Oldal kiválasztása

Meglepő: Valójában ez van a 100%-os bolti gyümölcslevekben

Szerző: | Cukorbetegség

A gyümölcslé egészséges. A frissen facsart. De mi is van a boltok polcain sorakozó 100% gyümölcslevelkben?

A 100% gyümölcslé, egy egészségesnek, és okos megoldásnak gondolt élelmiszer.

A dolog igazából egy hozzágondolt érzet, vagy emóció, amit a gyártók, és a forgalmazók, üzleti érdekeket szem előtt tartva erősítenek, és kihasználnak.

A boltban a 100% gyümölcslé, nem frissen facsart gyümölcslét jelent!

Valószínűleg Te is az hiszed, hogy az élelmiszer üzletek gyümölcslé pultjai jól kiszolgálják ezt a vágyat. A 100%-os levekben nem a friss gyümölcs facsart levét kapjuk.

Úgy készülnek ezek a gyümölcslevek, hogy az eredeti gyümölcs szárítmányát, (porított formában), vagy sűrítményét szállítják a termelőhelyről a feldolgozó üzembe, amely lehet akár a világ másik végén is.

A vízelvonási eljárások egyrészt az eltarthatóságot, másrészt a gazdaságosabb szállíthatást szolgálják.
Amikor egy gyümölcslére azt írják, hogy 100%, akkor az annyit jelent, hogy nem engedélyeznek annál több vizet visszapótolni, mint amennyit kivontak belőle. Ezt az élelmiszer biztonsági hatóságok ellenőrzik.

A gyümölcslé minőségi sor:

  1. frissen, otthon, reggeli előtt facsart gyümölcslé (nem kell magyarázni)
  2. 100%-os gyümölcstartalommal készült gyümölcslé (rostos, nem tartalmaz hozzáadott anyagot)
  3. 100% gyümölcslé (hozzáadott cukrot nem tartalmaz, de vitamint pótolnak)
  4. gyümölcs nektár (min.: 45% gyümölcstartalom, és hozzáadott cukor)
  5. gyümölcs ital (min.: 12% gyümölcs, vagy gyümölcslé tartalom, hozzáadott anyagok)

A 100%-os termékek nem tartalmaznak tartósítószert- ez a hivatalos állásfoglalás-, pasztőrözéssel csírátlanítják a termékeket, mint a tejet.

Ez egy kíméletes eljárás, de a közel 100C-ra melegített ital veszít az élelmi értékéből. Egyes források szerint a dimetil-dikarbonát nevű, E242 tartósítószert is alkalmazzák, amely gyorsan elbomlik, a termékben nem kimutatható utólag. Újabban vitatják az egészségre gyakorolt hatását, egyenlőre, a veszélytelen kategóriába sorolják.

Mindig nézd meg a termékösszetevők listáját!

Mi az, ami még fenntartásra ad okot?

Mit jelent a fogalom: hozzáadott cukrot nem tartalmaz?
Az állítás, amely szerint az élelmiszer nem tartalmaz hozzáadott cukrot, valamint a fogyasztó számára vélhetően ugyanezzel a jelentéssel bíró bármely állítás csak akkor alkalmazható, ha a termék nem tartalmaz hozzáadott mono- vagy diszacharidokat vagy egyéb, az édesítő hatása miatt használt élelmiszert.

Ezt lehet állítani, ha az ételt/élelmiszert nem ízesíttették kristálycukorral, mézzel, melasszal, fruktóz tartalmú kukoricasziruppal, malátasziruppal vagy cukornádsziruppal. Azaz, azt nem mondja, hogy saját, visszaforralt cukrot nem adhatnak hozzá, így ezzel oldják meg az édesítést.

gyumolcsle_elelmi_ertek

A saját levet forralják vissza, így járnak el a must, a bor, és a gyümölcslevek esetén is. Nem kimutatható.
Amennyiben az élelmiszer természetes módon tartalmaz cukrokat, a címkén a következő állítást kell szerepeltetni: „TERMÉSZETES MÓDON ELŐFORDULÓ CUKROKAT TARTALMAZ”.

Mi a baj ezzel? Van ezzel baj egyáltalán?

A gyümölcsök édes, savas csábító élelmiszerek. A természet azért alakította így, hogy elősegítse a gyümölcsben lévő magok terjesztését. A gyümölcs elfogyasztása, emésztése során a magok ellenálló héja nem sérül, így nagy távolságokra is eljut a mag, ahol távol esve a fájától, kicsírázhat.

A gyümölcscukor, a fruktóz természetesen előforduló édesítő, a gyümölcsökben rosttal, és folyadéktartalommal együtt fogyasztjuk. Cukorbetegeknek, diabeteses betegek is elfogyaszthatják.

Amint facsart vagy préselt gyümölcslevet iszunk, megszabadítjuk a fruktózt a rostanyag egy részétől, szűrt levek esetén a teljes rosttartalomtól, megváltoztatva ezzel a felszívódási folyamatokat.

Könnyen felszívódó, nagy energiájú italt kapunk. Mivel a fruktóz kikerüli az inzulinkört, így a cukorbetegeknek sem okoz problémát, fogyaszthatják ugyan, de talán nem gondolják végig, hogy ugyanúgy hízlal, mint a kristálycukor. (azonosítjuk a répacukorral, pedig a fruktózt is árulják kristályos formában)

A túlsúly pedig a cukorbetegeknek, a refluxosoknak is bizonyítottan rizikófaktor.
Hogy finom, ízletes, jól eladható gyümölcslevet állítsanak elő, a visszaforralással édesebb, kalóriásabb, koncentráltabb ízvilágú terméket állítanak elő, nem megszegve a szabályokat. Számold ki mennyi gramm ez egy liter gyümölcslében!

Ez élet szabályait szegjük meg azzal, ha olyat fogyasztunk, ami a természetben ilyen koncentrált formában nem fordul elő.
Képzeld el, meginni 2-3 liter gyümölcslevet, nem kihívás, egy meleg nap folyamán, de 6-7 kg gyümölcsöt képtelenség elfogyasztani. Ha ez a természetben előfordulhatott volna is, akkor is csak az év rövid szakában, néhány napig. Semmiképpen sem napi rendszerességgel.

Helyes tehát gyümölcslevet inni, az egészséged érdekében?

Az American Heart Association (magyarul kicsit furám hangzik: Amerikai Szív Szövetség) ajánlása szerint is nőknél napi 6, férfiaknál napi 9 teáskanál hozzáadott cukorbevitel megengedett. A magyar orvosi portál, a www.webbeteg.hu is erre hivatkozik. Azért vitatkozzunk ezzel egy kicsit.

25 gramm a nőknek, 37,5 gramm a férfiaknak minden nap. Ez majdnem 14 kg cukor évente.

Az 1900-as években a cukorfogyasztás évi 4 kg körül volt. Drága volt a cukor, süteményt csak ünnepeken sütöttek, és családonként 2-3 kg méz volt elérhető.

Nem volt társadalmi probléma az elhízás, a cukorbetegség, a reflux, de Magyarországon az éhezés sem volt jellemző.
Mire tehát, a 14 kg-os ajánlás? Cukorfüggő társadalom?

Tapasztalati tény, hogy az édes ételekről az embereket leszoktatni abban az esetben is nehéz, vagy lehetetlen, ha az a gyógyulásukat segítené elő. Az ember függő az édes íztől, rabja lett a cukornak. A cukorbetegek, diabeteses betegek is keresik a diétás édességeket. (fruktózzal készülnek, vigyázat csapda!)

A leszokás hasonló agresszivitást kiváltó, test- és elmesanyargató mellékhatásokkal jár, mint a szintetikus kábítószerekről való leszokás. Az ipar ezt a folyamatot – azaz a lakosság függővé tételét – csak fokozza a haszon reményében, a tudomány pedig tehetetlen. A helytelen életmód tömeges méretűvé válása egy idő után népbetegséget idéz elő. (tudod, elhízás, cukorbetegség, reflux, magas vérnyomás, izületi megbetegedések …)

A társadalmi betegségek pedig egy újabb üzletág malmára hajtják a profitot, amit úgy hívunk, hogy gyógyszeripar…
Visszatérve a gyümölcslevekre: cukros, savas, és többnyire halott élelmiszer, a vitamin tartalmat pótolják mesterséges anyagokkal, és elhitetetik, hogy egészségesen étkezel. Finom. Ennyi igaz.

A fogakat a savas cukros kombináció támadja, a gyermekkori fogromlás is elképesztő méreteket ölt. Újabb őrült következmény, az egészséges jelmezébe bújtatva.

Mi a megoldás?

Fogyassz gyógyteákat,

ízletes hideg, meleg üdítőital készíthető belőle. Pénztárca kímélő, egészséges.

Ezzel valódi ásványi anyagokat juttatsz a szervezetedbe, változatos ízvilágot, és finom folyadékpótlást teszel lehetővé. Választhatod a gyógyfű alapanyagú, vagy a rafinált ízesítésű filterezett változatokat. Egy doboz 100% gyümölcslé áráért egy egész tucat teafiltert kapsz. A Mr. Perkins márkajelű teák finomak, és kifogástalan minőségűek, ár/érték arányban verhetetlen márka.
Ne vegyél gyümölcslevet, függőséget okoz, sok cukrot, és savasító anyagot iszol meg vele.

Jó egészséget! Pontos ismereteket!

Források:

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

A témához kapcsolódó cikkek:

Kollagénből: édesítő glicin?

Kollagénből: édesítő glicin?

Az édes ízek imádása genetikailag kódolt az emberben. ha van jó alternatíva, akkor a glicin az lehet, a mértékkel kívánt édes étel glicin használatával, már elérhető.

Édes kérdés. Milyen édesítőszer a jó neked?

Édes kérdés. Milyen édesítőszer a jó neked?

Az biztos, hogy a cukorfogyasztást csökkenteni kell. Mit tegyél, és mivel helyettesítsd? Melyik édesítőszer jó, melyik finom, melyik édesítőszer biztonságos, és melyik édesítőszer árt? Érdekel?

Mondhatnád, hogy a túlevés a gond. Mondhatnád, hogy a haspuffadás utána. Azt is, hogy semmi gond az ünnepi lakomával, attól ünnep az ünnep. Pedig bizony, a kövérség, és a diabetes alapja is lehet. 

Így volt ez évezredekig...diabetes nélkül

...  korábban- vadászó gyűjtögető korunkban- a nagy lakoma volt az ünnep, azaz amikor nagyvadat ejtett a közösség, azt megünnepelték, és elfogyasztottak mindent, amit csak bírtak, azért is, mert nem tudták tartósítani.Mi, az EMBER, degeszre ettük magunkat. 
Ahogy társadalmilag fejlődött az ember, tartalékolni tudott, az ünnep természeti jelenségekhez kötődött, azt felszabadultan, dínomdánommal tették emlékezetessé azt.

Ahogy a mai gazdagságot, és technikai fejlettséget elértük -mi az emberiség-, minden nap ünneppé vált.

Már ami a fogyasztást, a lakomát illeti. Itt tartunk. Nap, mint nap eszem-iszom van. Aztán nap, mint nap betegség: kövérség, diabetes, szív és érrendszeri problémák.... nem sorolom.

Nem élünk meg ínséget az ünnepek közötti időszakokban.

Boldogra ettük magunkat, most betegre esszük magunkat! Összekapcsolódik a jó érzéssel, boldogsághormont termel a testben a finom étel. Ez axióma. Azaz megdönthetetlen tény. Alapadat.

Vannak ételek, amelyek gyorsan kiváltják a boldogságérzést, és mások lassabban, de a boldogsághormon-löket, mindenképpen megjön.
Nos, ettől tudunk evésfüggővé válni, egyfajta drog-löket ez.

Minél gyorsabb a hatás, annál jobban érezzük magunkat, így be is zárul a kör.

Ha tehetjük, mindannyian eltoljuk az étkezéseinket a gyorsabb boldogság-hatást biztosító ételek felé.

Helyben vagyunk: édességek, csokoládé, cukrok, finomított szénhidrátok minden ételben. Szinte azonnal felszívódó étel-összetevők, amelyek boldoggá, függővé, és beteggé tesznek.

Ezért válik járvánnyá a civilizációs betegségek csoportja. (tudod: a cukorbetegség, a diabetes, a gyomorégés, a reflux, haspuffadás, az elhízás…..)

Nem Te tehetsz róla, de a boszorkánykörön belül vagy.

diabetes-nem-boszorkanysag

Az evolúciós fejlődés a boldogságérzet vágya felé kerget, a fogyasztói társadalom ennek kiszolgálásával hajszolja a profitot.

Jövök mindig az összeseküvés elmélettel, de ne úgy képzeld, hogy néhány gonosz találkozik valahol, összeül, és megbeszélik, hogyan legyen nekünk rossz.(és persze nekik jó) Nem, nem, összeülniük sem kell, a tőke természete a lefele húzó spirál, kiszolgál ja a lustaságot, az édességvágyat, a kényelmet, aztán jó kis profitért kiszolgálja , hogy mégiscsak életben akarsz maradni, és mindenek ellenére még egészségesen. Kapsz gyógyszert, vagy legalább ígéretet, hogy csináld csak , amit eddig, majd ez, vagy az megvéd, és nem lesz semmi baj. 

Pedig lesz. 

Nem, nem egy ünnepi lakomától. De évi 365 lakomától már igen. 

Nem a Te hibád! De a Te életed. A Te egészséged.

Ünnepélyes gyomorégés. Lakodalmas betegség minden nap? Na de tényleg? Éppen ünnepek alkalmával beszéljünk erről?
Az ünnep, mégiscsak ünnep! Igen.

Az ünnep attól ünnep, hogy nem mindennapos. Talán attól is, ha ünneplőbe öltözteted a szívedet. ( aztán jól megtömöd a gyomrodat 🙁 )

Azonban, ha el akarod kerülni a gyomorégést, a haspuffadást, a diabetes megriaszt, és nem akarsz cukorbeteg lenni, figyelj a mennyiségre.

Ha szokásoddá válik a falatkázás, a mértéktartás, akkor elkerülhető a meghízás, megelőzhető a diabetes, és a reflux sem fog kínozni. ( igen, tudom, ezek közhelyes mondatok, de annyira igaz, hogy mégiscsak gondold végig)

A finomított ételek csapdája oda vezet, hogy az evés öröméért eszünk, és nem azért, hogy éljünk.

Minden benne van, amiért korábban küzdeni kellett: cukor, só, zsír, ez együtt maga a kéj, és ebből kifolyólag, maga az ördög. Mert alig lehet ellenállni.

Az ördög a részletekben van. 

adag_mennyiseg

Ebből a nézőpontból ritkán nézünk rá a mai gasztronómiai kultúrára, pedig a cukor, só, zsír hármas jellemző az utcakajákra, és a rafinált kulináris költeményekre is.

Arra biztatlak, hogy egyél finomat, és egyél keveset.

Ezzel azt is mondom, hogy kerüld az utcakaját – erre nem tudok jobb szót, ami kifejezi kissé a rosszallásomat is-, mert egyre művibb, rafináltabb, és egyre nagyobb adagokat adnak, és azt is mondom, hogy kövesd a jóból keveset gyakorlatát.

Csakis tudatos elhatározással lehet ezt csinálni, a dolog természetéből következik, hogy a tudatalattid ellened dolgozik. A tudatalattidat pedig megdolgozzák a reklámok, olyan vágyakat keltenek, amikre nincs is szükséged, majd újabb vágyakat, amik magadtól eszedbe sem jutnának. 

Hogyan dolgozz a furfangos tudatalattid ellen, avagy hogyan állítsd az egészséged mellé?

Cselezd ki, elégítsd ki, hallgattasd el!

5 apró trükk: (és még egy módszer ITT

  1. Ne ülj le éhesen az asztalhoz. Igyál étkezés előtt egy forró teát. ( a víz nem jó, mert nagyon gyorsan kiürül, és aztán kifejezetten éhségérzetet kelt)
  2. Igyál egy kollagén koktélt. *A test sok funkcióját támogatja, és kissé megduzzad a gyomorban, lassan emésztődik, hosszan nem leszel éhes, tiszta fehérje, kiegyensúlyozza a vércukor-inzulin ingadozást)  
  3. Ha merítesz az ételből, a mérték legyen az öklöd. Ez általában egy merőkanálnyi. ( ITT a módszer) 
  4. Ne egyél több fogást. Csak egyet egyszerre. Majd 3 óra múlva egy következő fogást.
  5. És újabb három óra múlva a desszertet.

Így nem leszel csalódott, hogy megvonsz magadtól valamilyen finomságot, mert mindent szabad. Csak mértékkel.

A mérték a tested mércéje: az öklöd, a markod, a tenyered, a kezed.

Eleinte kevésnek fog tűnni, mert a szemed sokkal nagyobb adagokhoz szokott.

Ha mindezt megtámogatod lassan felszívódó szuperélelmiszerrel, például étkezések között rágcsált Alga Tablettával, egy egy pohár kollagénnel, biztosan kicselezheted a tudatalattid ördögét.

Tudj meg többet a szuperélelmiszerekről (bővebben ITT ) amelyek nemcsak az étel mennyiségét segítenek csökkenteni, hanem egyéb pozitív mellékhatással is szolgálják a testedet.

Megszüntetik a funkcionális éhezést, kiegyensúlyozzák a biokémiai folyamatokat, és rendbe teszik az emésztésedet.

funkcionalis-ehezes-dibetes

A funkcionális éhezés az, amikor nem a kalória kevés, hanem hiányzik 'valami'. Az EMBER tízezer évekig csak evéssel, vagy ivással tudta pótolni a szervezete számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, micro mennyiségű 'valamik' ,amelyek hiányában betegek lettek-volna. Úgy jelez a test, hogy éhes, éhes, éhes. 

Ma is így jelentkezik a 'valami' hiánya. Éhesség formájában. Bár ma vért vesznek, és próbálják megállapítani mi is hiányzik, olyan összetett a testünk rendszere, hogy azt vagy sikerül megtalálni, vagy nem. Legjobb nagyon összetett élelmiszert fogyasztani ( jó sok értékes szuperélelmiszer alkalmas erre ITT egy ), vagy egy nagyon jól összeállított multivitamint. (erről bővebben ITT) 

Most ezt utálni fogod: az ünnep nem a zabálásról szól. A családról, akivel olyan ritkán találkozol, a lelki emelkedettségről, a segítésről, az örömről. ( és persze azért a háziasszonyoknak a jó sok munkáról)

Találj örömteli elfoglaltságot: sétálj a parkban, hallgass zenét, figyeld a madarakat az ablakodból, a jégcsapok hízását az ereszről. Lazíts, lassíts. 

Nézd a játszótéren játszó boldog gyerekeket! És mosolyogj!

boldogsag-diabetes-nelkul

Ezzel kényelmesen elkerülheted a reflux, a haspuffadás, a diabetes, a cukorbetegség, és számos más civilizációs probléma kialakulását.

Hát ennyire egyszerű! ( persze tudom, hogy nem, de ha ma nem kezded el, holnap sem fogod!) 

Dönts magad, most már másképp nézed a tényeket!                                          Greenlife webáruház 

MI DOLGOZUNK AZ ÜNNEPEK KÖZÖTT IS! A segítség elérhető!

Folytatom: 🙂

Virág Éva

Alga és vitaminszakértő

Reflux tanácsadó

 

https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_2-es_tipusu_diabetesz_lowcarbra_gyogyul_kezelesre_romlik.htm

*a kollagénről bővebben: 

https://tenyek-tevhitek.hu/a_kollagenek_jot_tesznek_a_bornek_az_izmoknak_es_az_emesztorendszernek.htm

 

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

Figyelmeztetetés:
A termék hatásai egyénileg változhatnak, a gyártó nem garantálja mindenkinél az egyforma hatásmechanizmust. A leírt adatok kizárólag tájékoztató céllal, a Magyar Alkotmány 61.§-ában rögzített szabad vélemény-nyilvánítás alapján íródtak. Az itt szereplő életmódra és táplálkozásra vonatkozó adatok és ajánlások szabad véleményt tükröznek. Mindamellett, hogy a leírtak szóról szóra igazak, nem minősíthetők diagnózisnak, vagy kezelési javaslatnak. Itt azt kell javasolnom, hogy mielőtt alkalmaznád az itt megfogalmazott dolgokat, keresd föl orvosod, és kérd ki a véleményét.
Figyelem: Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására, az étrendből hiányzó anyagok pótlására, esetleg speciális étrenden lévők (fogyókúrázók) táplálkozásának kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatás célját szolgálják, nem utalnak a termékkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására.