Oldal kiválasztása

Napozás-ABC. 19+ hasznos tudnivaló!

Szerző: | Alga hatásai, Fogyókúra

A napozás jó! Ne félj a napsugárzástól! Szükséged van rá. A testet, a lelket, az elmét is egészségben tartja!

Tények és cáfolatok néhány mondatban a napozásról.           Greenlife.hu Webáruház

19+… tény, és cáfolat a napozás kapcsán:

Volt egy napozás őrület a 80-90-es években, és van egy napozás ellenes médiatámadás manapság.

Ma már a bőrünket féltve elkerüljük a napsugarakat. Te is ezt teszed?

napozas-strand-greenlife.hu

a napozás őrület elmúlt. Manapság inkább lebeszélnek róla.

Öregedés, szarkalábak? A napozástól?

Melanóma, bőrrák? A napozástól?

#1. Száraz tények a napozás adataiból:

 • a napfény, az ultraibolya sugárzás UVA, UVB, UVC tartományból áll.
 • csak az UVA, és UVB sugárzás éri el a Földet.
 • az UVA is hatással van az egészségünkre, nemcsak a sokat emlegetett UVB sugárzás.
 • az UVA állandó a napsütés folyamán, az UVB változik, és dél körül a legerősebb.
 • a bőr pirulásáért– a leégésért- az UVB sugárzás felelős.
 • az UVA sugárzás azonban legalább ennyire veszélyes lehet a bőrsejtek DNS-e károsításában.
 • a D vitamin (ami hormon) szintetizálását az UVB stimulálja., az UVA nem.
 • a szoláriumok szinte kizárólag az UVA tartományban sugároznak.
 • az UVA sugárzás csak barnulást eredményez,  ami nem tartós, és pár nap alatt elmúlik.
 • a tartós barnulásért az UVB sugárzás felelős, a melanin-pigmentet termel, ez adja a tartós barnaságot.
 • a melanin elsősorban  bőr-védelmi céllal termelődik, a további erős UV sugárzás ellen készíti fel a bőrt.
 • az UVA a bőr mélyebb rétegeibe is képes behatolni.
 • a bőr öregedéséért nagyrészt az UVA sugárzás a felelős.
 • a károsító erős leégések hatásai az élet során összeadódnak.
 • a bőr rákos elváltozását a sérült DNS információ okozza, a DNS állományt azonban mind az UVA, mind az UVB károsíthatja.

#2.  Cáfolatok a napozásról:

 • a napozás károsítja a bőrt. Nem igaz. A drasztikus napozás, a leégés károsítja a bőrt.
 • a szolárium segít a D vitamin termelésben. Nem igaz. Mivel alig sugároz a szoláriumcső UVB sugárzást, így nem járul hozzá a D vitamin termelődéshez.
 • a szolárium barnaság ugyanolyan, mint a napon szerzett. Nem igaz. A szolárium barnaság nem védi a bőrt, és nem is tartós, ellentétben a napozás során szerzett barnasággal.
 • a napozás bőrrákot okoz. Nem igaz. A bőrrákot a meghibásodott DNS okozza, a megújuló bőrsejtek meghibásodott kódja. A DNS károsodás a védelmi rendszer gyengesége miatt alakulhat ki. Éppen a fokozatos, és nem drasztikus napozással lehet tenni ellene. 
 • a napozás csak szabadidős, nagyúri huncutság. Nem igaz. A természetben végzett munka, és sportolás, séta közben is termelődik D vitamin a szervezetünkben, a nem fedett bőr, elegendő ehhez. ( arc, kéz, kar, váll, lábszár, combok) ( hölgyek: bátran a rövidnadrággal, bátran a pántos fölsőkkel)
 • a napozás által termelt, vagy szedett D vitamin a csontok egészségéhez fontos. Nem igaz. A csontok egészségéhez is elengedhetetlen, és még számos élet, és létfontosságú folyamathoz  is elengedhetetlen.  
 • a naptej használata egészséges. Nem igaz. A mérsékelt napozás egészséges. Az állandóan naptejjel kent bőr nem tud D vitamint termelni! ( nap közben vegyél könnyű lenvászon ruhát, és inkább a reggeli, és délutáni órákban legyél fürdőruhában. És akkor ne kend magad naptejjel.)
 • a nyaraláskor begyűjthetjük a szükséges D vitamint. Nem igaz! Az enyhe pírig napozás akár 40.000 NE (nemzetközi egység)** D vitamint is termelhet egy nap. Ez azonban 2-4 nap alatt felhasználódik. A nyugati társadalom 70 %-a D vitamin hiányos. Az az egészséges, ha minden nap napozol egy kicsit! Menj ki ebédidőben a parkba, és fordítsd az arcod a nap felé! 

 

Bátran a rövidnadrággal, és a pántos fölsőkkel! Hölgyek, a fedetlen bőrfelület elég a napozáshoz.

#3. A napfény vitamin szerepe az egészségünkben:

 • az agy egészségének védelmezője. A D vitamin megfelelő szintje mellett 62%-kal kisebb a Szklerózis multiplex kialakulása ( Nurses Health study I. és II. összevont adatai alapján,)
 • a csont-, és izomrendszer karbantartója. D vitamin hiányában a kalcium nem épül a csontokba, hiába tehát a kalciumpótlás. A magnézium, és D vitamin kölcsönhatása is egyfajta házasság, az izomgyengeség kialakulásában, az izomgörcsökben a D vitamin hiánya jelentős rizikófaktor.
 • a bőrvédelem elengedhetetlen összetevője. Az un. anti.mikrobális fehérjék D vitamin hiányában  nem termelődnek, ezek védenének azonban a pszoriázis, a rozacea, az atópiás bőrgyulladás kialakulásával szemben. Bár a bőrrák megelőzésében nem mutat védelmet a D-vitamin, a melanóma elleni védelemben meghatározó.*
 • a fogíny, a fogak egészsége egyik alappillére (a másik a C vitamin), mert az alacsony D-vitaminszint a csont és ínyvesztést okoz a fogágyban, gyengítve a fogakat. A fogíny vérzés az egyik jele az alacsony D-vitaminszintnek.
 • a szem egészsége is függ a napozás termelte D vitamintól, ma már bizonyított tény, hogy lassabban romlik a szeme annak, aki megfelelő D vitamin szintet tart fenn a szervezetében.
 • A megfelelő D-vitaminszint elejét veszi a mellráknak, ill. lelassítja a kialakult mellrák fejlődését.
 • A vastagbél sejtjeinek abnormális osztódása (ami könnyen átfordulhat rákos elfajulásba) fordítottan arányos a lokális D-vitaminszinttel. Egy 15 éves követés során 10 ng/ml-ről indulva minden 10 ng/ml növekedésre 37%-kal csökkent a vastagbélrák halálozás kockázata. Azaz 40 ng/ml fölött már majd 100%-os volt a védettség. 10 ng/ml szintnövekedést 1500 NE napi fogyasztásával lehetett elérni, azaz min. napi 6000 NE vitamint kellett szedni a megfelelő védelemhez.

 

Töltsd a teljes ebédidődet a parkban, és fordulj a nap felé! Napozz naponta!

 

 

Ne félj, a napozás nem káros!

Napozással nem tud túl sok D vitamin termelődni. A szervezet felhasználja a nem napfényes időszakokban. De még mesterségesen pótolt D vitaminnal sem tud bajt okozni az Ember átlagos esetben.

A mérések azt bizonyítják, hogy rövid időszakon belül szedett napi 40 000 NE D-vitamin sem képes előidézni hiperkalcémiát, azaz D-vitamin túladagolásos állapotot. A vérben 300 ng/ml szintet kell elérni a D-vitaminnak, hogy hiperkalcémia lépjen fel. Otthoni körülmények között nem tartunk óriás D vitamin adagokat, bár lehet 4000 NE/kapszula kiszerelésű vitamint venni , azt egyszerre bevéve sem alakul ki baj. ( azért ezt nyilvánvalóan nem ismételgetjük naponta  😉 )

Napozás után jobb lesz a kedved!

 

Szedj micro algát! A Spirulinában a teljes béta karotin spectrum megtalálható, Védi a bőröd, a szemed. A Chlorella  a  D vitaminnal együtt tisztítja a beleidet , védi a bőrödet.  Van egy un. CGF faktor a Chlorella micro algában, amely elősegíti a sejtosztódást, a sejtregenerálódást. Az alga Mátrix mindez egyben. Napfény, egészség, tisztaság! Ó, és támogatja a fogyókúrádat! ( erről ITT olvass)

Dönts magad. Most már kicsit többet tudsz a tényekről.

Folytatom: 🙂             Greenlife.hu Webáruház

Virág Éva
alga-, és vitaminszakértő
reflux tanácsadó

forrás:

ötlet:  Málnalevél patika -Kismaros- bejegyzése

*https://www.tenyek-tevhitek.hu/d-vitamin-fontossaga-a-21-szazadban.htm

Glade MJ. A 21st century evaluation of the safety of oral vitamin D. Nutrition. 2012 Apr;28(4):344-56.

 

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

A témához kapcsolódó cikkek:

Kollagénből: édesítő glicin?

Kollagénből: édesítő glicin?

Az édes ízek imádása genetikailag kódolt az emberben. ha van jó alternatíva, akkor a glicin az lehet, a mértékkel kívánt édes étel glicin használatával, már elérhető.

Édes kérdés. Milyen édesítőszer a jó neked?

Édes kérdés. Milyen édesítőszer a jó neked?

Az biztos, hogy a cukorfogyasztást csökkenteni kell. Mit tegyél, és mivel helyettesítsd? Melyik édesítőszer jó, melyik finom, melyik édesítőszer biztonságos, és melyik édesítőszer árt? Érdekel?

Mondhatnád, hogy a túlevés a gond. Mondhatnád, hogy a haspuffadás utána. Azt is, hogy semmi gond az ünnepi lakomával, attól ünnep az ünnep. Pedig bizony, a kövérség, és a diabetes alapja is lehet. 

Így volt ez évezredekig...diabetes nélkül

...  korábban- vadászó gyűjtögető korunkban- a nagy lakoma volt az ünnep, azaz amikor nagyvadat ejtett a közösség, azt megünnepelték, és elfogyasztottak mindent, amit csak bírtak, azért is, mert nem tudták tartósítani.Mi, az EMBER, degeszre ettük magunkat. 
Ahogy társadalmilag fejlődött az ember, tartalékolni tudott, az ünnep természeti jelenségekhez kötődött, azt felszabadultan, dínomdánommal tették emlékezetessé azt.

Ahogy a mai gazdagságot, és technikai fejlettséget elértük -mi az emberiség-, minden nap ünneppé vált.

Már ami a fogyasztást, a lakomát illeti. Itt tartunk. Nap, mint nap eszem-iszom van. Aztán nap, mint nap betegség: kövérség, diabetes, szív és érrendszeri problémák.... nem sorolom.

Nem élünk meg ínséget az ünnepek közötti időszakokban.

Boldogra ettük magunkat, most betegre esszük magunkat! Összekapcsolódik a jó érzéssel, boldogsághormont termel a testben a finom étel. Ez axióma. Azaz megdönthetetlen tény. Alapadat.

Vannak ételek, amelyek gyorsan kiváltják a boldogságérzést, és mások lassabban, de a boldogsághormon-löket, mindenképpen megjön.
Nos, ettől tudunk evésfüggővé válni, egyfajta drog-löket ez.

Minél gyorsabb a hatás, annál jobban érezzük magunkat, így be is zárul a kör.

Ha tehetjük, mindannyian eltoljuk az étkezéseinket a gyorsabb boldogság-hatást biztosító ételek felé.

Helyben vagyunk: édességek, csokoládé, cukrok, finomított szénhidrátok minden ételben. Szinte azonnal felszívódó étel-összetevők, amelyek boldoggá, függővé, és beteggé tesznek.

Ezért válik járvánnyá a civilizációs betegségek csoportja. (tudod: a cukorbetegség, a diabetes, a gyomorégés, a reflux, haspuffadás, az elhízás…..)

Nem Te tehetsz róla, de a boszorkánykörön belül vagy.

diabetes-nem-boszorkanysag

Az evolúciós fejlődés a boldogságérzet vágya felé kerget, a fogyasztói társadalom ennek kiszolgálásával hajszolja a profitot.

Jövök mindig az összeseküvés elmélettel, de ne úgy képzeld, hogy néhány gonosz találkozik valahol, összeül, és megbeszélik, hogyan legyen nekünk rossz.(és persze nekik jó) Nem, nem, összeülniük sem kell, a tőke természete a lefele húzó spirál, kiszolgál ja a lustaságot, az édességvágyat, a kényelmet, aztán jó kis profitért kiszolgálja , hogy mégiscsak életben akarsz maradni, és mindenek ellenére még egészségesen. Kapsz gyógyszert, vagy legalább ígéretet, hogy csináld csak , amit eddig, majd ez, vagy az megvéd, és nem lesz semmi baj. 

Pedig lesz. 

Nem, nem egy ünnepi lakomától. De évi 365 lakomától már igen. 

Nem a Te hibád! De a Te életed. A Te egészséged.

Ünnepélyes gyomorégés. Lakodalmas betegség minden nap? Na de tényleg? Éppen ünnepek alkalmával beszéljünk erről?
Az ünnep, mégiscsak ünnep! Igen.

Az ünnep attól ünnep, hogy nem mindennapos. Talán attól is, ha ünneplőbe öltözteted a szívedet. ( aztán jól megtömöd a gyomrodat 🙁 )

Azonban, ha el akarod kerülni a gyomorégést, a haspuffadást, a diabetes megriaszt, és nem akarsz cukorbeteg lenni, figyelj a mennyiségre.

Ha szokásoddá válik a falatkázás, a mértéktartás, akkor elkerülhető a meghízás, megelőzhető a diabetes, és a reflux sem fog kínozni. ( igen, tudom, ezek közhelyes mondatok, de annyira igaz, hogy mégiscsak gondold végig)

A finomított ételek csapdája oda vezet, hogy az evés öröméért eszünk, és nem azért, hogy éljünk.

Minden benne van, amiért korábban küzdeni kellett: cukor, só, zsír, ez együtt maga a kéj, és ebből kifolyólag, maga az ördög. Mert alig lehet ellenállni.

Az ördög a részletekben van. 

adag_mennyiseg

Ebből a nézőpontból ritkán nézünk rá a mai gasztronómiai kultúrára, pedig a cukor, só, zsír hármas jellemző az utcakajákra, és a rafinált kulináris költeményekre is.

Arra biztatlak, hogy egyél finomat, és egyél keveset.

Ezzel azt is mondom, hogy kerüld az utcakaját – erre nem tudok jobb szót, ami kifejezi kissé a rosszallásomat is-, mert egyre művibb, rafináltabb, és egyre nagyobb adagokat adnak, és azt is mondom, hogy kövesd a jóból keveset gyakorlatát.

Csakis tudatos elhatározással lehet ezt csinálni, a dolog természetéből következik, hogy a tudatalattid ellened dolgozik. A tudatalattidat pedig megdolgozzák a reklámok, olyan vágyakat keltenek, amikre nincs is szükséged, majd újabb vágyakat, amik magadtól eszedbe sem jutnának. 

Hogyan dolgozz a furfangos tudatalattid ellen, avagy hogyan állítsd az egészséged mellé?

Cselezd ki, elégítsd ki, hallgattasd el!

5 apró trükk: (és még egy módszer ITT

 1. Ne ülj le éhesen az asztalhoz. Igyál étkezés előtt egy forró teát. ( a víz nem jó, mert nagyon gyorsan kiürül, és aztán kifejezetten éhségérzetet kelt)
 2. Igyál egy kollagén koktélt. *A test sok funkcióját támogatja, és kissé megduzzad a gyomorban, lassan emésztődik, hosszan nem leszel éhes, tiszta fehérje, kiegyensúlyozza a vércukor-inzulin ingadozást)  
 3. Ha merítesz az ételből, a mérték legyen az öklöd. Ez általában egy merőkanálnyi. ( ITT a módszer) 
 4. Ne egyél több fogást. Csak egyet egyszerre. Majd 3 óra múlva egy következő fogást.
 5. És újabb három óra múlva a desszertet.

Így nem leszel csalódott, hogy megvonsz magadtól valamilyen finomságot, mert mindent szabad. Csak mértékkel.

A mérték a tested mércéje: az öklöd, a markod, a tenyered, a kezed.

Eleinte kevésnek fog tűnni, mert a szemed sokkal nagyobb adagokhoz szokott.

Ha mindezt megtámogatod lassan felszívódó szuperélelmiszerrel, például étkezések között rágcsált Alga Tablettával, egy egy pohár kollagénnel, biztosan kicselezheted a tudatalattid ördögét.

Tudj meg többet a szuperélelmiszerekről (bővebben ITT ) amelyek nemcsak az étel mennyiségét segítenek csökkenteni, hanem egyéb pozitív mellékhatással is szolgálják a testedet.

Megszüntetik a funkcionális éhezést, kiegyensúlyozzák a biokémiai folyamatokat, és rendbe teszik az emésztésedet.

funkcionalis-ehezes-dibetes

A funkcionális éhezés az, amikor nem a kalória kevés, hanem hiányzik 'valami'. Az EMBER tízezer évekig csak evéssel, vagy ivással tudta pótolni a szervezete számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, micro mennyiségű 'valamik' ,amelyek hiányában betegek lettek-volna. Úgy jelez a test, hogy éhes, éhes, éhes. 

Ma is így jelentkezik a 'valami' hiánya. Éhesség formájában. Bár ma vért vesznek, és próbálják megállapítani mi is hiányzik, olyan összetett a testünk rendszere, hogy azt vagy sikerül megtalálni, vagy nem. Legjobb nagyon összetett élelmiszert fogyasztani ( jó sok értékes szuperélelmiszer alkalmas erre ITT egy ), vagy egy nagyon jól összeállított multivitamint. (erről bővebben ITT) 

Most ezt utálni fogod: az ünnep nem a zabálásról szól. A családról, akivel olyan ritkán találkozol, a lelki emelkedettségről, a segítésről, az örömről. ( és persze azért a háziasszonyoknak a jó sok munkáról)

Találj örömteli elfoglaltságot: sétálj a parkban, hallgass zenét, figyeld a madarakat az ablakodból, a jégcsapok hízását az ereszről. Lazíts, lassíts. 

Nézd a játszótéren játszó boldog gyerekeket! És mosolyogj!

boldogsag-diabetes-nelkul

Ezzel kényelmesen elkerülheted a reflux, a haspuffadás, a diabetes, a cukorbetegség, és számos más civilizációs probléma kialakulását.

Hát ennyire egyszerű! ( persze tudom, hogy nem, de ha ma nem kezded el, holnap sem fogod!) 

Dönts magad, most már másképp nézed a tényeket!                                          Greenlife webáruház 

MI DOLGOZUNK AZ ÜNNEPEK KÖZÖTT IS! A segítség elérhető!

Folytatom: 🙂

Virág Éva

Alga és vitaminszakértő

Reflux tanácsadó

 

https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_2-es_tipusu_diabetesz_lowcarbra_gyogyul_kezelesre_romlik.htm

*a kollagénről bővebben: 

https://tenyek-tevhitek.hu/a_kollagenek_jot_tesznek_a_bornek_az_izmoknak_es_az_emesztorendszernek.htm

 

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

Figyelmeztetetés:
A termék hatásai egyénileg változhatnak, a gyártó nem garantálja mindenkinél az egyforma hatásmechanizmust. A leírt adatok kizárólag tájékoztató céllal, a Magyar Alkotmány 61.§-ában rögzített szabad vélemény-nyilvánítás alapján íródtak. Az itt szereplő életmódra és táplálkozásra vonatkozó adatok és ajánlások szabad véleményt tükröznek. Mindamellett, hogy a leírtak szóról szóra igazak, nem minősíthetők diagnózisnak, vagy kezelési javaslatnak. Itt azt kell javasolnom, hogy mielőtt alkalmaznád az itt megfogalmazott dolgokat, keresd föl orvosod, és kérd ki a véleményét.
Figyelem: Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására, az étrendből hiányzó anyagok pótlására, esetleg speciális étrenden lévők (fogyókúrázók) táplálkozásának kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatás célját szolgálják, nem utalnak a termékkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására.