatlak, hogy egyél finomat, és egyél keveset.

Ezzel azt is mondom, hogy kerüld az utcakaját – erre nem tudok jobb szót, ami kifejezi kissé a rosszallásomat is-, mert egyre művibb, rafináltabb, és egyre nagyobb adagokat adnak, és azt is mondom, hogy kövesd a jóból keveset gyakorlatát.

Csakis tudatos elhatározással lehet ezt csinálni, a dolog természetéből következik, hogy a tudatalattid ellened dolgozik. A tudatalattidat pedig megdolgozzák a reklámok, olyan vágyakat keltenek, amikre nincs is szükséged, majd újabb vágyakat, amik magadtól eszedbe sem jutnának. 

Hogyan dolgozz a furfangos tudatalattid ellen, avagy hogyan állítsd az egészséged mellé?

Cselezd ki, elégítsd ki, hallgattasd el!

5 apró trükk: (és még egy módszer ITT

  1. Ne ülj le éhesen az asztalhoz. Igyál étkezés előtt egy forró teát. ( a víz nem jó, mert nagyon gyorsan kiürül, és aztán kifejezetten éhségérzetet kelt)
  2. Igyál egy kollagén koktélt. *A test sok funkcióját támogatja, és kissé megduzzad a gyomorban, lassan emésztődik, hosszan nem leszel éhes, tiszta fehérje, kiegyensúlyozza a vércukor-inzulin ingadozást)  
  3. Ha merítesz az ételből, a mérték legyen az öklöd. Ez általában egy merőkanálnyi. ( ITT a módszer) 
  4. Ne egyél több fogást. Csak egyet egyszerre. Majd 3 óra múlva egy következő fogást.
  5. És újabb három óra múlva a desszertet.

Így nem leszel csalódott, hogy megvonsz magadtól valamilyen finomságot, mert mindent szabad. Csak mértékkel.

A mérték a tested mércéje: az öklöd, a markod, a tenyered, a kezed.

Eleinte kevésnek fog tűnni, mert a szemed sokkal nagyobb adagokhoz szokott.

Ha mindezt megtámogatod lassan felszívódó szuperélelmiszerrel, például étkezések között rágcsált Alga Tablettával, egy egy pohár kollagénnel, biztosan kicselezheted a tudatalattid ördögét.

Tudj meg többet a szuperélelmiszerekről (bővebben ITT ) amelyek nemcsak az étel mennyiségét segítenek csökkenteni, hanem egyéb pozitív mellékhatással is szolgálják a testedet.

Megszüntetik a funkcionális éhezést, kiegyensúlyozzák a biokémiai folyamatokat, és rendbe teszik az emésztésedet.

funkcionalis-ehezes-dibetes

A funkcionális éhezés az, amikor nem a kalória kevés, hanem hiányzik 'valami'. Az EMBER tízezer évekig csak evéssel, vagy ivással tudta pótolni a szervezete számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, micro mennyiségű 'valamik' ,amelyek hiányában betegek lettek-volna. Úgy jelez a test, hogy éhes, éhes, éhes. 

Ma is így jelentkezik a 'valami' hiánya. Éhesség formájában. Bár ma vért vesznek, és próbálják megállapítani mi is hiányzik, olyan összetett a testünk rendszere, hogy azt vagy sikerül megtalálni, vagy nem. Legjobb nagyon összetett élelmiszert fogyasztani ( jó sok értékes szuperélelmiszer alkalmas erre ITT egy ), vagy egy nagyon jól összeállított multivitamint. (erről bővebben ITT) 

Most ezt utálni fogod: az ünnep nem a zabálásról szól. A családról, akivel olyan ritkán találkozol, a lelki emelkedettségről, a segítésről, az örömről. ( és persze azért a háziasszonyoknak a jó sok munkáról)

Találj örömteli elfoglaltságot: sétálj a parkban, hallgass zenét, figyeld a madarakat az ablakodból, a jégcsapok hízását az ereszről. Lazíts, lassíts. 

Nézd a játszótéren játszó boldog gyerekeket! És mosolyogj!

boldogsag-diabetes-nelkul

Ezzel kényelmesen elkerülheted a reflux, a haspuffadás, a diabetes, a cukorbetegség, és számos más civilizációs probléma kialakulását.

Hát ennyire egyszerű! ( persze tudom, hogy nem, de ha ma nem kezded el, holnap sem fogod!) 

Dönts magad, most már másképp nézed a tényeket!                                          Greenlife webáruház 

MI DOLGOZUNK AZ ÜNNEPEK KÖZÖTT IS! A segítség elérhető!

Folytatom: 🙂

Virág Éva

Alga és vitaminszakértő

Reflux tanácsadó

 

https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_2-es_tipusu_diabetesz_lowcarbra_gyogyul_kezelesre_romlik.htm

*a kollagénről bővebben: 

https://tenyek-tevhitek.hu/a_kollagenek_jot_tesznek_a_bornek_az_izmoknak_es_az_emesztorendszernek.htm

 

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

Figyelmeztetetés:
A termék hatásai egyénileg változhatnak, a gyártó nem garantálja mindenkinél az egyforma hatásmechanizmust. A leírt adatok kizárólag tájékoztató céllal, a Magyar Alkotmány 61.§-ában rögzített szabad vélemény-nyilvánítás alapján íródtak. Az itt szereplő életmódra és táplálkozásra vonatkozó adatok és ajánlások szabad véleményt tükröznek. Mindamellett, hogy a leírtak szóról szóra igazak, nem minősíthetők diagnózisnak, vagy kezelési javaslatnak. Itt azt kell javasolnom, hogy mielőtt alkalmaznád az itt megfogalmazott dolgokat, keresd föl orvosod, és kérd ki a véleményét.
Figyelem: Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására, az étrendből hiányzó anyagok pótlására, esetleg speciális étrenden lévők (fogyókúrázók) táplálkozásának kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatás célját szolgálják, nem utalnak a termékkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására.