A laborvizsgálat. Az eredmények jelentése, és értelmezése.(felsorolás)
Laborvizsgálat. Mit mutatnak a véreredmények? A laboratóriumi ákombákom értelmezése. Jól jöhet, ha tudod, bár az orvos dolga az összefüggések felismerése, és értékelése. Imune webáruház
Laborvizsgálat: 3 különböző módszer
2 fontos csoport, +1 nem gyakori
#1. vérvizsgálat
#2. vizeletvizsgálat
#+1. székletvizsgálat
A Laborvizsgálat egy szleng: a laboratóriumi vizsgálatokat értjük alatta, leginkább a vérminta vizsgálatát. Nagyon széleskörű tájékoztatást nyújtanak az EMBER állapotáról. A háziorvosok általános, az egyes szakorvosok azonban nagyon specifikus összefüggéseket is vizsgálnak. Tájékozódás céljából jó, ha tudod, mi mit jelent.
A vér-, és vizeletvizsgálati eredmények kiértékelése orvos feladata
Általános tanács, hogy mintavétel előtt ne egyél semmit. ( 9-12 óra). Az eredmények többségét azonban nem befolyásolja az étkezés.
Erről olvass ITT.
Ha sürgősen kíváncsi vagy valamire, akkor sorban állás nélkül számos helyen elvégzik a vizsgálatokat *( térítés ellenében, lsd.: lenn), és nagyon gyorsan, akár 3 órán belül megkaphatod az eredményt. Ezt akkor érdemes elvégeztetni, ha magánorvoshoz készülsz, az eredménnyel a kezedben gyorsabban adhat terápiás megoldást.
1. Leggyakoribb laborvizsgálat: vérvétel minta alapján:
Alfa-1-antitripszin (AAT):
Az alfa-1-antitripszin egy vérben keringő fehérje, amelynek alacsony szintje tüdő- és májbetegségekre utal. A normálértéke a laboratóriumban alkalmazott módszertől függ.
Vércsoport-meghatározás (AB0):
Minden olyan esetben elvégzik, amikor a beavatkozás során elképzelhető, hogy a betegnek vérre lesz szüksége.
Adrenocorticotrop hormon (ACTH):
A mellékvese működési zavarainak felderítésében használják. A kortizolszint erős eltérésekor, annak kiegészítő vizsgálata. A normálértéke reggeli (8-9 óra) vérvétel esetén 1,1- 13,3 pmol/l, éjjeli (24 óra) vérvétel esetén 2,2 pmol/l alatt van.
Alfa-foetoprotein, terhesség esetén (AFP):
Magzati májban termelődött fehérje, melynek szintje többféle fejlődési rendellenesség esetén emelkedhet, illetve csökkenhet. A normálértéke a terhesség korától függ, és mindig az adott laboratórium határozza meg. Nyitott gerincű babák kiszűrésére találták ki, de vizsgálják vele a Down -szindrómát is. Az AFP szűrés esetében az egészséges és Down-kórral sújtott magzatok AFP normális eloszlási görbéje nem tér el szignifikánsan egymástól. Ez azt jelenti, hogy a vizsgálat találati aránya alacsony és sok tévesen kórós lelet keletkezik, azaz nagy arányban téves eredmény születik. Az első trimeszteri kiterjesztett szűrés, sokkal pontosabb.
Alfa-foetoprotein tumor – nem terhességben (AFP):
Súlyos májbetegségek esetén mutatható ki magas koncentrációban nem terhes betegeknél. A normálértéke 0-15 µg/l.
Alanin amino-transzferáz (ALT, SGPT):
Májbetegség és májkárosodás felismerésére és elemzésére szolgál. A konkrét betegség felismeréséhez az ALT mellett egyéb kiegészítő vizsgálatokat végeznek (mint az AST, GGT, ALP, bilirubin, stb.). Gyakran használják májkárosító gyógyszerek alkalmazása esetén a mellékhatások monitorozására. A normálértéke 10-35 IU/l (nemzetközi egység/liter).
Amiláz:
Akut hasnyálmirigy-gyulladás diagnózisára szolgál. Nem hasnyálmirigy eredetű amiláz emelkedéssel jár a nyálmirigy gyulladása(pl. mumpsz), de ilyenkor a szintén hasnyálmirigy által termelt lipáz szintje normális marad. A vizeletvizsgálat előnye a vérvizsgálattal szemben, hogy az amiláz a vizeletben tovább maradhat emelkedett, illetve a két vizsgálat ki is egészíti egymást bizonyos differenciál-diagnosztikai megfontolásoknál.A normálértéke 70-200 UI/l (nemzetközi egység/liter)
Anti-nukleáris antitest (ANA):
Az ANA-vizsgálat olyan auto-antitesteket vizsgál, melyek szintje autoimmun betegségekben megemelkedik. Az autoimmun betegségek alapja, hogy az immunrendszer ismeretlen okokból idegennek tart a saját szervezetben lévő sejteket, és immunreakciót indít ellenük. Az ANA az autoimmun betegségekben termelődő ellenanyagok egyike. Eredményeit mindig kiegészítő vizsgálatok eredményeivel együtt kell értékelni. A normálértéke negatív, vagyis nem mutatható ki a vérben.
Anti-dsDNS, anti-dsDNS :
A sejtmag ellen termelődő antitesteket összefoglalóan ANA-nak nevezzük, de ezen belül számos antitestet különböztetünk meg, és ezek egyik legfontosabbika a kettős szálú DNS elleni antitest (Anti-dsDNS). A rutin laboratóriumokban elsősorban az automatizálható ELISA-technikák terjedtek el, azonban meg kell jegyezni, hogy az autoantitestek pontos kimutatásának érdekében egyidejű immunfluoreszcens vizsgálat is javasolt.A normálérték a laboratóriumban alkalmazott módszertől függ.
Anti-HBc :
Akut májgyulladás gyanúja esetén végzik. A B-típusú májgyulladás vírus belső magfehérjéje ellen termelődő ellenanyag, amelynek magas szintje a vírusfertőzésre adott immunválasz jelzője.
Anti-HBs:
A B-típusú májgyulladás vírus felszíni fehérjéje ellen termelődő ellenanyag, amelyek magas szintje a vírusfertőzésre adott immunválasz jelzője. Az anti-HBs a klinikai tünetek csökkenése után jelenik meg, és az egész élet során kimutatható marad jelezve a fertőzésen való átesést.
APC-rezisztencia (FVL, Leiden-mutáció, Aktivált Protein-rezisztencia):
A trombózishajlam genetikai hátterének kimutatására szolgál,öröklődő elváltozás, mely mélyvénás trombózishoz vezethet.
Aktivált parciális tromboplasztin idő (APTI):
A véralvadást szabályzó egyik enzimrendszer működését mutatja. Az APTI vizsgálat a véralvadást szabályzó egyik enzimrendszer működését ellenőrzi. A ritka, veleszületett vérzékeny betegségeket többek között ezzel a vizsgálattal diagnosztizálhatják, ám sokkal gyakoribb, hogy a véralvadást gátló terápia hatását monitorozzák.Az alacsonyabb érték fokozott vér-alvadékonysággal, míg a magasabb érték vérzékenységgel járhat. A normálértéke 30-40 másodperc. ( amikor beállítják a vérhigító mennyiségét)
Kalcium:
A kalcium anyagcsere ellenőrzésére szolgál. A normálértéke a teljes kalciumnál 2,2-2,6 mmol/l, az ionizált kalciumnál 1,0-1,2 mmol/l. A kalciumkoncentráció függ a csont-anyagcserétől, a vesefunkciótól, valamint a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy működésétől. A vizsgálat eredménye csak más vizsgálatokkal együtt értékelhető.
Carcino-embrionális antigén (CEA):
A magzatban normálisan is megtalálható olyan fehérje, amely vastagbélrák, súlyos májzsugor és további betegségek esetén mutatható ki magas koncentrációban felnőttekben. A normálértéke 0-2,5 ug/l.
Kreatin-kináz (kreatin-foszfokináz, CK, CPK):
Az izomban található ezen enzim aktivitása akkor emelkedik meg, ha a vázizomzat vagy a szívizomzat sérül. Ez több betegség következménye lehet (szívinfarktus, izomgyulladás, égés, stb.). A normálértéke férfiaknál 17- 150 UI/l (nemzetközi egység/liter), nőknél: 10 – 80 UI/l.
Kreatin-kináz-MB (kreatin-foszfokináz-MB, CK-MB, CPK-MB):
A szívizom sérülését jelzi, az enzimaktivitás emelkedése szívinfarktus következményére utal. A normálértéke 8 UI/l (nemzetközi egység/liter).
Szérum klorid-szint (Cl):
A szervezet ionösszetételének felmérésére szolgál. Eltérései utalhatnak a víztartalom, a kémhatás (savasságot, lúgosságot jelző pH-érték)vagy az ionösszetétel megváltozására a szív-, tüdő- vagy vesebetegségekben. A normálértéke 98-106 mmol/l.
Kreatin (Cre, Cre):
Az izmokban megtalálható anyag, a kreatin lebomlási terméke. Mivel kizárólag a vesén keresztül távozik, vérszintje a veseműködés jelzője. A normálértéke 53-133 µm/l.
C-reaktív protein (CRP):
Ez a fehérje tulajdonképpen az immunsejtek tevékenységének mellékterméke: önmagában nem okoz problémát, inkább csak a gyulladás általános és hatékony jelzőjének tekinthető. Ha elkapunk valamilyen fertőzést, akkor a CRP szint magas lesz, ugyanis az immunsejtek felveszik a harcot a gyulladással. A normálértéke 8 mg/l alatt, újszülöttekben 15 mg/l alatt van. Újabban allergiás tünetek esetén is kérhetik a vizsgálatot .Erről olvass ITT , és ITT
Krioglobulinok, cryoglobulinok (CRYO):
Autoimmun eredetű, kis méretű ereket érintő gyulladás diagnózisára szolgál. A normálértéke 0,12mg/dl alatt van.
D-dimer :
Emelkedett szintje fokozott véralvadásra utal, ezért vérrögképződéssel járó betegségek jelzésére szolgál. A normálértéke 0,8 alatt van.
Direkt bilirubin :
A vérfesték egyik lebontási terméke, szintje májzsugor, májgyulladás, zsírmáj, májdaganat, epeút-elzáródás, epekő, hasnyálmirigy-betegségek esetén emelkedhet meg. A normálértéke 7 µmol/l (4 mg/l) alatt van. Az okok és összefüggések kiderítéséhez további vizsgálatok szükségesek.
ferritin:
A szervezet vastartalékát méri, vashiányban a szintje csökken. Gyulladásokban, daganatos betegségekben és májkárosodás esetén fokozottan termelődik. A normálértéke nőknél 4-161µg/l, férfiaknál 16-300µg/l. ( magánvélemény: tapasztalati gyakorlat, hogy a mikro alga fogyasztása jó hatásfokkal segít a szervezet vashiányán, és nem okoz székrekedést . V.É.)
Vas (FE ):
A vér oxigénszállító fehérjéjének, a hemoglobinnak fontos alkotóeleme. Vashiány esetén vérszegénység alakul ki, és a vér oxigénszállító kapacitása csökken. A normálértéke felnőtt férfiaknál 12-31 umol/l (65-175 mg/dl), felnőtt nőknél 9-30 umol/l (50-170 mg/dl).( magánvélemény: tapasztalati gyakorlat, hogy a mikro alga fogyasztása jó hatásfokkal segít a szervezet vashiányán, és nem okoz székrekedést . V.É.)
Fruktózamin:
A vérben található olyan fehérjék szintjét határozza meg, amelyekhez glükóz kapcsolódott A cukorbetegség megfelelő kezelésének megállapítására szolgál. A normálértéke 2-3 mmol/l. Az eltelt 2-3 hét átlagértékét jelzi, érdemes kérni az orvost a vizsgálat kiírására, amikor a ‘cukorbaj diéta’ hatásának vizsgálata a cél.Hosszabb időszak vizsgálatára ( eltelt 3 hónap) a hemoglobin-A1C vizsgálat alkalmas. Mindkettő használhatóbb adatot ad, mint az éhgyomri vércukor vizsgálat.
Szabad tiroxin-szint (FT4):
A pajzsmirigy által termelt hormon, a pajzsmirigy működésének egyik mutatója. Pajzsmirigy-túlműködés esetén értéke magas, alulműködés esetén pedig alacsony. A normálértéke 9-24 pmol/l.
Szabad T3, trijódtironin (FT3)
A T3 vizsgálatkérést egy kóros TSH vagy T4 eredmény előzi meg. Az emelkedett vagy csökkent pajzsmirigy-hormonszint arra enged következtetni, hogy a szervezet hormonszükséglete és a rendelkezésre álló hormon mennyisége között egyensúlyzavar van. A vizsgálat önmagában viszont nem jelzi, hogy mi okozza az elégtelenséget vagy a túltermelést. Free T3 (fT3) normálérték:2,4 – 6,3 pmol/l
Akkor fordíts rá figyelmet, ha T4 adagolása mellett sem csökkennek a pajzsmirigy alulműködés kiváltotta tünetek. ( kérd az orvostól: TSH, FT4, FT3, rFT3, AntiTPO vizsgálatot. Fordulj endokrinológushoz az erdményekkel)
Fehérvérsejtszám (fvs-szám, FVS, WBC):
A fehérvérsejtek a szervezet védekező rendszerének tagjai, a csontvelőben termelődnek, a vérben és a nyirokutakban keringenek. Feladatuk az idegen anyagok (baktériumok, vírusok) elpusztítása. A normálértéke 4300 – 10800 /ml. Emelkedett értéke további vizsgálatokat tesz szükségessé.
Gasztrin:
A gyomor és a vékonybél ún. G-sejtjei által termelt hormon, amely a gyomor savelválasztását fokozza. Nem tévesztendő össze a reflux tünetek , illetve a gyomorégés tünetek mögé képzelt túlzott gyomorsav termelődéssel. Értéke emésztőrendszeri daganatok esetén emelkedik. A normálértéke 300ng/l alatt van.
Gamma-glutamil transzpeptidáz (GGT, y-GT):
Májbetegségek diagnózisára és megfigyelésére szolgál. Gyakran vizsgált adat alkoholfogyasztók, illetve drogfogyasztók állapotának felmérésekor. A normálérték 50 IU/l (nemzetközi egység/liter) alatt van.
Növekedési hormon (GH):
Az agyalapi mirigyből szabadul fel, és legfontosabb hatása a növekedés serkentése. Gyermekkorban az alacsony szintje törpenövést, túltermelődése óriásnövést eredményez. A normálérték 0-5 ug/dl.
Glükóz:
A glükóz a sejtek üzemanyaga. A sejtek a vérben keringő glükózt inzulin jelenlétében tudják felvenni. Az éhgyomri emelkedett glükózszint cukorbetegségre utal. A normálértéke 3,9 – 5,6 mmol/l. Ha a cukorbetegség gyanúját akarod kizárni, kérd a fruktozamin, és a hemoglobin-A1C vizsgálatot is. Ma már elfogadottnak minősítik a 7-es értéket is. Ez majdnem biztosan inzulin rezisztenciát jelez. Erre az orvos biztosan figyelmeztet.
Ha teheted ne kezd gyógyszerrel: DiabeNiX tea
Haptoglobin :
A máj termeli, és a vérben található fehérje. Vörösvérsejt szétesésével járó betegségek jelenlétének kimutatására szolgál. A normálértéke 400-3360 mg/l.
HBs-antigén (HBs-Ag):
A B-típusú fertőző májgyulladás korai szakaszában segít a betegség felismerésében. A vírus felszíni fehérjéjét mutatja ki, azaz annak magas szintje a heveny vírusfertőzés jelzője. Normálérték: normál állapotban nem található meg a vérben.Egyes esetekben a vírusfertőzés krónikussá válik vagy ritkán a betegek tünetmentes hordozóvá válnak, ilyenkor a HBs-Ag is folyamatosan kimutatható marad.
Humán Coriogonadotropin, Humán Koriális Gonadotropin (HCG, β-HCG): Várandós nőkben a méhlepényben termelődik, de nem várandósokban egyes daganatok esetén is nagy mennyiségben kimutatható a vérben. A normálértéke férfiakban és nem várandós nőkben 10 U/l alatt. A várandósokban 20 U/l a peteérés után 10-12 nappal, majd értéke folyamatosan duplázódik.
Hematokrit ( HCT, HTK ):
A vérben lévő szilárd alkotók (vörösvértestek, fehérvérsejtek, vérlemezkék) térfogatarányát mutatja. A normálérték férfiaknál 45-51%, nőknél 37-48%.
Összkoleszterin:
Ez a vérzsírok arányát jelenti, mely vérzsírok a zsíroknak és a koleszterinnek a testben való mozgatását szolgáló fehérjékben találhatóak. Az egyszerűség kedvéért most ezek mindegyikét az általános kolesztérin névvel illetjük. Ide tartoznak az LDL-ek (alacsony sűrűségű lipoproteidek) és a HDL-ek (magas sűrűségű lipoproteidek). Ideális esetben a koleszterinszint 120-140 mg/dl érték körül mozog. A legújabb kutatások szerint az emelkedett koleszterin szint 45 év fölött egészség-védőfaktor.
Mielőtt hagynád megijeszteni magad, olvass ITT, és ITT, és ITT.
HDL-koleszterin (HDL, HDL-C): Olyan lipoproteid-típus, amely segít a zsírokat a test távolabbi részeiről a májba szállítani. Az emésztési folyamatban a máj központi szerepet tölt be. A belekből felszívott étel a májba kerül, hogy ez a szerv feldolgozza, utána elossza a test különböző területeire, majd visszajuttassa ugyanide újbóli feldolgozásra. Az elosztási folyamat utolsó lépéséhez, vagyis az étel májba való visszajuttatásához olyan szállítómolekulákra van szükség, mint a HDL. A HDL-t általában „jó” koleszterinnek tartják, ugyanis a zsírok májba való visszaszállításával részt vesz vénáink és artériáink megtisztításában. A normálérték 0,9 mmol/l felett van.
LDL-koleszterin (LDL, LDL-C): Az LDL a HDL-lel pontosan ellentétes funkciót lát el, mert szétosztja a zsírokat a test különböző részein. Az izmok fenntartásához szükséges energiát, a sejthártya nyersanyagait, az agyunkat felépítő Omega-3 zsírsavakat mind-mind az LDL szállítja el a szervezet egyes pontjaira. Az LDL-t gyakran „rossz” koleszterinnek nevezik. A normálértéke 5,2 mmol/l alatt van.
Hemoglobin, hemoglobin (HGB):
A vér oxigénszállító molekulája, festékanyaga, amely a vörös vértestekben található. Ha csökken a mennyisége, vérszegénység alakul ki. A normálértéke férfiaknál 130-180 g/l, nőknél 120-160 g/l.( magánvélemény: tapasztalati gyakorlat, hogy a mikro alga fogyasztása jó hatásfokkal segít a szervezet vashiányán, és nem okoz székrekedést . V.É.)
Hemoglobin A1c:
Ez az érték azt mutatja meg, hogy mennyi cukor tapad a vörösvérsejtjeidhez. Minthogy a vörösvérsejtek 120 naponta kicserélődnek, ez az érték információt nyújt az ez idő alatti vércukorszintről. Egy 1%-nyi A1c-változás egy 1,67 mmol/l-nyi változást tükröz az átlagos vérglükózszintben. Például a 6% A1c-érték 7,5 mmol/l átlagos vérglükózszintnek, míg a 9% A1c-érték 13,5 mmol/l átlagos vérglükózszintnek felel meg. Minél közelebb van a 6% értékhez az A1c-szint, annál megfelelőbb a vér glükózszint-beállítása. Ahogy viszont emelkedik az A1c-szint, úgy nő a komplikációk kockázata is. Éhgyomri vércukor vizsgálat mellett kérd a fruktozamin, és a H-A1c vizsgálatot is. Kiválóan mutatja a 2-3 hetes, és 3 hónapos vércukor terheltséget.
Ne ijedj meg. Diétával visszafordítható a folyamat, fogyassz micro algát, és gyógyfű keveréket. Nem azonnal hat, de 1-2 %-nyi változás azonban gyógytermékekkel, ennél nagyobb szénhidrát szegény diétával érhető el.
Homocisztein:
Olyan aminosav, amely a szervezetben metioninből épül fel, majd normálisan gyorsan újra lebomlik. Magas vérszintje a szív-érrendszeri betegségek kockázatát növeli. Számos vizsgálat igazolja, hogy azoknak, akiknek a homocisztein szintjük magas, nagyobb esélyük van rá, hogy szívinfarktust vagy sztrókot kapjanak. A normálértéke jellemzően 14 µmol/l alatt van. Erröl olvass ITT, és ITT.
A homocisztein mérésnél hibás eredményt adhat az éhgyomri vérvétel, ugyanis a homocisztein szint reggelre normalizálódik, azoknál is, akiknek egész nap magas a homocisztein szintjük. Koplaljunk-e vérvétel előtt?
Húgysav:
A nukleinsavakat felépítő purinvegyületek egyik lebontási terméke, a vesén keresztül távozik és a vizelettel ürül. Magas szintje esetén a húgysav az ízületekben kikristályosodva rakódik le, és gyulladásos reakciót válthat ki, ez a köszvény. A normálértéke 30-70 mg/l (0,18-0,42 umol/l).
Indirekt bilirubin:
A vérfesték egyik lebontási terméke, emelkedett szintje a vörösvértestek fokozott szétesésére, illetve májbetegségre utal. A normálértéke 10 µmol/l (6 mg/l) alatt van.
Kálium (K):
Fontos információt ad a folyadék háztartásról, a hormonális hatásokról, illetve az alkalmazott terápia hatásosságáról. A kálium, magnézium, natrium-ion egyensúly befolyásolja az un. sav-lúg egyensúlyt. Nem tévesztendő össze a divatdiétaként felkapott lúgosítással.
A kálium mennyisége jelentősen befolyásolhatja a magas vérnyomást. Relatív hiánya ront az állapoton. A normálértéke 3,5-5,0 mmol/l.
Karbamid, karbamid nitrogén, urea (KN, CN):
Az aminosavak lebomlási terméke, amely a vesén keresztül távozik a szervezetből. Emelkedett szintje jellemzően a veseműködés elégtelenségét mutatja. A normálértéke 8-20 mg/dl (3-7 mmol/l).
Laktát-dehidrogenáz (LDH):
Szövetpusztulással járó betegsége (szívinfarktus, májgyulladás, tumornövekedés, izomsérülés) mértékének és lefolyásának elemzésére szolgál. A normálértéke 200-400 UI/l (nemzetközi egység/liter).
Vörösvértest-térfogat, átlagos sejttérfogat (MCV, vvt-térfogat):
A vörösvértest-szám alapján számított érték, a vérszegénység felismerésére, okainak meghatározására szolgál. A normálértéke 80-100 fl.
Methemoglobin (MetHb ):
Mérgező anyagok okozta károsodás kimutatására szolgál. Emelkedett szintje esetén a vér oxigénszállító képessége csökken, és ez a szervezetben oxigénhiányhoz vezet. A normálérték a teljes hemoglobin koncentráció kevesebb mint 1%-a.
Magnézium (Mg):
A vérben lévő szabad magnéziumionok szintjének kimutatására szolgál. A vérben mért normál érték ellenére lehet a szervezet magnézium hiányos, mert amire a vérben kimutathatóan kevés a magnézium, addigra a tartalékok már kimerülőben vannak. (A magyar lakosság nagyobbik fele Mg+ hiányban szenved ( ugyanis a kalcium, és magnézium ionok aránya jelentősen eltolódik a kalcium felé) A normálértéke 0,75 -1,25 mmol/l.
Nátrium (Na):
A vér nátriumion-koncentrációját mutatja. A szervezet folyadék- és sóegyensúlyának általános vizsgálatára szolgál. A normálértéke 135-145 mmol/l.
Ammónium (NH4+):
Az ammónium-ion mennyiségét méri a vérben. Emelkedett értéke májelégtelenségre vagy súlyos májbetegségre utal. A normálértéke férfiaknál 150-550 µg/l, nőknél 100-450 µg/l.
Glükóz terhelés, Orális glükóz-tolerancia teszt (OGTT):
A tüneteket még nem mutató cukorbetegség vagy az azt megelőző állapot (csökkent cukortolerancia) kimutatására szolgál. A normálérték 11,1 mmol/l alatt van, egészséges esetben azonban 5-6mmol/l. Terheléses vércukorvizsgálat köznapi nyelvezetben. ( 75 gr cukor , vagy egy zsömle+2 dl tej elfogyasztása után mérik 2, 4, vagy 8 időpontban)
Össz-bilirubin:
A vérfesték lebomlási terméke, emelkedett szintje a vörös vértestek fokozott lebomlására, májbetegségekre vagy epeút-elzáródásra utal. A normálértéke 17 umol/l (10 mg/l) alatt van.
Protrombin idő (PI):
A vér alvadékonyságának vizsgálatára szolgál. Az alacsonyabb érték fokozott véralvadékonysággal, a magasabb érték vérzékenységgel járhat. A normálérték 11-15 másodperc.
Foszfát (P, PO4):
A vérben lévő foszfátionok koncentrációjának meghatározására szolgál. Csont-, vese- és hormonbetegségek jelenlétére utalhat. A normálértéke 0,9-1,4 mmol/l.
Prolaktin (PRL):
Az agyalapi mirigyben termelődő hormon. Emelkedett szintje az agyalapi mirigy hormontermelő daganatára utalhat, viszont a meddőség egyik oka is lehet. Emelkedhet tartós stressz hatására is. A normálértéke nőknél 15ug/ml, férfiaknál 10ng/ml alatt.
B-típusú átriális natriuretikus peptid (ProBNP):
Vérben található fehérje, amely a szívizomsejtek ingerlésekor termelődik. Szívelégtelenség kimutatására szolgál.
2. A vizeletvizsgálat eredményének magyarázata
Aceton :
A vizeletben lévő aceton a cukoranyagcsere zavarát mutatja. Szintje elsősorban az éhezési állapotokban emelkedik meg, például cukorbetegség vagy alkoholizmus fennállása esetén. A normálértéke éjszakai éhezést követően 50 mg/l alatt van.
Bilirubin (BI) :
Epeúti elzáródással járó betegségek diagnosztikájában használatos. A vörös vértestekben lévő hemoglobin első lebontási terméke a konjugálatlan bilirubin (indirekt bilirubin), mely a májban konjugált bilirubinná (direkt bilirubin) alakul át. Míg az első egyáltalán nem ürül a vesén keresztül, addig az utóbbinak kb. 1%-a szűrődik ki a vizelettel, a többi a májon keresztül az epével ürül, majd a bélben átalakul, és részben vissza is szívódik. A normálértéke 7-8 µmol/l alatt van.
Kalcium (CA):
A vizelettel egy nap alatt ürített kalcium mennyiségét lehet meghatározni. Vesekő gyanúja esetén használják. A normálértéke 100-300mg/nap.
Fajsúly (Fs):
A vese koncentráló-képességének felmérésére, illetve a vizeletben található esetleges kóros anyagok kimutatására szolgál. Az alacsony fajsúly híg vizeletre (sok folyadék fogyasztásakor), míg a magas fajsúly koncentrált vizeletre utal (szomjazás esetén). A normálértéke 1001-1030 g/l.
Glükóz:
Vércukorszint meghatározására szolgál, emelkedett szintje cukorbetegséget jelez. Laboratóriumi vizsgálatok hiányában a cukorbetgséget a vizelet cukortartalmából igazolták. Un.: cukorvizelés. A normálértéke 0 mmol/l.
Leukocyta:
A húgyutak, a prosztata vagy a vese gyulladását jelzik. A normálérték 10 fehérvérsejt/mikroliter (µl) mennyiség alatt van.
Lipáz:
A hasnyálmirigy-gyulladás diagnózisában használják. A lipáz enzim a hasnyálmirigyben termelődik, és a bélben a zsírok bontását végzi. A vérben nagyobb mennyiségben csak a hasnyálmirigy károsodása esetén jelenik meg. A normálértéke 40-240 IU/l (nemzetközi egység/liter).
Mikroalbumin (MAU ):
A cukorbetegekben kialakuló vesekárosodás kimutatására szolgál. A normálértéke 30 mg/l alatt van.
nitrit:
Baktériumok jelenlétére utal a vizeletben. Normálértéke: a vizelet normálisan nem tartalmaz nitriteket.
Vegyhatás ( PH ):
A vizelet vegyhatását, azaz savasságát-lúgosságát méri, és bakteriális fertőzés meghatározására szolgál. A normálértéke 4,5-8,5 PH tartományba esik, és az értéke függ az étrendtől is.Figyelem! A lúgosító étrend elsődlegesen a vizelet ph-ját befolyásolja. A vér Ph-ját befolyásoló szélsőséges étrend életveszélyes, és tilos. Ne dőlj be a lúgosítás mítosznak! erről olvass ITT, és ITT.
Fehérje (Prot.):
A nagy mennyiségű fehérje vesebetegség jele lehet. A normálértéke 75 mg/nap körül van, a 150 mg/24 óra érték már kórosnak tekinthető.
Parathyreoid hormon (Parathormon, PTH ):
A kalcium- és foszfor-anyagcsere zavarainak felderítésére szolgál. A normálértéke 10-65 pg/ml.
Urobilinogén ( UBG) :
Epeúti elzáródással járó betegségek, vörösvértest-széteséssel járó betegségek és májbetegségek kimutatására szolgál. A normálértéke kb 17 µmol/l alatt van.
Vizelet vér:
A húgyutak, a prosztata vagy a vese betegségeire utal. A normálértéke 1000 vörösvértest / ml alatt van.
Vanillin-mandulasav (VMA):
Mellékvesevelő hormonokat (adrenalin, noradrenalin) termelő daganat gyanúja esetén végzik. A normálértéke felnőtteknél 3,3-6,5 mg/24 óra.
3. A széklet vizsgálata
Általában állag és szín alapján vizsgálnak.
A közösségbe kerülés elött bakterológiai, és élösködő vizsgálatot kérhetnek.
Fehérje jelenléte a székletben bélgyulladásra utalhat. www.imune.bio
Ésszerű hozzáállás az egészség fenntartásában a vitaminok fogyasztása, és a rostos, egészséges étkezés. Azt mondják a beleink a második agyunk ( 🙁 ) , igen sok betegséget megelőzhetnénk a jó emésztés , és a hasznos bélflóra fenntartásával. Ehhez ésszerű segítők a micro algák, és egy komplex multivitamin.
Folytatom: 🙂
Virág Éva
alga-, és vitaminszakértő
reflux tanácsadó
*https://www.speedmedical.hu/vervetel-labor-vizsgalat
https://centrumlab.hu/vervetel-beutalo-nelkul
http://doktor24.hu/vervetel-teljes-verkeppel-teljes-vizeletvizsgalat-nagy-labor-vizsgalat/
Virág Éva
alapító, tulajdonos: greenlife.hu
Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.
5 meglepő tünet, ami savas refluxra utal.
Ha ezek közül 3-nál többet tapasztalsz, biztosra veheted, hogy nem a véletlen műve. Ez a közérthető videó segít megérteni az okokat és összekötni a szálakat.
5 meglepő tünet, ami savas refluxra utal.
Ha ezek közül 3-nál többet tapasztalsz, biztosra veheted, hogy nem a véletlen műve. Ez a közérthető videó segít megérteni az okokat és összekötni a szálakat.
[activecampaign form=7]
A témához kapcsolódó cikkek:
A bélflóra szerepe. Így állítsd helyre.
Az egészség egy egység. Rend a szervezetben. Ennek része a az emésztés. Mivel tápanyagot az emésztéssel viszünk a szervezetbe, a hasznos baktériumflóra szükséges. A bélflóra baktériumai segítik az egészség fenntartását. Így állítsd helyre a bélflórát!
Salvus víz kisokos. Gyomorégésre, refluxra?
A Salvus víz sokrétű felhasználása méltán teszi híressé a Bükkszéki sós forrást. A Salvus víz használata mégis felvet érdekes, és a rendszeres használóknak fontos kérdéseket. Elemezzük együtt!
A gyomorsav a bűnbak. Pedig nem is bűnös! A reflux másképp.
A reflux egy tünetegyüttes. A gyomorsav a bűnbak, nem az igazi ok, egy csomó minden másképp van, mint ahogy a médiában, felületesen beszélnek róla. Jó, ha tudod, hogy a gyomorsav nem az ellenséged! Akkor sem, ha mar.
Mondhatnád, hogy a túlevés a gond. Mondhatnád, hogy a haspuffadás utána. Azt is, hogy semmi gond az ünnepi lakomával, attól ünnep az ünnep. Pedig bizony, a kövérség, és a diabetes alapja is lehet.
Így volt ez évezredekig...diabetes nélkül
... korábban- vadászó gyűjtögető korunkban- a nagy lakoma volt az ünnep, azaz amikor nagyvadat ejtett a közösség, azt megünnepelték, és elfogyasztottak mindent, amit csak bírtak, azért is, mert nem tudták tartósítani.Mi, az EMBER, degeszre ettük magunkat.
Ahogy társadalmilag fejlődött az ember, tartalékolni tudott, az ünnep természeti jelenségekhez kötődött, azt felszabadultan, dínomdánommal tették emlékezetessé azt.
Ahogy a mai gazdagságot, és technikai fejlettséget elértük -mi az emberiség-, minden nap ünneppé vált.
Már ami a fogyasztást, a lakomát illeti. Itt tartunk. Nap, mint nap eszem-iszom van. Aztán nap, mint nap betegség: kövérség, diabetes, szív és érrendszeri problémák.... nem sorolom.
Nem élünk meg ínséget az ünnepek közötti időszakokban.
Boldogra ettük magunkat, most betegre esszük magunkat! Összekapcsolódik a jó érzéssel, boldogsághormont termel a testben a finom étel. Ez axióma. Azaz megdönthetetlen tény. Alapadat.
Vannak ételek, amelyek gyorsan kiváltják a boldogságérzést, és mások lassabban, de a boldogsághormon-löket, mindenképpen megjön.
Nos, ettől tudunk evésfüggővé válni, egyfajta drog-löket ez.
Minél gyorsabb a hatás, annál jobban érezzük magunkat, így be is zárul a kör.
Ha tehetjük, mindannyian eltoljuk az étkezéseinket a gyorsabb boldogság-hatást biztosító ételek felé.
Helyben vagyunk: édességek, csokoládé, cukrok, finomított szénhidrátok minden ételben. Szinte azonnal felszívódó étel-összetevők, amelyek boldoggá, függővé, és beteggé tesznek.
Ezért válik járvánnyá a civilizációs betegségek csoportja. (tudod: a cukorbetegség, a diabetes, a gyomorégés, a reflux, haspuffadás, az elhízás…..)
Nem Te tehetsz róla, de a boszorkánykörön belül vagy.
Az evolúciós fejlődés a boldogságérzet vágya felé kerget, a fogyasztói társadalom ennek kiszolgálásával hajszolja a profitot.
Jövök mindig az összeseküvés elmélettel, de ne úgy képzeld, hogy néhány gonosz találkozik valahol, összeül, és megbeszélik, hogyan legyen nekünk rossz.(és persze nekik jó) Nem, nem, összeülniük sem kell, a tőke természete a lefele húzó spirál, kiszolgál ja a lustaságot, az édességvágyat, a kényelmet, aztán jó kis profitért kiszolgálja , hogy mégiscsak életben akarsz maradni, és mindenek ellenére még egészségesen. Kapsz gyógyszert, vagy legalább ígéretet, hogy csináld csak , amit eddig, majd ez, vagy az megvéd, és nem lesz semmi baj.
Pedig lesz.
Nem, nem egy ünnepi lakomától. De évi 365 lakomától már igen.
Nem a Te hibád! De a Te életed. A Te egészséged.
Ünnepélyes gyomorégés. Lakodalmas betegség minden nap? Na de tényleg? Éppen ünnepek alkalmával beszéljünk erről?
Az ünnep, mégiscsak ünnep! Igen.
Az ünnep attól ünnep, hogy nem mindennapos. Talán attól is, ha ünneplőbe öltözteted a szívedet. ( aztán jól megtömöd a gyomrodat 🙁 )
Azonban, ha el akarod kerülni a gyomorégést, a haspuffadást, a diabetes megriaszt, és nem akarsz cukorbeteg lenni, figyelj a mennyiségre.
Ha szokásoddá válik a falatkázás, a mértéktartás, akkor elkerülhető a meghízás, megelőzhető a diabetes, és a reflux sem fog kínozni. ( igen, tudom, ezek közhelyes mondatok, de annyira igaz, hogy mégiscsak gondold végig)
A finomított ételek csapdája oda vezet, hogy az evés öröméért eszünk, és nem azért, hogy éljünk.
Minden benne van, amiért korábban küzdeni kellett: cukor, só, zsír, ez együtt maga a kéj, és ebből kifolyólag, maga az ördög. Mert alig lehet ellenállni.
Az ördög a részletekben van.
Ebből a nézőpontból ritkán nézünk rá a mai gasztronómiai kultúrára, pedig a cukor, só, zsír hármas jellemző az utcakajákra, és a rafinált kulináris költeményekre is.
Arra biztatlak, hogy egyél finomat, és egyél keveset.
Ezzel azt is mondom, hogy kerüld az utcakaját – erre nem tudok jobb szót, ami kifejezi kissé a rosszallásomat is-, mert egyre művibb, rafináltabb, és egyre nagyobb adagokat adnak, és azt is mondom, hogy kövesd a jóból keveset gyakorlatát.
Csakis tudatos elhatározással lehet ezt csinálni, a dolog természetéből következik, hogy a tudatalattid ellened dolgozik. A tudatalattidat pedig megdolgozzák a reklámok, olyan vágyakat keltenek, amikre nincs is szükséged, majd újabb vágyakat, amik magadtól eszedbe sem jutnának.
Hogyan dolgozz a furfangos tudatalattid ellen, avagy hogyan állítsd az egészséged mellé?
Cselezd ki, elégítsd ki, hallgattasd el!
5 apró trükk: (és még egy módszer ITT)
- Ne ülj le éhesen az asztalhoz. Igyál étkezés előtt egy forró teát. ( a víz nem jó, mert nagyon gyorsan kiürül, és aztán kifejezetten éhségérzetet kelt)
- Igyál egy kollagén koktélt. *A test sok funkcióját támogatja, és kissé megduzzad a gyomorban, lassan emésztődik, hosszan nem leszel éhes, tiszta fehérje, kiegyensúlyozza a vércukor-inzulin ingadozást)
- Ha merítesz az ételből, a mérték legyen az öklöd. Ez általában egy merőkanálnyi. ( ITT a módszer)
- Ne egyél több fogást. Csak egyet egyszerre. Majd 3 óra múlva egy következő fogást.
- És újabb három óra múlva a desszertet.
Így nem leszel csalódott, hogy megvonsz magadtól valamilyen finomságot, mert mindent szabad. Csak mértékkel.
A mérték a tested mércéje: az öklöd, a markod, a tenyered, a kezed.
Eleinte kevésnek fog tűnni, mert a szemed sokkal nagyobb adagokhoz szokott.
Ha mindezt megtámogatod lassan felszívódó szuperélelmiszerrel, például étkezések között rágcsált Alga Tablettával, egy egy pohár kollagénnel, biztosan kicselezheted a tudatalattid ördögét.
Tudj meg többet a szuperélelmiszerekről (bővebben ITT ) amelyek nemcsak az étel mennyiségét segítenek csökkenteni, hanem egyéb pozitív mellékhatással is szolgálják a testedet.
Megszüntetik a funkcionális éhezést, kiegyensúlyozzák a biokémiai folyamatokat, és rendbe teszik az emésztésedet.
A funkcionális éhezés az, amikor nem a kalória kevés, hanem hiányzik 'valami'. Az EMBER tízezer évekig csak evéssel, vagy ivással tudta pótolni a szervezete számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, micro mennyiségű 'valamik' ,amelyek hiányában betegek lettek-volna. Úgy jelez a test, hogy éhes, éhes, éhes.
Ma is így jelentkezik a 'valami' hiánya. Éhesség formájában. Bár ma vért vesznek, és próbálják megállapítani mi is hiányzik, olyan összetett a testünk rendszere, hogy azt vagy sikerül megtalálni, vagy nem. Legjobb nagyon összetett élelmiszert fogyasztani ( jó sok értékes szuperélelmiszer alkalmas erre ITT egy ), vagy egy nagyon jól összeállított multivitamint. (erről bővebben ITT)
Most ezt utálni fogod: az ünnep nem a zabálásról szól. A családról, akivel olyan ritkán találkozol, a lelki emelkedettségről, a segítésről, az örömről. ( és persze azért a háziasszonyoknak a jó sok munkáról)
Találj örömteli elfoglaltságot: sétálj a parkban, hallgass zenét, figyeld a madarakat az ablakodból, a jégcsapok hízását az ereszről. Lazíts, lassíts.
Nézd a játszótéren játszó boldog gyerekeket! És mosolyogj!
Ezzel kényelmesen elkerülheted a reflux, a haspuffadás, a diabetes, a cukorbetegség, és számos más civilizációs probléma kialakulását.
Hát ennyire egyszerű! ( persze tudom, hogy nem, de ha ma nem kezded el, holnap sem fogod!)
Dönts magad, most már másképp nézed a tényeket! Greenlife webáruház
MI DOLGOZUNK AZ ÜNNEPEK KÖZÖTT IS! A segítség elérhető!
Folytatom: 🙂
Virág Éva
Alga és vitaminszakértő
Reflux tanácsadó
https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_2-es_tipusu_diabetesz_lowcarbra_gyogyul_kezelesre_romlik.htm
*a kollagénről bővebben:
Virág Éva
alapító, tulajdonos: greenlife.hu
Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.
Figyelmeztetetés:
A termék hatásai egyénileg változhatnak, a gyártó nem garantálja mindenkinél az egyforma hatásmechanizmust. A leírt adatok kizárólag tájékoztató céllal, a Magyar Alkotmány 61.§-ában rögzített szabad vélemény-nyilvánítás alapján íródtak. Az itt szereplő életmódra és táplálkozásra vonatkozó adatok és ajánlások szabad véleményt tükröznek. Mindamellett, hogy a leírtak szóról szóra igazak, nem minősíthetők diagnózisnak, vagy kezelési javaslatnak. Itt azt kell javasolnom, hogy mielőtt alkalmaznád az itt megfogalmazott dolgokat, keresd föl orvosod, és kérd ki a véleményét.
Figyelem: Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására, az étrendből hiányzó anyagok pótlására, esetleg speciális étrenden lévők (fogyókúrázók) táplálkozásának kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatás célját szolgálják, nem utalnak a termékkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására.