Már a kenyér sem a régi! Mutatom miért nem!

Szerző: | Alga hatásai, Cukorbetegség, Fogyókúra

A kenyér sem a régi különféle segédanyagokat tartalmaz, de az alapanyagai is változtak. Szebbet adnak el nekünk, finomabbat! De nem jobbat!

Kenyér mindennap kerül az étkező asztalra. De mintha régebben nem lett volna ennyi baj vele.            Greenlife.hu Webáruház

Nagyon-nagyon ritka volt, akinek a szervezete nem tolerálta a kenyér, – leginkább a búza- egyes összetevőit. Vagy tapasztalatból rájött, hogy mit kell elhagyni az étkezésből, vagy viszonylag rövid időn belül belehalt a búza* intoleranciába.

A kenyér tartalma:

Kenyér recept száz évvel ezelőtti technológia szerint:

Víz, só, kovász,  teljes kiőrlésű búzaliszt, (zsír, recept szerint)

kenyer-osszetevoi-greenlife

A mai technológiai kenyér. Összetétel:

Búzaliszt, víz, lisztjavító/glutén, részben keményített növényi olaj, pálma és repcemag-olaj, búza eredetű enzimek, élesztő,rozspehely, só, kovászpótló, nátrium-acetát, emulgeálószer, és tartósítószer. ( ez így, egy jellemző összetétel)

Egy egyszerű gyors elemzés:

# finomliszt: megfosztva a rost, a héj, a héj alatti vitaminok, és a csíratartalomtól, már magában egy nem egészséget támogató irány. De ehhez még tudni kell, hogy az utóbbi évtizedek búzanemesítése a nagyobb fehérje tartalom irányába tolta el a búzamag összetételét. A búzafehérjén belül pedig a giadin, és glutén aránya a 40-szeresére nőtt, az 1900-as évek búzájához képest. Ettől kiválóan dagasztható a tészta (a liszt sikértartalma nagyon fontos lisztminőségi kérdés), és rugalmas, lágy, és persze fehér kenyerek vannak a polcokon.

# víz: Magyarországon kifejezetten jó minőségű ásványvízzel dolgoznak, ma Magyarországon minden csapvíz ásványvíz, de nem minden ásványvíz csapvíz. (a palackozott vizek egy része is csapvízi ásványvíz. Erről ITT olvass.)

# lisztjavító/glutén: a lisztekhez még adagolnak bizonyos százalékban glutént a pékek- de inkább a kenyéripari technológia, mint a megszemélyesített pék-, ezzel az amúgy is nagy fehérjetartalmú búzafajtákból készült lisztet felturbózzák. A cél az eladhatóság fokozása.

# részben keményített olaj: azaz margarin szerű hidrogénezett növényi olaj. Olcsó, és kissé védi a kenyeret a kiszáradástól.

# búza eredetű enzimek: enzimkészítmények hatására fokozódik a tészta gáztermelő tevékenysége, sütéskor gyorsabban pirulnak, nem száradnak ki, a termékből a víz kevésbé párolog el sütéskor és ressességet is adnak. Adagolásuk mind a gyári utasítás szerint történik, ettől lesz jellemzően (megfelelő hálózat neve)-os a kenyér.

# élesztő: a kovász kiváltására használják. A kovász víz és igen jó minőségű liszt keveréke, amelyben napok alatt élesztőgombák elszaporodásával különböző kolloid enzimes és mikrobiológiai folyamatok játszódnak le. Ezen folyamatok együttesen hozzák létre az érett, megfelelő savtartalommal, íz- és aromaanyagokkal valamint hajtóerővel is rendelkező kovászt. Az élesztő az élesztőgombák közvetlen adagolása. Más ízű, és állagú kenyér készül.

És a többi: ez kell a mesterséges kenyér  életéhez:

# kovászpótló: mesterségesen adagolt vegyület, amely a kovászos kenyér jellegzetes ízét, és állagát hivatott utánozni.

# nátrium acetát: ecetsav nátriummal alkotott sója. A természetes kovászképződés folyamatában ecetsavas erjedés helyettesítésére használják. Természetes anyag, szinte minden, gyümölcsből, vagy erjesztéssel készült ételben megtalálható. E262-ként van feltüntetve.

# emulgeálószer:  Az emulgeálószereket az étel textúrájának javítására használják, mivel az elegyítő tulajdonságú anyagok megakadályozzák a víz- és zsírnemű összetevők különválását a keverékekben. .A legtöbb feldolgozott élelmiszerben megtalálható emulgeálószerek fogyasztása elhízás, diabétesz és gyulladásos bélbetegség kialakulásához vezetírja Michael Le Page a New Scientistben. (Tavaly Benoit Chassaing mikrobiológus és munkatársai (Georgia State University) a Nature-ben számoltak be arról, hogy egérkísérletekben kimutatták: az emulgeálószerek megváltoztatják a bél mikrobiomját, a módosult bélflóra pedig glükózintolerancia kialakulását eredményezi) csökkent a bélbaktérium-flóra diverzitása hatására, elhízás és metabolikus zavarok alakultak ki. ( ITT)

# tartósítószer: E200-as kategória. Szinte minden előre elkészített termékben benne van. Érdemes elgondolkodni, kell-e- ez nekünk. Nem kérdés, hogy kis mennyiségben nem káros az egészségre. Arra azonban érdemes figyelni, hogy egyéni érzékenység mindig előfordulhat, és a sok kis mennyiségből napi szinten mennyi lesz, az annyi. ( ITT egy jó összefoglalás a mellékhatásokról)

Nahát! Ezért más a kenyér?

Mondhatnám, hogy hiányzik belőle a dagasztó asszony éneke, mondhatnám, hogy nincs benne a hajnali nap sugara.

Kissé tudományoskodva meggyőzőbb az összetevők listájának elemzése. Legalább a fele fölösleges, a jó kenyérhez nem kell. Az eladható kenyérhez igen.

A kenyérben található különféle vegyi anyagok nem az egészségedet szolgálják, hanem a profitot.

A kenyér nem olcsó élelmiszer.

Amint egy kicsit egészségesebb látszatot kelt (maggal szórt, korpás, barna, rozsos), az ára több kilónként, mint a disznóhúsé! Nem hiszed? Pedig: DE!

kenyer-greenlife.hu

Régen is ettek kenyeret az emberek, mégsem volt ennyi elhízott, egészségtelen ember.

Ne egyél kenyeret! Vagy süsd magad otthon!

Vagy süsd magad otthon! Várd ki a kovászt, dagaszd meg, csináld hagyományosan.

Hetente egyszer belefér a teendőidbe! Ezzel a heti mennyiséget is bekorlátozod. Meg fogsz lepődni, mennyivel kevesebb elég egy családnak a saját kenyérből! (a fogyasztást fokozó adalékok összeesküvés elméletét most  itt felejtsd el! Sicc! )

Énekelj a dagasztás fölött, lesd, ahogy kel, és szívd be az illatát, amikor sül. Legyen élményed a friss kenyér roppanása! Az első néhány elrontott kísérlet után saját, ízletes, szénhidrát szegény, ropogós, ressenő kenyered lehet.

Más, mint bárki másé. Hidd el, benne lesz a lélek, és az egészség is!

És ne feledd a napi vitamin fogyasztást! Ha nem szereted a sok kapszulát, akkor folyékony multivitamin ITT. Egy korty, és le van tudva a napi vitamin pótlás.

Vagy válaszd erre a célra az Alga mátrixot, egyféle termékkel megoldhatod a vitamin-és ásványi anyag pótlást. Mert az, a jó kenyér mellett is elengedhetetlen.

Dönts magad. Most már kicsit többet tudsz a tényekről. 

Ezt is olvasd el ITT a kenyérfajtákról.

Folytatom: 🙂             Greenlife.hu Webáruház

Virág Éva
alga-, és vitaminszakértő
reflux tanácsadó

*Leegyszerűsítettem, mert nyilván más étel is válthatott ki halálos allergiát, és nemcsak a búza, mint gabona tartalmaz allergiát kiváltó glutént-gliadint. De kenyér készítésénél a búzaliszt a jellemző.

forrás:

**”Az emberi és az állati táplálkozásban ősidőktől fogva a gabonafélék nagy szerepet játszanak.
Ma is az emberiség mintegy 50%-ának biztosítja a kalória igényét, míg 45%-ának a fő fehérje
forrását. A gabonafélék szemtermésének úgynevezett tartalékfehérjéi, melyek az
endospermiumban raktározódnak, az összes fehérjének több mint felét teszik ki.
Táplálkozástani értéküket a bennük lévı esszenciális aminosavak nem megfelelı mennyisége
és aránya korlátozza. Az esszenciális aminosavak az emberi és állati szervezetben de novo
nem szintetizálódnak, így a táplálékkal kell bevinni azokat. Ha egy ilyen aminosav limitáló
mennyiségben van jelen, a többi is csak ennek arányában szívódik fel, s a maradék kiürül a
szervezetbıl. Emiatt az állati takarmányok táplálkozástani értékét olyan fehérjék, ill. adalékok
bekeverésével javítják, mely a limitáló esszenciális aminosavakat (fıként lizin) a szokásosnál
nagyobb arányban tartalmazzák. Ez a fehérje azonban vagy nagyon drága, vagy nem áll
megfelelı mennyiségben rendelkezésre. A gabonafélék táplálkozástani értékének javítását
több módon érhetı el: hagyományos nemesítéssel (szelekció), molekuláris nemesítéssel
(mutagenézis vagy molekuláris markerezés segítette nemesítés) és géntechnológiai úton.

Legnagyobb mennyiségben ma is a kenyérbúzát („közönséges” búza) (Triticum aestivum L.)
termesztik, mert valamennyi gabonaféle között egyedülálló abban a tulajdonságában, hogy
lisztjének fehérjéi sikérképzésre alkalmasak. Ennek következtében órleményéből laza
állományú, könnyen emészthető sütőipari termékek készíthetők (Gianibelli és mtsai., 2001).

fehérjék a búzalisztból készült tészta egyes funkcionális
tulajdonságainak kialakításában speciális szerepet töltenek be. A tartalékfehérjék kovalens és
nem kovalens kötéseken keresztül, a kenyértészta tulajdonságait elsősorban meghatározó,
nagyon bonyolult fehérje mátrixot hoznak létre (Hamer és van Vliet, 2000). A
viszkoelasztikus tulajdonságú kenyértészta két fontos reológiai jellemzıje a nyújthatóság és a
rugalmasság. A gliadin típusú fehérjéket a sikér nyújthatóságáért (Bushuk és Tkachuk, 1991),
míg a glutenin alegységfehérjéket elsősorban a sikér rugalmasságáért tartják felelősnek.

A gabona magvak fehérjetartalma a termesztés körülményeitıl és a használt tápanyagoktól
függıen igen tág határok között változik. Száraz tömegre vonatkoztatva a rizs fehérjetartalma
5,8-7,7% (Champagne és mtsai., 2004), az árpáé 8-15% (Shewry, 1993), a kukoricáé 9-11%
(Zuber és Darrach, 1987).
Az elsı minıségjavítási lépéseket fajon belüli magas fehérjetartalmú fajták megkeresése
jelentette. A legelsı, évekig tartó szelekciós kísérletben Dudley és mtsai. (1974) több
kukoricafajta 70 generációját vizsgálva 4,4-26,6% fehérjetartalmú törzseket találtak. A
későbbiekben a legtöbb kísérletet árpára és búzára végezték”.

pH.D.dr Tamásimé.Ny.E.Cecília

http://teo.elte.hu/minosites/ertekezes2009/tamasne_ny_e_c.pdf

‘Ma Magyarországon a sütőipar tulajdonosai, működtetői nem nagy gyakorlattal és hagyományokkal rendelkező pékmesterek, hanem vállalkozók. Tisztelet a kivételnek. Régen a szakmának olyan művelői voltak, akik kifejlesztették a vizes zsemle gyártását. Olyan kifliket gyártottak, amelyek a zsemlével együtt ropogtak, és ha azt eltörték, akkor a kiflibélzet csavarosan tört meg. Azokat a magyar búzacipókat és rozslángos kenyereket a bánkúti búzából és a magyar földben termett rozsból csak magyarok voltunk képesek gyártani. Olyan választékos péktermék még nem volt a világon, mint Magyarországon. Az ősrégi magyar díszfonás, kalácsfonás elismert volt a világon. E tekintetben elévülhetetlen érdemeket szerzett hazánknak néhai Komáromi Márton jászberényi sütőmester, aki annyira szerette iparát, hogy az 1907. évi budapesti Nemzetközi Sütőipari Kiállításon több mint 200 féle kalács díszfonást mutatott be a nagyérdemű közönségnek és aranyérmet szerzett a szakmának.

A régi pékmesterek nem tanult, kiművelt, de a szakmában lejátszódó élettani folyamatokat jól ismerő –azt azonban vegyileg megmagyarázni nem tudó- emberfők voltak. De azt hosszú évtizedek szakmai tapasztalatai alapján nagyon jól tudták, hogy mit és hogyan kell csinálni.

Nekem nagy reményem nincs arra, hogy a mai sütőipari technológia és technika eljut addig az útig, míg vissza tudná varázsolni –a még élő, öreg korosztály által ismert és fogyasztott- a nosztalgiaként emlegetett világhírű magyar sütőipar kenyérféleségeinek és süteményféleségeinek minőségét’

Kaffl Zoltán : ITT

 

 

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

A témához kapcsolódó cikkek:

Kollagénből: édesítő glicin?

Az édes ízek imádása genetikailag kódolt az emberben. ha van jó alternatíva, akkor a glicin az lehet, a mértékkel kívánt édes étel glicin használatával, már elérhető.

Édes kérdés. Milyen édesítőszer a jó neked?

Az biztos, hogy a cukorfogyasztást csökkenteni kell. Mit tegyél, és mivel helyettesítsd? Melyik édesítőszer jó, melyik finom, melyik édesítőszer biztonságos, és melyik édesítőszer árt? Érdekel?

Mondhatnád, hogy a túlevés a gond. Mondhatnád, hogy a haspuffadás utána. Azt is, hogy semmi gond az ünnepi lakomával, attól ünnep az ünnep. Pedig bizony, a kövérség, és a diabetes alapja is lehet. 

Így volt ez évezredekig...diabetes nélkül

...  korábban- vadászó gyűjtögető korunkban- a nagy lakoma volt az ünnep, azaz amikor nagyvadat ejtett a közösség, azt megünnepelték, és elfogyasztottak mindent, amit csak bírtak, azért is, mert nem tudták tartósítani.Mi, az EMBER, degeszre ettük magunkat. 
Ahogy társadalmilag fejlődött az ember, tartalékolni tudott, az ünnep természeti jelenségekhez kötődött, azt felszabadultan, dínomdánommal tették emlékezetessé azt.

Ahogy a mai gazdagságot, és technikai fejlettséget elértük -mi az emberiség-, minden nap ünneppé vált.

Már ami a fogyasztást, a lakomát illeti. Itt tartunk. Nap, mint nap eszem-iszom van. Aztán nap, mint nap betegség: kövérség, diabetes, szív és érrendszeri problémák.... nem sorolom.

Nem élünk meg ínséget az ünnepek közötti időszakokban.

Boldogra ettük magunkat, most betegre esszük magunkat! Összekapcsolódik a jó érzéssel, boldogsághormont termel a testben a finom étel. Ez axióma. Azaz megdönthetetlen tény. Alapadat.

Vannak ételek, amelyek gyorsan kiváltják a boldogságérzést, és mások lassabban, de a boldogsághormon-löket, mindenképpen megjön.
Nos, ettől tudunk evésfüggővé válni, egyfajta drog-löket ez.

Minél gyorsabb a hatás, annál jobban érezzük magunkat, így be is zárul a kör.

Ha tehetjük, mindannyian eltoljuk az étkezéseinket a gyorsabb boldogság-hatást biztosító ételek felé.

Helyben vagyunk: édességek, csokoládé, cukrok, finomított szénhidrátok minden ételben. Szinte azonnal felszívódó étel-összetevők, amelyek boldoggá, függővé, és beteggé tesznek.

Ezért válik járvánnyá a civilizációs betegségek csoportja. (tudod: a cukorbetegség, a diabetes, a gyomorégés, a reflux, haspuffadás, az elhízás…..)

Nem Te tehetsz róla, de a boszorkánykörön belül vagy.

diabetes-nem-boszorkanysag

Az evolúciós fejlődés a boldogságérzet vágya felé kerget, a fogyasztói társadalom ennek kiszolgálásával hajszolja a profitot.

Jövök mindig az összeseküvés elmélettel, de ne úgy képzeld, hogy néhány gonosz találkozik valahol, összeül, és megbeszélik, hogyan legyen nekünk rossz.(és persze nekik jó) Nem, nem, összeülniük sem kell, a tőke természete a lefele húzó spirál, kiszolgál ja a lustaságot, az édességvágyat, a kényelmet, aztán jó kis profitért kiszolgálja , hogy mégiscsak életben akarsz maradni, és mindenek ellenére még egészségesen. Kapsz gyógyszert, vagy legalább ígéretet, hogy csináld csak , amit eddig, majd ez, vagy az megvéd, és nem lesz semmi baj. 

Pedig lesz. 

Nem, nem egy ünnepi lakomától. De évi 365 lakomától már igen. 

Nem a Te hibád! De a Te életed. A Te egészséged.

Ünnepélyes gyomorégés. Lakodalmas betegség minden nap? Na de tényleg? Éppen ünnepek alkalmával beszéljünk erről?
Az ünnep, mégiscsak ünnep! Igen.

Az ünnep attól ünnep, hogy nem mindennapos. Talán attól is, ha ünneplőbe öltözteted a szívedet. ( aztán jól megtömöd a gyomrodat 🙁 )

Azonban, ha el akarod kerülni a gyomorégést, a haspuffadást, a diabetes megriaszt, és nem akarsz cukorbeteg lenni, figyelj a mennyiségre.

Ha szokásoddá válik a falatkázás, a mértéktartás, akkor elkerülhető a meghízás, megelőzhető a diabetes, és a reflux sem fog kínozni. ( igen, tudom, ezek közhelyes mondatok, de annyira igaz, hogy mégiscsak gondold végig)

A finomított ételek csapdája oda vezet, hogy az evés öröméért eszünk, és nem azért, hogy éljünk.

Minden benne van, amiért korábban küzdeni kellett: cukor, só, zsír, ez együtt maga a kéj, és ebből kifolyólag, maga az ördög. Mert alig lehet ellenállni.

Az ördög a részletekben van. 

adag_mennyiseg

Ebből a nézőpontból ritkán nézünk rá a mai gasztronómiai kultúrára, pedig a cukor, só, zsír hármas jellemző az utcakajákra, és a rafinált kulináris költeményekre is.

Arra biztatlak, hogy egyél finomat, és egyél keveset.

Ezzel azt is mondom, hogy kerüld az utcakaját – erre nem tudok jobb szót, ami kifejezi kissé a rosszallásomat is-, mert egyre művibb, rafináltabb, és egyre nagyobb adagokat adnak, és azt is mondom, hogy kövesd a jóból keveset gyakorlatát.

Csakis tudatos elhatározással lehet ezt csinálni, a dolog természetéből következik, hogy a tudatalattid ellened dolgozik. A tudatalattidat pedig megdolgozzák a reklámok, olyan vágyakat keltenek, amikre nincs is szükséged, majd újabb vágyakat, amik magadtól eszedbe sem jutnának. 

Hogyan dolgozz a furfangos tudatalattid ellen, avagy hogyan állítsd az egészséged mellé?

Cselezd ki, elégítsd ki, hallgattasd el!

5 apró trükk: (és még egy módszer ITT

  1. Ne ülj le éhesen az asztalhoz. Igyál étkezés előtt egy forró teát. ( a víz nem jó, mert nagyon gyorsan kiürül, és aztán kifejezetten éhségérzetet kelt)
  2. Igyál egy kollagén koktélt. *A test sok funkcióját támogatja, és kissé megduzzad a gyomorban, lassan emésztődik, hosszan nem leszel éhes, tiszta fehérje, kiegyensúlyozza a vércukor-inzulin ingadozást)  
  3. Ha merítesz az ételből, a mérték legyen az öklöd. Ez általában egy merőkanálnyi. ( ITT a módszer) 
  4. Ne egyél több fogást. Csak egyet egyszerre. Majd 3 óra múlva egy következő fogást.
  5. És újabb három óra múlva a desszertet.

Így nem leszel csalódott, hogy megvonsz magadtól valamilyen finomságot, mert mindent szabad. Csak mértékkel.

A mérték a tested mércéje: az öklöd, a markod, a tenyered, a kezed.

Eleinte kevésnek fog tűnni, mert a szemed sokkal nagyobb adagokhoz szokott.

Ha mindezt megtámogatod lassan felszívódó szuperélelmiszerrel, például étkezések között rágcsált Alga Tablettával, egy egy pohár kollagénnel, biztosan kicselezheted a tudatalattid ördögét.

Tudj meg többet a szuperélelmiszerekről (bővebben ITT ) amelyek nemcsak az étel mennyiségét segítenek csökkenteni, hanem egyéb pozitív mellékhatással is szolgálják a testedet.

Megszüntetik a funkcionális éhezést, kiegyensúlyozzák a biokémiai folyamatokat, és rendbe teszik az emésztésedet.

funkcionalis-ehezes-dibetes

A funkcionális éhezés az, amikor nem a kalória kevés, hanem hiányzik 'valami'. Az EMBER tízezer évekig csak evéssel, vagy ivással tudta pótolni a szervezete számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, micro mennyiségű 'valamik' ,amelyek hiányában betegek lettek-volna. Úgy jelez a test, hogy éhes, éhes, éhes. 

Ma is így jelentkezik a 'valami' hiánya. Éhesség formájában. Bár ma vért vesznek, és próbálják megállapítani mi is hiányzik, olyan összetett a testünk rendszere, hogy azt vagy sikerül megtalálni, vagy nem. Legjobb nagyon összetett élelmiszert fogyasztani ( jó sok értékes szuperélelmiszer alkalmas erre ITT egy ), vagy egy nagyon jól összeállított multivitamint. (erről bővebben ITT) 

Most ezt utálni fogod: az ünnep nem a zabálásról szól. A családról, akivel olyan ritkán találkozol, a lelki emelkedettségről, a segítésről, az örömről. ( és persze azért a háziasszonyoknak a jó sok munkáról)

Találj örömteli elfoglaltságot: sétálj a parkban, hallgass zenét, figyeld a madarakat az ablakodból, a jégcsapok hízását az ereszről. Lazíts, lassíts. 

Nézd a játszótéren játszó boldog gyerekeket! És mosolyogj!

boldogsag-diabetes-nelkul

Ezzel kényelmesen elkerülheted a reflux, a haspuffadás, a diabetes, a cukorbetegség, és számos más civilizációs probléma kialakulását.

Hát ennyire egyszerű! ( persze tudom, hogy nem, de ha ma nem kezded el, holnap sem fogod!) 

Dönts magad, most már másképp nézed a tényeket!                                          Greenlife webáruház 

MI DOLGOZUNK AZ ÜNNEPEK KÖZÖTT IS! A segítség elérhető!

Folytatom: 🙂

Virág Éva

Alga és vitaminszakértő

Reflux tanácsadó

 

https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_2-es_tipusu_diabetesz_lowcarbra_gyogyul_kezelesre_romlik.htm

*a kollagénről bővebben: 

https://tenyek-tevhitek.hu/a_kollagenek_jot_tesznek_a_bornek_az_izmoknak_es_az_emesztorendszernek.htm

 

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

Figyelmeztetetés:
A termék hatásai egyénileg változhatnak, a gyártó nem garantálja mindenkinél az egyforma hatásmechanizmust. A leírt adatok kizárólag tájékoztató céllal, a Magyar Alkotmány 61.§-ában rögzített szabad vélemény-nyilvánítás alapján íródtak. Az itt szereplő életmódra és táplálkozásra vonatkozó adatok és ajánlások szabad véleményt tükröznek. Mindamellett, hogy a leírtak szóról szóra igazak, nem minősíthetők diagnózisnak, vagy kezelési javaslatnak. Itt azt kell javasolnom, hogy mielőtt alkalmaznád az itt megfogalmazott dolgokat, keresd föl orvosod, és kérd ki a véleményét.
Figyelem: Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására, az étrendből hiányzó anyagok pótlására, esetleg speciális étrenden lévők (fogyókúrázók) táplálkozásának kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatás célját szolgálják, nem utalnak a termékkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására.