Oldal kiválasztása

A gluténérzékenység járvány. Meglepő magyarázat.

Szerző: | Savas Reflux

A gluténérzékenység megkeserítheti a mindennapjaidat. Meglepő magyarázat. Mert az emésztés minőségének jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ettől függ az életünk. A tied is, az enyém is.

                                                                                                                                 Greenlife.hu Webshop

              

Gluténérzékenység, mint népbetegség? Hogyan emészti el az életedet a glutén?

Extrém módon függ a testünk minden sejtje az emésztéstől, az emésztés biztosítja a szervezet számára a tápanyag felbontást.

Az emésztés maga az egészség.

A jó emésztés pedig a gyomorsavtól függ.

gutenerzekenyseg-greenlife.hu

 

A rossz emésztés járványszerű nagyságrendben terjed, szerte a nyugati típusú társadalmakban vagyonokat költ a betegek tömege az emésztése rendben tartására.

Ki renyhe emésztéssel, ki refluxszal, ki gluténérzékenységgel, ki egyéb bélproblémákkal küzd.

Rengeteg emésztést segítő, széklet ürítő gyógyszert adnak el, a komolyabb betegségek kezelése (IBS, Chron) szteroidjait nem is veszem itt számba.

A gyomorsav lekötő, és gyomorsav termelést gátló gyógyszer eladások exponenciális emelkedési statisztikái jól példázzák a gyomorbajok  nagyságrendjét. ( a gyomorsav megkötő, és a gyomorsav termelést gátló két gyógyszer-típus a 2., és 4. helyezést viszik a legtöbbet eladott gyógyszer típusok -különböző márkanevek alatt- versenylistáján)

Itt persze kérdés, hogy mi volt előbb a tyúk, vagy a tojás, azaz mekkora bajt okoznak maguk a ’savgyógyszerek’.

keves-gyomorsav-termeles-greenlife

Dr. Jonathan Wright, miután gyomorsav mérő módszerrel több ezer páciensének megmérte a gyomorsava pH értékét, úgy találta, hogy az amerikaiak kb. 90%-a túl kevés sósavat, túl kevés gyomorsavat termel. Ez nemcsak egy elmélet, hanem statisztikailag bizonyított tény.

Óriási ellentmondás a kevés gyomorsav elmélet, és a médiában hangoztatott “sok a savad” reklámok között.

A megdöbbentő következményekkel nem számol senki?

A megfelelő mennyiségű gyomorsav hiánya számos súlyos egészségi problémához vezethet. Még egyszer megismétlem:

#1. Vagy attól kevés a gyomorsavad, hogy valóban kevés, és a refluxot, a gyomorsav visszafolyását tévesen, nem a valódi okot kezelve gyógyszerezed, tehát csak azt érzed, hogy sok a savad, mert az a kevés, ami van, visszajut a nyelőcsőbe.

#2. Vagy attól kevés az emésztést segítő gyomorsav, hogy savközömbösítővel, vagy savtermelést gátló gyógyszerrel mesterségesen lecsökkented az egészséges gyomorsav termelést, mert zavar a visszaáramló gyomorsav a nyelőcsőben. Mellesleg a zavar jogos.

Mindkettő esetben az a végeredmény, hogy kevés a gyomorsavad az egészséges emésztésedhez.

A rossz emésztés 5 következménye:

#1. lépés:

A fehérjék vagy aminosavak rossz emésztése és felszívódása az első számú következménye a kevés gyomorsavnak. Ez minden testi funkciót érint. Az idegi ingerületátvivő anyagok termelődése csökken, ami a hangulatot szabályozza, vagy a növényi allergizáló fehérjék emésztetlen állapotban a vékonybélbe jutnak, csakhogy kettő igen jelentős dolgot említsek. (maga a gluténérzékenység az emésztetlen búza fehérje elleni reakció)

#2. lépés:

A kulcsfontosságú ásványi anyagok, mint pl. a kalcium, magnézium, foszfor, bór, vas és cink, elégtelenül szívódnak föl. Ez dupla veszély. A sósav termeléshez szükség van cinkre -újabb ördögi kör-, cink nélkül nincs savtermelés, gyomorsav nélkül nincs cink felszívódás. Mindez komoly hiányállapotokhoz vezethet.

#3. lépés:

A kevés gyomorsav a megfelelő B12 vitamin hasznosulást is akadályozza, pedig az nélkülözhetetlen az idegrendszer egészségéhez. Ez nagy egészséghatású, komoly ügy.Nem ijesztegetni akarok, de az Alzheimer betegség kiváltó okainak egyike.

#4. lépés:

Az emésztetlen, rothadó gyomorpép massza (khmm, bocsánat, de ez van!) a gyomorból továbbhaladva mindenhol károkat okoz. Erjedést okoz, gázosodás és puffadás, majd reflux jelentkezik.
A vékonybélben irritációt és gyulladást kelt az emésztetlen fehérje. Ez első lépésben allergiákhoz vagy ételérzékenységhez (pl.: gluténérzékenység), a továbbiakban esetleg autoimmun betegségekhez vezethet.

#5. lépés:

Tovább rontja a helyzetet, hogy ez az állapot fogékonyabbá tesz a parazitákra, szájon át bekerülő kórokozókra, és élelmiszer irritációra.

Hol van a kutya elásva? Vagy a reflux már egy lerágott csont?

A gluténérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén , a liszt egy alkotója vált ki, az erre fogékony embereknél.

Ki fogékony a glutén irritációs megbetegedésekre?

A gluténérzékenység * egy, az utóbbi évtizedben elterjedt fogalom, gyakorivá vált.

Alig 10 éve igen kevesen tudtak róla, mert nagyon keveseket érintett, csak azok foglalkoztak vele, akiknek ez volt a bajuk. Ma biztosan hallott erről szinte mindenki, mert gyakorisága révén bekerült a média-hírek közé. (Sőt,az Autizmus egyik kiváltó okának tekintik, és itt sem egyértelmű, hogy a gluténérzékenység járvány, vagy az autizmus nagyszámú megjelenése volt előbb, az Autizmus is egyre gyakoribb, alig 30 éve ritka volt, arról sem igen beszéltek a Raiman c.film megjelenése előtt)

osszeall-a-kirakos-greenlife

Rossz az emésztés, mert kevés a gyomorsav. A rossz emésztés következtében reflux alakul ki, azaz megnyílik a nyelőcső zárógyűrűje a nagy belső nyomás miatt, és visszaáramlik a kevés gyomorsav (is) a nyelőcsőbe.
A kevés gyomorsav is sok a nyelőcsőben, mert nem oda való, és fájdalmas tüneteket okoz. Majd 50 olyan reflux tünet van, ami nagyon rontja az életminőséget.
Annyira, hogy megoldást keresel rá.

Az orvosnak olyan hatékony vegyszerek állnak a rendelkezésére, amelyekkel azonnal megszüntetheti a reflux tüneteit, azzal, hogy leállítja a gyomorsav termelést.
Jót akar, mert a sürgető panaszaidat kezeli, a legjobb tudása, és jóindulata benne van a döntésben.
És kétlem, hogy van beteg, aki ebben a szituációban azzal szalad az orvoshoz, hogy:

Segítség, kevés a savam!

És ezzel megszüntetik a vegyszerek a maradék gyomorsav termelést, és teljesen tönkre megy a fehérje emésztés a gyomorban.

A nagy mennyiségű búzafehérje (így nemesítik a kenyérgabonákat. Attól lesz finom, jól megkelt a kenyér, hogy nagyobb a gluten tartalma. A mai nemesített gabonáknak kb.: 40-szeres a glutén (az egyik búzafehérje) tartalma a világháború előtt termesztetteknek) emésztetlenül halad át a gyomron, és nagy mennyiségben irritálja a vékonybelet!

A hangsúly az emésztetlenségen van. Nem feltűnő, hogy egyre több a refluxos, és egyre több a gluténérzékeny ember a fejlett társadalmakban?

Más-más szakorvos kezeli a két betegséget, és az összefüggés nem áll össze!

Egyszerűen megbetegítjük magunkat, mi emberek. És a személyek, az egyes betegek, te, én, mit sem tudunk erről, mert a dolgok csak történnek körülöttünk, és velünk.
A nagy mennyiségű óriás fehérje bekerül a vékonybélbe, ahol már csak fehérje daraboknak kellene lenni, és a sérült, irritált, áteresztő bélfalon átjut a véráramba a teljes fehérjelánc.

Azt a test idegen anyagnak érzékeli, azonnal védekező reakciót vált ki.

Gyulladás jön létre: ugyanúgy a gabona-, mint a nagy tejfehérjéktől.

glutenerzekenyseg-dominoeffektus-greenlife.hu

Az csak hab a tortán, hogy a rossz emésztés komoly diszkomfort érzettel jár, így elkezdünk olyan ételeket fogyasztani, amiben %–osan kevés a fehérje,( nagy szénhidrát dózis) ennek következménye az elhízás, a cukorbetegség, az izomleépülés, és áttételesen, akár az elbutulás.

Ehhez hozzáteszem, hogy amint lecsökkented az ételek változatosságát, azaz ebben az esetben eltolod a szénhidrát felé az étkezéseket, mert a fehérje kellemetlenséget okoz, kipusztulnak a hasznos bélbaktériumaid is, amelyeknek fehérjére lenne szüksége. Aztán már amikor fehérjét eszel, bebizonyosodik, hogy neked az nem való, mert puffaszt, és fáj, vagy hasmenést okoz.

A maradék bélbaktériumaid ezzel elintézik, hogy azt eszed, amire nekik ott lenn szükségük van.

Nem az öregedéssel jár mindez. Hanem a rosszul értelmezett tünetkezelésen, az ‘agyongyógyszerezésen’ múlik. (bélbaktérium-flóra helyreállítása ITT )

Gyomorsavra szükséged van.

Ne csökkentsd azt. Jó esetben is éppen annyi van, amennyit az elfogyasztott étel megkíván, és kivált. Rosszabb esetben eleve nincs elegendő!

Ismerd meg a jó emésztés természetes módját, a reflux természetes kezelését, hogy mielőbb helyrehozhasd a reflux romboló tüneteit, és az elégtelen fehérje feldolgozást. Mindemellett kerüld a gluten* tartalmú élelmiszereket, amennyire csak teheted, akkor is, ha Te éppen (még) nem szenvedsz gluténérzékenység ‘betegségben’.

Dönts Magad! Most már többet tudsz a tényekről.

Jó egészséget! Pontos ismereteket!

Folytatom: 🙂                                               Greenlife.hu Webshop
Virág Éva
alga-, és vitaminszakértő
Reflux tanácsadó

*A glutén a gabonák egyik fehérje összetevője, mely ötven-ötven százalékban két alcsoportra oszlik: gluteninre és gliadinra. A lisztérzékenység vagy gluténérzékenység – orvosi nevén cöliákia – a búza, rozs, zab és árpa egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység – mondta dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus. Ha a gluténérzékeny beteg huzamosabb időn át az előbb felsorolt összetevőket tartalmazó élelmiszereket fogyaszt, a vékonybél nyálkahártyájának súlyos sorvadása jön létre. Mivel a tápanyagok felszívódását biztosító bélbolyhok is a bélrendszer ezen szakaszában találhatók, a károsodás következtében képtelenek lesznek eredeti funkciójuk betöltésére. A beteg szervezetében a tápanyagok optimális felszívódása nem jön létre, az étkezések során elfogyasztott táplálékok a szervezetben nem tudnak megfelelően hasznosulni.

 

https://www.tenyek-tevhitek.hu/miert_rossz_az_emesztesem-a_sosav_szerepe.htm

http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/611/liszterzekenyseg

http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/12041/glutenintolerancia

Köszönet Szendi Gábor honlapjának a kiváló fordításokért.

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

5 meglepő tünet, ami savas refluxra utal.

Ha ezek közül 3-nál többet tapasztalsz, biztosra veheted, hogy nem a véletlen műve. Ez a közérthető videó segít megérteni az okokat és összekötni a szálakat.

savas reflux tünetei

5 meglepő tünet, ami savas refluxra utal.

Ha ezek közül 3-nál többet tapasztalsz, biztosra veheted, hogy nem a véletlen műve. Ez a közérthető videó segít megérteni az okokat és összekötni a szálakat.

savas reflux tünetei

[activecampaign form=7]

A témához kapcsolódó cikkek:

A bélflóra szerepe. Így állítsd helyre.

A bélflóra szerepe. Így állítsd helyre.

Az egészség egy egység. Rend a szervezetben. Ennek része a az emésztés. Mivel tápanyagot az emésztéssel viszünk a szervezetbe, a hasznos baktériumflóra szükséges. A bélflóra baktériumai segítik az egészség fenntartását. Így állítsd helyre a bélflórát!

Salvus víz kisokos. Gyomorégésre, refluxra?

Salvus víz kisokos. Gyomorégésre, refluxra?

A Salvus víz sokrétű felhasználása méltán teszi híressé a Bükkszéki sós forrást. A Salvus víz használata mégis felvet érdekes, és a rendszeres használóknak fontos kérdéseket. Elemezzük együtt! 

Mondhatnád, hogy a túlevés a gond. Mondhatnád, hogy a haspuffadás utána. Azt is, hogy semmi gond az ünnepi lakomával, attól ünnep az ünnep. Pedig bizony, a kövérség, és a diabetes alapja is lehet. 

Így volt ez évezredekig...diabetes nélkül

...  korábban- vadászó gyűjtögető korunkban- a nagy lakoma volt az ünnep, azaz amikor nagyvadat ejtett a közösség, azt megünnepelték, és elfogyasztottak mindent, amit csak bírtak, azért is, mert nem tudták tartósítani.Mi, az EMBER, degeszre ettük magunkat. 
Ahogy társadalmilag fejlődött az ember, tartalékolni tudott, az ünnep természeti jelenségekhez kötődött, azt felszabadultan, dínomdánommal tették emlékezetessé azt.

Ahogy a mai gazdagságot, és technikai fejlettséget elértük -mi az emberiség-, minden nap ünneppé vált.

Már ami a fogyasztást, a lakomát illeti. Itt tartunk. Nap, mint nap eszem-iszom van. Aztán nap, mint nap betegség: kövérség, diabetes, szív és érrendszeri problémák.... nem sorolom.

Nem élünk meg ínséget az ünnepek közötti időszakokban.

Boldogra ettük magunkat, most betegre esszük magunkat! Összekapcsolódik a jó érzéssel, boldogsághormont termel a testben a finom étel. Ez axióma. Azaz megdönthetetlen tény. Alapadat.

Vannak ételek, amelyek gyorsan kiváltják a boldogságérzést, és mások lassabban, de a boldogsághormon-löket, mindenképpen megjön.
Nos, ettől tudunk evésfüggővé válni, egyfajta drog-löket ez.

Minél gyorsabb a hatás, annál jobban érezzük magunkat, így be is zárul a kör.

Ha tehetjük, mindannyian eltoljuk az étkezéseinket a gyorsabb boldogság-hatást biztosító ételek felé.

Helyben vagyunk: édességek, csokoládé, cukrok, finomított szénhidrátok minden ételben. Szinte azonnal felszívódó étel-összetevők, amelyek boldoggá, függővé, és beteggé tesznek.

Ezért válik járvánnyá a civilizációs betegségek csoportja. (tudod: a cukorbetegség, a diabetes, a gyomorégés, a reflux, haspuffadás, az elhízás…..)

Nem Te tehetsz róla, de a boszorkánykörön belül vagy.

diabetes-nem-boszorkanysag

Az evolúciós fejlődés a boldogságérzet vágya felé kerget, a fogyasztói társadalom ennek kiszolgálásával hajszolja a profitot.

Jövök mindig az összeseküvés elmélettel, de ne úgy képzeld, hogy néhány gonosz találkozik valahol, összeül, és megbeszélik, hogyan legyen nekünk rossz.(és persze nekik jó) Nem, nem, összeülniük sem kell, a tőke természete a lefele húzó spirál, kiszolgál ja a lustaságot, az édességvágyat, a kényelmet, aztán jó kis profitért kiszolgálja , hogy mégiscsak életben akarsz maradni, és mindenek ellenére még egészségesen. Kapsz gyógyszert, vagy legalább ígéretet, hogy csináld csak , amit eddig, majd ez, vagy az megvéd, és nem lesz semmi baj. 

Pedig lesz. 

Nem, nem egy ünnepi lakomától. De évi 365 lakomától már igen. 

Nem a Te hibád! De a Te életed. A Te egészséged.

Ünnepélyes gyomorégés. Lakodalmas betegség minden nap? Na de tényleg? Éppen ünnepek alkalmával beszéljünk erről?
Az ünnep, mégiscsak ünnep! Igen.

Az ünnep attól ünnep, hogy nem mindennapos. Talán attól is, ha ünneplőbe öltözteted a szívedet. ( aztán jól megtömöd a gyomrodat 🙁 )

Azonban, ha el akarod kerülni a gyomorégést, a haspuffadást, a diabetes megriaszt, és nem akarsz cukorbeteg lenni, figyelj a mennyiségre.

Ha szokásoddá válik a falatkázás, a mértéktartás, akkor elkerülhető a meghízás, megelőzhető a diabetes, és a reflux sem fog kínozni. ( igen, tudom, ezek közhelyes mondatok, de annyira igaz, hogy mégiscsak gondold végig)

A finomított ételek csapdája oda vezet, hogy az evés öröméért eszünk, és nem azért, hogy éljünk.

Minden benne van, amiért korábban küzdeni kellett: cukor, só, zsír, ez együtt maga a kéj, és ebből kifolyólag, maga az ördög. Mert alig lehet ellenállni.

Az ördög a részletekben van. 

adag_mennyiseg

Ebből a nézőpontból ritkán nézünk rá a mai gasztronómiai kultúrára, pedig a cukor, só, zsír hármas jellemző az utcakajákra, és a rafinált kulináris költeményekre is.

Arra biztatlak, hogy egyél finomat, és egyél keveset.

Ezzel azt is mondom, hogy kerüld az utcakaját – erre nem tudok jobb szót, ami kifejezi kissé a rosszallásomat is-, mert egyre művibb, rafináltabb, és egyre nagyobb adagokat adnak, és azt is mondom, hogy kövesd a jóból keveset gyakorlatát.

Csakis tudatos elhatározással lehet ezt csinálni, a dolog természetéből következik, hogy a tudatalattid ellened dolgozik. A tudatalattidat pedig megdolgozzák a reklámok, olyan vágyakat keltenek, amikre nincs is szükséged, majd újabb vágyakat, amik magadtól eszedbe sem jutnának. 

Hogyan dolgozz a furfangos tudatalattid ellen, avagy hogyan állítsd az egészséged mellé?

Cselezd ki, elégítsd ki, hallgattasd el!

5 apró trükk: (és még egy módszer ITT

  1. Ne ülj le éhesen az asztalhoz. Igyál étkezés előtt egy forró teát. ( a víz nem jó, mert nagyon gyorsan kiürül, és aztán kifejezetten éhségérzetet kelt)
  2. Igyál egy kollagén koktélt. *A test sok funkcióját támogatja, és kissé megduzzad a gyomorban, lassan emésztődik, hosszan nem leszel éhes, tiszta fehérje, kiegyensúlyozza a vércukor-inzulin ingadozást)  
  3. Ha merítesz az ételből, a mérték legyen az öklöd. Ez általában egy merőkanálnyi. ( ITT a módszer) 
  4. Ne egyél több fogást. Csak egyet egyszerre. Majd 3 óra múlva egy következő fogást.
  5. És újabb három óra múlva a desszertet.

Így nem leszel csalódott, hogy megvonsz magadtól valamilyen finomságot, mert mindent szabad. Csak mértékkel.

A mérték a tested mércéje: az öklöd, a markod, a tenyered, a kezed.

Eleinte kevésnek fog tűnni, mert a szemed sokkal nagyobb adagokhoz szokott.

Ha mindezt megtámogatod lassan felszívódó szuperélelmiszerrel, például étkezések között rágcsált Alga Tablettával, egy egy pohár kollagénnel, biztosan kicselezheted a tudatalattid ördögét.

Tudj meg többet a szuperélelmiszerekről (bővebben ITT ) amelyek nemcsak az étel mennyiségét segítenek csökkenteni, hanem egyéb pozitív mellékhatással is szolgálják a testedet.

Megszüntetik a funkcionális éhezést, kiegyensúlyozzák a biokémiai folyamatokat, és rendbe teszik az emésztésedet.

funkcionalis-ehezes-dibetes

A funkcionális éhezés az, amikor nem a kalória kevés, hanem hiányzik 'valami'. Az EMBER tízezer évekig csak evéssel, vagy ivással tudta pótolni a szervezete számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, micro mennyiségű 'valamik' ,amelyek hiányában betegek lettek-volna. Úgy jelez a test, hogy éhes, éhes, éhes. 

Ma is így jelentkezik a 'valami' hiánya. Éhesség formájában. Bár ma vért vesznek, és próbálják megállapítani mi is hiányzik, olyan összetett a testünk rendszere, hogy azt vagy sikerül megtalálni, vagy nem. Legjobb nagyon összetett élelmiszert fogyasztani ( jó sok értékes szuperélelmiszer alkalmas erre ITT egy ), vagy egy nagyon jól összeállított multivitamint. (erről bővebben ITT) 

Most ezt utálni fogod: az ünnep nem a zabálásról szól. A családról, akivel olyan ritkán találkozol, a lelki emelkedettségről, a segítésről, az örömről. ( és persze azért a háziasszonyoknak a jó sok munkáról)

Találj örömteli elfoglaltságot: sétálj a parkban, hallgass zenét, figyeld a madarakat az ablakodból, a jégcsapok hízását az ereszről. Lazíts, lassíts. 

Nézd a játszótéren játszó boldog gyerekeket! És mosolyogj!

boldogsag-diabetes-nelkul

Ezzel kényelmesen elkerülheted a reflux, a haspuffadás, a diabetes, a cukorbetegség, és számos más civilizációs probléma kialakulását.

Hát ennyire egyszerű! ( persze tudom, hogy nem, de ha ma nem kezded el, holnap sem fogod!) 

Dönts magad, most már másképp nézed a tényeket!                                          Greenlife webáruház 

MI DOLGOZUNK AZ ÜNNEPEK KÖZÖTT IS! A segítség elérhető!

Folytatom: 🙂

Virág Éva

Alga és vitaminszakértő

Reflux tanácsadó

 

https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_2-es_tipusu_diabetesz_lowcarbra_gyogyul_kezelesre_romlik.htm

*a kollagénről bővebben: 

https://tenyek-tevhitek.hu/a_kollagenek_jot_tesznek_a_bornek_az_izmoknak_es_az_emesztorendszernek.htm

 

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

Figyelmeztetetés:
A termék hatásai egyénileg változhatnak, a gyártó nem garantálja mindenkinél az egyforma hatásmechanizmust. A leírt adatok kizárólag tájékoztató céllal, a Magyar Alkotmány 61.§-ában rögzített szabad vélemény-nyilvánítás alapján íródtak. Az itt szereplő életmódra és táplálkozásra vonatkozó adatok és ajánlások szabad véleményt tükröznek. Mindamellett, hogy a leírtak szóról szóra igazak, nem minősíthetők diagnózisnak, vagy kezelési javaslatnak. Itt azt kell javasolnom, hogy mielőtt alkalmaznád az itt megfogalmazott dolgokat, keresd föl orvosod, és kérd ki a véleményét.
Figyelem: Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására, az étrendből hiányzó anyagok pótlására, esetleg speciális étrenden lévők (fogyókúrázók) táplálkozásának kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatás célját szolgálják, nem utalnak a termékkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására.