Oldal kiválasztása

Mérgező növények körülöttünk. Némelyik halálos lehet.

Szerző: | Alga hatásai

Mérgező növények vesznek körül bennünket. Az udvaron, a szobában, a kertben.Tanuld meg melyek a mérgező növények, és tanítsd a kisgyerekeknek is. Ezzel elkerülhető a baj. Mert némelyik annyira toxikus, hogy a beteg menthetetlen. Baj csak egyszer van! Ne legyen!                                                                                    Greenlife.hu Webáruház

Ma már a falukban élő emberek is elidegenedtek a természettől. Termesztik, gondozzák a növényeket, szeretettel ápolják, de az a hagyományos tudás elveszett, ami a szájról szájra terjedt a csoportokban akár a termesztéssel, akár a veszélyességgel kapcsolatban.

Néha felröppen a hír, hogy mérgezés történt, de ezt tudat alatt a gombamérgezéssel azonosítjuk. Pedig számtalan növény van a közvetlen közelünkben is, ami halálosan mérgező.

13+1: mérgező növények a kertben.

#1. Burgonya

A gyökerén termő gumók ehetőek, eszünkbe sem jut talán az a történet, ami szerint amikor a burgonya Amerikából Európába került , az első terméstől sokan meghaltak, mert -ahogy a legtöbb zöldségnél szokás- a termését fogyasztották el. Állítólag kivágták az egész ültetvényt, és tűzre vetve jöttek rá, hogy a gumója a táplálék, nem a termése. Azért veszélyes, mert pirosra érik a bogyója, és ez a kisgyermekeknek mindig érdekes, és vonzó.

Nem kell mondanom, hogy tilos! (1)

Már kicsi gyermekeknek is mutatni és mondani kell, hogy mi a mérgező, akkor is, ha városban élve nincs zöldségeskert. Díszkert azért gyakori.

#2. Rebarbara

A rebarbara levélszára kissé savanykás, szósznak, salátának, sütemény feltétnek, lekvárnak, divatját éli. A levél maga azonban mérgező, nagy mennyiségben akár halált is okozhat.

rebarbara-mergezo-novenyek

#3. Fekete Áfonya

A kékes fekete bogyók finomak, vitamindúsak. Az áfonya különleges talajt igényel, nem terem meg mindenhol, és az, hogy a nyers levele kissé mérgező, a kisebb baj: ahhoz képest, hogy fekete áfonyaként, kertekben termesztett egynyári növény jelent meg a kiskertekben.

A bogyó formája hasonló, és szinte mindenhol bőven termő növény a ‘kerti áfonya’, vagy pontosabban kerti ebszőlő . A burgonyafélék családjába tartozik, félig éretten, kifejezetten mérgező, nyersen fogyasztani veszélyes. Dzsemnek főzve, és teljesen puhára érve fogyasztható, de én óvatosságra intenék mindenkit. Ne keverd az áfonyát az ál-áfonyával. Az ál-áfonya kifejezetten veszélyes lehet, akkora bajt is okozhat, mint a burgonya termése.  Akár halálos is lehet. (ugyanazon növénycsalád tagjai. A növényismerettel bírók levélformáról, virágzatról könnyen felismerik, de ehhez komoly szakismeret szükséges.)

kerti-afonya-mergezo-novenyek

Erdőmérnök vagyok: növénytan ügyben is bízhatsz bennem! 🙂

#4. Ricinus

A  mérgező növények nemcsak véletlenül kerülnek a kertbe. Magyarországon dísznövényként is vakondriasztóként használják a kertekben a ricinust.

Gyönyörű bordó levelű, akár 2-3 m-esre növő lágyszárú. Az ókorban Afrikából hurcolták be Európába. A babszerű rendkívül mérgező termésében koncentrálódik a ricin nevű halálos méreg.  A magokból nyerik ki hideg-sajtolással a ricinusolajat is, amelyet azonban többszöri vizes forralással szabadítanak meg a méregtől. Ezt követően már hashajtóként használható.

A ricinmérgezés hatására égő érzés jelentkezik a szájban, torokban és a gyomorban, majd hányinger, hányás, erős, véres hasmenés, hasi görcsök, homályos látás, nehézlégzés, heveny máj­- és veseelégtelenség lép fel, majd bénulás áll be, végül pedig a halál.

ricinus-mergezo-novenyek

#5. Maszlag

A csattanó maszlag is a burgonyafélék családjába tartozó növényfaj. Közép-Amerikából származik, de mára szinte az egész világon elterjedt, Magyarországon dísznövényként is tartják. Erősen mérgező növényről van szó, a gyógyászati, illetve a halálos adag között sokszor alig van különbség, a terápiás rés nagyon kicsi. Gyerekek számára akár már 15 szem csattanó maszlag mag elfogyasztása is halálos lehet. De a növény nemcsak mérgező, hanem hallucinogén hatása is van, emiatt – főleg fiatalok – gyakran használják kábítószerként. Hatása többnyire 4-24 óráig tart, öntudatlan, delíriumszerű állapotot okoz, használói pedig sok esetben végül kórházban kötnek ki, néha a hullazsákban.

maszlag-mergezo-novenyek

A mérgező növények többsége olyan anyagokat tartalmaz, amelyek gyógyászati célra is használhatók, de csak, és kizárólak gyógyszergyári alapanyagként!

#6. Gyöngyvirág

A gyönygyvirág minden része mérgező. Kertjeink csodaszép dísznövénye. Piros bogyói lehetnek a gyermekeknek vonzóak, de tanítva őket, a kerti mérgezések elkerülhetők.

A baj akkor szokott lenni, amikor nem hozzáértő erdőlátogató medvehagyma levelet gyűjt.

Elméletileg a medvehagyma kora tavaszi, és április elején már virágzik. Akkor pedig kesernyés,kevésbé élvezhető ízű a medvehagyma levele, virágzáskor, már ne szedd! Ilyenkor a gyöngyvirág még csak kicsi levéltüskeként bújik ki a földből. Ha betartod, hogy március vége után nem szedsz medvehagyma levelet, akkor nem lehet baj. Később azonban a két növény levelei nagyon hasonlóak. Azonos élőhelyen is fellelhetők az erdőben, és akár egyetlen gyöngyvirág levél a maréknyi medvehagyma közé keveredve, és az egész családra halálos veszélyt jelent. A gyöngyvirág levele összedörzsölve, megtörve szagtalan. A medvehagyma levele morzsolgatva jellegzetes hagyma-fokhagyma illatú.(így azonban minden levelet ellenőrizni kell)

hasonlo-levelek-mergezo-novenyek

medvehagyma, gyöngyvirág, medvehagyma. Dörzsöld meg! A hagymaszag leleplező!

Március végétől ne szedj medvehagyma levelet!

#7. Farkasölő sisakvirág

A sisakvirág  lágy szárú, gyönyörű kerti dísznövényünk, nevét amolyan görög-kori sisak alakú virágairól kapta, és állítólag a nyájat dézsmáló farkasokat mérgezték a gumójával, a csali húsba tüzdelt darabokkal.

farkasolo-sisakvirag-mergezo

Ma már csak csodás füzérvirágzatáért tartjuk, és mivel a ‘népi ‘ tudás elveszett, fogalma sincs a családoknak, mekkora veszélyt jelent ez a növény a kertben. Fő hatóanyaga az akonitin, de ezen kívül tartalmaz még több mérgező vegyületet. Az akonitin a sisakvirág minden részében előfordul, de főleg gyökérgumójában koncentrálódik. Az anyag az idegrendszert támadja meg, s megbénítja az érzékelést és a mozgást. Ez az alkaloida a növényvilágban párját ritkítóan erős méreg, 1 mg már halálos lehet, de 3-4 mg már szinte biztosan az.

#8. Gyűszűvirág

A gyűszűvirág magról vethető, színes füzérvirágzata a virágoskertek dísze.A neve nagyon beszédes, valóban gyűszű alakú kis kelyhek sorakoznak egymás fölött a virág-száron. Több színben előfordul a természetben is, a kiskertekbe egész színkavalkád kerülhet. A növénynek kétségtelen gyógyászati értéke is van (a leveleiből kivont digitoxint szívelégtelenség kezelésére való gyógyszerekben alkalmazzák), de lenyelve hányást, hasmenést, szívritmuszavarokat és légzésleállást okozhat. Mivel a hatásos és a halálos dózisa igen közel van egymáshoz, azaz nagyon szűk a terápiás rés, nem otthoni kísérletezgetésre való.

gyűszűvirág-mergezo-novenyek

#9. Tiszafa

A közönséges tiszafa örökzöld, sötét levelei és élénkpiros bogyói miatt nagyon kedvelt dísznövény, de rendkívül mérgező.

Az egyik legelterjedtebb kerti-parki díszcserje a mérgező növények közül.  Alkaloidjai egyensúlyzavart, izomremegést, görcsöket, ájulást, nehézlégzést és a szívelégtelenséget okozhatnak. A halál olyan gyorsan állhat be, hogy nem feltétlenül figyelhető meg minden tünet.

Feljegyeztek olyan eseteket, hogy a kocsis a lovával a tiszafa alatt hűsölve a ló beleharapott a zöld levelekbe, és néhány percen belül – mint  a mai rajzfilmekben -kicsúszva a lábai, megdöglött. Régen sokféle betegség kezelésére használták (férgesség, szívproblémák, menstruációs zavarok). A homeopátiában mostanság emésztési panaszokra és bőrkiütés ellen adják. A termése húsos, és érdekessége, hogy a mag félig kilátszik a piros húsból.

A gyümölcshús csak hashajtó hatású, a mag, és a levelek a nagyon mérgező részei a növénynek.

tiszafa-mergezo-novenyek

#10. Leander

A leander mediterrán dísznövény, szabadban a magyarországi kertekben nem telel át. ( kivéve néhány különösen védett helyet)  Nagyon sok színváltozatban termesztik, csodaszép virágözönt teremt egész nyáron.A növényben található oleandrin nevű glükozidát fejfájás és rosszullét ellen használja a gyógyászat. A leander minden részében megtalálható a vegyület, amely az emberi szervezetbe kerülve nagyobb dózisban mérgezést okozhat, aminek fejfájás, rosszullét, hasmenés, hányás, vagy allergiás bőrreakciók, illetve keringési zavarok és szívbénulás lehet a végeredménye.

#11. Kikerics

A kikerics kora tavaszi kerti, hagymás dísznövényünk.. A növényt (különösen a hagymáját) egykor az orvostudomány az igen mérgező kolchicin tropolon-alkaloida kinyerésére használta. A légzés- és szívbénulást okozó vegyület képes gátolni a daganatos sejtek osztódását, de a köszvényes rohamok kezelésében is fontos gyógyszer lehet. Ősszel ültetjük, vigyázat, ne keveredjen az étkezési hagyma közé. ( viccesnek hangzik, de kisgyermekes családokban bármi megeshet játék, vagy kertészkedés közben)

#12. Hunyor

A fekete hunyor sötétlila virágú kis növény, minden része mérgező. A fehér hunyor fehéres-sárgás virágú.  Glikozidokat tartalmaz, amelyeket a gyógyászatban hánytató és hashajtó hatásukért használnak. Általában februártól áprilisig virágzik, de enyhe teleken gyakran már decemberben is, hó alatt is nyílik, s ezért több országban is karácsonyi rózsaként emlegetik. Tudd, hogy a mérgező növények egyike, ennyi elég.

#13. Aranyeső

Az aranyeső  pillangósvirágú fa. (Fabaceae) családjához tartozó nemzetség. A feltűnő lecsüngő fürtvirágzata miatt igazán megérdemli a nevét. A veszély abban van, hogy virágzata nagyon hasonló formájú a közönséges akáchoz, nem hozzáértő vélheti valamilyen- különleges színre- nemesített akácfajnak is, (nem akarok az ismertetőjegyekbe belemenni, más levélzet, stb…), a gyakorlatlan dísznövény kedvelő, bizony beleeshet efféle tévedésbe. A növény minden része, de különösen termése mérgező, s a mérgezése sokféle tünetet produkálhat. Megjelenhet égő érzés a szájban, nyelési fájdalom, szédülés, szapora szívverés, hányinger, hasfájás, hányás, remegés izomrángás.

aranyeso-nem-akacvirag

( Figyelem! Az aranyeső egy fás növény, a nevét nagyon gyakran keverik az aranyvesszővel, ami egy bokros , kora tavasszal virágzó négyszírmú virágokat, és nem fürtöket bontó bokor-cserje)

Az aranyeső virága mérgező, az akácvirág ehető. Ne téveszd össze!

#+1. Angyaltrombita

 A neve angyali,  a hatása ördögi! Az angyaltrombita  burgonyafélék (Solanaceae) családjának egyik nemzetsége. A burgonyafélék fajai szinte kivétel nélkül mérgezőek. Az angyaltrombita fásszárú cserje, és kúszó dísznövény faja is elterjedt dísznövény, hatalmas fehér, sárga, rózsaszín virágokkal valóban a kert, balkon dísze. Nem telel át, egyes fajait magról, másikat hajtásról szaporítják. Falvakban kedvelt ajándék a dísznövények cseréje, mérgező tulajdonságát azonban nem ismerik.

Dísznővény kertészetekben balkonládákba ajánlják. Csodaszép angyaltrombita!

angyaltrombita-mergezo-angyal

A növény minden része mérgező, s amnéziát, hallucinációt, izgatottságot, szapora pulzust, szájszárazságot, remegést, pupillatágulatot, fényérzékenységet, görcsöket, eszméletvesztést okoz. Nem lehet pontosan megmondani, hogy a növény milyen mennyiségű elfogyasztása okoz súlyos mérgezést, ezért gyógynövényként használhatatlan.

Mérgező növények, amelyekkel ritkán találkozol.

A következő mérgező növények , bár gyakoriak, nem kerti,  hanem szinte kizárólag erdei növények. Inkább érdekesség tudni róluk, mint elengedhetetlen ismeret. (azért egy érdekességet pl.: a goji bogyóról itt is találsz!)

Nadragulya (mandragóra)

Atropa bella donna- kicsi mennyiségben a pupillát tágítja, így a nők- nem törödve e veszéllyel – úgy szépítették magukat, hogy a nedvét a szemükbe csöpögtették. Bella Donna= szép nő, a latin neve innen ered. Halálos méreg. Erdei utak mentén fellelhető, gyermek magasságú egynyári növény. Jellegtelen külsejű. az értő kezében azonban orvosság, és halálos méreg is.

Boroszlán

A farkasboroszlán – a Kárpát-medencében is elterjedt. A levele és termése is erősen mérgező, de ennek ellenére népszerű kerti növény, kicsi cserje. Homeopátiás készítményekben viszketés csökkentésére használják. Házi kísérleteket nem szabad végezni vele, mert csúnya mérgezés lehet a vége. Amellett, hogy a bőrt irritáló mezereint tartalmaz, a fő mérge egy dafnin nevű alkaloid, amely hasmenést, hányást és fejfájást okoz.

Foltos bürök

A foltos bürök vagy egyszerűen bürök egy- vagy kétnyári növényfaj. Mi sem bizonyítja jobban a halálosságát, hogy Szókratészt, az ókori görög filozófust úgy ölték meg, hogy bürökfőzetet itattak vele. A koniin nevű mérgező alkaloida a növény minden részében jelen van, de főleg a levelek és a termésben koncentrálódik.Nem gyors, és nem egyszerű halál, a beteg végig eszméleténél van, alulról felfelé lebénul, végül megfullad. Eltarthat napokig a folyamat. Brrr!

A hatóanyag a bőrön és a nyálkahártyán keresztül is felszívódik, ezért az érintése is kockázatos. A mérgezési tünetei a fáradékonyság, szédülés, hasmenés, verejtékezés, majd a gerincvelő motorikus központjainak károsodása miatt lebénulnak a lábak, végül a mellkas bénulása egyre nehezebbé teszi a légzést, s végül beáll a fulladásos halál. Gyógyászati célra nem alkalmas, mert kicsi a hatásszélessége, azaz a hatásos és a halálos adagja nagyon közel van egymáshoz.

A szára zöld-és lila foltos, amire megöregszik a növény, szürkés, száraz színű lesz, megszelidűl. A száraz, elöregedett szárából bürökdudát készítettek, érdekes hangot-képző hangszer lett a gyerekeknek.

Közönséges ördögcérna

A közönséges ördögcérna (Lycium barbarum) a burgonyafélék családjába tartozó, eredetileg Kínából származó lombhullató cserje.

Termése, a goji bogyó, amelyet étrend-kiegészítők gyártásához használnak.

ordogcerna-goji-bogyo

Cseppet sem mellesleg a növény minden része mérgező.A hioszciamin és atropin tartalmú növény elfogyasztása szapora szívverést, izgatottságot, pupilla tágulatot és akár légzésbénulást eredményezhet.

 

Ebszőlő-csucsor

Az ebszőlő csucsor félfás évelő, ami más növényeken kúszik. Megfelelő támaszték mellett akár 4 m magasra is megnő, de általában 1-2 m magas. Annak ellenére, hogy fás szárú, ritkán éri el a lombkorona magasságát.A termés piros színű hosszúkás bogyó, és egyes madarak számára ehető, ezek terjesztik a magokat. A gyümölcs az ember és a baromfik számára mérgező, és a bogyók ismerős kinézete, piros színe arra sarkallhatja a kisgyerekeket, hogy megkóstolják. 

Nem biztos, hogy két ugyanolyan növény ugyanolyan mértékben mérgező, toxikus anyagai ugyanis nem egyenletesen találhatóak meg, hanem változó mennyiségben termelődnek.

Ha mérgezést okozó dózist ehetett a  gyermek, azonnal kórházba kell vinni, vagy mentőt hívni, elmondva a mérgezés feltételezését.

A méreganyag megkötésére aktív szenet adnak néha, tejet viszont nem tanácsos ráinni: a tejfehérje a toxikus anyagok kioldódásának és/vagy felszívódásának elősegítésével előre nem látható módon erősítheti a méreghatást. Gyermekek esetén nem jó ötlet hánytatni, mert ez is járhat különféle komplikációkkal. Kórházi ellátásban többnyire gyomormosás az elsődlegesen alkalmazott eljárás, ezt követően tüneti kezelést alkalmaznak.

A micro alga fajok egyik leghasznosabb tulajdonsága a test méregtelenítésének elősegítése. Ne keverd azonban a méregtelenítést a mérgező anyagok közömbösítésével. A testedben mindig keletkeznek toxikus anyagok, belülről, és kívülről is kapunk mérgező anyagokat. Ezek mindennapi dózisok, a máj, a vese, a tüdő segítségével a szervezet méregtelenítődik. Ehhez a micro algák jó támogatást adnak ehhez. A méregtelenítés tehát nem egy egyszeri akció, hanem egy folyamatos testi működés.

Most már többet tudsz a tényekről. Dönts az Alga Mátrix fogyasztása mellett!

Folytatom: 🙂   A következő a mérgező szobanövények lesz!

Virág Éva

alga-,és vitaminszakértő

reflux tanácsadó

Erdőmérnök 🙂

  1. a solanaceae család legtöbb tagja mérgező, erdei növények tartoznak ide, ritkán találkozunk vele, de akkor is érdemes tudni, hogy nem szaba a gyerekenek sem a szájukba venni. (pl csucsor) Ebbe a családba tartozik a paradicsom is, egyes kutatások a zöld paradicsom fogyasztását kissé mérgező hatása miatt nem javasolják, még savanyúságnak sem.

https://esem.hu/immunerosites-art-vagy-hasznal/

https://www.hazipatika.com/eletmod/veszelyben/cikkek/halalosan_mergezo_novenyek/20170301145942

https://www.hazipatika.com/eletmod/veszelyben/cikkek/mergezo_szobanovenyek_gyonyoruek_de_veszelyesek/20100908162804

https://www.sopronitema.hu/hirek/zold-sopron/medvehagyma-kontra-gyongyvirag

 

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

A témához kapcsolódó cikkek:

Kollagénből: édesítő glicin?

Kollagénből: édesítő glicin?

Az édes ízek imádása genetikailag kódolt az emberben. ha van jó alternatíva, akkor a glicin az lehet, a mértékkel kívánt édes étel glicin használatával, már elérhető.

Édes kérdés. Milyen édesítőszer a jó neked?

Édes kérdés. Milyen édesítőszer a jó neked?

Az biztos, hogy a cukorfogyasztást csökkenteni kell. Mit tegyél, és mivel helyettesítsd? Melyik édesítőszer jó, melyik finom, melyik édesítőszer biztonságos, és melyik édesítőszer árt? Érdekel?

Mondhatnád, hogy a túlevés a gond. Mondhatnád, hogy a haspuffadás utána. Azt is, hogy semmi gond az ünnepi lakomával, attól ünnep az ünnep. Pedig bizony, a kövérség, és a diabetes alapja is lehet. 

Így volt ez évezredekig...diabetes nélkül

...  korábban- vadászó gyűjtögető korunkban- a nagy lakoma volt az ünnep, azaz amikor nagyvadat ejtett a közösség, azt megünnepelték, és elfogyasztottak mindent, amit csak bírtak, azért is, mert nem tudták tartósítani.Mi, az EMBER, degeszre ettük magunkat. 
Ahogy társadalmilag fejlődött az ember, tartalékolni tudott, az ünnep természeti jelenségekhez kötődött, azt felszabadultan, dínomdánommal tették emlékezetessé azt.

Ahogy a mai gazdagságot, és technikai fejlettséget elértük -mi az emberiség-, minden nap ünneppé vált.

Már ami a fogyasztást, a lakomát illeti. Itt tartunk. Nap, mint nap eszem-iszom van. Aztán nap, mint nap betegség: kövérség, diabetes, szív és érrendszeri problémák.... nem sorolom.

Nem élünk meg ínséget az ünnepek közötti időszakokban.

Boldogra ettük magunkat, most betegre esszük magunkat! Összekapcsolódik a jó érzéssel, boldogsághormont termel a testben a finom étel. Ez axióma. Azaz megdönthetetlen tény. Alapadat.

Vannak ételek, amelyek gyorsan kiváltják a boldogságérzést, és mások lassabban, de a boldogsághormon-löket, mindenképpen megjön.
Nos, ettől tudunk evésfüggővé válni, egyfajta drog-löket ez.

Minél gyorsabb a hatás, annál jobban érezzük magunkat, így be is zárul a kör.

Ha tehetjük, mindannyian eltoljuk az étkezéseinket a gyorsabb boldogság-hatást biztosító ételek felé.

Helyben vagyunk: édességek, csokoládé, cukrok, finomított szénhidrátok minden ételben. Szinte azonnal felszívódó étel-összetevők, amelyek boldoggá, függővé, és beteggé tesznek.

Ezért válik járvánnyá a civilizációs betegségek csoportja. (tudod: a cukorbetegség, a diabetes, a gyomorégés, a reflux, haspuffadás, az elhízás…..)

Nem Te tehetsz róla, de a boszorkánykörön belül vagy.

diabetes-nem-boszorkanysag

Az evolúciós fejlődés a boldogságérzet vágya felé kerget, a fogyasztói társadalom ennek kiszolgálásával hajszolja a profitot.

Jövök mindig az összeseküvés elmélettel, de ne úgy képzeld, hogy néhány gonosz találkozik valahol, összeül, és megbeszélik, hogyan legyen nekünk rossz.(és persze nekik jó) Nem, nem, összeülniük sem kell, a tőke természete a lefele húzó spirál, kiszolgál ja a lustaságot, az édességvágyat, a kényelmet, aztán jó kis profitért kiszolgálja , hogy mégiscsak életben akarsz maradni, és mindenek ellenére még egészségesen. Kapsz gyógyszert, vagy legalább ígéretet, hogy csináld csak , amit eddig, majd ez, vagy az megvéd, és nem lesz semmi baj. 

Pedig lesz. 

Nem, nem egy ünnepi lakomától. De évi 365 lakomától már igen. 

Nem a Te hibád! De a Te életed. A Te egészséged.

Ünnepélyes gyomorégés. Lakodalmas betegség minden nap? Na de tényleg? Éppen ünnepek alkalmával beszéljünk erről?
Az ünnep, mégiscsak ünnep! Igen.

Az ünnep attól ünnep, hogy nem mindennapos. Talán attól is, ha ünneplőbe öltözteted a szívedet. ( aztán jól megtömöd a gyomrodat 🙁 )

Azonban, ha el akarod kerülni a gyomorégést, a haspuffadást, a diabetes megriaszt, és nem akarsz cukorbeteg lenni, figyelj a mennyiségre.

Ha szokásoddá válik a falatkázás, a mértéktartás, akkor elkerülhető a meghízás, megelőzhető a diabetes, és a reflux sem fog kínozni. ( igen, tudom, ezek közhelyes mondatok, de annyira igaz, hogy mégiscsak gondold végig)

A finomított ételek csapdája oda vezet, hogy az evés öröméért eszünk, és nem azért, hogy éljünk.

Minden benne van, amiért korábban küzdeni kellett: cukor, só, zsír, ez együtt maga a kéj, és ebből kifolyólag, maga az ördög. Mert alig lehet ellenállni.

Az ördög a részletekben van. 

adag_mennyiseg

Ebből a nézőpontból ritkán nézünk rá a mai gasztronómiai kultúrára, pedig a cukor, só, zsír hármas jellemző az utcakajákra, és a rafinált kulináris költeményekre is.

Arra biztatlak, hogy egyél finomat, és egyél keveset.

Ezzel azt is mondom, hogy kerüld az utcakaját – erre nem tudok jobb szót, ami kifejezi kissé a rosszallásomat is-, mert egyre művibb, rafináltabb, és egyre nagyobb adagokat adnak, és azt is mondom, hogy kövesd a jóból keveset gyakorlatát.

Csakis tudatos elhatározással lehet ezt csinálni, a dolog természetéből következik, hogy a tudatalattid ellened dolgozik. A tudatalattidat pedig megdolgozzák a reklámok, olyan vágyakat keltenek, amikre nincs is szükséged, majd újabb vágyakat, amik magadtól eszedbe sem jutnának. 

Hogyan dolgozz a furfangos tudatalattid ellen, avagy hogyan állítsd az egészséged mellé?

Cselezd ki, elégítsd ki, hallgattasd el!

5 apró trükk: (és még egy módszer ITT

  1. Ne ülj le éhesen az asztalhoz. Igyál étkezés előtt egy forró teát. ( a víz nem jó, mert nagyon gyorsan kiürül, és aztán kifejezetten éhségérzetet kelt)
  2. Igyál egy kollagén koktélt. *A test sok funkcióját támogatja, és kissé megduzzad a gyomorban, lassan emésztődik, hosszan nem leszel éhes, tiszta fehérje, kiegyensúlyozza a vércukor-inzulin ingadozást)  
  3. Ha merítesz az ételből, a mérték legyen az öklöd. Ez általában egy merőkanálnyi. ( ITT a módszer) 
  4. Ne egyél több fogást. Csak egyet egyszerre. Majd 3 óra múlva egy következő fogást.
  5. És újabb három óra múlva a desszertet.

Így nem leszel csalódott, hogy megvonsz magadtól valamilyen finomságot, mert mindent szabad. Csak mértékkel.

A mérték a tested mércéje: az öklöd, a markod, a tenyered, a kezed.

Eleinte kevésnek fog tűnni, mert a szemed sokkal nagyobb adagokhoz szokott.

Ha mindezt megtámogatod lassan felszívódó szuperélelmiszerrel, például étkezések között rágcsált Alga Tablettával, egy egy pohár kollagénnel, biztosan kicselezheted a tudatalattid ördögét.

Tudj meg többet a szuperélelmiszerekről (bővebben ITT ) amelyek nemcsak az étel mennyiségét segítenek csökkenteni, hanem egyéb pozitív mellékhatással is szolgálják a testedet.

Megszüntetik a funkcionális éhezést, kiegyensúlyozzák a biokémiai folyamatokat, és rendbe teszik az emésztésedet.

funkcionalis-ehezes-dibetes

A funkcionális éhezés az, amikor nem a kalória kevés, hanem hiányzik 'valami'. Az EMBER tízezer évekig csak evéssel, vagy ivással tudta pótolni a szervezete számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, micro mennyiségű 'valamik' ,amelyek hiányában betegek lettek-volna. Úgy jelez a test, hogy éhes, éhes, éhes. 

Ma is így jelentkezik a 'valami' hiánya. Éhesség formájában. Bár ma vért vesznek, és próbálják megállapítani mi is hiányzik, olyan összetett a testünk rendszere, hogy azt vagy sikerül megtalálni, vagy nem. Legjobb nagyon összetett élelmiszert fogyasztani ( jó sok értékes szuperélelmiszer alkalmas erre ITT egy ), vagy egy nagyon jól összeállított multivitamint. (erről bővebben ITT) 

Most ezt utálni fogod: az ünnep nem a zabálásról szól. A családról, akivel olyan ritkán találkozol, a lelki emelkedettségről, a segítésről, az örömről. ( és persze azért a háziasszonyoknak a jó sok munkáról)

Találj örömteli elfoglaltságot: sétálj a parkban, hallgass zenét, figyeld a madarakat az ablakodból, a jégcsapok hízását az ereszről. Lazíts, lassíts. 

Nézd a játszótéren játszó boldog gyerekeket! És mosolyogj!

boldogsag-diabetes-nelkul

Ezzel kényelmesen elkerülheted a reflux, a haspuffadás, a diabetes, a cukorbetegség, és számos más civilizációs probléma kialakulását.

Hát ennyire egyszerű! ( persze tudom, hogy nem, de ha ma nem kezded el, holnap sem fogod!) 

Dönts magad, most már másképp nézed a tényeket!                                          Greenlife webáruház 

MI DOLGOZUNK AZ ÜNNEPEK KÖZÖTT IS! A segítség elérhető!

Folytatom: 🙂

Virág Éva

Alga és vitaminszakértő

Reflux tanácsadó

 

https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_2-es_tipusu_diabetesz_lowcarbra_gyogyul_kezelesre_romlik.htm

*a kollagénről bővebben: 

https://tenyek-tevhitek.hu/a_kollagenek_jot_tesznek_a_bornek_az_izmoknak_es_az_emesztorendszernek.htm

 

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

Figyelmeztetetés:
A termék hatásai egyénileg változhatnak, a gyártó nem garantálja mindenkinél az egyforma hatásmechanizmust. A leírt adatok kizárólag tájékoztató céllal, a Magyar Alkotmány 61.§-ában rögzített szabad vélemény-nyilvánítás alapján íródtak. Az itt szereplő életmódra és táplálkozásra vonatkozó adatok és ajánlások szabad véleményt tükröznek. Mindamellett, hogy a leírtak szóról szóra igazak, nem minősíthetők diagnózisnak, vagy kezelési javaslatnak. Itt azt kell javasolnom, hogy mielőtt alkalmaznád az itt megfogalmazott dolgokat, keresd föl orvosod, és kérd ki a véleményét.
Figyelem: Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására, az étrendből hiányzó anyagok pótlására, esetleg speciális étrenden lévők (fogyókúrázók) táplálkozásának kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatás célját szolgálják, nem utalnak a termékkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására.