Immunerősítés. Valóban erősítsük?

Szerző: | Alga hatásai

Az immunerősítés egy jól hangzó, szinte mindenki által ismert, és használt kifejezés. Nem egy egzakt megfogalmazás, mert homályos, és kissé nagyvonalú a mögöttes tartalom. Mégis: az immunerősítés alatt egyfajta egészségvédő/ egészségtartó csoda dolgot értünk.                                                                                                                                                                                 Greenlife Webáruház

Immunerősítés. Mi ez?

Megint egy közhasználatú szó, amiről szinte mindenkinek van valamiféle véleménye, de leginkább homályos fogalma. Úgy dobálózunk az immunrendszer kifejezéssel, mintha az egy csodaháló lenne, valamiféle gomb, amit vagy nyomva tartunk, és bekapcsolunk, vagy nem. Pedig az immunitás mint rendszer a szervezetünk része, de nem egy szerv.

Nem egy megfogható test darab, amit erősíthetsz, mint a szívedet, vagy az érfalakat. Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa, egy adott antigén hatására kialakuló, az esetleges fertőzés elleni védekezésben részt vevő sejtek, szövetek és szervek együttese. Ennek a szervrendszernek a működése az immunitásban: védettség-ben, mentesség-ben nyilvánul meg. (immunitás:védettség, mentesség)

immunerosites-mitosz-imune.bio

Az immunrendszer fő feladata, hogy megkülönböztesse a saját és nem saját, vagyis idegen anyagokat. Valamint, ha idegen anyaggal találkozik, akkor azt eltávolítsa, megsemmisítse azt.

Az Immunerősítés mítosza:

Az immunrendszer nem egyetlen dolog, hanem sok szerv és biológiai funkció együttese. Nem véletlen az elnevezés: a rendszer szó éppen az összetettségére utal. Hiába hiszik az emberek, hogy az immunrendszer „valamiféle erőtér, amit erősíteni vagy javítani lehet − idézve a The Guardian Charles Bangham immunológus professzort −, ám mi sem áll távolabb a valóságtól.”

Előfordulnak olyan helyzetek, amikor az immunitás rendszere nem működik megfelelően- éhezéses, állapot, vagy krónikus stressz, alváshiányos állapot, vagy hőguta, -hogy néhányat említsek-, de ezek jól körülhatárolható problémákat jelentenek.

A “ gyenge immunrendszer ” csak egy pongyola megfogalmazás, ami mögött nagyon sokféle probléma állhat.

Ugyanebből az okból kifolyólag értelmetlen az általános “immunerősítés” kifejezés, bár a közhasználatú megfogalmazásban a körülhatárolható esetekben az egészségvédőbb, és életet támogatóbb, összehangolt, egészséget megőrző szervi működést értjük rajta , és vágyjuk elérni vele.

Konklúzió: Nem kizárt tehát, hogy néhány “immunerősítő” hatásúnak mondott anyag valóban pozitív hatással van az immunrendszer valamely részének működésére, de nincsen olyan csodaszer- a micro alga sem az-, ami mindenkinek és minden körülmények között a javára válna. Ezért keressük, és használjuk az összetett hatóanyagú termékeket, mintegy söréttel lőve a verébrajra.

Az immunrendszerünk védekezik a veszélyes külső hatások és betolakodókkal szemben, ezért általánosan elfogadott nézet, hogy az immunerősítés jó dolog.

Az immunerősítés jó dolog?

Ha erős az immunrendszerünk, ritkábban leszünk betegek, illetve gyorsabban meggyógyulunk, ha mégis elkapunk valamit. A reklámok lépten-nyomon immunerősítő csodaszereket favorizálnak, megváltást ígérve ezzel, és felmentve bennünket a felelősség alól.

A lényeg, hogy ha erősíted az immunrendszered, akkor nem vagy felelős a betegségért. (?  )

Legalábbis ez hozzáadott gondolat.

Mivel a fertőzések kiválthatnak betegség-rohamokat, az immunrendszer erősítésében van némi logika. Ha viszont abból indulunk ki, hogy az erős immunrendszer az ember saját testét is erősebben tudja támadni, amellyel kialakulhat az u.n. autoimmun betegség, felmerül a kérdés, hogy valóban hasznosak-e az immunerősítés szerek.

Komoly életminőség romboló, megmagyarázhatatlan betegségek sora – pl.: szklerózis multiplex-, ismert, amely az immunrendszer egyfajta hibás- túl erős- működésének következménye.

Az immunerősítő kifejezés angol megfelelőjére a Google ( a barátunk 😉 ) 12 millió találatot ad ki. Ha azonban a tudományos cikkek között keresünk a “boost immune system” kifejezésre, csak elvétve található releváns eredmény. Az a néhány találat, ami valóban az immunrendszer erősítéséről szól, többnyire mind védőoltásokkal kapcsolatos.

Az immunerősítés kifejezés hanyagolása a szakirodalomban nem véletlen. A megfogalmazás ugyanis a „NÉP szava”, tudományosan pongyola, és értelmezhetetlen.

immunerosítes-ertelmezhetetlen-kifejezes

Ha valamiről azt mondják, hogy immunerősítő hatása van, két kérdést kell feltenni: az immunrendszer mely részét erősíti, és milyen tudományos kutatás mutatta ezt ki?

Az immunrendszer, mint rendszer

Az immunrendszer tehát nem egy szerv, hanem szervek és funkciók együttese.

Működésében részt vesznek például a nyirokszervek, tehát a csontvelő, a csecsemőmirigy, a lép, a máj, a mandulák, a nyirokcsomók; a különböző alosztályba sorolható T- és B-limfociták; továbbá rengeteg más szerv és funkció.

Az immunerősítés tehát ezeknek a funkcióknak a támogatása külön, és együtt is.

Az immunrendszernek van egy velünk-született és van egy szerzett része.

A veleszületett immunitás nem egy adott behatoló ellen véd, hanem általános védelmi rendszert képez. Az velünk született immunrendszer része a bőr, a tápcsatorna, a légutak és a húgyutak nyálkahártyája, melyek védenek a kórokozók behatolása ellen; a gyomorsav (!), ami sósav tartalma miatt erősen baktériumölő hatású; a falósejtek, melyek a szervezetbe került idegen anyagok bekebelezését végzik. De része az olyan immunválaszok, mint a levertség, az izzadás, a láz és az orrfolyás, könnyezés is.

Ez utóbbiak megkérdőjelezik, hogy minden esetben erősíteni akarjuk-e az immunrendszer működését . Egy sor gyógyszer valójában nem is a betegségre hat, hanem az immunrendszer bizonyos válaszait csökkenti, kizárólag azzal a céllal, hogy az Ember pillanatnyilag jobban érezze magát.

gyogyszerek-amelyek-csokkentik-az immunrendszer-hatasait

A láz például nagyon hatásos a szervezet kórokozókkal szembeni ellenállásában. A magas láz azonban kellemetlen érzés, és akár végzetes is lehet, ezért lázcsillapítóval védekezünk ellene. ( íme egy mindennapi példa az erős immunrendszerre, a 41 fokos láz erős védekezés, más szempontból pedig önromboló)

A szerzett immunitás azt jelenti, hogy a test megjegyzi azokat a kórokozókat, amelyekkel találkozik, hogy legközelebb gyorsan felismerje és hatástalanítsa őket. Az immunrendszernek ez a fele igen, erősíthető, bár inkább használnám az aktiválható kifejezést, ezért is dob a google oltásokkal kapcsolatos szakcikkeket az “immunerősítés” kifejezésre keresve.

A szerzett immunitást erősíti, ha természetes módon találkozunk egy kórokozóval, de így működnek az oltások is, amelyek megismertetik a testünkkel az egyes kórokozók ártalmatlanított változatait, hogy amikor az az igazi kórokozóval találkozik, akkor már rendelkezzen a szükséges ellenanyaggal = immunanyaggal. A működés jellegéből adódóan az ilyen erősítéshez a kórokozóval való találkozás – pontosabban annak a szervezettel való megismertetése – szükséges, tehát az étrend-kiegészítők vagy gyümölcsök erre a célra teljességgel alkalmatlanok. 🙁

etrend-kiegeszitok- es-immunerosites

Jó-e, ha az immunrendszered “erősebb”?

Egyes gyógyszerek épp hogy csökkenteni hivatottak az immunválaszt, például a láz csillapításával. Az “erős” immunreakció más problémákat is okozhat, például allergiát, folyamatos gyulladásokat (például köszvényt), vagy olyan autoimmun betegséget, mint a sclerosis multiplex. Az immunrendszer nem akkor jó, ha nagyon aktív, ha nagyon erőteljesen válaszol vagy a lehető legtöbb dologra ugrik: a túlműködés és az alulműködés is problémákkal jár.

Mit értenek akkor a gyógyszergyártók immunerősítés alatt?

“Leginkább semmit”

Az immunreősítő, valami olyasmi pongyola kifejezés, mint az, hogy: finomabb lesz tőle az étel. ??????

Kinek mi a finomabb, és a több só, jó a hús ízének, de a vanilia fagylaltnak is? Nincs általános szabály, az immunerősítés valódi hatása is ugyanígy kétséges.

Az “erősíti az immunrendszert” kifejezés orvosilag értelmezhetetlen, és így nem képez egészségügyi állítást. Ellenben a hozzáadott gondolatok miatt a felhasználónak kifejezetten pozitív ígéretet jelent. Ezért hasznos az étrend-kiegészítő gyártóknak.

A magyar törvények tiltják, hogy egy szernek tudományosan nem alátámasztott módon gyógyhatást tulajdonítsanak, könnyen kirónak sokmilliós büntetéseket. A gyártók megfogalmazásai pedig elég agyafúrtak: a “támogatja az immunrendszer egészséges működését” kifejezés például akár a vízivásra is ráhúzható. 🙂

Hiszen ha szomjan hal az ember, az immunrendszere már nem képes egészségesen működni. Ugye?

Az immunrendszerről szóló valódi tudományos állítások részletesek, és pontosak.* (egy példa lent)

Immunerősítés következtetés:

Néhány “immunerősítő” hatásúnak mondott szer bizonyos körülmények között valóban pozitív hatással van az immunrendszer valamely részének működésére, de nincsen olyan csodaszer, ami mindenkinek és minden körülmények között a javára válna.

Mégis, ne temessük végleg az egészség támogató étrend kiegészítőket.

Ugyanis, ha ‘jól tartod’ a testedet, akkor az teszi a dolgát, és legyűri a kórokozókat, úgy, hogy észre sem veszed, vagy egyszerűen jobban tűri azokat a környezeti hatásokat, amelyek kevésbé egészségesen ledöntenének a lábadról.

immunerosítes-vitaminok

Összetetten tehát nem az immunrendszered erősítése a cél, hanem a szervezeted egészségben tartása. Nos, ebben már igenis segítőd lehet a táplálék kiegészítők egész sora, mert nem immunerősítés valósul meg, hanem inkább a legyengülés megakadályozása. Nem keletkezik rés a pajzson, és ezzel az immunrendszernek nem kell aktivizálódni- pl. lázat produkálni.

Ne ess túlzásba!

Fogyassz bátran egy jó multivitamint, vagy egyél micro algát. Ezzel elkerülheted a mikro-hiányállapot kialakulását, amely valóban csökkenthetné az ellenálló képességedet.

A szinergikus hatás következtében a jó multivitamin egységben tartja a szervezeted működését, és valóban kevesebbszer betegszel meg, vagy gyorsabban túl leszel a megfázáson. De nem az immunerősítés lesz az eredmény, hanem a betegség nélküli egészséges állapot.  Hajrá! Nevezheted immunerősítésnek is, ha mások így értik meg, miről is akarsz beszélni, de tudd, hogy Te egyszerűen csak egészséges akarsz maradni.

Keresd a pontos ismereteket, és a swájci minőséget. (ITT) Mi a magyarázat mégis a micro alga, és a multivitamin pozitív IMMUNERŐSÍTŐ 😉  hatásaira, és mellékhatásaira? Erről ITT, és ITT, bővebben.

Ez a szuperélelmiszer természete. Szeded erre, és hat arra is.

Most már többet tudsz a tényekről. Dönts az micro alga, vagy egy jó multivitamin fogyasztása mellett! 

immunrendszer-immunerosítes-imune.bio

Rendeld meg most, ajándéknak sem utolsó!

Virág Éva

Folytatom: 🙂

alga-,és vitaminszakértő

reflux tanácsadó

* Az egyik ilyen állítás úgy hangzik például:  hogy a 290-320 nm hullámhosszú, 72 mJ/cm2 UVB sugárzás által kiváltott gyulladással, valamint rákkeltő hatással szemben védelmet nyújt a zöld teából izolált egyik polifenolos összetevő (azaz a (–)-epigallocatechin-3-gallate) helyi 3 mg-os használata egerekben, azáltal, hogy blokkolja a CD11b+ sejtek bőrbe való beszivárgását, csökkenti az IL-10, és növeli az IL-12 termelést. ( jajjajaj!!)

Ezt úgy lefordítani, hogy a zöld tea “immunerősítő” nemcsak túlzott leegyszerűsítés, de a kísérlet alapján megtévesztő is, hiszen az alanyai egerek voltak, akik egyáltalán nem ittak teát, és a helyileg alkalmazott zöld tea összetevőt is csak egyetlen szempontból vizsgálták a kutatók. A zöld teának ezen kívül számos más, itt nem vizsgált, akár ellenkező előjelű és fontosabb hatása is lehet.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Immunrendszer

https://esem.hu/immunerosites-art-vagy-hasznal/

Immunrendszeri betegségek

Ilyen esetben az immunrendszer saját struktúrákkal szemben kialakult toleranciája megszűnik, különböző okok miatt a szervezet anyagait tekinti idegennek, és a saját sejteket, szerveket támadja meg. Ezek a folyamatok vezetnek az ún. autoimmun betegségek kialakulásához. Egyik ilyen kórkép, a sclerosis multiplex esetében az idegrostokat védő fehérje(myelin)-hüvely károsodik a saját anyagokat megtámadó T- limfociták, makrofágok, ellenanyag-molekulák és a komplementrendszer működése következtében.

Súlyos immunhiányos állapotok

Az immunhiányos betegségek lehetnek kombinált eredetűek (veleszületett + káros környezeti hatások), de hátterük rendszerint már gyermekkorban kiderül. Nemritkán kerül miattuk csontvelő- átültetésre sor. A probléma megnyilvánulhat gyakori, visszatérő fertőzésekben (arcüreg-, tüdőgyulladás). Ilyenkor kb. havonta immunglobulin- infúziós kezelésben részesül a beteg, s így megelőzhető a potenciálisan életveszélyes fertőzések jelentkezése. Világszerte rendkívül elterjedt egy másik immunhiányos betegség, az AIDS (szerzett immunhiányos tünet együttes) melyet a HIV (human immundeficientia virus) okoz. Jelenleg még nem tudjuk sikeresen gyógyítani.

Immunrendszeri túlérzékenység

Az immunrendszer fokozott (és „kisiklott”) működése okozza az allergiás reakciók kialakulását. Az allergia kialakulásában az adott egyén genetikai adottságai mellett a környezeti tényezők és az immunrendszer szabályozó működésének zavarai is szerepet játszanak. Az allergiás reakció kulcsszereplői a vérben található basophil leukociták és az elszórtan a test minden részében jelen lévő úgynevezett hízósejtek, valamint az allergén hatására termelődő jellegzetes IgE- típusú ellenanyag molekulák. Az allergén hatására az IgE ellenanyag közvetítésével aktiválódnak a sejtek, ami az allergiás reakció jellemző tüneteit okozó anyagok kiszabadulását eredményezi a sejtekből.

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

  • Akció! wellstar-green-gold-imune

    Wellstar Imune Alga Green Gold

    13.870 Ft 11.470 Ft
    Kosárba rakom

A témához kapcsolódó cikkek:

Egészség őrzés egyszerűen.

Mire jó egy tápegész multivitamin? Egészség őrzésre. És fogyókúrára, És kiegyensúlyozott alvásra. És az életerő fokozására. Hát kell ennél több? Hát persze!

Hatástalan az immunerősítő. Csak manipulálás?

Az immunerősítő alatt egyfajta egészségvédő/ egészségtartó csoda dolgot értünk.  Bármilyen táplálék kiegészítőről bebizonyítható, hogy hasznos az emberi egészségnek, de az ellenkezője is. Az immunerősítő is csak egy manipulálás? 

A fogyókúra gyilkos kényszer evés.

Ahhoz, hogy a testsúlyod ideális legyen, éppen megfelelő mennyiségű ételt kell enni. A kényszer evés gyakran a súlyfölösleg okozója. A durva, hogy tudat alatt működik, így nem is kapod rajta magadat. A kényszer evés = elhízás. Pedig nem is az éhség az oka. 

Figyelmeztetetés:
A termék hatásai egyénileg változhatnak, a gyártó nem garantálja mindenkinél az egyforma hatásmechanizmust. A leírt adatok kizárólag tájékoztató céllal, a Magyar Alkotmány 61.§-ában rögzített szabad vélemény-nyilvánítás alapján íródtak. Az itt szereplő életmódra és táplálkozásra vonatkozó adatok és ajánlások szabad véleményt tükröznek. Mindamellett, hogy a leírtak szóról szóra igazak, nem minősíthetők diagnózisnak, vagy kezelési javaslatnak. Itt azt kell javasolnom, hogy mielőtt alkalmaznád az itt megfogalmazott dolgokat, keresd föl orvosod, és kérd ki a véleményét.
Figyelem: Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására, az étrendből hiányzó anyagok pótlására, esetleg speciális étrenden lévők (fogyókúrázók) táplálkozásának kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatás célját szolgálják, nem utalnak a termékkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására.