Oldal kiválasztása

Kenyér. Egyél? Ne egyél! (folytatás)

Szerző: | Cukorbetegség, Fogyókúra

Lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér…

Vajon melyik kenyér az egészséges? És van amelyik nem? 

Én azt kérdezem van olyan kenyér amelyik egészséges, túlélést, vagy egészséget támogató?            Greenlife.hu Webáruház

Szerintem nincs olyan. Pedig én is nagyon szeretem a kenyeret!

Egy falat kenyér nagyon gyorsan megemeli a vércukor szintet.

Erőteljesebben hat a vércukor szinte, mint a kristálycukor. Lsd.: táblázat lenn, vagy (GI táblázat)

Gondoltad volna?

kenyer-vercukorszint-emeles-greenlife

A vércukor szint gyors megemelkedése azonnali magas inzulinválaszt okoz, mert az inzulinnak az a feladata, hogy a cukrot a vérből a sejtekbe juttassa. Mindenáron!

A vércukor kétféle útja:

  1. Ha a sejtek dolgoznak, sport, vagy fizikai munka közben, akkor energiává alakul a cukor.

2. Amikor nincs szükség fizikai energiára, akkor a sejtekbe nyomott cukor elraktározódik. Zsír lesz belőle.

Minél magasabb a vércukor szintje egy étel elfogyasztása után, annál magasabb lesz az inzulinszint, és annál több zsír rakódik le, mert fizikai erőfeszítés híjján, azonnal a 2-es út aktivizálódik.

Ez a magyarázat arra, hogy egy háromtojásos omlett elfogyasztása nem növeli a vércukorszintet és a testzsírtömeget, míg két szelet teljes kiőrlésű gabona kenyér magas vércukorszintet eredményez, beindítva az inzulintermelést, és a zsír, különösen a hasi ill. viszcerális zsír képződését.

A szőlőcukor – inzulin – zsírlerakódási kör következményei különösen jól láthatók a hason – újabban ezt a fajta hízást búzahasnak nevezve,  búzahasat eredményeznek. Minél nagyobb búzahasa van valakinek, annál gyengébben reagál az inzulinra, mivel a vastag viszcerális zsír az inzulinra való gyenge reakcióval, vagyis az inzulinrezisztenciával függ össze. A szervezet egyre magasabb inzulinszintet igényel, és egyre kevésbé reagál a magas inzulinszintre, ezzel kitermelve a cukorbetegséget.

magas-vercukor-kenyer-greenlife.hu

A magas vércukorszint a viszcerális zsír növekedéséhez vezet, a szervezet így raktározza el az energiafeleslegét. Az izom vagy a máj, kevésbé tudnak az inzulinra reagálni. Ez az ún. inzulinrezisztencia. Azt jelenti, hogy a hasnyálmirigynek egyre több inzulint kell termelnie a cukor-anyagcseréhez.

Egy ördögi kör alakul ki, nő az inzulinrezisztencia, nő az inzulintermelés, nő a viszcerális zsírlerakódás, nő az inzulinrezisztencia, stb., stb.

A vércukor és az inzulin szélsőséges értékei felelősek a viszcerális szervek zsírszöveteinek növekedéséért, azaz az óriáskerék hasonlattal, a magasan fenn, majd, hirtelen lenn, aztán újra magasan…….Amikor a viszcerális zsír felhalmozódik, elzsírosodik a máj, a hasnyálmirigy, a vékony- és vastagbél, a vesék, és kialakul mindezek látható külszíni megtestesülése (haj, de szépen kifejezi a magyar nyelv: megtestesül) a búzahas. A kenyér fogyasztás fizikai munka nélkül szépen beindítja, fenntartja, és táplálja ezt a folyamatot.

Hanem figyelem, FÉRFIAK!

Minél nagyobb búzahasat növeszt egy férfi, annál több ösztrogént termel a nagyobb zsírszövet. (a nők zsírszövete is termel ösztrogént). Az ösztrogén női hormon, a férfi testben csak kicsi arányban kell. A sok ösztrogén vizesedéshez, nőies formához, további zsírosodáshoz, sőt szívbetegséghez is vezethet.

inzulin-rezisztencia-visszafordithato-greenlife

Amikor a  folyamatból kiiktatod a gabonát, a változások egész dominóeffektusát indítod el: kevesebb vércukor keletkezik, bizonyos hormonok nem ösztönöznek újabb táplálékfogyasztásra, nem indul be a szőlőcukor-inzulin körforgás.

Ha ez a körforgás nem indul be, akkor semmi nem korbácsolja fel az étvágyat, csakis a létfenntartás valódi fiziológiai szükséglete, azaz a valódi üres gyomor, az éhség, fog étkezésre ösztönözni.

Ha az étvágy csökken, akkor a kalóriabevitel is kevesebb lesz, csökken a viszcerális zsír, javul az inzulinrezisztencia, visszaesik a vércukorszint.

(bocsánat szájbarágós magyarázat: szóval, amikor éhes vagy, a finomított szénhidrátok fogyasztása mellett, a magas inzulinszint újabb adag cukrot kér, akkor is, amikor a test nem éhes. A magas inzulint csakis cukorral lehet kompenzálni, amit legkönnyebb szőlőcukorral, vagy finomított szénhidráttal, kenyérrel, tésztával beadni. Ja, és tejjel, de ez egy másik téma. (erről ITT ) Ez felhasználja az inzulint, majd újra nagy inzulin mennyiséget termeltet a hasnyálmiriggyel…., és ez folyamatossá válik. Mintegy függetlenné a valódi energia felhasználástól. Nem akkor leszel éhes, amikor kiürül a gyomrod, hanem amikor a magas inzulinszint utasít. Ebbe a körbe esnek bele a cukorgyógyszert** (egyik típus) fogyasztók, de az inzulint injekciózók mindenképpen. (Menthetetlenül hízni fognak ))

Ez egy összehangolt támadás a hasnyálmirigy  inzulintermelő sejtjei ellen.

A magas vércukorszint, ami egy finomított szénhidrátos élelmiszer, egy jó  kenyér elfogyasztása után előáll, a “glucotoxikózis” jelenség kialakulásához vezethet. Cukormérgezés!

nagy-adag-cukor-mereg-greenlife

Érted? Cukormérgezés!

Pedig egyszerűen nem a Te hibád!

Ma ilyen az étkezési környezet.

Annyit tehetsz, hogy kerülöd az ördögi kört kialakító környezetet. (a kenyérboltot, a cukrászdát, és a nagyáruházak megfelelő polcait. És játssz velem: Egyszer számold meg, hány sor cukor, csoki, keksz, bekevert kakaópor, chips, rágcsa, kenyér, péksütemény sor van egy hipermarketben)

Az ADA (Amerikai Diabétesz Szövetség) azt javasolja a cukorbetegeknek, hogy csökkentsék az elfogyasztott zsírt, különösen a telített zsírt, minden étkezéskor lehetőleg “egészséges”, teljes kiőrlésű magvakat tartalmazó 45-60 g, naponta összesen 135-180 g szénhidrátot fogyasszanak, ne nassoljanak. Ez lényegében egy zsírfóbiás, szénhidrát-központú diéta, 55-65% szénhidrátból nyert kalóriamennyiséggel.

Csökkentsd a szénhidrát bevitelt. Ne egyél kenyeret!

Érdekes megfigyelni, hogy amint kiiktatod a kenyeret, kevesebbet eszel minden másból is, ez a folyamat kb.: 1 hét alatt kialakul. Elég lesz reggel 3 tojás, meg néhány szelet uborka, és rá fogsz ébredni, hogy döbbenetes módon délig nem leszel éhes! Mindössze 3 tojástól?

Tegyél egy próbát, az egészséged hálás lesz érte. Indul a nagy : Tedd le a kenyeret kihívás! Tarts velünk. Receptet, támogatást, tanácsokat kapsz! És nyersz egy egészséges testet, néhány minusz kilót, és jó vércukorszintet.

Amennyiben elégséges hasnyálmirigy béta-sejt maradt, és nem tizedelte meg a számukat a régóta fennálló glucotoxikózis, lipotoxikózis és a gyulladás, akkor a legtöbb cukorbaj előszobás és cukorbeteg, diabeteszes meggyógyulhat, ami gyakorlatilag soha nem fordul elő a hagyományos ADA diétát követő betegek esetében.

cukormergezes-greenlife

Figyelem: aki cukorbetegség gyógyszert szed, annak nehezebb ez a folyamat, mert a gyógyszer beleszól a vércukor-inzulin körbe, (ez a dolga), és mindenképpen kérd a folyamathoz az orvosod segítségét, mert valószínű, hogy csökkenteni kell a gyógyszer adagoláson. Mindezt elkezdheted azzal, hogy nem eszel kenyeret!

Ami segíthet az első hetekben könnyebbé tenni az életedet, az a mikro alga, és néhány gyógynövény. 

Dönts magad. Most már kicsit többet tudsz a tényekről. 

Ezt is olvasd el ITT a kenyérfajtákról.

Folytatom: 🙂             Greenlife.hu Webáruház

Virág Éva
alga-, és vitaminszakértő
reflux tanácsadó

*GI:

glikémiás index (rövidítve: GI) az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége a szénhidráttartalmukkal egyező mennyiségű szőlőcukorhoz (néha a fehér kenyérhez) képest, százalékban kifejezve. (Vércukorszinten a vér szőlőcukortartalmát értjük, bár más cukor, elsősorban gyümölcscukor is található benne.) Jelentősége fogyókúrázók és 2-es típusú cukorbetegek esetén a legnagyobb.

GI-indexük elsősorban a szénhidrátot tartalmazó élelmiszereknek van, a szénhidrátokat ugyanis a szervezet szinte kivétel nélkül szőlőcukorrá alakítja. Ugyanakkor a máj képes szőlőcukrot előállítani más, elsősorban a fehérjelebontás során keletkező vegyületekből is (glükoneogenezis), így szénhidrátot nem/alig tartalmazó ételeknél is mérhető lehet a közvetett vércukor-emelő hatás.

**kettő típusú cukorbetegség gyógyszer van forgalomban, az egyik típus csökkenti a sejtek inzulin-ellenállását, azaz segít megnyitni az utat a cukor előtt, hogy a sejtekbe juthasson. A másik típus növeli a hasnyálmirigy inzulintermelését, hogy a több inzulin jobban megnyissa a sejteke cukorkapuit. Ez utóbbi az inzulintermelő sejtek kimerüléséhez vezethet, és elmélyítheti az inzulinrezisztenciát, valamint a cukor-inzulin-éhség-hízás ördögi körét is fenntartja.

A vércukorszint két szelet teljes kiőrlésű gabonakenyér és egy-egy sovány pulykamell elfogyasztása után általában 7.7-10 mmol/l: ez elég néhány béta-sejt elpusztításához, melyeket többé nem lehet pótolni. A hasnyálmirigy szegény, sérülékeny béta-sejtjeit a lipotoxikózis folyamata is tönkreteheti, a trigliceridek és zsírsavak aránya az ismételt szénhidrátbevitelnek köszönhetően megnövekszik.

forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Glik%C3%A9mi%C3%A1s_index

https://www.tenyek-tevhitek.hu/az_egeszsegtelen_teljes_kiorlesu_gabona.htm

**Szendi Gábor

Glikémiás index        ( a glükóz 100-as)

 

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

A témához kapcsolódó cikkek:

Kollagénből: édesítő glicin?

Kollagénből: édesítő glicin?

Az édes ízek imádása genetikailag kódolt az emberben. ha van jó alternatíva, akkor a glicin az lehet, a mértékkel kívánt édes étel glicin használatával, már elérhető.

Édes kérdés. Milyen édesítőszer a jó neked?

Édes kérdés. Milyen édesítőszer a jó neked?

Az biztos, hogy a cukorfogyasztást csökkenteni kell. Mit tegyél, és mivel helyettesítsd? Melyik édesítőszer jó, melyik finom, melyik édesítőszer biztonságos, és melyik édesítőszer árt? Érdekel?

Mondhatnád, hogy a túlevés a gond. Mondhatnád, hogy a haspuffadás utána. Azt is, hogy semmi gond az ünnepi lakomával, attól ünnep az ünnep. Pedig bizony, a kövérség, és a diabetes alapja is lehet. 

Így volt ez évezredekig...diabetes nélkül

...  korábban- vadászó gyűjtögető korunkban- a nagy lakoma volt az ünnep, azaz amikor nagyvadat ejtett a közösség, azt megünnepelték, és elfogyasztottak mindent, amit csak bírtak, azért is, mert nem tudták tartósítani.Mi, az EMBER, degeszre ettük magunkat. 
Ahogy társadalmilag fejlődött az ember, tartalékolni tudott, az ünnep természeti jelenségekhez kötődött, azt felszabadultan, dínomdánommal tették emlékezetessé azt.

Ahogy a mai gazdagságot, és technikai fejlettséget elértük -mi az emberiség-, minden nap ünneppé vált.

Már ami a fogyasztást, a lakomát illeti. Itt tartunk. Nap, mint nap eszem-iszom van. Aztán nap, mint nap betegség: kövérség, diabetes, szív és érrendszeri problémák.... nem sorolom.

Nem élünk meg ínséget az ünnepek közötti időszakokban.

Boldogra ettük magunkat, most betegre esszük magunkat! Összekapcsolódik a jó érzéssel, boldogsághormont termel a testben a finom étel. Ez axióma. Azaz megdönthetetlen tény. Alapadat.

Vannak ételek, amelyek gyorsan kiváltják a boldogságérzést, és mások lassabban, de a boldogsághormon-löket, mindenképpen megjön.
Nos, ettől tudunk evésfüggővé válni, egyfajta drog-löket ez.

Minél gyorsabb a hatás, annál jobban érezzük magunkat, így be is zárul a kör.

Ha tehetjük, mindannyian eltoljuk az étkezéseinket a gyorsabb boldogság-hatást biztosító ételek felé.

Helyben vagyunk: édességek, csokoládé, cukrok, finomított szénhidrátok minden ételben. Szinte azonnal felszívódó étel-összetevők, amelyek boldoggá, függővé, és beteggé tesznek.

Ezért válik járvánnyá a civilizációs betegségek csoportja. (tudod: a cukorbetegség, a diabetes, a gyomorégés, a reflux, haspuffadás, az elhízás…..)

Nem Te tehetsz róla, de a boszorkánykörön belül vagy.

diabetes-nem-boszorkanysag

Az evolúciós fejlődés a boldogságérzet vágya felé kerget, a fogyasztói társadalom ennek kiszolgálásával hajszolja a profitot.

Jövök mindig az összeseküvés elmélettel, de ne úgy képzeld, hogy néhány gonosz találkozik valahol, összeül, és megbeszélik, hogyan legyen nekünk rossz.(és persze nekik jó) Nem, nem, összeülniük sem kell, a tőke természete a lefele húzó spirál, kiszolgál ja a lustaságot, az édességvágyat, a kényelmet, aztán jó kis profitért kiszolgálja , hogy mégiscsak életben akarsz maradni, és mindenek ellenére még egészségesen. Kapsz gyógyszert, vagy legalább ígéretet, hogy csináld csak , amit eddig, majd ez, vagy az megvéd, és nem lesz semmi baj. 

Pedig lesz. 

Nem, nem egy ünnepi lakomától. De évi 365 lakomától már igen. 

Nem a Te hibád! De a Te életed. A Te egészséged.

Ünnepélyes gyomorégés. Lakodalmas betegség minden nap? Na de tényleg? Éppen ünnepek alkalmával beszéljünk erről?
Az ünnep, mégiscsak ünnep! Igen.

Az ünnep attól ünnep, hogy nem mindennapos. Talán attól is, ha ünneplőbe öltözteted a szívedet. ( aztán jól megtömöd a gyomrodat 🙁 )

Azonban, ha el akarod kerülni a gyomorégést, a haspuffadást, a diabetes megriaszt, és nem akarsz cukorbeteg lenni, figyelj a mennyiségre.

Ha szokásoddá válik a falatkázás, a mértéktartás, akkor elkerülhető a meghízás, megelőzhető a diabetes, és a reflux sem fog kínozni. ( igen, tudom, ezek közhelyes mondatok, de annyira igaz, hogy mégiscsak gondold végig)

A finomított ételek csapdája oda vezet, hogy az evés öröméért eszünk, és nem azért, hogy éljünk.

Minden benne van, amiért korábban küzdeni kellett: cukor, só, zsír, ez együtt maga a kéj, és ebből kifolyólag, maga az ördög. Mert alig lehet ellenállni.

Az ördög a részletekben van. 

adag_mennyiseg

Ebből a nézőpontból ritkán nézünk rá a mai gasztronómiai kultúrára, pedig a cukor, só, zsír hármas jellemző az utcakajákra, és a rafinált kulináris költeményekre is.

Arra biztatlak, hogy egyél finomat, és egyél keveset.

Ezzel azt is mondom, hogy kerüld az utcakaját – erre nem tudok jobb szót, ami kifejezi kissé a rosszallásomat is-, mert egyre művibb, rafináltabb, és egyre nagyobb adagokat adnak, és azt is mondom, hogy kövesd a jóból keveset gyakorlatát.

Csakis tudatos elhatározással lehet ezt csinálni, a dolog természetéből következik, hogy a tudatalattid ellened dolgozik. A tudatalattidat pedig megdolgozzák a reklámok, olyan vágyakat keltenek, amikre nincs is szükséged, majd újabb vágyakat, amik magadtól eszedbe sem jutnának. 

Hogyan dolgozz a furfangos tudatalattid ellen, avagy hogyan állítsd az egészséged mellé?

Cselezd ki, elégítsd ki, hallgattasd el!

5 apró trükk: (és még egy módszer ITT

  1. Ne ülj le éhesen az asztalhoz. Igyál étkezés előtt egy forró teát. ( a víz nem jó, mert nagyon gyorsan kiürül, és aztán kifejezetten éhségérzetet kelt)
  2. Igyál egy kollagén koktélt. *A test sok funkcióját támogatja, és kissé megduzzad a gyomorban, lassan emésztődik, hosszan nem leszel éhes, tiszta fehérje, kiegyensúlyozza a vércukor-inzulin ingadozást)  
  3. Ha merítesz az ételből, a mérték legyen az öklöd. Ez általában egy merőkanálnyi. ( ITT a módszer) 
  4. Ne egyél több fogást. Csak egyet egyszerre. Majd 3 óra múlva egy következő fogást.
  5. És újabb három óra múlva a desszertet.

Így nem leszel csalódott, hogy megvonsz magadtól valamilyen finomságot, mert mindent szabad. Csak mértékkel.

A mérték a tested mércéje: az öklöd, a markod, a tenyered, a kezed.

Eleinte kevésnek fog tűnni, mert a szemed sokkal nagyobb adagokhoz szokott.

Ha mindezt megtámogatod lassan felszívódó szuperélelmiszerrel, például étkezések között rágcsált Alga Tablettával, egy egy pohár kollagénnel, biztosan kicselezheted a tudatalattid ördögét.

Tudj meg többet a szuperélelmiszerekről (bővebben ITT ) amelyek nemcsak az étel mennyiségét segítenek csökkenteni, hanem egyéb pozitív mellékhatással is szolgálják a testedet.

Megszüntetik a funkcionális éhezést, kiegyensúlyozzák a biokémiai folyamatokat, és rendbe teszik az emésztésedet.

funkcionalis-ehezes-dibetes

A funkcionális éhezés az, amikor nem a kalória kevés, hanem hiányzik 'valami'. Az EMBER tízezer évekig csak evéssel, vagy ivással tudta pótolni a szervezete számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, micro mennyiségű 'valamik' ,amelyek hiányában betegek lettek-volna. Úgy jelez a test, hogy éhes, éhes, éhes. 

Ma is így jelentkezik a 'valami' hiánya. Éhesség formájában. Bár ma vért vesznek, és próbálják megállapítani mi is hiányzik, olyan összetett a testünk rendszere, hogy azt vagy sikerül megtalálni, vagy nem. Legjobb nagyon összetett élelmiszert fogyasztani ( jó sok értékes szuperélelmiszer alkalmas erre ITT egy ), vagy egy nagyon jól összeállított multivitamint. (erről bővebben ITT) 

Most ezt utálni fogod: az ünnep nem a zabálásról szól. A családról, akivel olyan ritkán találkozol, a lelki emelkedettségről, a segítésről, az örömről. ( és persze azért a háziasszonyoknak a jó sok munkáról)

Találj örömteli elfoglaltságot: sétálj a parkban, hallgass zenét, figyeld a madarakat az ablakodból, a jégcsapok hízását az ereszről. Lazíts, lassíts. 

Nézd a játszótéren játszó boldog gyerekeket! És mosolyogj!

boldogsag-diabetes-nelkul

Ezzel kényelmesen elkerülheted a reflux, a haspuffadás, a diabetes, a cukorbetegség, és számos más civilizációs probléma kialakulását.

Hát ennyire egyszerű! ( persze tudom, hogy nem, de ha ma nem kezded el, holnap sem fogod!) 

Dönts magad, most már másképp nézed a tényeket!                                          Greenlife webáruház 

MI DOLGOZUNK AZ ÜNNEPEK KÖZÖTT IS! A segítség elérhető!

Folytatom: 🙂

Virág Éva

Alga és vitaminszakértő

Reflux tanácsadó

 

https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_2-es_tipusu_diabetesz_lowcarbra_gyogyul_kezelesre_romlik.htm

*a kollagénről bővebben: 

https://tenyek-tevhitek.hu/a_kollagenek_jot_tesznek_a_bornek_az_izmoknak_es_az_emesztorendszernek.htm

 

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

Figyelmeztetetés:
A termék hatásai egyénileg változhatnak, a gyártó nem garantálja mindenkinél az egyforma hatásmechanizmust. A leírt adatok kizárólag tájékoztató céllal, a Magyar Alkotmány 61.§-ában rögzített szabad vélemény-nyilvánítás alapján íródtak. Az itt szereplő életmódra és táplálkozásra vonatkozó adatok és ajánlások szabad véleményt tükröznek. Mindamellett, hogy a leírtak szóról szóra igazak, nem minősíthetők diagnózisnak, vagy kezelési javaslatnak. Itt azt kell javasolnom, hogy mielőtt alkalmaznád az itt megfogalmazott dolgokat, keresd föl orvosod, és kérd ki a véleményét.
Figyelem: Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására, az étrendből hiányzó anyagok pótlására, esetleg speciális étrenden lévők (fogyókúrázók) táplálkozásának kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatás célját szolgálják, nem utalnak a termékkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására.