Oldal kiválasztása

Ne emészd magad! A gyomorsav szükséges. És pont.

Szerző: | Alga hatásai, Savas Reflux

Az egészséged az étkezéseddel, és az emésztéseddel dől el. Vagy dől meg. Mi a rossz emésztés oka? Mi a gyomorsav szerepe az életedben? Hát az, hogy vagy emésztesz, vagy nem. Ez bizony gyomorsav kérdése!                 Greenlife.hu Webshop

Gyomorsav nélkül nincs emésztés.

Legalábbis egészséges emésztés biztosan nincs.

És egészséges emésztés nélkül nincs egészséges test. Anélkül egészséges lélek, ezek nélkül egészséges ember.

Ha nem tudod megfelelően bontani, majd beépíteni a szervezetedbe, amit megeszel, akkor a legkisebb veszteség a fölösleges pénzkidobás, ugyanis hiába a bio-, a vegyszermentes-, a tápláló élelmiszer, ha nem hasznosul.

Nagyobb  veszteség, hogy savas, erjedt, rothadó, és mérgező vegyületeket termel a szervezeted, amelyek minden szervben és szervrendszerben pusztítást végezhetnek.

Az emésztés minősége gyakran elfeledett téma, pedig a test és az elme minden része extrém módon függ a megfelelő tápanyag ellátottságtól, amelyet az elfogyasztott ételek, és azok hasznosulása biztosít.

test-elme-etkezes-gyomorsav

A rossz emésztés járványszerű probléma.

Jól bizonyítja ezt a gyomorsavlekötő és semlegesítő gyógyszerek eladási statisztikája, illetve az epe- és vakbélműtétek gyakorisága.

Túl kevés a gyomorsav!*

Ez megdöbbentő? Vagy hihetetlen?

Hiszen bődületes mennyiségű gyomorsav megkötő patikaszer fogy.

Mégis, a vizsgálatok ezt igazolják. Ellentétben a reklámok megtévesztő grafikáitól, amelyben túl sok gyomorsavat sejtetnek a gyomorégés kínzó tünete mögött.

tul-keves-gyomorsav

A megfelelő mennyiségű gyomorsav hiánya számos súlyos egészségi problémához vezethet. (és vezet is, a betegség-statisztikák szerint)

5+1 következmény, ha kevés a gyomorsav.

#1.  A fehérjék vagy aminosavak rosszul emésztődnek és rosszul hasznosulnak. Ez nagyon sok** testi funkciót érint, kevesebb, vagy kevés ingerület átvivő anyag termelődik***, a sejtek, szervek, csontok és szövetek karbantartása és korrigálása sérül, és általános leépülés indulhat meg.

#2.  A kulcsfontosságú ásványi anyagok, mint pl. a kalcium, magnézium, foszfor, bór, vas és cink alig szívódik föl. Azért is öngerjesztő a folyamat, mert gyomorsav alapanyaga, a sósav termeléséhez szükség van cinkre,tehát ez egy lefele vivő spirál)

#3.  Ha a gyomorsav kevés, azaz nem termelnek sósavat a gyomor nyálkahártya un.fedősejtjei, akkor a B12 vitamin felszívódása is akadályoztatva van. Az pedig, a B12 vitamin nélkülözhetetlen az idegrendszer egészségéhez.

A B12 vitamin elengedhetetlen a vörös vértest képződéshez,

A sósav-hiány probléma egy folyamatot összekapcsoló fehérje ( intrinsic faktor) elégtelen termelődéséhez is vezethet, ami nélkül a B12 vitamin nem tud felszívódni a belekben.

A B12 vitamin egy kulcsfontosságú alapanyag (metil donor), ami szükséges a szív- és érrendszer, az agy egészségéhez, valamint a vörösvérsejtek termeléséhez. Az elhúzódó B12 vitaminhiány visszafordíthatatlan idegrendszerii károsodáshoz, komoly hangulatingadozásokhoz, sérült agyi , és kombinációs ( kognitív) funkciókhoz, rövid és hosszútávú memória romláshoz ( demenciához),  vérszegénységhez és szívbetegséghez vezethet.

A B12 hiány komoly ügy.

#4. Az emésztetlen  étel  alapanyag, erjedő, rothadó massza az emésztőrendszer további rendszerében mindenhol károkat okoz. Az erjedés folyamata gázosodást és puffadást eredményez., ezzel kész a reflux is. A vékonybélben irritáció és gyulladás keletkezik, óvatosan megemlítem,hogy a gluténérzékenység járvány kiindulási lépcsője is lehet.

A gyomor, és a bél-nyálkahártya és a bél mikrobolyhok romlásához, vezet,áteresztő bélszindróma lesz a vége. Ez a bélfalak szívárgását jelenti, amikor a vékonybél szelektíven áteresztő membránja  az elégtelenül emésztett fehérjéket is átengedi a véráramba, ahol az immunrendszer antigénekként vagy idegen megszállóként kezeli őket. Ez első lépésben allergiákhoz vagy ételérzékenységhez ( pl.: glutén érzékenység, glutén intolerancia), a továbbiakban esetleg autoimmun betegségekhez vezethet.

#5. A gyomor erős savas közege az első védelmi bástya az élelmiszer eredetű , bakteriális, és gombás megbetegedésekkel szemben. Ha lecsökken a gyomorsav tartalom, vagy mesterségesen lecsökkentik, akkor ez a védőfunkció sérül, vagy megszűnik. Komoly fertőzéseknek teszed ki magadat, ha elfogadod a gyomorsav csökkentés gyógyszereit. (amikor kell, akkor kell. Az a helyzet azonban nem egy reflux tünet kezelése. Hanem komoly gyulladásos megbetegedések esete. (pl.: nyelőcső fekély, gyomorfekély..)

Szövetségesből ellenség

Amikor a sósav-hiány krónikussá válik, akkor az emésztőrendszer természetes lakója -bizonyos zsíranyagcsere folyamatokban a szövetségesünk- ,a Helicobacter pylori túlszaporodhat, és ez fekélyesedéshez vezethet.****

Ez nemcsak gyomorfekélyt okozhat, hanem a baktérium beszivároghat a bélfalak szöveteibe, begyulladhat tőle a vérerek belső, egyszerű hámrétege, így – a mai orvosi tudás szerint- érrendszeri betegséget indukálhat. A Helicobacter Pylori ezért szitokszóvá vált, ellenségként tekintünk rá, és amolyan nyugatias gondolkodással ezért a teljes kiirtást célozták meg.

szovetsegesbol-ellenseg-gyomorsav

Miközben valamennyi H. pylorira szükségünk van, bizonyára nem véletlen, hogy az ÉLET nagy kísérlete az Ember kísérőjéül rendelte. Összetett szerepet játszik például a zsíranyagcserét befolyásoló hírvivő molekulaszint (leptin ) szabályozásban.

Megint egy ördögi kör, ami elzsírosodáshoz vezet. Azzal, hogy kevés fehérjét eszünk, majd még jobban leszokunk róla, mert az emésztése gyomorsav hiány esetén kellemetlen tünetekkel járhat, növeljük a szénhidrát mennyiségét, de az ebből keletkező zsírraktárak telítettségéről nem kap visszajelzést az agy, mert az elszaporodott HP-t kiírtjuk, így az nem segíti a  zsíranyagcsere hírvivőt, és csak folyik tovább a zsírszövet felhalmozása, és ennek következtében is romlik a test általános egészségi állapota.

Kevés a gyomorsav. Miért is?

A sósav fehérjék jelenlétében termelődik,. A cukrok illetve a keményítők jelenléte gátolja a termelődését. A magas szénhidráttartalmú étrendek, (ez a vegetáriánus és vegán étrendekre kiemelten jellemző), rendkívül gyakori okai az elégtelen sósavtermelésnek. (és nem mellesleg B12 vitamin csak állati eredetű ételből fedezhető, kivéve a micro alga készítményeket, amelyekben magában az alapanyagban van B12 vitamin)

Az alulműködő pajzsmirigy visszafogja a sósavtermelés beindulásához szükséges jelzőhormon termelését (ez a gasztrin). Bizonyos tápanyaghiányok (pl. a B1 vitamin, a cink vagy a C-vitamin mind szükséges a sósavtermelődéshez), a túlevés, a nem megfelelő ételkombináció, a túlzott alkoholfogyasztás, a krónikus stressz, a szorongás, vagy a túlfeszített izgalmi állapot, különösen étkezés közben, mind problémát okozhat.

Nagyon gyakori tényező a kevés gyomorsav képződésben a savtermelést gátló gyógyszerek fogyasztása. A H2 receptor blokkolók 70%, a PPI gyógyszercsalád akár 98%-ban képes meggátolni a sósav termelődését. Ezek a hatóanyagok nagyon hatékonyak, de ez a hatékonyság az egészséged ellen dolgozik, amikor csak ‘úgy felejtve’ szeded, vagy szedi valamelyik családtagod.

Felmérések igazolják, hogy a rutinból felírt receptek tömegével tartalmazzák ezen hatóanyagok valamilyen fantázianevű változatát, a legjobb szándék ilyen esetben is a visszájára fordul, és önrontó folyamattá válhat.

Hagyd el a ‘savgyógyszereidet’!

Van ,más megoldás!

A kellő mennyiségű sósavtermelés a további emésztési folyamat kulcsfontosságú eleme.

Jótanács gyomorsav ügyben:

A savas visszaáramlás megoldását ne a savtermelés gátló gyógyszerekben keresd. A rövid távú kényelem, hosszabb távon komoly egészségi problémákat okoz, éppen a sósavtermelés csökkentése révén.

Jól bevált módszer a micro alga fogyasztása, felszívja a visszaáramló gyomorsavat, de nem csökkenti annak termelődését, tehát az egészséges emésztést támogatja. Azzal is támogatja micro alga az emésztést, hogy részben nem felszívódó rost tartalma a renyhe bélmozgást serkenti, jelentősen csökkenti a puffadást, ezzel is a reflux kiváltódása ellen dolgozik. Jód, de még inkább szelén tartalma rendbe teszi a pajzsmirigy működését, ezzel a sósavtermelést szabályzó jelzőhormon is megfelelően működik.

micro-alga-gyomorsav-ellen

A micro algáról, mint csodaszerről, szuperélelmiszerről beszélnek, miközben ‘csak’ a testi folyamatokat támogatva indít meg az egészséged felé.

Kezd el, most! Vegyél egy doboz alga tablettát- most akciós ITT- gyomorsavat nyerhetsz, refluxot veszíthetsz!

Dönts magad, most már többet tudsz a tényekről. 

Jó egészséget! Pontos ismereteket!             Greenlife.hu Webshop

Folytatom: 🙂

Virág Éva

alga-,és vitaminszakértő

reflux tanácsadó

*Dr. Jonathan Wright, miután a Heidelberg-féle gyomorsav mérő módszerrel több ezer páciensének megmérte a gyomorsava pH értékét, azt a becslést tette közzé, hogy az amerikaiak kb. 90%-a túl kevés hidrogén-kloridot, vagyis sósavat termel.

**több, mint 50.000 (Forrás: Nora Gedgaudas: Primal Body, Primal Mind. Healing Arts Press, Rochester, 2011.)

***neurotranszmitter:specializált kémiai hírvivő molekulák, melyek feladata, hogy egyik idegsejttől a másikig, illetve az izom– vagy mirigysejtekig, a szinapszison “átúszva” üzenetet szállítsanak. ( https://hu.wikipedia.org/wiki/Inger%C3%BClet%C3%A1tviv%C5%91_anyagok )

**** A gyomor elégtelen savassága olyan körülményeket biztosít, amelyben a H. pylori kedvezőtlen mértékben elburjánozhat, ami a bélfal hám infiltrációjához, a fedősejtek elnyomásához (ez még nehezebbé teszi a sósavtermelést), gyulladáshoz, elvékonyodáshoz, és fekélyesedéshez is vezethet. Ez potenciálisan gyomorhurutot és fekélyt okozhat. Ezen kívül a H. pylori átterjedhet az endothel szövetekre, beszivároghat és begyullaszthatja az érfalak endotheliumát (a vérerek belsejét borító egyrétegű laphám), amit a mai tudásunk szerint az érrendszeri betegségek egyik jól ismert faktoraként ismerünk.

https://www.tenyek-tevhitek.hu/miert_rossz_az_emesztesem-a_sosav_szerepe.htm

Köszönet dr. Balogh Ancsának az ötletért : Málnalevél Patika  ITT

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

5 meglepő tünet, ami savas refluxra utal.

Ha ezek közül 3-nál többet tapasztalsz, biztosra veheted, hogy nem a véletlen műve. Ez a közérthető videó segít megérteni az okokat és összekötni a szálakat.

savas reflux tünetei

5 meglepő tünet, ami savas refluxra utal.

Ha ezek közül 3-nál többet tapasztalsz, biztosra veheted, hogy nem a véletlen műve. Ez a közérthető videó segít megérteni az okokat és összekötni a szálakat.

savas reflux tünetei

[activecampaign form=7]

A témához kapcsolódó cikkek:

A bélflóra szerepe. Így állítsd helyre.

A bélflóra szerepe. Így állítsd helyre.

Az egészség egy egység. Rend a szervezetben. Ennek része a az emésztés. Mivel tápanyagot az emésztéssel viszünk a szervezetbe, a hasznos baktériumflóra szükséges. A bélflóra baktériumai segítik az egészség fenntartását. Így állítsd helyre a bélflórát!

Salvus víz kisokos. Gyomorégésre, refluxra?

Salvus víz kisokos. Gyomorégésre, refluxra?

A Salvus víz sokrétű felhasználása méltán teszi híressé a Bükkszéki sós forrást. A Salvus víz használata mégis felvet érdekes, és a rendszeres használóknak fontos kérdéseket. Elemezzük együtt! 

Mondhatnád, hogy a túlevés a gond. Mondhatnád, hogy a haspuffadás utána. Azt is, hogy semmi gond az ünnepi lakomával, attól ünnep az ünnep. Pedig bizony, a kövérség, és a diabetes alapja is lehet. 

Így volt ez évezredekig...diabetes nélkül

...  korábban- vadászó gyűjtögető korunkban- a nagy lakoma volt az ünnep, azaz amikor nagyvadat ejtett a közösség, azt megünnepelték, és elfogyasztottak mindent, amit csak bírtak, azért is, mert nem tudták tartósítani.Mi, az EMBER, degeszre ettük magunkat. 
Ahogy társadalmilag fejlődött az ember, tartalékolni tudott, az ünnep természeti jelenségekhez kötődött, azt felszabadultan, dínomdánommal tették emlékezetessé azt.

Ahogy a mai gazdagságot, és technikai fejlettséget elértük -mi az emberiség-, minden nap ünneppé vált.

Már ami a fogyasztást, a lakomát illeti. Itt tartunk. Nap, mint nap eszem-iszom van. Aztán nap, mint nap betegség: kövérség, diabetes, szív és érrendszeri problémák.... nem sorolom.

Nem élünk meg ínséget az ünnepek közötti időszakokban.

Boldogra ettük magunkat, most betegre esszük magunkat! Összekapcsolódik a jó érzéssel, boldogsághormont termel a testben a finom étel. Ez axióma. Azaz megdönthetetlen tény. Alapadat.

Vannak ételek, amelyek gyorsan kiváltják a boldogságérzést, és mások lassabban, de a boldogsághormon-löket, mindenképpen megjön.
Nos, ettől tudunk evésfüggővé válni, egyfajta drog-löket ez.

Minél gyorsabb a hatás, annál jobban érezzük magunkat, így be is zárul a kör.

Ha tehetjük, mindannyian eltoljuk az étkezéseinket a gyorsabb boldogság-hatást biztosító ételek felé.

Helyben vagyunk: édességek, csokoládé, cukrok, finomított szénhidrátok minden ételben. Szinte azonnal felszívódó étel-összetevők, amelyek boldoggá, függővé, és beteggé tesznek.

Ezért válik járvánnyá a civilizációs betegségek csoportja. (tudod: a cukorbetegség, a diabetes, a gyomorégés, a reflux, haspuffadás, az elhízás…..)

Nem Te tehetsz róla, de a boszorkánykörön belül vagy.

diabetes-nem-boszorkanysag

Az evolúciós fejlődés a boldogságérzet vágya felé kerget, a fogyasztói társadalom ennek kiszolgálásával hajszolja a profitot.

Jövök mindig az összeseküvés elmélettel, de ne úgy képzeld, hogy néhány gonosz találkozik valahol, összeül, és megbeszélik, hogyan legyen nekünk rossz.(és persze nekik jó) Nem, nem, összeülniük sem kell, a tőke természete a lefele húzó spirál, kiszolgál ja a lustaságot, az édességvágyat, a kényelmet, aztán jó kis profitért kiszolgálja , hogy mégiscsak életben akarsz maradni, és mindenek ellenére még egészségesen. Kapsz gyógyszert, vagy legalább ígéretet, hogy csináld csak , amit eddig, majd ez, vagy az megvéd, és nem lesz semmi baj. 

Pedig lesz. 

Nem, nem egy ünnepi lakomától. De évi 365 lakomától már igen. 

Nem a Te hibád! De a Te életed. A Te egészséged.

Ünnepélyes gyomorégés. Lakodalmas betegség minden nap? Na de tényleg? Éppen ünnepek alkalmával beszéljünk erről?
Az ünnep, mégiscsak ünnep! Igen.

Az ünnep attól ünnep, hogy nem mindennapos. Talán attól is, ha ünneplőbe öltözteted a szívedet. ( aztán jól megtömöd a gyomrodat 🙁 )

Azonban, ha el akarod kerülni a gyomorégést, a haspuffadást, a diabetes megriaszt, és nem akarsz cukorbeteg lenni, figyelj a mennyiségre.

Ha szokásoddá válik a falatkázás, a mértéktartás, akkor elkerülhető a meghízás, megelőzhető a diabetes, és a reflux sem fog kínozni. ( igen, tudom, ezek közhelyes mondatok, de annyira igaz, hogy mégiscsak gondold végig)

A finomított ételek csapdája oda vezet, hogy az evés öröméért eszünk, és nem azért, hogy éljünk.

Minden benne van, amiért korábban küzdeni kellett: cukor, só, zsír, ez együtt maga a kéj, és ebből kifolyólag, maga az ördög. Mert alig lehet ellenállni.

Az ördög a részletekben van. 

adag_mennyiseg

Ebből a nézőpontból ritkán nézünk rá a mai gasztronómiai kultúrára, pedig a cukor, só, zsír hármas jellemző az utcakajákra, és a rafinált kulináris költeményekre is.

Arra biztatlak, hogy egyél finomat, és egyél keveset.

Ezzel azt is mondom, hogy kerüld az utcakaját – erre nem tudok jobb szót, ami kifejezi kissé a rosszallásomat is-, mert egyre művibb, rafináltabb, és egyre nagyobb adagokat adnak, és azt is mondom, hogy kövesd a jóból keveset gyakorlatát.

Csakis tudatos elhatározással lehet ezt csinálni, a dolog természetéből következik, hogy a tudatalattid ellened dolgozik. A tudatalattidat pedig megdolgozzák a reklámok, olyan vágyakat keltenek, amikre nincs is szükséged, majd újabb vágyakat, amik magadtól eszedbe sem jutnának. 

Hogyan dolgozz a furfangos tudatalattid ellen, avagy hogyan állítsd az egészséged mellé?

Cselezd ki, elégítsd ki, hallgattasd el!

5 apró trükk: (és még egy módszer ITT

  1. Ne ülj le éhesen az asztalhoz. Igyál étkezés előtt egy forró teát. ( a víz nem jó, mert nagyon gyorsan kiürül, és aztán kifejezetten éhségérzetet kelt)
  2. Igyál egy kollagén koktélt. *A test sok funkcióját támogatja, és kissé megduzzad a gyomorban, lassan emésztődik, hosszan nem leszel éhes, tiszta fehérje, kiegyensúlyozza a vércukor-inzulin ingadozást)  
  3. Ha merítesz az ételből, a mérték legyen az öklöd. Ez általában egy merőkanálnyi. ( ITT a módszer) 
  4. Ne egyél több fogást. Csak egyet egyszerre. Majd 3 óra múlva egy következő fogást.
  5. És újabb három óra múlva a desszertet.

Így nem leszel csalódott, hogy megvonsz magadtól valamilyen finomságot, mert mindent szabad. Csak mértékkel.

A mérték a tested mércéje: az öklöd, a markod, a tenyered, a kezed.

Eleinte kevésnek fog tűnni, mert a szemed sokkal nagyobb adagokhoz szokott.

Ha mindezt megtámogatod lassan felszívódó szuperélelmiszerrel, például étkezések között rágcsált Alga Tablettával, egy egy pohár kollagénnel, biztosan kicselezheted a tudatalattid ördögét.

Tudj meg többet a szuperélelmiszerekről (bővebben ITT ) amelyek nemcsak az étel mennyiségét segítenek csökkenteni, hanem egyéb pozitív mellékhatással is szolgálják a testedet.

Megszüntetik a funkcionális éhezést, kiegyensúlyozzák a biokémiai folyamatokat, és rendbe teszik az emésztésedet.

funkcionalis-ehezes-dibetes

A funkcionális éhezés az, amikor nem a kalória kevés, hanem hiányzik 'valami'. Az EMBER tízezer évekig csak evéssel, vagy ivással tudta pótolni a szervezete számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, micro mennyiségű 'valamik' ,amelyek hiányában betegek lettek-volna. Úgy jelez a test, hogy éhes, éhes, éhes. 

Ma is így jelentkezik a 'valami' hiánya. Éhesség formájában. Bár ma vért vesznek, és próbálják megállapítani mi is hiányzik, olyan összetett a testünk rendszere, hogy azt vagy sikerül megtalálni, vagy nem. Legjobb nagyon összetett élelmiszert fogyasztani ( jó sok értékes szuperélelmiszer alkalmas erre ITT egy ), vagy egy nagyon jól összeállított multivitamint. (erről bővebben ITT) 

Most ezt utálni fogod: az ünnep nem a zabálásról szól. A családról, akivel olyan ritkán találkozol, a lelki emelkedettségről, a segítésről, az örömről. ( és persze azért a háziasszonyoknak a jó sok munkáról)

Találj örömteli elfoglaltságot: sétálj a parkban, hallgass zenét, figyeld a madarakat az ablakodból, a jégcsapok hízását az ereszről. Lazíts, lassíts. 

Nézd a játszótéren játszó boldog gyerekeket! És mosolyogj!

boldogsag-diabetes-nelkul

Ezzel kényelmesen elkerülheted a reflux, a haspuffadás, a diabetes, a cukorbetegség, és számos más civilizációs probléma kialakulását.

Hát ennyire egyszerű! ( persze tudom, hogy nem, de ha ma nem kezded el, holnap sem fogod!) 

Dönts magad, most már másképp nézed a tényeket!                                          Greenlife webáruház 

MI DOLGOZUNK AZ ÜNNEPEK KÖZÖTT IS! A segítség elérhető!

Folytatom: 🙂

Virág Éva

Alga és vitaminszakértő

Reflux tanácsadó

 

https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_2-es_tipusu_diabetesz_lowcarbra_gyogyul_kezelesre_romlik.htm

*a kollagénről bővebben: 

https://tenyek-tevhitek.hu/a_kollagenek_jot_tesznek_a_bornek_az_izmoknak_es_az_emesztorendszernek.htm

 

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

Figyelmeztetetés:
A termék hatásai egyénileg változhatnak, a gyártó nem garantálja mindenkinél az egyforma hatásmechanizmust. A leírt adatok kizárólag tájékoztató céllal, a Magyar Alkotmány 61.§-ában rögzített szabad vélemény-nyilvánítás alapján íródtak. Az itt szereplő életmódra és táplálkozásra vonatkozó adatok és ajánlások szabad véleményt tükröznek. Mindamellett, hogy a leírtak szóról szóra igazak, nem minősíthetők diagnózisnak, vagy kezelési javaslatnak. Itt azt kell javasolnom, hogy mielőtt alkalmaznád az itt megfogalmazott dolgokat, keresd föl orvosod, és kérd ki a véleményét.
Figyelem: Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására, az étrendből hiányzó anyagok pótlására, esetleg speciális étrenden lévők (fogyókúrázók) táplálkozásának kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatás célját szolgálják, nem utalnak a termékkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására.