Meglepő: Valójában ez van a 100%-os bolti gyümölcslevekben

Szerző: | Cukorbetegség

A gyümölcslé egészséges. A frissen facsart. De mi is van a boltok polcain sorakozó 100% gyümölcslevelkben?

A 100% gyümölcslé, egy egészségesnek, és okos megoldásnak gondolt élelmiszer.

A dolog igazából egy hozzágondolt érzet, vagy emóció, amit a gyártók, és a forgalmazók, üzleti érdekeket szem előtt tartva erősítenek, és kihasználnak.

A boltban a 100% gyümölcslé, nem frissen facsart gyümölcslét jelent!

Valószínűleg Te is az hiszed, hogy az élelmiszer üzletek gyümölcslé pultjai jól kiszolgálják ezt a vágyat. A 100%-os levekben nem a friss gyümölcs facsart levét kapjuk.

Úgy készülnek ezek a gyümölcslevek, hogy az eredeti gyümölcs szárítmányát, (porított formában), vagy sűrítményét szállítják a termelőhelyről a feldolgozó üzembe, amely lehet akár a világ másik végén is.

A vízelvonási eljárások egyrészt az eltarthatóságot, másrészt a gazdaságosabb szállíthatást szolgálják.
Amikor egy gyümölcslére azt írják, hogy 100%, akkor az annyit jelent, hogy nem engedélyeznek annál több vizet visszapótolni, mint amennyit kivontak belőle. Ezt az élelmiszer biztonsági hatóságok ellenőrzik.

A gyümölcslé minőségi sor:

  1. frissen, otthon, reggeli előtt facsart gyümölcslé (nem kell magyarázni)
  2. 100%-os gyümölcstartalommal készült gyümölcslé (rostos, nem tartalmaz hozzáadott anyagot)
  3. 100% gyümölcslé (hozzáadott cukrot nem tartalmaz, de vitamint pótolnak)
  4. gyümölcs nektár (min.: 45% gyümölcstartalom, és hozzáadott cukor)
  5. gyümölcs ital (min.: 12% gyümölcs, vagy gyümölcslé tartalom, hozzáadott anyagok)

A 100%-os termékek nem tartalmaznak tartósítószert- ez a hivatalos állásfoglalás-, pasztőrözéssel csírátlanítják a termékeket, mint a tejet.

Ez egy kíméletes eljárás, de a közel 100C-ra melegített ital veszít az élelmi értékéből. Egyes források szerint a dimetil-dikarbonát nevű, E242 tartósítószert is alkalmazzák, amely gyorsan elbomlik, a termékben nem kimutatható utólag. Újabban vitatják az egészségre gyakorolt hatását, egyenlőre, a veszélytelen kategóriába sorolják.

Mindig nézd meg a termékösszetevők listáját!

Mi az, ami még fenntartásra ad okot?

Mit jelent a fogalom: hozzáadott cukrot nem tartalmaz?
Az állítás, amely szerint az élelmiszer nem tartalmaz hozzáadott cukrot, valamint a fogyasztó számára vélhetően ugyanezzel a jelentéssel bíró bármely állítás csak akkor alkalmazható, ha a termék nem tartalmaz hozzáadott mono- vagy diszacharidokat vagy egyéb, az édesítő hatása miatt használt élelmiszert.

Ezt lehet állítani, ha az ételt/élelmiszert nem ízesíttették kristálycukorral, mézzel, melasszal, fruktóz tartalmú kukoricasziruppal, malátasziruppal vagy cukornádsziruppal. Azaz, azt nem mondja, hogy saját, visszaforralt cukrot nem adhatnak hozzá, így ezzel oldják meg az édesítést.

gyumolcsle_elelmi_ertek

A saját levet forralják vissza, így járnak el a must, a bor, és a gyümölcslevek esetén is. Nem kimutatható.
Amennyiben az élelmiszer természetes módon tartalmaz cukrokat, a címkén a következő állítást kell szerepeltetni: „TERMÉSZETES MÓDON ELŐFORDULÓ CUKROKAT TARTALMAZ”.

Mi a baj ezzel? Van ezzel baj egyáltalán?

A gyümölcsök édes, savas csábító élelmiszerek. A természet azért alakította így, hogy elősegítse a gyümölcsben lévő magok terjesztését. A gyümölcs elfogyasztása, emésztése során a magok ellenálló héja nem sérül, így nagy távolságokra is eljut a mag, ahol távol esve a fájától, kicsírázhat.

A gyümölcscukor, a fruktóz természetesen előforduló édesítő, a gyümölcsökben rosttal, és folyadéktartalommal együtt fogyasztjuk. Cukorbetegeknek, diabeteses betegek is elfogyaszthatják.

Amint facsart vagy préselt gyümölcslevet iszunk, megszabadítjuk a fruktózt a rostanyag egy részétől, szűrt levek esetén a teljes rosttartalomtól, megváltoztatva ezzel a felszívódási folyamatokat.

Könnyen felszívódó, nagy energiájú italt kapunk. Mivel a fruktóz kikerüli az inzulinkört, így a cukorbetegeknek sem okoz problémát, fogyaszthatják ugyan, de talán nem gondolják végig, hogy ugyanúgy hízlal, mint a kristálycukor. (azonosítjuk a répacukorral, pedig a fruktózt is árulják kristályos formában)

A túlsúly pedig a cukorbetegeknek, a refluxosoknak is bizonyítottan rizikófaktor.
Hogy finom, ízletes, jól eladható gyümölcslevet állítsanak elő, a visszaforralással édesebb, kalóriásabb, koncentráltabb ízvilágú terméket állítanak elő, nem megszegve a szabályokat. Számold ki mennyi gramm ez egy liter gyümölcslében!

Ez élet szabályait szegjük meg azzal, ha olyat fogyasztunk, ami a természetben ilyen koncentrált formában nem fordul elő.
Képzeld el, meginni 2-3 liter gyümölcslevet, nem kihívás, egy meleg nap folyamán, de 6-7 kg gyümölcsöt képtelenség elfogyasztani. Ha ez a természetben előfordulhatott volna is, akkor is csak az év rövid szakában, néhány napig. Semmiképpen sem napi rendszerességgel.

Helyes tehát gyümölcslevet inni, az egészséged érdekében?

Az American Heart Association (magyarul kicsit furám hangzik: Amerikai Szív Szövetség) ajánlása szerint is nőknél napi 6, férfiaknál napi 9 teáskanál hozzáadott cukorbevitel megengedett. A magyar orvosi portál, a www.webbeteg.hu is erre hivatkozik. Azért vitatkozzunk ezzel egy kicsit.

25 gramm a nőknek, 37,5 gramm a férfiaknak minden nap. Ez majdnem 14 kg cukor évente.

Az 1900-as években a cukorfogyasztás évi 4 kg körül volt. Drága volt a cukor, süteményt csak ünnepeken sütöttek, és családonként 2-3 kg méz volt elérhető.

Nem volt társadalmi probléma az elhízás, a cukorbetegség, a reflux, de Magyarországon az éhezés sem volt jellemző.
Mire tehát, a 14 kg-os ajánlás? Cukorfüggő társadalom?

Tapasztalati tény, hogy az édes ételekről az embereket leszoktatni abban az esetben is nehéz, vagy lehetetlen, ha az a gyógyulásukat segítené elő. Az ember függő az édes íztől, rabja lett a cukornak. A cukorbetegek, diabeteses betegek is keresik a diétás édességeket. (fruktózzal készülnek, vigyázat csapda!)

A leszokás hasonló agresszivitást kiváltó, test- és elmesanyargató mellékhatásokkal jár, mint a szintetikus kábítószerekről való leszokás. Az ipar ezt a folyamatot – azaz a lakosság függővé tételét – csak fokozza a haszon reményében, a tudomány pedig tehetetlen. A helytelen életmód tömeges méretűvé válása egy idő után népbetegséget idéz elő. (tudod, elhízás, cukorbetegség, reflux, magas vérnyomás, izületi megbetegedések …)

A társadalmi betegségek pedig egy újabb üzletág malmára hajtják a profitot, amit úgy hívunk, hogy gyógyszeripar…
Visszatérve a gyümölcslevekre: cukros, savas, és többnyire halott élelmiszer, a vitamin tartalmat pótolják mesterséges anyagokkal, és elhitetetik, hogy egészségesen étkezel. Finom. Ennyi igaz.

A fogakat a savas cukros kombináció támadja, a gyermekkori fogromlás is elképesztő méreteket ölt. Újabb őrült következmény, az egészséges jelmezébe bújtatva.

Mi a megoldás?

Fogyassz gyógyteákat,

ízletes hideg, meleg üdítőital készíthető belőle. Pénztárca kímélő, egészséges.

Ezzel valódi ásványi anyagokat juttatsz a szervezetedbe, változatos ízvilágot, és finom folyadékpótlást teszel lehetővé. Választhatod a gyógyfű alapanyagú, vagy a rafinált ízesítésű filterezett változatokat. Egy doboz 100% gyümölcslé áráért egy egész tucat teafiltert kapsz. A Mr. Perkins márkajelű teák finomak, és kifogástalan minőségűek, ár/érték arányban verhetetlen márka.
Ne vegyél gyümölcslevet, függőséget okoz, sok cukrot, és savasító anyagot iszol meg vele.

Jó egészséget! Pontos ismereteket!

Források:

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

A témához kapcsolódó cikkek:

Fogyókúra! 5+1 tipp, hogy el ne bukj!

A fogyókúra nehéz kérdés. Jobb nem fogyókúra kampányban gondolkodni, hanem egy életmódváltásban. Tudom, hogy ezt mondja neked mindenki, de itt kapsz néhány ötletet, hogy nem fájjon annyira, és megszokd az egészségesebb étkezést. 

Figyelmeztetetés:
A termék hatásai egyénileg változhatnak, a gyártó nem garantálja mindenkinél az egyforma hatásmechanizmust. A leírt adatok kizárólag tájékoztató céllal, a Magyar Alkotmány 61.§-ában rögzített szabad vélemény-nyilvánítás alapján íródtak. Az itt szereplő életmódra és táplálkozásra vonatkozó adatok és ajánlások szabad véleményt tükröznek. Mindamellett, hogy a leírtak szóról szóra igazak, nem minősíthetők diagnózisnak, vagy kezelési javaslatnak. Itt azt kell javasolnom, hogy mielőtt alkalmaznád az itt megfogalmazott dolgokat, keresd föl orvosod, és kérd ki a véleményét.
Figyelem: Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására, az étrendből hiányzó anyagok pótlására, esetleg speciális étrenden lévők (fogyókúrázók) táplálkozásának kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatás célját szolgálják, nem utalnak a termékkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására.