Oldal kiválasztása

A fogyókúra gyilkos kényszer evés.

Szerző: | Alga hatásai, Fogyókúra

Ahhoz, hogy a testsúlyod ideális legyen, éppen megfelelő mennyiségű ételt kell enni. A kényszer evés gyakran a súlyfölösleg okozója. Az a durva, hogy tudat alatt működik, így nem is kapod rajta magadat. A kényszer evés = elhízás. Pedig nem is az éhség az oka.                                                                                                                                                                                                             Greenlife.hu Webshop

Kényszer evés éhség nélkül?

Az étkezés egy rendkívül összetett kérdés több szempontból is fontos, hogy mit és miért is eszünk.

Alapvető fizikai szükséglet enni, de abban egyetérthetünk, hogy manapság igen kevés alkalommal eszünk éhségből, többször társadalmi szokásból, és néha kényszerből, vagy megszokásból.

Élelem nélkül, akár 40 napig is kibírná a szervezet, ellenben folyadék nélkül 8 nap alatt kiszáradnánk. (azt tudtad, hogy az élelmiszerből is képződik víz, azaz a szénhidrát hidrogénjéből, és az oxigénből bizonyos mértékben a kiszáradást késleltető H2O szintetizálódik. Ez nem újdonság, de a kémiai, biokémiai folyamatokba ritkán gondolunk bele. A vízivásról ITT olvass)

Az étkezést egyfajta pótcselekvésként megélni csak a mai világ nagyúri szokása lehet, amikor – bármennyire is mélyszegénységgel riogat a Média, és keltenek lelkiismeret furdalást- sosem látott élelmiszer bőség van.

kenyszer-eves-elelem-imune.bio

Az kényszer evés pótcselekvés, egyfajta kompenzálás, néha a cselekvés hiányának a kompenzálása.

Mi az a kényszer evés? Miért is?

#1. Unatkozol

Egyszerűen nyitogatod a hűtőt, mert sem a fizikai cselekvéssel, sem a szellemi tevékenységgel nem kötöd le magadat. Tipikus, amikor ócska televízió adás alatt nassolsz, vagy vizsgára készülve menekülsz a tanulni való fárasztó vagy unalmas olvasása elől. Megtöröd a monoton cselekvés nélküliséget: felállsz, bekapsz néhány falatot, eszel egy kis csokit, vagy chipset rágsz….., de folytathatnád.  Mert nem véletlenül fogy a szervezeted számára fölösleges ‘nasik’ tömege az élelmiszer boltokban. Kényszer evés ez, még akkor is, ha éppen nem pisztollyal kényszerítenek.

Okos tipp: Ne nézz unalmas adásokat, és a monoton feladatokat is szakítsd meg valamilyen értelmes tevékenységgel. Legjobb, ha kiülsz a napra egy pár percre, hallgatsz egy jó zenét, sétálsz a kertben, vagy énekelsz, táncolsz. Vagy fölhívod a barátodat 5 percre. ( korlátozd be az időt 5 percre, mert könnyen teljesen elfelejtheted az eredeti unalmas, vagy nehéz feladatot)

#2. Rossz a hangulatod

Az evés elméletileg nem függhetne a hangulatodtól. Mégis, amikor rosszul érzed magad, megiszol egy pohár alkoholt, egy üveg sört, vagy az édesség után nyúlsz. Mindez endorfint szabadít fel a szervezetben, ezzel pedig csökken a benned tomboló stressz. Ez így egy kényszer evés. Vagy vígasz-evés.*

Okos tipp: a mozgás ugyanilyen energiákat szabadít fel a testedben. Vagyis, ha csokoládé helyett, sétálsz egy kört a ház körül, akkor végső soron ugyanazt az eredményt éred el extra kalóriák bevitele nélkül. Sőt! Hidd el, csak szokás kérdése.

#3. Idő van, enni kell.

Azért eszünk, hogy éljünk. Elméletileg. Akkor kellene enni, amikor éhes vagy. (Játsz velem: számold össze egy héten, hány alkalommal érzel éhséget, amikor asztalhoz ülsz? )

A mai gyakorlat az, hogy napi 5-ször enni kell. Valóban? A túlkínálat, az óriási választék, és a reklámok, mind arra ösztönöznek, hogy fogyassz. Mindenből, minél többet. Élelmiszerből is! Valóban, szinte kényszer evés, kényszer ivás van gyakorlatban.

Okos tipp: Csak akkor egyél, ha éhes vagy. Két előnye is lesz: egyik, hogy nem hízol, de inkább fogysz. A másik, hogy olyan finomnak érzed majd az ételt, mint amilyennek, már régóta nem. ( fogyókúra csapdákról még ITT)

kenyszer-eves-keruld-a-folosleges-etelt

#4. Valami hiányzik a szervezetedből.

Ritkán kerül szóba, de amint a szervezetedből hiányzik valami, azt azonnal éhséggel, vagy evés utáni vággyal jelzi a tested. Évezredeken keresztül kizárólag étellel, itallal tudta pótolni az Ember, ha valami létfontosságú anyag hiányzott a szervezetéből. Olyan sokféle féle élelmet fogyasztottunk-mi az Ember-, amiből előbb-utóbb a megfelelő mikro tápanyag bejutott a szervezetbe.

A testünk ugyanaz maradt, most is enni kell, ha hiányzik valami, ez egy belső utasítás, nem tehetsz ellene. Hogy a mai élelmiszerek mellett ez gyakran előfordul? Ez valószínű.

Okos tipp: rendszeresen fogyassz vitamint. Méghozzá minél összetettebb, és minél természetesebb formában. Sőt, fontos, hogy a hatóanyagok egymáshoz képest is egyensúlyban legyenek. (a funkcionális vitaminhiányról majd legközelebb) Hasznos multivitamin ITT

A kényszer evés ellenszere 4 lépésben:

#1. Mindenképpen fogyassz összetett vitamint!

Nemcsak a kényszer evés molekuláris szintű okát szünteted meg ezzel, hanem táplálod a tested, erősíted a védekező mechanizmusokat, megelőzöd a betegségeket, sőt ha hiszed, ha nem, jobban alszol, és aki kipihent, egy újabb hízás-gerjesztő faktort iktat ki az életéből. Az alvás, és a pihenés jótékony hatásairól legközelebb! 🙂

folyekony-multivitamin

Okos Tipp: válassz folyékony multivitamint! Szinergikusan hat, jobban hasznosul a ‘száraz’ változathoz képest, és komplex. Egy korty, és kész.

Rendeld meg most, vegyél kettőt, és add ajándékba is. ITT találod a legjobb változatot. (nem titok, haza beszélek, de nem véletlen, hogy ezt forgalmazzuk)

#2. Leplezd le a kényszer evés okát!

Ehhez figyelned kell magadat, és a napi helyzeteket. Talán vezess egy naplót, erre már az okos telefonok is alkalmasak. Egy-egy stresszes helyzetben írj egy rövid bejegyzést!

Hidd el, utólag visszanézve sokkal könnyebb lesz majd átlátnod az összefüggéseket és hamar rájössz majd, hogy mi váltja ki nálad a habzsolásra való kényszert.

#3.  Nem mindegy, hogy fizikai vagy érzelmi az éhség

A fizikai éhség fokozatosan erősödik, míg az érzelmi éhség hirtelen tör rád, gyors kényszerként. Egyszerűen nézz rá kívülről. Ilyenkor igyál egy gyümölcsteát, vagy egy cukormentes limonádét, zéró colát. Nem vagyok ez utóbbi híve, de döbbenetesen segít az azonnali kényszeren.

#4.  Ha rád tör az ehetnék, menekülj ki a helyzetből: foglald el magad valamivel

Ha nem is vagy éhes csak vigaszt keresel valamire, akkor érdemes lehet egy ilyen rád törő pillanatban elfoglalnod magad valami mással. Ez lehet akár a mozgás, hiszen az ugyanúgy endorfint szabadít fel, de bármilyen más tevékenység is, ami örömet okoz a számodra.

Ehhez kell egy nagy adag tudatosság és ez kizárólag fejben dől el, de ha rajta kapod magadat, az már fél siker, menni fog!

menekulj-a-kenyszer-eves-helyzetbol

Dönts magad. Most már többet tudsz a tényekről.

Ja, igen, és oszd meg, kérem, a facebookon. Ez az ismeret fontos lehet az ismerőseidnek is.

Jó egészséget! Pontos ismereteket!            Greenlife.hu Webshop                                 

Folytatom: 🙂

Virág Éva

alga-,és vitaminszakértő

reflux tanácsadó

*vígasz evés:

A szakértők véleménye szerint a vigaszevést kb.: 80 százalékban az érzelmek okozzák. Szerintük a vigaszevők azért esznek, hogy így kompenzálják a stresszt, az érzelmi konfliktusokat és a mindennapi élet adta problémákat.

A vigaszevésnek is létezik fiziológiai magyarázata: a rejtély kulcsa a szerotonin szintben keresendő, ugyanis ez az a hormon, ami a nyugalom és a derű érzését váltja ki a testben. Ha azonban a szerotonin szintünk lecsökken, akkor az energiánk is kevesebb lesz és a hangulatunk sem lesz éppen fényes.

A szerotonin szintet sok minden befolyásolhatja, a nőknél például menstruáció ideje alatt jelentősen lecsökken, de a változókorba lépés során is csökkenhet annak szintje. Persze a mindennapi gondok okozta stressz is befolyásolhatják ennek szintjét, ilyenkor a leginkább levertnek, bánatosnak és idegesnek érzik magukat.

**szinergia: amikor a részek együtt többet teljesítenek, mint a a részek összege, többlet hozamot, vagy többlet eredményt adva

A fentiek nem minősülnek diagnózisnak, és nem ajánlott döntéseket hozni a személyes kezelőorvos jóváhagyása nélkül. 

*vitaminok : wikipédia- néha kétes értékű, de általános iránymutatásnak jó forrás.

Köszönet dr. Balogh Ancsának az segítő kritikáért : Málnalevél Patika  ITT

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

5 meglepő tünet, ami savas refluxra utal.

Ha ezek közül 3-nál többet tapasztalsz, biztosra veheted, hogy nem a véletlen műve. Ez a közérthető videó segít megérteni az okokat és összekötni a szálakat.

savas reflux tünetei

[activecampaign form=7]

A témához kapcsolódó cikkek:

A bélflóra szerepe. Így állítsd helyre.

A bélflóra szerepe. Így állítsd helyre.

Az egészség egy egység. Rend a szervezetben. Ennek része a az emésztés. Mivel tápanyagot az emésztéssel viszünk a szervezetbe, a hasznos baktériumflóra szükséges. A bélflóra baktériumai segítik az egészség fenntartását. Így állítsd helyre a bélflórát!

Salvus víz kisokos. Gyomorégésre, refluxra?

Salvus víz kisokos. Gyomorégésre, refluxra?

A Salvus víz sokrétű felhasználása méltán teszi híressé a Bükkszéki sós forrást. A Salvus víz használata mégis felvet érdekes, és a rendszeres használóknak fontos kérdéseket. Elemezzük együtt! 

Mondhatnád, hogy a túlevés a gond. Mondhatnád, hogy a haspuffadás utána. Azt is, hogy semmi gond az ünnepi lakomával, attól ünnep az ünnep. Pedig bizony, a kövérség, és a diabetes alapja is lehet. 

Így volt ez évezredekig...diabetes nélkül

...  korábban- vadászó gyűjtögető korunkban- a nagy lakoma volt az ünnep, azaz amikor nagyvadat ejtett a közösség, azt megünnepelték, és elfogyasztottak mindent, amit csak bírtak, azért is, mert nem tudták tartósítani.Mi, az EMBER, degeszre ettük magunkat. 
Ahogy társadalmilag fejlődött az ember, tartalékolni tudott, az ünnep természeti jelenségekhez kötődött, azt felszabadultan, dínomdánommal tették emlékezetessé azt.

Ahogy a mai gazdagságot, és technikai fejlettséget elértük -mi az emberiség-, minden nap ünneppé vált.

Már ami a fogyasztást, a lakomát illeti. Itt tartunk. Nap, mint nap eszem-iszom van. Aztán nap, mint nap betegség: kövérség, diabetes, szív és érrendszeri problémák.... nem sorolom.

Nem élünk meg ínséget az ünnepek közötti időszakokban.

Boldogra ettük magunkat, most betegre esszük magunkat! Összekapcsolódik a jó érzéssel, boldogsághormont termel a testben a finom étel. Ez axióma. Azaz megdönthetetlen tény. Alapadat.

Vannak ételek, amelyek gyorsan kiváltják a boldogságérzést, és mások lassabban, de a boldogsághormon-löket, mindenképpen megjön.
Nos, ettől tudunk evésfüggővé válni, egyfajta drog-löket ez.

Minél gyorsabb a hatás, annál jobban érezzük magunkat, így be is zárul a kör.

Ha tehetjük, mindannyian eltoljuk az étkezéseinket a gyorsabb boldogság-hatást biztosító ételek felé.

Helyben vagyunk: édességek, csokoládé, cukrok, finomított szénhidrátok minden ételben. Szinte azonnal felszívódó étel-összetevők, amelyek boldoggá, függővé, és beteggé tesznek.

Ezért válik járvánnyá a civilizációs betegségek csoportja. (tudod: a cukorbetegség, a diabetes, a gyomorégés, a reflux, haspuffadás, az elhízás…..)

Nem Te tehetsz róla, de a boszorkánykörön belül vagy.

diabetes-nem-boszorkanysag

Az evolúciós fejlődés a boldogságérzet vágya felé kerget, a fogyasztói társadalom ennek kiszolgálásával hajszolja a profitot.

Jövök mindig az összeseküvés elmélettel, de ne úgy képzeld, hogy néhány gonosz találkozik valahol, összeül, és megbeszélik, hogyan legyen nekünk rossz.(és persze nekik jó) Nem, nem, összeülniük sem kell, a tőke természete a lefele húzó spirál, kiszolgál ja a lustaságot, az édességvágyat, a kényelmet, aztán jó kis profitért kiszolgálja , hogy mégiscsak életben akarsz maradni, és mindenek ellenére még egészségesen. Kapsz gyógyszert, vagy legalább ígéretet, hogy csináld csak , amit eddig, majd ez, vagy az megvéd, és nem lesz semmi baj. 

Pedig lesz. 

Nem, nem egy ünnepi lakomától. De évi 365 lakomától már igen. 

Nem a Te hibád! De a Te életed. A Te egészséged.

Ünnepélyes gyomorégés. Lakodalmas betegség minden nap? Na de tényleg? Éppen ünnepek alkalmával beszéljünk erről?
Az ünnep, mégiscsak ünnep! Igen.

Az ünnep attól ünnep, hogy nem mindennapos. Talán attól is, ha ünneplőbe öltözteted a szívedet. ( aztán jól megtömöd a gyomrodat 🙁 )

Azonban, ha el akarod kerülni a gyomorégést, a haspuffadást, a diabetes megriaszt, és nem akarsz cukorbeteg lenni, figyelj a mennyiségre.

Ha szokásoddá válik a falatkázás, a mértéktartás, akkor elkerülhető a meghízás, megelőzhető a diabetes, és a reflux sem fog kínozni. ( igen, tudom, ezek közhelyes mondatok, de annyira igaz, hogy mégiscsak gondold végig)

A finomított ételek csapdája oda vezet, hogy az evés öröméért eszünk, és nem azért, hogy éljünk.

Minden benne van, amiért korábban küzdeni kellett: cukor, só, zsír, ez együtt maga a kéj, és ebből kifolyólag, maga az ördög. Mert alig lehet ellenállni.

Az ördög a részletekben van. 

adag_mennyiseg

Ebből a nézőpontból ritkán nézünk rá a mai gasztronómiai kultúrára, pedig a cukor, só, zsír hármas jellemző az utcakajákra, és a rafinált kulináris költeményekre is.

Arra biztatlak, hogy egyél finomat, és egyél keveset.

Ezzel azt is mondom, hogy kerüld az utcakaját – erre nem tudok jobb szót, ami kifejezi kissé a rosszallásomat is-, mert egyre művibb, rafináltabb, és egyre nagyobb adagokat adnak, és azt is mondom, hogy kövesd a jóból keveset gyakorlatát.

Csakis tudatos elhatározással lehet ezt csinálni, a dolog természetéből következik, hogy a tudatalattid ellened dolgozik. A tudatalattidat pedig megdolgozzák a reklámok, olyan vágyakat keltenek, amikre nincs is szükséged, majd újabb vágyakat, amik magadtól eszedbe sem jutnának. 

Hogyan dolgozz a furfangos tudatalattid ellen, avagy hogyan állítsd az egészséged mellé?

Cselezd ki, elégítsd ki, hallgattasd el!

5 apró trükk: (és még egy módszer ITT

  1. Ne ülj le éhesen az asztalhoz. Igyál étkezés előtt egy forró teát. ( a víz nem jó, mert nagyon gyorsan kiürül, és aztán kifejezetten éhségérzetet kelt)
  2. Igyál egy kollagén koktélt. *A test sok funkcióját támogatja, és kissé megduzzad a gyomorban, lassan emésztődik, hosszan nem leszel éhes, tiszta fehérje, kiegyensúlyozza a vércukor-inzulin ingadozást)  
  3. Ha merítesz az ételből, a mérték legyen az öklöd. Ez általában egy merőkanálnyi. ( ITT a módszer) 
  4. Ne egyél több fogást. Csak egyet egyszerre. Majd 3 óra múlva egy következő fogást.
  5. És újabb három óra múlva a desszertet.

Így nem leszel csalódott, hogy megvonsz magadtól valamilyen finomságot, mert mindent szabad. Csak mértékkel.

A mérték a tested mércéje: az öklöd, a markod, a tenyered, a kezed.

Eleinte kevésnek fog tűnni, mert a szemed sokkal nagyobb adagokhoz szokott.

Ha mindezt megtámogatod lassan felszívódó szuperélelmiszerrel, például étkezések között rágcsált Alga Tablettával, egy egy pohár kollagénnel, biztosan kicselezheted a tudatalattid ördögét.

Tudj meg többet a szuperélelmiszerekről (bővebben ITT ) amelyek nemcsak az étel mennyiségét segítenek csökkenteni, hanem egyéb pozitív mellékhatással is szolgálják a testedet.

Megszüntetik a funkcionális éhezést, kiegyensúlyozzák a biokémiai folyamatokat, és rendbe teszik az emésztésedet.

funkcionalis-ehezes-dibetes

A funkcionális éhezés az, amikor nem a kalória kevés, hanem hiányzik 'valami'. Az EMBER tízezer évekig csak evéssel, vagy ivással tudta pótolni a szervezete számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, micro mennyiségű 'valamik' ,amelyek hiányában betegek lettek-volna. Úgy jelez a test, hogy éhes, éhes, éhes. 

Ma is így jelentkezik a 'valami' hiánya. Éhesség formájában. Bár ma vért vesznek, és próbálják megállapítani mi is hiányzik, olyan összetett a testünk rendszere, hogy azt vagy sikerül megtalálni, vagy nem. Legjobb nagyon összetett élelmiszert fogyasztani ( jó sok értékes szuperélelmiszer alkalmas erre ITT egy ), vagy egy nagyon jól összeállított multivitamint. (erről bővebben ITT) 

Most ezt utálni fogod: az ünnep nem a zabálásról szól. A családról, akivel olyan ritkán találkozol, a lelki emelkedettségről, a segítésről, az örömről. ( és persze azért a háziasszonyoknak a jó sok munkáról)

Találj örömteli elfoglaltságot: sétálj a parkban, hallgass zenét, figyeld a madarakat az ablakodból, a jégcsapok hízását az ereszről. Lazíts, lassíts. 

Nézd a játszótéren játszó boldog gyerekeket! És mosolyogj!

boldogsag-diabetes-nelkul

Ezzel kényelmesen elkerülheted a reflux, a haspuffadás, a diabetes, a cukorbetegség, és számos más civilizációs probléma kialakulását.

Hát ennyire egyszerű! ( persze tudom, hogy nem, de ha ma nem kezded el, holnap sem fogod!) 

Dönts magad, most már másképp nézed a tényeket!                                          Greenlife webáruház 

MI DOLGOZUNK AZ ÜNNEPEK KÖZÖTT IS! A segítség elérhető!

Folytatom: 🙂

Virág Éva

Alga és vitaminszakértő

Reflux tanácsadó

 

https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_2-es_tipusu_diabetesz_lowcarbra_gyogyul_kezelesre_romlik.htm

*a kollagénről bővebben: 

https://tenyek-tevhitek.hu/a_kollagenek_jot_tesznek_a_bornek_az_izmoknak_es_az_emesztorendszernek.htm

 

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

Figyelmeztetetés:
A termék hatásai egyénileg változhatnak, a gyártó nem garantálja mindenkinél az egyforma hatásmechanizmust. A leírt adatok kizárólag tájékoztató céllal, a Magyar Alkotmány 61.§-ában rögzített szabad vélemény-nyilvánítás alapján íródtak. Az itt szereplő életmódra és táplálkozásra vonatkozó adatok és ajánlások szabad véleményt tükröznek. Mindamellett, hogy a leírtak szóról szóra igazak, nem minősíthetők diagnózisnak, vagy kezelési javaslatnak. Itt azt kell javasolnom, hogy mielőtt alkalmaznád az itt megfogalmazott dolgokat, keresd föl orvosod, és kérd ki a véleményét.
Figyelem: Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására, az étrendből hiányzó anyagok pótlására, esetleg speciális étrenden lévők (fogyókúrázók) táplálkozásának kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatás célját szolgálják, nem utalnak a termékkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására.