Oldal kiválasztása

Gyomorégés, reflux. Öngól a savcsökkentő gyógyszerekkel.

Szerző: | Savas Reflux

 Mi, laikusok összekeverjük a gyomorégés és a reflux betegség fogalmát. Tünetileg, és orvosilag mást jelent. A gyomorégés a reflux legismertebb tünete.                                                                                                                                               Greenlife.hu Webshop

Nagyon úgy néz ki, hogy a gyomorégés kezelése nem gyógyítja a refluxot, ellenben a reflux megelőzése 100%-ban megszünteti a gyomorégés tünetet*.

Gyomorégés, reflux gyógyszerei. Ezért öngól, ha PPI-t szedsz.

A tünetek kezelése, és azok gyógyítása nagyon fontos annak, aki szenved azok időnkénti, vagy rendszeres észlelésétől. A gyomorégés fáj!

A betegek határozottan szenvednek kezelés hiányában.

A nagyon kényelmetlen és kellemetlen, amikor valakinek ’sok a sava’.*

Amikor tudományoskodni akarunk, akkor úgy fogalmazunk egymás között, hogy refluxom van. Ugyan ez a megfogalmazás sem helyes az orvosi szakzsargon szerint, mert sokkal több tünetre használjuk a REFLUX betegség nevet, mi laikusok, mint amit valójában takar.

A reflux a savas gyomortartalom kiáramlása a gyomorból a nyelőcső felé, és tovább.

Laikusként azonban a tüneteket is a reflux névvel emlegetünk.

A gyomorégés, tehát nem reflux, hanem a reflux elsődleges tünete.

Nnnnna, ennyit a helyes szóhasználatról.

Az ételek emésztése a gyomorban kezdődik: az ott elválasztott gyomorsav veszi kezelésbe az ennivalót.

Gyomorsavra tehát szükség van.

gyomorsavra-a-refluxosnak-szüksege-van-greenlife

 

Így keletkezik az emésztő sósav* a gyomorban:.

A gyomorfal sejtjeinek sejthártyájában csatornák találhatók, melyek savasságot okozó hidrogén ionokat, vagyis protonokat juttatnak a gyomornedvbe.

A gyomorsav alapanyaga a sósav, H+, (hidrogén-ionból), és Cl- ( klorid-ionból) keletkezik.

Különleges csereakció, a H+ ionokat a gyomornedvbe: a gyomorban lévő kálium ionokat viszont a sejtekbe viszik be, tehát ioncsere megy végbe.
Ez energiaigényes, aktív tevékenység, ami a sejthártya-csatornákban folyik, ezért nevezzük ezeket a sejthártya-csatornákat protonpumpának.Mert hidrogén-ionokat ( H+), protonokat pumpálnak a folyamatba.

A protonpumpa gátló gyógyszerek ennek a pumpának a működését akadályozzák, és ezzel a gyomorsav termelődését csaknem teljesen leállíthatják. ( a hatékonyság akár 98%-os is lehet) Nagyszerű gyógyszerek. Arra, amire.

Az élelmiszer gyomorba kerülésekor azonnal aktiválódnak azok a sejtek, amelyek az emésztéshez szükséges savakat termelik, de általánosságban 10%-a ezeknek a sejteknek akkor is aktív, amikor üres a gyomor.

A gyomorban savas a közeg, akkor is, amikor üres a gyomor.

A mai általános orvoslás gyakorlata, hogy úgy oldják meg a reflux tüneteinek megszüntetését, hogy lecsökkentik a normális gyomorsav termelést, ezt a hidrogén-ion termelő sejtek működés gátolásával érik el, ezeket a szereket azért nevezzük protonpumpa gátlóknak (PPI)

Felelősen csak rövid ideig adható a fenti gyógyszercsalád ( tudatosan nem említem név szerint a Magyarországon forgalomban lévő gyógyszereket, mert az elvi működésük azonos, és tudatosan nem kívánok sem negatív, sem pozitív gyógyszerkampányt folytatni), mégis, nagyon sokszor úgy tudatja az orvos a beteggel, hogy egy életen át szedni kell ezeket a szereket, hogy tünetmentes maradhasson.

Az orvos a tapasztalatit közvetíti.

Ezzel azonban olyan ördögi kör alakul ki- egy lefele vivő spirál-, amelyből csak fokozatosan és jóval nagyobb erőfeszítéssel jön ki a beteg, mint az eredeti kellemetlen állapotból.

PPI-fuggoseg-alakul-ki-greenlife

A protonpumpa gátlók működése 5 lépésben:

#1.lépés:

-a reflux betegeket a PPI kezelés során, a normális számú savtermelő sejtet abnormálisan alacsony számúvá inaktiválják. A kiiktatott sejtek többé nem funkcionálnak H+ ion előállító sejtként.

Az egyik abnormális működést (azaz a zárógyűrű gyakori, és rendszeres megnyílását) , egy másik abnormális állapot előidézésével ’gyógyítják’. ( lsd 1. számú kiegészítés)

#2. lépés:

A gyógyszer adása mellett mutatkozó szubjektív javulás egyet jelent az életen át tartó gyógyszereléssel.

Az ördögi kör, vagy a lefele húzó spirál hatás abból adódik- és megint csak nagyon leegyszerűsítve – hogy az egyszer inaktivált sejtek többé nem funkcionálnak.

#3. lépés:

Az emésztés fenntartása céljából újabb sejtek keletkeznek a gyomorban, hogy ellássák az eredeti savtermelő feladatot. A megfelelő agyi visszacsatolás kiadja az utasítást új savtermelő sejtek létrehozására – hiszen azok az emésztéshez elengedhetetlenek.

#4. lépés:

A protonpumpagátló szerek újra megfosztják az új sejteket a sósav termelő funkciójuktól. Ez a folyamat újra, és újra lejátszódik, minél hosszabb ideig szedi a beteg a protonpumpa gátlót, annál inkább ’ beidegződik’ a nagyszámú új protonpumpa sejt termelődése.

#5. lépés:

Amikor ebből a körből kivesszük a gátló gyógyszert, (azaz a beteg leáll a gyógyszer szedéssel), az új protonpumpa sejtek termelődése őrült erővel folytatódik tovább, éppen a ’ megszokás’ okán. Akkora savas löket éri a gyomrot, és a beteget, hogy nem tud megküzdeni vele protonpumpa gátló nélkül, így a folyamat egyfajta függéssé alakul.

ovakodj-a-gyomorsav-csokkentoktol-greenlife

Ezért kerüld  protonpumpa gátló gyógyszerek alkalmazását:

A PPI gyógyszerek mellékhatásai: (lsd. 2. kiegészítés lent.)

-az emésztési folyamatok gyengülése, összeomlása

-a gyógyszerfüggőség kialakulása

-a gyomor védelmező, baktérium, és gombaölő funkciójának sérülése

A PPI gyógyszerek utóhatásai: 

Az utóhatások a tápanyagok felszívódásának rossz hatásfoka miatt alakulnak ki, lassan, és mintegy következményként.

-a kalcium hasznosulás zavara következtében: gyakoribb csonttörés, csontritkulás, ‘elsavasodás’**

-a magnézium felszívódás zavara következtében: izomgörcs, szívritmus zavar, rossz alvásminőség, Alzheimer betegség megnövekedett esélye,

-fehérje emésztési rendellenesség: izomleépülés, hízás, az erek rugalmasságának csökkenése, izületi porcok leépülése, glutén-, és tejfehérje érzékenység/allergia kialakulása…..

-gyakori puffadás, a reflux kiújulása, erősödése.

-kialvatlanság, fáradékonyság

-magas vérnyomás kialakulásának megnövekedése

-a cukorbetegség esélyének megnövekedése ( ezzel annak súlyos következményei)

Amikor gyomorsav csökkentő gyógyszert szedsz (ennek rövid ideig, egyes betegségekben van létjogosultsága), akkor fogyassz kálium, kalcium, magnézium tartalmú vizet, éppen azokat az anyagokat pótolja, ami kell.

Nagy sportteljesítmény, vagy reflux esetén külön étrend-kiegészítőt is szedjél, mert fokozottan szükséged van magnéziumra, ám a refluxra szedett savcsökkentők jelentősen csökkentik az étrend-kiegészítők hasznosulását is. (így gyógyítsd a refluxot gyógyszer nélkül)

 

Jó egészséget! Pontos ismereteket!             Greenlife.hu Webshop

Folytatom: 🙂

Virág Éva

alga-,és vitaminszakértő

reflux tanácsadó

*a gyomorégés egy félrevezető elnevezés, valójában a nyelőcsőben keletkezik égő érzés. Csak a közelsége miatt, úgy érzékeli a többség, mintha a gyomra égne.

**egyes elméletek szerint a savas visszaáramlást nem a sok gyomorsav okozza. Sok gyomorsava nagyon kevés embernek van, az egy súlyos betegség. ITT olvass bővebben erről.

***a csontokból kilépő kalcium kiegyensúlyozza az ételek emésztése során keletkező savas biokémiai folyamatokat. Amennyiben az elfogyasztott kalcium felszívódása gátolt, a kalcium nem épül vissza a csontokba, először a beépülő, majd a kifele áramló folyamatok is tönkre mennek.

Köszönet Szendi Gábornak a kiváló fordításokért.

 

 

1. kiegészítés. A proton pumpa gátló szedés utáni „rebound” savsecreti ( idézet Dr Papp János gasztroenterológustól)

’Reimer C és mtsai. 120 egészséges beteg bevonásával kettős vak, placebóval ellenőrzött, randomizált vizsgálatban a PPI elhagyás következményeit vizsgálták. Napi 40 mg esomeprazol 8 hetes adását követően, a szer elhagyása után 2-4 héttel a betegek 40 %-ában jelentkezett olyan panasz, amely a „Gastrointestinal Symptom Rating Scale”-on 1-nél magasabb számot kapott (szemben a placebo csoport 15 %-ával).

Vizsgálataik alátámasztották a PPI elvonást követő sav „rebound” hypersecretio tényét, és ennek fontos klinikai jelentőségét.

Hangsúlyozzák, hogy a vizsgálat egészségeseken történt és az eredmények nem minden további nélkül extrapolálhatók a betegek csoportjára. A mechanizmus talán a szer adását kísérő hypergastrinaemia miatt kialakuló enterochromafin–szerű sejt hyperplasia lehet.
A munkához McColl KEL. és Gillen D fűz szerkesztőségi megjegyzéseket.

Rámutatnak arra, hogy a reflux betegek PPI kezelése során a korábban normális sav szekréciót abnormálisan alacsonnyá változtatjuk, tehát az egyik abnormalitást egy másik előidézésével gyógyítjuk.

Sokkal helyesebb lenne, ha az eredeti funkciózavart szűntetnénk meg. Bár a szerzők nem mondják ki, de nyilván az antireflux műtétre utalnak.’

2. kiegészítés:
A PPI tartós szedése gátolja a Ca felszívódását, ezzel elősegítheti a csonttörések kialakulását

Az FDA az adatok összesítése alapján közölte, hogy a gyógyszercsoport rendszeres használói egy év után veszélyes helyzetbe kerülhetnek, mert a vérük magnézium tartalma jelentősen csökkenhet.

Az igazi baj, hogy a változás magnézium készítmények szedése ellenére is bekövetkezhet.
Az alacsony magnézium vérszint izomgörcsökhoz vezethet, de ami még veszélyesebb: szívritmuszavarokat okozhat. Ez azt jelenti, hogy a protonpumpa gátló szerekkel kezelt betegeknek javasolt a laboratóriumban ellenőriztetni a magnézium értéket és a magnéziumpótlás mellett mérlegelni a kezelés szüneteltetését – figyelmezteti az orvost és betegét az FDA hírlevele.

A PPI-vel kezelt páciensek között gyakoribb a tüdőgyulladás, és akár háromszorta több a gyomor- és bélfertőzés. Ennek az az oka, hogy a PPI terápia hatására gyengül a gyomorsav védelem amely a baktériumok ellen véd, és a kórokozók – köztük a veszélyes Clostridium difficile – jóformán akadály nélkül jutnak be a gyomorba és a bélbe.

 

 

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

5 meglepő tünet, ami savas refluxra utal.

Ha ezek közül 3-nál többet tapasztalsz, biztosra veheted, hogy nem a véletlen műve. Ez a közérthető videó segít megérteni az okokat és összekötni a szálakat.

savas reflux tünetei

0 hozzászólás

5 meglepő tünet, ami savas refluxra utal.

Ha ezek közül 3-nál többet tapasztalsz, biztosra veheted, hogy nem a véletlen műve. Ez a közérthető videó segít megérteni az okokat és összekötni a szálakat.

savas reflux tünetei

[activecampaign form=7]

A témához kapcsolódó cikkek:

A bélflóra szerepe. Így állítsd helyre.

A bélflóra szerepe. Így állítsd helyre.

Az egészség egy egység. Rend a szervezetben. Ennek része a az emésztés. Mivel tápanyagot az emésztéssel viszünk a szervezetbe, a hasznos baktériumflóra szükséges. A bélflóra baktériumai segítik az egészség fenntartását. Így állítsd helyre a bélflórát!

Salvus víz kisokos. Gyomorégésre, refluxra?

Salvus víz kisokos. Gyomorégésre, refluxra?

A Salvus víz sokrétű felhasználása méltán teszi híressé a Bükkszéki sós forrást. A Salvus víz használata mégis felvet érdekes, és a rendszeres használóknak fontos kérdéseket. Elemezzük együtt! 

Mondhatnád, hogy a túlevés a gond. Mondhatnád, hogy a haspuffadás utána. Azt is, hogy semmi gond az ünnepi lakomával, attól ünnep az ünnep. Pedig bizony, a kövérség, és a diabetes alapja is lehet. 

Így volt ez évezredekig...diabetes nélkül

...  korábban- vadászó gyűjtögető korunkban- a nagy lakoma volt az ünnep, azaz amikor nagyvadat ejtett a közösség, azt megünnepelték, és elfogyasztottak mindent, amit csak bírtak, azért is, mert nem tudták tartósítani.Mi, az EMBER, degeszre ettük magunkat. 
Ahogy társadalmilag fejlődött az ember, tartalékolni tudott, az ünnep természeti jelenségekhez kötődött, azt felszabadultan, dínomdánommal tették emlékezetessé azt.

Ahogy a mai gazdagságot, és technikai fejlettséget elértük -mi az emberiség-, minden nap ünneppé vált.

Már ami a fogyasztást, a lakomát illeti. Itt tartunk. Nap, mint nap eszem-iszom van. Aztán nap, mint nap betegség: kövérség, diabetes, szív és érrendszeri problémák.... nem sorolom.

Nem élünk meg ínséget az ünnepek közötti időszakokban.

Boldogra ettük magunkat, most betegre esszük magunkat! Összekapcsolódik a jó érzéssel, boldogsághormont termel a testben a finom étel. Ez axióma. Azaz megdönthetetlen tény. Alapadat.

Vannak ételek, amelyek gyorsan kiváltják a boldogságérzést, és mások lassabban, de a boldogsághormon-löket, mindenképpen megjön.
Nos, ettől tudunk evésfüggővé válni, egyfajta drog-löket ez.

Minél gyorsabb a hatás, annál jobban érezzük magunkat, így be is zárul a kör.

Ha tehetjük, mindannyian eltoljuk az étkezéseinket a gyorsabb boldogság-hatást biztosító ételek felé.

Helyben vagyunk: édességek, csokoládé, cukrok, finomított szénhidrátok minden ételben. Szinte azonnal felszívódó étel-összetevők, amelyek boldoggá, függővé, és beteggé tesznek.

Ezért válik járvánnyá a civilizációs betegségek csoportja. (tudod: a cukorbetegség, a diabetes, a gyomorégés, a reflux, haspuffadás, az elhízás…..)

Nem Te tehetsz róla, de a boszorkánykörön belül vagy.

diabetes-nem-boszorkanysag

Az evolúciós fejlődés a boldogságérzet vágya felé kerget, a fogyasztói társadalom ennek kiszolgálásával hajszolja a profitot.

Jövök mindig az összeseküvés elmélettel, de ne úgy képzeld, hogy néhány gonosz találkozik valahol, összeül, és megbeszélik, hogyan legyen nekünk rossz.(és persze nekik jó) Nem, nem, összeülniük sem kell, a tőke természete a lefele húzó spirál, kiszolgál ja a lustaságot, az édességvágyat, a kényelmet, aztán jó kis profitért kiszolgálja , hogy mégiscsak életben akarsz maradni, és mindenek ellenére még egészségesen. Kapsz gyógyszert, vagy legalább ígéretet, hogy csináld csak , amit eddig, majd ez, vagy az megvéd, és nem lesz semmi baj. 

Pedig lesz. 

Nem, nem egy ünnepi lakomától. De évi 365 lakomától már igen. 

Nem a Te hibád! De a Te életed. A Te egészséged.

Ünnepélyes gyomorégés. Lakodalmas betegség minden nap? Na de tényleg? Éppen ünnepek alkalmával beszéljünk erről?
Az ünnep, mégiscsak ünnep! Igen.

Az ünnep attól ünnep, hogy nem mindennapos. Talán attól is, ha ünneplőbe öltözteted a szívedet. ( aztán jól megtömöd a gyomrodat 🙁 )

Azonban, ha el akarod kerülni a gyomorégést, a haspuffadást, a diabetes megriaszt, és nem akarsz cukorbeteg lenni, figyelj a mennyiségre.

Ha szokásoddá válik a falatkázás, a mértéktartás, akkor elkerülhető a meghízás, megelőzhető a diabetes, és a reflux sem fog kínozni. ( igen, tudom, ezek közhelyes mondatok, de annyira igaz, hogy mégiscsak gondold végig)

A finomított ételek csapdája oda vezet, hogy az evés öröméért eszünk, és nem azért, hogy éljünk.

Minden benne van, amiért korábban küzdeni kellett: cukor, só, zsír, ez együtt maga a kéj, és ebből kifolyólag, maga az ördög. Mert alig lehet ellenállni.

Az ördög a részletekben van. 

adag_mennyiseg

Ebből a nézőpontból ritkán nézünk rá a mai gasztronómiai kultúrára, pedig a cukor, só, zsír hármas jellemző az utcakajákra, és a rafinált kulináris költeményekre is.

Arra biztatlak, hogy egyél finomat, és egyél keveset.

Ezzel azt is mondom, hogy kerüld az utcakaját – erre nem tudok jobb szót, ami kifejezi kissé a rosszallásomat is-, mert egyre művibb, rafináltabb, és egyre nagyobb adagokat adnak, és azt is mondom, hogy kövesd a jóból keveset gyakorlatát.

Csakis tudatos elhatározással lehet ezt csinálni, a dolog természetéből következik, hogy a tudatalattid ellened dolgozik. A tudatalattidat pedig megdolgozzák a reklámok, olyan vágyakat keltenek, amikre nincs is szükséged, majd újabb vágyakat, amik magadtól eszedbe sem jutnának. 

Hogyan dolgozz a furfangos tudatalattid ellen, avagy hogyan állítsd az egészséged mellé?

Cselezd ki, elégítsd ki, hallgattasd el!

5 apró trükk: (és még egy módszer ITT

  1. Ne ülj le éhesen az asztalhoz. Igyál étkezés előtt egy forró teát. ( a víz nem jó, mert nagyon gyorsan kiürül, és aztán kifejezetten éhségérzetet kelt)
  2. Igyál egy kollagén koktélt. *A test sok funkcióját támogatja, és kissé megduzzad a gyomorban, lassan emésztődik, hosszan nem leszel éhes, tiszta fehérje, kiegyensúlyozza a vércukor-inzulin ingadozást)  
  3. Ha merítesz az ételből, a mérték legyen az öklöd. Ez általában egy merőkanálnyi. ( ITT a módszer) 
  4. Ne egyél több fogást. Csak egyet egyszerre. Majd 3 óra múlva egy következő fogást.
  5. És újabb három óra múlva a desszertet.

Így nem leszel csalódott, hogy megvonsz magadtól valamilyen finomságot, mert mindent szabad. Csak mértékkel.

A mérték a tested mércéje: az öklöd, a markod, a tenyered, a kezed.

Eleinte kevésnek fog tűnni, mert a szemed sokkal nagyobb adagokhoz szokott.

Ha mindezt megtámogatod lassan felszívódó szuperélelmiszerrel, például étkezések között rágcsált Alga Tablettával, egy egy pohár kollagénnel, biztosan kicselezheted a tudatalattid ördögét.

Tudj meg többet a szuperélelmiszerekről (bővebben ITT ) amelyek nemcsak az étel mennyiségét segítenek csökkenteni, hanem egyéb pozitív mellékhatással is szolgálják a testedet.

Megszüntetik a funkcionális éhezést, kiegyensúlyozzák a biokémiai folyamatokat, és rendbe teszik az emésztésedet.

funkcionalis-ehezes-dibetes

A funkcionális éhezés az, amikor nem a kalória kevés, hanem hiányzik 'valami'. Az EMBER tízezer évekig csak evéssel, vagy ivással tudta pótolni a szervezete számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, micro mennyiségű 'valamik' ,amelyek hiányában betegek lettek-volna. Úgy jelez a test, hogy éhes, éhes, éhes. 

Ma is így jelentkezik a 'valami' hiánya. Éhesség formájában. Bár ma vért vesznek, és próbálják megállapítani mi is hiányzik, olyan összetett a testünk rendszere, hogy azt vagy sikerül megtalálni, vagy nem. Legjobb nagyon összetett élelmiszert fogyasztani ( jó sok értékes szuperélelmiszer alkalmas erre ITT egy ), vagy egy nagyon jól összeállított multivitamint. (erről bővebben ITT) 

Most ezt utálni fogod: az ünnep nem a zabálásról szól. A családról, akivel olyan ritkán találkozol, a lelki emelkedettségről, a segítésről, az örömről. ( és persze azért a háziasszonyoknak a jó sok munkáról)

Találj örömteli elfoglaltságot: sétálj a parkban, hallgass zenét, figyeld a madarakat az ablakodból, a jégcsapok hízását az ereszről. Lazíts, lassíts. 

Nézd a játszótéren játszó boldog gyerekeket! És mosolyogj!

boldogsag-diabetes-nelkul

Ezzel kényelmesen elkerülheted a reflux, a haspuffadás, a diabetes, a cukorbetegség, és számos más civilizációs probléma kialakulását.

Hát ennyire egyszerű! ( persze tudom, hogy nem, de ha ma nem kezded el, holnap sem fogod!) 

Dönts magad, most már másképp nézed a tényeket!                                          Greenlife webáruház 

MI DOLGOZUNK AZ ÜNNEPEK KÖZÖTT IS! A segítség elérhető!

Folytatom: 🙂

Virág Éva

Alga és vitaminszakértő

Reflux tanácsadó

 

https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_2-es_tipusu_diabetesz_lowcarbra_gyogyul_kezelesre_romlik.htm

*a kollagénről bővebben: 

https://tenyek-tevhitek.hu/a_kollagenek_jot_tesznek_a_bornek_az_izmoknak_es_az_emesztorendszernek.htm

 

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

Figyelmeztetetés:
A termék hatásai egyénileg változhatnak, a gyártó nem garantálja mindenkinél az egyforma hatásmechanizmust. A leírt adatok kizárólag tájékoztató céllal, a Magyar Alkotmány 61.§-ában rögzített szabad vélemény-nyilvánítás alapján íródtak. Az itt szereplő életmódra és táplálkozásra vonatkozó adatok és ajánlások szabad véleményt tükröznek. Mindamellett, hogy a leírtak szóról szóra igazak, nem minősíthetők diagnózisnak, vagy kezelési javaslatnak. Itt azt kell javasolnom, hogy mielőtt alkalmaznád az itt megfogalmazott dolgokat, keresd föl orvosod, és kérd ki a véleményét.
Figyelem: Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására, az étrendből hiányzó anyagok pótlására, esetleg speciális étrenden lévők (fogyókúrázók) táplálkozásának kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatás célját szolgálják, nem utalnak a termékkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására.