Kenyér recept. Csökkentett szénhidrát, kevesebb kalória.

Szerző: | Alga hatásai, Cukorbetegség, Fogyókúra

Sarkallatos kérdés a mindennapi kenyerünk. Azt ajánlom süsd magad. Minél kevesebb liszttel, és minél több rosttal. Ehhez most egy recept, ami gyorsan összedobható, és rugalmas, finom kenyér lesz belőle.              Greenlife.hu Webshop

Kenyér recept:

Az a cél, hogy ne legyen sok fáradtság, gyorsan készüljön, finom legyen, és minél kevesebb szénhidrátot tartalmazzon.(amatőr fotókat mutatok)

Figyelem! Ez a kenyér nem gluténmenetes, de bátran nekiállhatsz kukorica, hajdina, vagy egyéb, gluténmentes lisztből is. Mindegyiknek van egy jellegzetes íze, amely kissé érződik e kenyéren, nevezhetem mellékíznek, de nem: mindegyiknek a maga íze. Csak nem megszokott fehér kenyér íz.

A cél a szénhidrát csökkentés, amelyet rostok hozzáadásával érünk el, nem a liszt fehérjetartalmát növeljük a szénhidráttal szemben, hanem olyan rostot adagolunk a fehér liszthez, amely nem felszívódó rost, kitölti a gyomrodat, de nem emeli a vércukor szintet. A kenyér szeletben lévő finomított szénhidrátok- a fehér lisztből adódóak-, is lassan emésztődnek, lassan szívódik fel, egyenletesen oszlik el az energia.

Hogy miért nem jobb a teljes kiőrlésű, a barna, a korpás kenyér, és mi a hiba az Update kenyerekkel, arról bővebben olvass ITT.És ITT, és ITT.

Olyan alternatívát találtunk ki, amellyel bátran fogyókúrázhatsz is, és bátran fogyaszthatod, akkor is, ha cukorbeteg vagy.

Ez a kenyér sok, nem felszívódó rosttal készül.

A sima, átlagos fehér liszt szénhidrát tartalmát nem csökkentjük, azt változatlan, bolti formában használjuk. Viszont fele liszt helyett rostanyagot használunk, amely kitölti a gyomrot, lassítja a felszívódást, íztelen, és jó bélműködést eredményez.Segít elkerülni azt a fogyókúra csapdát, hogy a drasztikusan csökkentett kalóriabevitel miatt drasztikusan visszafogja a szervezet az energiafelhasználást, és minden kalóriát visszatartva, vészüzemmódba kapcsoljon.

Kenyér a család ízlése szerint. Egészségesen.

Az alap kenyér vekni készítését írom le, sok képpel-amatőr felvételek 🙁 -, de amint kitapasztaltad a rugalmas cipó, vagy zsömle készítést, bátran variálhatod magvakkal, mákkal, fűszerekkel, fokhagymával, vagy egész, vagy darált szezámmaggal, lenmaggal. Teljesen a fantáziád, és a családod ízlése szerint.

Előkészítési idő 10 perc.

Sütési idő: 90-110 perc. Biztosan kell másfél óra. (ennek a kitapasztalása lesz a legnehezebb a dologban).

Kenyér hozzávalók:

fehér liszt

bambuszrost liszt, vagy Szaffi szénhidrát csökkentő lisztkeverék.

útifű maghéj ( én jobban szeretem, ha nincs lisztté darálva)

1 evőkanál zsiradék (kacsazsír, vaj, olivaolaj…) ez is ízlés szerint

1 teáskanál só (én Ősi magnézium sót használok, de mindegyik só rendben van.)

1 sütőpor (ez kell, hogy felpuffadjon a kenyér, mert megkelni nem tud, kevés benne a sikér)

1 citrom leve (ez kell a sütőpor aktiválásához)

1 2 dl-es pohár, vagy egy evőkanál mérni

és kb.: 4-4,5 dl víz, vagy tej, vagy kefír. (szóval folyadék)

Vegyél egy nagy műanyag tálat, és mérj ki 8 púpos evőkanál fehér lisztet, 2 evőkanál útifű maghéjt, 4 evőkanál bambuszrost lisztet, vagy Szaffi szénhidrátcsökkentő keveréket, (de ha nincs otthon ide is jó az utifű maghéj, de csak fele térfogatban) Keverd bele a sütőport, a teáskanál sót (ne félj a sótól, a sótlan kenyér nem finom), morzsold bele a zsiradékot, vagy oszlasd el az olajat.

A száraz alapanyagok, és a zsír, még a folyadék hozzáadása nélkül.

Bolondítsd meg a kenyér alapanyagát!

Itt tedd bele a magokat, vagy a fűszereket, és keverd el szárazon, mert innentől fogva gyorsan kell dolgoznod, amint a folyadékot a keverékedbe öntöd, az azonnal dagadni kezd, gyorsan kell összegyúrnod, ezért jobb, ha előre homogénre kevered. A citrom levét, vagy egy evőkanál 10%-os ecetet az utolsó 1 dl vízbe tedd, mert azonnal aktiválja a sütőport, és azt mielőbb előmelegített sütőbe kell tenned.

so-kell-a-kenyerbe

A sótlan kenyér nem finom, ne sajnáld, egy teáskanál kell bele!

Az előkészített folyadékkal gyúrd össze a masszát, nem kell dagasztani, csak homogén, gyurma állagú tésztát kapni. Ez kb.: 1 perc, csak annyi folyadékot adagolj, hogy a liszt por állaga eltűnjön.  (ne feledd a citromsavat!)

Formázd meg, egy 75 dkg körüli vekni, vagy 10 zsömle lesz belőle, vágd be, ahogy a kenyeret szokás ,- a zsömlét is-, és tedd kizsírozott formába vagy tepsibe, és tedd az előmelegített sütőbe.

Kb.: 15 percet süsd 200 C-on, majd vedd lejjebb a hőfokot, ennek a masszának sokat kell száradni, a zsömlék kb 60 perc alatt, a kenyér másfél óra alatt sül meg.

Ha bekened felvert tojással, akkor szép aranybarna lesz a kenyér, és szórhatsz rá kívűlről magvakat, szépen rátapad, rásül.

megsult-kenyer-tojaskence-nelkul

Ha bekened tojással, akkor szép aranybarnára sül.

Egyszer, kb. 45 perc múlva szurkáld meg jó sok helyen hurkapálcával, hogy a gőz belülről szépen kisülhessen, hogy ne legyen szalonnás a kenyered belseje.

Ne add fel! Ebből jó kenyér lesz!

A sütés kitapasztalása a nehéz, mert minden sütő más, úgy lehet elrontani, hogy belül tapadós marad.

Szeretni fogod, mert rugalmas, finom, és bár kissé barna az utifű magtól, mégis kenyér ízű kenyér lesz. Harapható, és bátran ehetsz belőle egy szeletet lelkiismeret furdalás nélkül.

Eláll 3-4 napig, és egy-egy szeletnél nem tudsz többet enni, mert kitölti a gyomrodat.

ITT egy másik recept, dagasztás nélküli kenyér, ez sem munkás, de nem is szénhidrát csökkentett. (legközelebb csinálunk egy jó lágy, de mégis szénhidrát csökkentett kenyeret, de abba sajnos plussz sikért kell venni)

Ne feledd, ha valamilyen vitamin, ásványi anyag, vagy nyomelem hiányod van, nem fogsz fogyni, vagy csak szenvedéssel. Ezért kezd el micro-algát szedni( komplex természetes multivitamin, vagy ITT egy klassz, összetett folyékony multivitamin)

Jó egészséget! Pontos ismereteket!             Greenlife.hu Webshop

Folytatom: 🙂

Virág Éva

alga-,és vitaminszakértő

reflux tanácsadó

Köszönet dr. Balogh Ancsának az segítő kritikáért : Málnalevél Patika  ITT

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

5 meglepő tünet, ami savas refluxra utal.

Ha ezek közül 3-nál többet tapasztalsz, biztosra veheted, hogy nem a véletlen műve. Ez a közérthető videó segít megérteni az okokat és összekötni a szálakat.

savas reflux tünetei

5 meglepő tünet, ami savas refluxra utal.

Ha ezek közül 3-nál többet tapasztalsz, biztosra veheted, hogy nem a véletlen műve. Ez a közérthető videó segít megérteni az okokat és összekötni a szálakat.

savas reflux tünetei

A témához kapcsolódó cikkek:

Savcsökkentők. Nesze nektek!

Kell ez nekünk? A savcsökkentők a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak. Valóban szükséges az, vagy csak a médiahatalom játszik velünk.?Mi van, ha többet árt, mint használ?

Ne emészd magad! A gyomorsav szükséges. És pont.

Az egészséged az étkezéseddel, és az emésztéseddel dől el. Vagy dől meg. Mi a rossz emésztés oka? Mi a gyomorsav szerepe az életedben? Hát az, hogy vagy emésztesz, vagy nem. Ez bizony gyomorsav kérdése!   

Méhcsípés? Darázscsípés? Lúgos? Savas?

Darázscsípés, vagy méhcsípés? Megfelelő gyors megoldást választva a fájdalmas duzzanat szinte azonnal megszüntethető. A darázscsípés ecettel, a méhcsípés szódabikarbónával gyógyítható.

Figyelmeztetetés:
A termék hatásai egyénileg változhatnak, a gyártó nem garantálja mindenkinél az egyforma hatásmechanizmust. A leírt adatok kizárólag tájékoztató céllal, a Magyar Alkotmány 61.§-ában rögzített szabad vélemény-nyilvánítás alapján íródtak. Az itt szereplő életmódra és táplálkozásra vonatkozó adatok és ajánlások szabad véleményt tükröznek. Mindamellett, hogy a leírtak szóról szóra igazak, nem minősíthetők diagnózisnak, vagy kezelési javaslatnak. Itt azt kell javasolnom, hogy mielőtt alkalmaznád az itt megfogalmazott dolgokat, keresd föl orvosod, és kérd ki a véleményét.
Figyelem: Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására, az étrendből hiányzó anyagok pótlására, esetleg speciális étrenden lévők (fogyókúrázók) táplálkozásának kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatás célját szolgálják, nem utalnak a termékkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására.