Oldal kiválasztása

A gyomorsav a bűnbak. Pedig nem is bűnös! A reflux másképp.

Szerző: | Alga hatásai, Savas Reflux

A reflux egy tünetegyüttes. A gyomorsav csak a bűnbak, nem az igazi ok, egy csomó minden másképp van, mint ahogy a médiában, felületesen beszélnek róla. Jó, ha tudod, hogy a gyomorsav nem az ellenséged! Akkor sem, ha mar.                   

Greenlife.hu Webshop

A gyomorsav a barátod

A reflux: betegséggé növesztett tünetegyüttes. A gyomorsavra kihegyezett irtóhadjárat, ami még betegebbé tesz. Aztán valóban betegedik a társadalom.

A következő mondatért útálni fogsz, mert a tünetek bizony megkeseríthetik az életedet, de mégis: 

A reflux nem betegség!

Katasztrofális következményei vannak, hogy az orvos társadalom betegséggé pozicionál egy tünet együttest, nevezetesen a refluxot. A nyugati étrend megbetegítő szerepe helyett a gyomorsav túltengést avanzsálja főbűnösnek. A gyomorproblémák téves kommunikálása így változtatja a kezelhető, kezelendő problémákat végzetessé.

A refluxot definiálni nem egyszerű, mindenesetre amint betegségnek nevezik, máris gyógyszeres terápia alkalmazható, ez pedig üzlet!

Ne legyenek illúzióid, a tőke számára csak egy szám vagy, egy fogyasztó, mindegy, hogy mit adnak el neked, betegségtudatot, gyógyszert, vagy calgont, amivel a mosógép is tovább él! *

A refluxot éppen a média a gyomorsav túltengéssel azonosítja, pedig a hivatalos megfogalmazás is, a szakértői megállapodás szerint: a gyomortartalom nyelőcsőn keresztüli visszaáramlása, amely életminőséget rontó panaszokhoz vagy komplikációkhoz vezet. És, ha a tünetek rendszeresen jelentkeznek, akkor van hivatalosan reflux. 

A reflux kellemetlen, és/vagy fájdalmas tünete a gyomorégés ( amikor nem is a gyomrod ég, hanem a nyelőcső alsó része-csak az érzést nem tudod elkülöníteni, tehát a gyomorégés csak tünet, nem maga a reflux) sav-visszafolyás, savfelböfögés, vagy a refluxszal összefüggő mellkasi égő érzés.

A gyomorsav visszafolyás komplikációja lehet a nyelőcsőben keletkező savas felmaródás, ami nyelőcsőgyulladást, Barrett nyelőcsövet (ez a nyelőcső rákos állapotot megelőző szakasza) vagy nyelőcsőrákot is eredményezhet. Ezek okozhatnak nehezített vagy fájdalmas nyelést. A reflux nyelőcsőn túli komplikációi lehetnek a légcsőbe történő savas visszafolyás következtében kialakuló köhögés, asztmás tünetek, állandó rekedtség, a fogfelszín felmaródása, garatgyulladás, arc-melléküregek gyulladása, visszatérő középfülgyulladás.(49 tünet, és következmény ITT és ITT )

A nyugati társadalmakban a reflux ( gyomorsav visszafolyás) gyakoriságát 15-25%-ra becsülik, míg Ázsiában 5% alatt van. (1)  A reflux diagnózisa az életkorral nő. A reflux a nyugati világban egyre gyakoribb, a felmérések szerint 1995 óta 50%-kal nőtt a megbetegedések száma (2)  A refluxot 1930 előtt nem is említi a szakirodalom (3) a gyakorisága az 1970-es évek közepétől kezdett el fokozatosan növekedni, ami nem írható a buzgó orvosok diagnosztizálási szokásai terhére.(4)

A gyomorsav visszaáramlás főbb okai.

#1. a nyugati típusú táplálkozás drasztikus megváltozása (erről bővebben ITT is) 

#2. a nyugati típusú gyógyszerezés megváltozása

#3. hasznos segítőink kiírtása (pl: Helicobacter pylori )

#4. a reflux gyógyszerezése (bizonyááááám: maga a gyógyszerezés is ront a reflux állapotán, és társadalmi elterjedésén)

#5. fizikai változás 2 generáció alatt

gyomorsav-bunbak-reflux

Gyomorsav: a bünbak

A magyarázatok (kissé száraz téma, de fontos lenne értened a miérteket):

 • a nyugati típusú étkezés az elmúlt 50 évben teljesen átfordult szénhidrát alapú táplálkozássá.  Ma azt tanítják- és azt hiszed is-, hogy szénhidrát nélkül nem lehet élni (az agy nem működik cukor nélkül!!!!!! Jaj. Nem ám, de ez a mondat nem az élelemmel bevitt cukorra és szénhidrátra vonatkozik. De ez most mindegy) Mindenhol szénhidrátot árulnak, és óriás adagokat ajánlanak. (bővebben ITT is )A szénhidrát – szén, és hidrogén-, a rossz emésztés miatt képes nagyon gázosan emésztődni, 30 gr. szénhidrátból akár 10 liter H2 keletkezhet! Ez nemcsak szélgörcsöt okoz, hanem megnöveli a hasűri nyomást, visszajut a gyomorba, és belülről feszítve a gyomrot hozzájárul a zárógyűrű visszafelé megnyílásához. Ha a bélbaktériumok nincsenek rendben: máris kész a reflux. (bővebb magyarázat lent. (5))
 • A nyelőcső alsó zárógyűrűjének a feszességét számos étel is csökkenti, amit az emberek úgy ismernek, hogy az “gyomorégést” okoz. Ilyen a hagyma, a zsíros ételek (szénhidráttal), a borsmenta, a citrusfélék, a csokoládé, az édességek, az alkohol, egyes teafajták, a kávé (cukorral), a paradicsom (szénhidráttal) és a ketchup (mert cukros), valamint a dohányzás (Hyun és Bak, 2005).
 • Más ételek lassítják a gyomor ürülését, ami szintén fokozhatja a refluxot. Vagy pl. a csípős fűszerek közvetlenül irritálják a már sérült nyelőcső falát.
 • a gyógyszerezés alatt a nagy tömegben elterjedt közvetettem izomlazító gyógyszerek brutális lavinájára gondolj: Ilyen gyógyszerek a béta-blokkolók, a kalciumcsatorna blokkolók, a diazepam, a barbiturátok, nyugtató, altatók, az epilepszia egyes gyógyszerei, lázcsillapítók egyes csoportja, a progeszteron és az ösztrogén (6) A felsorolás nem teljes körű, de számolj ezzel az okkal is!
 • hasznos segítőinket szintén a gyógyszer hatóanyagok írtják : az antibiotikumok elsősorban, hol célirányosan pusztítva a hasznos szimbiótáinkat (pl:Helicobacter pylori (7) ), hol mellesleg. 
 • A Helicobacter pylori baktérium sajátos ősi funkciója a gyomor savszintjének a szabályozása, gyorsan felszívódó szénhidrátok nélkül nem okoz egészségi problémát az Embernek. Sőt! 
 • a gyomorsav ellenes gyógyszerek (H2 gátló, és PPI) drasztikusan csökkentik a gyomorsav képződést! Ez a dolguk. Ezzel drasztikusan rontják az emésztést, és  paradox módon fokozzák a reflux gyakoriságát. Ugyanis a refluxot ezek a gyógyszerek, nevükkel ellentétben nem gyógyítják meg. Csak a tünetek egy részét kezelik azzal, hogy ha nincs gyomorsav, nem mar, ami visszafolyik. 🙁
 • az elmúlt 2 generáció alatt a nyugati típusú táplálkozáson élő emberek izomzata, izomtónusa drasztikusan csökkent, nincs szükség fizikai erőnlétre, az ülőmunka miatt minden izomcsoport leépül. És társadalmi szinten mérhetően nő az elhízás.

Megismétlem! A gyomorsav a kikiáltott bűnös. Azonban csak bűnbakot fogtunk!

reflux-oka

Mi okozza a refluxot? A nyelőcső-gyomor közötti zárófunkció hibás működése.(ha ezzel tisztában vagy, görgess a következő bekezdéshez)  

Ámde a megértéshez fontos a nyelőcső anatómiájával megismerkednünk. Ahol a nyelőcső beszájadzik a gyomorba, található egy zárógyűrű, amit alsó nyelőcső zárógyűrűnek nevezünk. Ez a gyűrű zárja le a nyelőcső alsó végét, hogy a gyomortartalom ne tudjon visszafele folyni.

Létezik egy külső zárógyűrű is, ez tulajdonképpen a rekeszizom nyelőcsövet körülvevő kör alakú nyílásának izomzata. Ez rásegít az alsó nyelőcső zárógyűrű zártságának a fenntartásához. A reflux egyik elmélete a kettős zárógyűrű hipotézis. ennek lényege, hogy minden olyan hatás, ami gyengíti egyik vagy másik, vagy mindkét zárógyűrű záróképességét, az elősegíti, hogy a savas gyomortartalom visszajusson a nyelőcsőbe, és irritálja azt. Ha ez rendszeres, lassan kialakulhat felmaródás, gyulladás, majd Barrett nyelőcső és végül nyelőcsőrák.(Sz.G.)

A zárógyűrűk titkos élete:

Minden nyeléskor a nyelőcső hosszában összehúzódik, és ilyenkor az alsó zárógyűrű kicsit fölé emelkedik a rekeszizomnak. Mivel az élet során ez sokszor megtörténik, a rekeszizomgyűrű meglazulhat, és a nyelőcső-gyomor találkozása feltolódhat a rekeszizom fölé (jobb oldali ábra).

Ezt nevezik rekeszizomsérvnek(8) : Ekkor már a két zárógyűrű már nem tud “összedolgozni”, s könnyebben feljut a gyomortartalom a nyelőcsőbe. 

Ha a nyelőcső alsó zárógyűrűje a nyelésen vagy böfögésen túl is kinyílik, akkor a savas gyomor tartalom, vagy csak a gyomorsav a nyelőcsőbe kerülhet. A köztudatban azt terjesztik, hogy a reflux oka a túl sok sav a gyomorban. Ez tévedés: amíg a gyomorsav a gyomorból nem kerül ki, lehet akármennyi sav is a gyomorban., a gyomor fala erre fel van készítve, a gyomor nem ég!!

A reflux a zárógyűrű tónusának csökkenése, és rendszeres kinyílása, visszafelé.

Ha alacsony a gyomor savassága, nem zavaró ami a gyomorból a nyelőcsőbe kerül (ezt teszik a savgyógyszerek) de ha magas a savszint, akkor az megbetegítő. Tehát nem a reflux a betegség, az a betegség, amit a maró gyomorsav, vagy savgőz okoz. 

Itt érthető, hogy H. pylori miért véd a refluxszal szemben. A H. pylori csökkenti a gyomor savasságát, ha jól dolgozik azt a célt valósítja meg, mint az ünnepelt H2 blokkoló, vagy a PPI-k, s bár nem befolyásolja a zárógyűrű működését, de az időnként felnyomódó gyomorsav kevésbé maró, ezért kevésbé alakulnak ki a közvetett betegségek- vagy reflux tünetek. 

A zárógyűrű időnként spontán is ellazulhat 10-45 másodpercig is, és reflux betegekre ez jellemző is. Az éjszakai igen kellemetlen gyomorsav visszafolyás sosem mélyalvásban következik be, hanem amikor éppen egy rövid felszínes alvásszakaszba lépünk, ezért tűnik úgy, mintha a gyomorsav visszafolyásra ébrednek a refluxosok. (Mittal és Goyal, 2006).

gyomorsav-reflux-elhizas

Ha az elhízás az egyik fő oka a refluxnak, akkor a fogyókúra jelentős enyhülést kell eredményezzen. (a sovány refluxosoknál majdnem mindig találni egy fel nem fedezett kiváltó okot. pl: egyéb gyógyszer)

Egyébként a fogyással, és a low-carb diétával bizonyíthatóan javulnak a reflux tünetei. (9)

A reflux és a gyomorsav csökkentők

 Az emberek régóta különféle savcsökkentők segítségével oldották meg alkalmi “gyomorégésüket”. A reflux betegséggé minősítésével a gyógyszeripar megszimatolta az üzletet, mert a betegséget gyógyszerrel kell gyógyítani. Ugye? 

Manapság a PPI-k évi 10 milliárdos forgalmat bonyolítanak le csak Magyarországon. Az üzleti sikert az növeli meg ennyire, hogy a PPI-ket szedők 25-70%-ánál nem is indokolt a gyógyszer szedése. (10) Jónéhány refluxos csak úgy marad a PPI-vel ,a háziorvos rutinból felírja, a többség hozzászokik, és nem tud lejönni a szerről, és egy része a gyógyszert szedőknek , ragaszkodik a gyógyszeréhez.( hogy értsd: nem a hatóanyag függőség, hanem a pszichés ragaszkodásról beszélek)

Azonban  PPI-knek már tudjuk a veszélyeit, az a cél, hogy TE is tudd, és tudatosítsd. (erről bővebben ITT is, és ITT is)  

A refluxok 90%-a életmódváltással (fogyás, lowcarb vagy paleo étrend), a refluxot provokáló ételek elhagyásával megszüntethető. Nem érdemes tehát a több kockázatot, mint hasznot jelentő gyógyszeres kezelést választani.

A PPI-k szedésének kockázatai

1, magnéziumhiányt eredményez, aminek komoly hatására izomgörcsök, epilepsziás roham és szívmegállás következhet be (Nehra és mtsi.,2018).

2, B12 hiány alakul ki (Nehra és mtsi.,2018). Ezenfelül fokozza a C-vitaminhiány kockázatát is (Heidelbaugh, 2013).

3, A rendszeresen szedőknek 7.5-szeres kockázatuk van a SIBO kialakulására (Nehra és mtsi.,2018)..

4, 33%-kal fokozza általában a csonttörés kockázatát, de a csigolyákban ez a kockázat 58%-kal, a csípőben 26%-kal nagyobb (Nehra és mtsi.,2018).

5, Rendszeres szedésük 1.7-2.5-szeresére a Clostridium difficile fertőzés kockázatát (Nehra és mtsi.,2018).

6:A PPI fokozza az akut és krónikus vesebetegség kockázatát. 3-szoros a kockázat az akut vesebetegségre, és 2-szeres a végstádiumú vesebetegség kialakulására (Nehra és mtsi.,2018).

7, 38-44%-kal fokozza a demencia kockázatát (Nehra és mtsi.,2018).

8, a tüdőgyulladás kockázatát akár 70-100%-kal is növelheti (Eom és mtsi.,2011).

9, 16%-kal növeli a szívinfarktus kockázatát, és 2-szeresre a kardiovaszkuláris halálozást (Shah és mtsi.,2015). Egy másik vizsgálatban a PPI szedés első hónapjában 77%-kal nagyobb isémiás sztrókkockázatot (Wang és mtsi.,2017).

10, Mind a PPI-k, mind a H2 blokkolók fokozzák az összhalálozás kockázatát

Gyomorsav pedig szükséges. És punktum. 

 Na jó, de mit tegyél? 

Olcsó házitrükkök :ITT.

És gondolj a savcsökkentők helyett más gyógyszerekre, vagy étrend kiegészítőkre is: amelyeknek nincs káros mellékhatása!

Meglepően nagy százalékban segít a savanyú káposzta leve, a citromos víz, a micro alga fogyasztása (ITT), a reflux elleni tea (ITT), de, ha jobban bízol a gyógyszerekben akkor a próbáld meg a pepszin fogyasztását, vagy pepszin, és sav adagolást egyben megoldó gyógyszert kérj, pótold a kipusztult bélbaktériumokat pro-és prebiotikumokkal (ez ITT jó minőség), de mindenekelőtt csökkentsd a szénhidrát fogyasztást.

Csökkentsd a szénhidrát fogyasztásodat napi 90 gr alá!

 

Jó egészséget! Pontos ismereteket!             Greenlife.hu Webshop

Folytatom: 🙂

Virág Éva

alga-,és vitaminszakértő

reflux tanácsadó

Köszönet dr. Balogh Ancsának az ötletért : Málnalevél Patika  ITT

*bizonyított, hogy a calgonnal a használat során több mosógép árát kifizeted. Nem beszélnek az olcsó, természetbarát 20%-os ecetről, amit havonta egyszer alkalmazva ugyanúgy megmented a mosógépet a vízkövesedéstől ( 😉 ), a pénztárcádat pedig egy fölösleges kiadástól.

1: (Richter, 2007).

2: (El-Serag és mtsi.,2014).

3: (Blaser, 2005), 

4: (Everhart, 2008).

5: Norm Robillard vizsgálatai szerint a gáztermelődés legfőbb oka a vékonybélbe bejutott baktériumok túlszaporodása, ezt nevezik a szakirodalomban SIBO-nak (Small Intestinal Bacterium Overgrowth).

A vékonybélben általában csak kóbor baktériumok találhatók. Ám, ha a gyomor meggyengült sósavgátján át, ( tehát a gyógyszerrel mesterségesen lecsökkentett gyomorsav képződés okán) vagy a vastagbélből baktériumok kerülnek a vékonybélbe, akkor a szénhidrátok emésztése már a vékonybélben megkezdődik, és a baktériumok hatására 30 gramm szénhidrátból 10 liter hidrogén keletkezik. Ennek egy része visszajut a gyomorba, megnövelve annak belső nyomását. A belső feszítés szétnyitja a nyelőcső zárógyűrűjét és a gyomor savas tartalma a nyelőcsőbe nyomódik (Robillard, 2005). A SIBO meglehetősen gyakori, egészséges emberek közt 2.5-22%-ra becsülik, kórosan elhízott személyekben 17%-os (Bures és mtsi.,2010).

6:  (Yancy és mtsi., 2001).

7: A Helicobacter pylori és a reflux

A H. pylorit már több, mint 100 éve felfedezték, de aztán feledésbe merült. Ez a baktérium jól tűri a gyomor savas közegét, és az egész világon elterjedt: minél rosszabbak a higiénés viszonyok, annál gyakoribb,

így Afrikában és Ázsiában az emberek 70-80%-a, míg a nyugati világban 15-20%-a fertőzött. Két ausztrál kutató, Robin Warren és Barry Marshall 1982-ben kimutatták, hogy ez a baktérium okozza a gyomorfekélyt, ezért 2005-ben Nobel-díjat kaptak. A gyomorfekély hajlamosít a gyomorrákra, ezért a H. pylorit ma közellenségnek tekintik, és előszeretettel irtják antibiotikus kezeléssel. Ez a negatív szerep azonban erősen megkérdőjelezhető, ugyanis a H. pylori minimum 100 ezer éve él szimbiózisban velünk( Moodley és mtsi.,2012), és a vizsgálatok szerint a fekély és a gyomorrák igen ritka a szinte 100%-ban fertőzött, de gyorsan felszívódó szénhidrátokat nem fogyasztó népeknél (Datta és mtsi.,2003) (Holcombe, 1992). Azaz a gyomorfekély és gyomorrák a H. pylori és a nyugati táplálkozás interakciójának köszönhető. A baktérium sajátos ősi funkciója a gyomor savszintjének a szabályozása. Martin Blaser H. pylori kutató rámutatott arra, hogy a H. pylori fokozatos visszaszorulása a nyugati világban, ami a növekvő higiéniának és az antibiotikum használatnak köszönhető, megváltoztatta a betegségtrendeket (Blaser, 2005). Gyakoribbá vált a reflux, és az ebből származó Barett nyelőcső és nyelőcső rák is.

8 .A rekeszizomsérv sok emberrel veleszületik, vagy az évek során alakul ki. Az elhízás, a sok emeléssel járó munka vagy sport szintén elősegítheti a rekeszizomsérv kialakulását. A rekeszizomsérvnek több fajtája is van, de az ábrán látható a leggyakoribb. A rekeszizomsérv egészséges személyekben vizsgálatonként változó arányban, 13-59% közt figyelhető meg, míg a refluxban szenvedő betegeknél ez az arány 50-94% (Hyun és Bak, 2005). Súlyos esetben műtéti megoldásra is szükség lehet. (idézet Szendi cikkéből)

9. A gyorsan felszívódó szénhidrátok szerepét igazolják a lowcarb vizsgálatok is.

William Yancy és munkatársai vizsgálatában 5 elhízott, refluxtól szenvedő embernek egy hét alatt rendeződtek a tünetei lowcarb (napi 20 grammnál kevesebb szénhidrát) étrend hatására (Yancy és mtsi., 2001).

Gregory Austin és csoportja 8 reflux betegségben szenvedő személlyel megismételték a lowcarbos étrend vizsgálatot, s a nyelőcső savszintjének csökkenésével is bizonyították az étrend refluxellenes hatását (Austin és mtsi.,2006).

Keng-Liang Wu és kutató társai 12 refluxos beteget toboroztak vizsgálatukhoz. Magas és alacsony szénhidráttartalmú folyékony étellel tesztelték a betegeket, s az alacsonyabb szénhidráttartalmú folyadék hatására a nyelőcső zárógyűrűje ritkábban és rövidebb ideig nyílt ki, ezért kevesebb savas tartalom folyt vissza a nyelőcsőbe (Wu és mtsi.,2018).

10. (Forgacs és Loganayagam, 2008).

Köszönet dr. Balogh Ancsának az ötletért : Málnalevél Patika  ITT

A cikk alapötlete: https://tenyek-tevhitek.hu/a_reflux-sokminden_maskeppen_van_mint_gondolja.htm

 

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

5 meglepő tünet, ami savas refluxra utal.

Ha ezek közül 3-nál többet tapasztalsz, biztosra veheted, hogy nem a véletlen műve. Ez a közérthető videó segít megérteni az okokat és összekötni a szálakat.

savas reflux tünetei

5 meglepő tünet, ami savas refluxra utal.

Ha ezek közül 3-nál többet tapasztalsz, biztosra veheted, hogy nem a véletlen műve. Ez a közérthető videó segít megérteni az okokat és összekötni a szálakat.

savas reflux tünetei

[activecampaign form=7]

A témához kapcsolódó cikkek:

A bélflóra szerepe. Így állítsd helyre.

A bélflóra szerepe. Így állítsd helyre.

Az egészség egy egység. Rend a szervezetben. Ennek része a az emésztés. Mivel tápanyagot az emésztéssel viszünk a szervezetbe, a hasznos baktériumflóra szükséges. A bélflóra baktériumai segítik az egészség fenntartását. Így állítsd helyre a bélflórát!

Salvus víz kisokos. Gyomorégésre, refluxra?

Salvus víz kisokos. Gyomorégésre, refluxra?

A Salvus víz sokrétű felhasználása méltán teszi híressé a Bükkszéki sós forrást. A Salvus víz használata mégis felvet érdekes, és a rendszeres használóknak fontos kérdéseket. Elemezzük együtt! 

Savcsökkentők. Nesze nektek!

Savcsökkentők. Nesze nektek!

Kell ez nekünk? A savcsökkentők a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak. Valóban szükséges az, vagy csak a médiahatalom játszik velünk.?Mi van, ha többet árt, mint használ?

Mondhatnád, hogy a túlevés a gond. Mondhatnád, hogy a haspuffadás utána. Azt is, hogy semmi gond az ünnepi lakomával, attól ünnep az ünnep. Pedig bizony, a kövérség, és a diabetes alapja is lehet. 

Így volt ez évezredekig...diabetes nélkül

...  korábban- vadászó gyűjtögető korunkban- a nagy lakoma volt az ünnep, azaz amikor nagyvadat ejtett a közösség, azt megünnepelték, és elfogyasztottak mindent, amit csak bírtak, azért is, mert nem tudták tartósítani.Mi, az EMBER, degeszre ettük magunkat. 
Ahogy társadalmilag fejlődött az ember, tartalékolni tudott, az ünnep természeti jelenségekhez kötődött, azt felszabadultan, dínomdánommal tették emlékezetessé azt.

Ahogy a mai gazdagságot, és technikai fejlettséget elértük -mi az emberiség-, minden nap ünneppé vált.

Már ami a fogyasztást, a lakomát illeti. Itt tartunk. Nap, mint nap eszem-iszom van. Aztán nap, mint nap betegség: kövérség, diabetes, szív és érrendszeri problémák.... nem sorolom.

Nem élünk meg ínséget az ünnepek közötti időszakokban.

Boldogra ettük magunkat, most betegre esszük magunkat! Összekapcsolódik a jó érzéssel, boldogsághormont termel a testben a finom étel. Ez axióma. Azaz megdönthetetlen tény. Alapadat.

Vannak ételek, amelyek gyorsan kiváltják a boldogságérzést, és mások lassabban, de a boldogsághormon-löket, mindenképpen megjön.
Nos, ettől tudunk evésfüggővé válni, egyfajta drog-löket ez.

Minél gyorsabb a hatás, annál jobban érezzük magunkat, így be is zárul a kör.

Ha tehetjük, mindannyian eltoljuk az étkezéseinket a gyorsabb boldogság-hatást biztosító ételek felé.

Helyben vagyunk: édességek, csokoládé, cukrok, finomított szénhidrátok minden ételben. Szinte azonnal felszívódó étel-összetevők, amelyek boldoggá, függővé, és beteggé tesznek.

Ezért válik járvánnyá a civilizációs betegségek csoportja. (tudod: a cukorbetegség, a diabetes, a gyomorégés, a reflux, haspuffadás, az elhízás…..)

Nem Te tehetsz róla, de a boszorkánykörön belül vagy.

diabetes-nem-boszorkanysag

Az evolúciós fejlődés a boldogságérzet vágya felé kerget, a fogyasztói társadalom ennek kiszolgálásával hajszolja a profitot.

Jövök mindig az összeseküvés elmélettel, de ne úgy képzeld, hogy néhány gonosz találkozik valahol, összeül, és megbeszélik, hogyan legyen nekünk rossz.(és persze nekik jó) Nem, nem, összeülniük sem kell, a tőke természete a lefele húzó spirál, kiszolgál ja a lustaságot, az édességvágyat, a kényelmet, aztán jó kis profitért kiszolgálja , hogy mégiscsak életben akarsz maradni, és mindenek ellenére még egészségesen. Kapsz gyógyszert, vagy legalább ígéretet, hogy csináld csak , amit eddig, majd ez, vagy az megvéd, és nem lesz semmi baj. 

Pedig lesz. 

Nem, nem egy ünnepi lakomától. De évi 365 lakomától már igen. 

Nem a Te hibád! De a Te életed. A Te egészséged.

Ünnepélyes gyomorégés. Lakodalmas betegség minden nap? Na de tényleg? Éppen ünnepek alkalmával beszéljünk erről?
Az ünnep, mégiscsak ünnep! Igen.

Az ünnep attól ünnep, hogy nem mindennapos. Talán attól is, ha ünneplőbe öltözteted a szívedet. ( aztán jól megtömöd a gyomrodat 🙁 )

Azonban, ha el akarod kerülni a gyomorégést, a haspuffadást, a diabetes megriaszt, és nem akarsz cukorbeteg lenni, figyelj a mennyiségre.

Ha szokásoddá válik a falatkázás, a mértéktartás, akkor elkerülhető a meghízás, megelőzhető a diabetes, és a reflux sem fog kínozni. ( igen, tudom, ezek közhelyes mondatok, de annyira igaz, hogy mégiscsak gondold végig)

A finomított ételek csapdája oda vezet, hogy az evés öröméért eszünk, és nem azért, hogy éljünk.

Minden benne van, amiért korábban küzdeni kellett: cukor, só, zsír, ez együtt maga a kéj, és ebből kifolyólag, maga az ördög. Mert alig lehet ellenállni.

Az ördög a részletekben van. 

adag_mennyiseg

Ebből a nézőpontból ritkán nézünk rá a mai gasztronómiai kultúrára, pedig a cukor, só, zsír hármas jellemző az utcakajákra, és a rafinált kulináris költeményekre is.

Arra biztatlak, hogy egyél finomat, és egyél keveset.

Ezzel azt is mondom, hogy kerüld az utcakaját – erre nem tudok jobb szót, ami kifejezi kissé a rosszallásomat is-, mert egyre művibb, rafináltabb, és egyre nagyobb adagokat adnak, és azt is mondom, hogy kövesd a jóból keveset gyakorlatát.

Csakis tudatos elhatározással lehet ezt csinálni, a dolog természetéből következik, hogy a tudatalattid ellened dolgozik. A tudatalattidat pedig megdolgozzák a reklámok, olyan vágyakat keltenek, amikre nincs is szükséged, majd újabb vágyakat, amik magadtól eszedbe sem jutnának. 

Hogyan dolgozz a furfangos tudatalattid ellen, avagy hogyan állítsd az egészséged mellé?

Cselezd ki, elégítsd ki, hallgattasd el!

5 apró trükk: (és még egy módszer ITT

 1. Ne ülj le éhesen az asztalhoz. Igyál étkezés előtt egy forró teát. ( a víz nem jó, mert nagyon gyorsan kiürül, és aztán kifejezetten éhségérzetet kelt)
 2. Igyál egy kollagén koktélt. *A test sok funkcióját támogatja, és kissé megduzzad a gyomorban, lassan emésztődik, hosszan nem leszel éhes, tiszta fehérje, kiegyensúlyozza a vércukor-inzulin ingadozást)  
 3. Ha merítesz az ételből, a mérték legyen az öklöd. Ez általában egy merőkanálnyi. ( ITT a módszer) 
 4. Ne egyél több fogást. Csak egyet egyszerre. Majd 3 óra múlva egy következő fogást.
 5. És újabb három óra múlva a desszertet.

Így nem leszel csalódott, hogy megvonsz magadtól valamilyen finomságot, mert mindent szabad. Csak mértékkel.

A mérték a tested mércéje: az öklöd, a markod, a tenyered, a kezed.

Eleinte kevésnek fog tűnni, mert a szemed sokkal nagyobb adagokhoz szokott.

Ha mindezt megtámogatod lassan felszívódó szuperélelmiszerrel, például étkezések között rágcsált Alga Tablettával, egy egy pohár kollagénnel, biztosan kicselezheted a tudatalattid ördögét.

Tudj meg többet a szuperélelmiszerekről (bővebben ITT ) amelyek nemcsak az étel mennyiségét segítenek csökkenteni, hanem egyéb pozitív mellékhatással is szolgálják a testedet.

Megszüntetik a funkcionális éhezést, kiegyensúlyozzák a biokémiai folyamatokat, és rendbe teszik az emésztésedet.

funkcionalis-ehezes-dibetes

A funkcionális éhezés az, amikor nem a kalória kevés, hanem hiányzik 'valami'. Az EMBER tízezer évekig csak evéssel, vagy ivással tudta pótolni a szervezete számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, micro mennyiségű 'valamik' ,amelyek hiányában betegek lettek-volna. Úgy jelez a test, hogy éhes, éhes, éhes. 

Ma is így jelentkezik a 'valami' hiánya. Éhesség formájában. Bár ma vért vesznek, és próbálják megállapítani mi is hiányzik, olyan összetett a testünk rendszere, hogy azt vagy sikerül megtalálni, vagy nem. Legjobb nagyon összetett élelmiszert fogyasztani ( jó sok értékes szuperélelmiszer alkalmas erre ITT egy ), vagy egy nagyon jól összeállított multivitamint. (erről bővebben ITT) 

Most ezt utálni fogod: az ünnep nem a zabálásról szól. A családról, akivel olyan ritkán találkozol, a lelki emelkedettségről, a segítésről, az örömről. ( és persze azért a háziasszonyoknak a jó sok munkáról)

Találj örömteli elfoglaltságot: sétálj a parkban, hallgass zenét, figyeld a madarakat az ablakodból, a jégcsapok hízását az ereszről. Lazíts, lassíts. 

Nézd a játszótéren játszó boldog gyerekeket! És mosolyogj!

boldogsag-diabetes-nelkul

Ezzel kényelmesen elkerülheted a reflux, a haspuffadás, a diabetes, a cukorbetegség, és számos más civilizációs probléma kialakulását.

Hát ennyire egyszerű! ( persze tudom, hogy nem, de ha ma nem kezded el, holnap sem fogod!) 

Dönts magad, most már másképp nézed a tényeket!                                          Greenlife webáruház 

MI DOLGOZUNK AZ ÜNNEPEK KÖZÖTT IS! A segítség elérhető!

Folytatom: 🙂

Virág Éva

Alga és vitaminszakértő

Reflux tanácsadó

 

https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_2-es_tipusu_diabetesz_lowcarbra_gyogyul_kezelesre_romlik.htm

*a kollagénről bővebben: 

https://tenyek-tevhitek.hu/a_kollagenek_jot_tesznek_a_bornek_az_izmoknak_es_az_emesztorendszernek.htm

 

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

Figyelmeztetetés:
A termék hatásai egyénileg változhatnak, a gyártó nem garantálja mindenkinél az egyforma hatásmechanizmust. A leírt adatok kizárólag tájékoztató céllal, a Magyar Alkotmány 61.§-ában rögzített szabad vélemény-nyilvánítás alapján íródtak. Az itt szereplő életmódra és táplálkozásra vonatkozó adatok és ajánlások szabad véleményt tükröznek. Mindamellett, hogy a leírtak szóról szóra igazak, nem minősíthetők diagnózisnak, vagy kezelési javaslatnak. Itt azt kell javasolnom, hogy mielőtt alkalmaznád az itt megfogalmazott dolgokat, keresd föl orvosod, és kérd ki a véleményét.
Figyelem: Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására, az étrendből hiányzó anyagok pótlására, esetleg speciális étrenden lévők (fogyókúrázók) táplálkozásának kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatás célját szolgálják, nem utalnak a termékkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására.