Fekete piár: a diéták 11 tévedése.

Szerző: | Cukorbetegség, Fogyókúra, Savas Reflux

Diéta tudatosan? A fogyókúrázóknak, a  cukorbetegeknek és a refluxosoknak is kötelező elkerülni a félrevezető diéta butaságokat.                                Greenlife.hu Webáruház

11 diéta tévedés, amit mától ne higgy el!

#1. A tojás egészségtelen

A tojás fekete piárja abból adódik, hogy történetesen nagy mennyiségű koleszterint tartalmaz, és emiatt abba a hírbe került, hogy növeli a szívbetegségek kockázatát.

Ám nemrégiben bebizonyosodott, hogy a koleszterintartalmú ételek nem növelik a vér koleszterinszintjét, illetve hogy a tojás például csak a „jó” koleszterin szintjét növeli, és egyáltalán nem okoz szívbetegséget.

Ráadásul a tojás a föld egyik legtáplálóbb eledele, szinte minden fontos tápanyag benne van, köztük olyan különleges antioxidánsok, amelyek védik a látás egészségét. A diéta kikerülhetetlen alapegysége a tojás.

A tojás tápegész! 

És bár a tojássárgája magas zsírtartalmú, bizonyíthatóan kevésbé hízik az, aki reggelire tojást eszik, és nem édes , finomított szénhidrátot! A fogókúrázók, a cukorbetegek, és a refluxosok is jót tesznek, és jót esznek egy tojásos reggelivel.

Összefoglalás: A tojás nem okoz szívbetegséget, de az egyik legtáplálóbb étel a földön. Ha reggelire tojást fogyasztasz, könnyebben lefogysz.

#2. A telített zsírok ártalmasak

Néhány évtizeddel ezelőtt – talán a legjobb szándékkal, de ma már állíthatjuk, tudatlanul- eldöntötték, hogy a szívbetegségeket a túl sok zsír, ezen belül is a telített zsírok fogyasztása okozza.

Ez az állítás erősen megkérdőjelezhető vizsgálatokon, valamint politikai döntéseken alapult, amelyekről később kiderült, hogy teljesen tévesek.

Az, hogy a telített zsírsavak szívbetegséget okoznak, olyan elmélet, amit soha nem sikerült bizonyítani, valami miatt mégis bekerült a köztudatba.

A telített zsírsavak emelik a HDL, vagyis a „jó” koleszterin szintjét a vérben, az LDL-t pedig kicsi, sűrű LDL-ből (nagyon káros) nagy LDL-lé alakítja át, ami már nem ártalmas.

dieta-tevedes-greenlife.hu

Vagyis a hústól, a kókuszolajtól, a sajttól, a vajtól egyáltalán nem kell félni. A cukorbetegek, és a refluxosok is elindulhatnak a gyógyulás útján a zsírok fogyasztásával. Ellentmondásnak tűnik, de a fogyókúrázók fogyhatnak a zsírtól. ( erről ITT olvass)

Összefoglalva : A legújabb vizsgálatok szerint a telített zsírsavak nem okoznak szívbetegséget. A magas telített zsírsav tartalmú természetes táplálékok kifejezetten egészségesek.

#3. Gabonára mindenkinek szüksége van

A gabonaféléknek alacsony a tápanyagtartalmuk a többi természetes táplálékhoz képest, amilyenek például a zöldségek, viszont nagyon nagy az energia sűrűségük. Sok bennük  még a fitinsav, amely megköti a belekben az ásványi anyagokat, és ezzel megakadályozódik azok felszívódása.

A  leggyakrabban fogyasztott gabonaféle a búza, amely egy sor súlyos és kevésbé súlyos egészségügyi probléma forrása lehet. A búza napjainkban nagy mennyiségben tartalmaz egy glutén nevű fehérjét ( erre nemesítik, mert attól finomabb, és lágyabb a liszt), amelyről közismert, hogy az emberi populáció egyre nagyobb hányada allergiás rá. ( a szénhidrát, a reflux, és a gluténérzékenység összefüggéséről ITT)

A glutén károsíthatja a bélfalat, fájdalmat és puffadást, valamint székelési zavarokat és fáradékonyságot okozhat. És vannak arra mutató jelek is, hogy összefüggés van a gluténfogyasztás, valamint a skizofrénia és a kisagyi ataxia közt. Mindkettő súlyos agyi rendellenesség.

Ha cukorbeteg, vagy refluxos vagy, kerüld a gyors felszívódású gabonákat, rostos, zöldségekbe rejtett szénhidrátokra szavazz!

Gabonára nincs szükség.

Összefoglalva: Gabonára nincs szükség, ha szorosan egészségügyi indokokat keresünk. Kis mennyiségben a gluténmentes gabonák nem károsak, finom ételek alapanyagai. Ha a diéta az életed része, csökkentsd 60 gr. alá a napi gabonafogyasztás!

#4. A fehérjében gazdag táplálkozás árt a vesének és a csontoknak

Ebből annyi igaz, hogy a fehérjefogyasztás rövidtávon kivonja a csontokból a kalciumot- ez a kiegyenlító folyamat az emésztés folyamatában-, de a hosszú távú vizsgálatok éppen ellentétes hatásról számolnak be. A fehérjében gazdag táplálkozás a csontok megerősödéséhez vezet, és csökkenti a törések kockázatát. A kalcium visszaépül a csontokba. Ez egy oda-vissza folyamat. (erről ITT)

A vesebetegségek egyik fő kockázati tényezője a cukorbetegség és a magas vérnyomás. A fehérjében gazdag táplálkozás kifejezetten előnyös a vesebetegségek megelőzése szempontjából. Nincs bizonyíték a vesekárosításra. A fehérjék emésztési folyamataiban, a vese intenzívebben dolgozik, mindössze ennyi az igazság.

A fehérje fogyasztása a refluxos, és cukros betegeknek is előnyös. A fogyókúra diéta  egyik elengedhetetlen alapanyaga a fehérje-táplálék. (és a rost)

Összefoglalva: A fehérjékben gazdag táplálkozás jót tesz a csontok egészségének, és csökkenti a törések kockázatát. De kifejezetten ajánlható magas vérnyomásban, illetve cukorbetegségben szenvedőknek is, mivel javíthatja a tüneteiket, és ezáltal a vesebetegségek kialakulásának a kockázata is csökken.

#5. Az alacsony zsírtartalmú ételek egészségesek

A teljesen zsírtalan ételeknek száraz liszt íze lenne (vagy van) Az élelmiszergyártók ezt tudják, ezért aztán az alacsony zsírtartalom kompenzálására adalékanyagot tesznek az ételekbe.: cukrot, sót.

Ezek közül a cukor ártalmai közismertek, a só magában talán nem annyira baj, (erről ITT )mint hiszed, de ízfokozóként túlevésre késztet.

Ha diétázol, refluxos, akár cukorbeteg vagy, ne válassz ‘light’ jelzésű ételt!

Összefoglalva : Az alacsony zsírtartalmú ételek rendszerint olyan feldolgozott ételek, amelyekben a zsír ízlelésünkre gyakorolt finomság hatását cukorral, és sóval helyettesítik. A cukrozott ételek nagyon károsak az egészségre. ( nyilván nem,csak ünnepek alkalmával fogyaszva)

#6. Sokszor kell enni naponta keveset

Az „együnk naponta többször keveset”, olyan mítosz, amelynek nincs semmi értelme.

Az igaz, hogy az evéstől az emésztés miatt valamivel gyorsul az anyagcsere, de az energiafelhasználást alapvetően az elfogyasztott étel napi összmennyisége határozza meg, nem az, hogy hányszor eszünk egy nap.

Ennek a mítosznak az igazságtartalmát egyébként már többször tesztelték, mindig negatív eredménnyel. Összehasonlítottak két csoportot, amelyből az egyik többször evett keveset naponta, a másik viszont kevesebb étkezés keretében fogyasztotta el ugyanazt a mennyiségű táplálékot, és az eredmény pontosan ugyanaz volt. (csak a teltségérzet kellemetlen élménye csökkent)

Az emberi test számára nem természetes, hogy folyamatosan a jóllakottság állapotában legyen, mivel a múltban ahhoz alkalmazkodtunk, hogy időnként koplalni kellett, és a teljes jóllakottság ritka élmény volt.

Ha egy ideig nem eszünk, akkor egy autofágia* névre hallgató folyamat során kitisztulnak a sejtjeinkből a különböző salakanyagok, úgyhogy időnként koplalni kifejezetten jót tesz az egészségnek.

Ha refluxos, ha cukorbeteg vagy, és ha teljesen egészséges, akkor is kevesebbszer egyél, keveset.

Kevesebbszer egyél keveset! ( ökölszabály! ITT )

keves-alkalommal-kevesebbet-dieta-greenlife

Összefoglalva: Semmi bizonyíték nincs rá, hogy naponta sokszor keveset enni jobb, mint kevesebbszer többet.

Diéta során az igazi megoldás a kevesebbszer, kevesebbet enni!

Időről időre éhezni egy kicsit, kifejezetten jót tesz az ember egészségének.

#7. A szénhidrátok a legjobb energiaforrások.

Az utóbbi időben több átfogó tanulmány született, amelyek olyan ellenőrzött vizsgálatokon alapulnak, ahol alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú étrenden élő személyeket hasonlítottak össze magas szénhidrát- és alacsony zsírtartalmú étrenden élő személyekkel.

Az eredmény egyértelműen az volt, hogy az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú étrend egészségesebb.

A legjobb energiaforrás a zsíros, fehérjében gazdag étel. ( pl: tojás, zsíros halhús:ponty, lazac, zsíros húsok)

Összefoglalva: Ne félj a zsíroktól, és tartózkodj a sok szénhidrát fogyasztástól.

#8. A növényi és magolajak egészségesek

A nyugati táplálkozásban a legelterjedtebb omega-6 forrást a feldolgozott magvak és növényi olajok képezik, amilyen a szójaolaj, a kukoricaolaj és a napraforgó olaj.

Evolúciója során az emberi faj soha nem fért hozzá olyan mennyiségű  növényi olajhoz, omega-6-hoz, mint napjainkban. Ezek egyszerűen nem természetesek az emberi szervezet számára. Azok a kutatások, amelyek konkrétan az omega-6-ra vonatkoznak, és nem általában a telítetlen zsírsavakra, mind azt mutatják, hogy ezek növelik a szívbetegségek kockázatát.

tevedesek-dieta-greenlife.hu

 

Összefoglalva: Az emberi szervezet számára az állati zsírok természetesek (a háziállatok zsírja-disznó, kacsa, liba, és a zsíros halak), a magolajok pedig a maggal elfogyasztva éppen megfelelő mennyiségben elegendők az egészség megtartásához.

#9. Az alacsony szénhidráttartalmú diéta veszélyes

Az összes véletlenszerűen válogatott, kettős vak, ellenőrzött vizsgálat kimutatta ugyanis, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend egészségjavító. **

A cukorbetegeknek, és a refluxos betegeknek is nagyon előnyös a szénhidrát szegény diéta. (ami igaz, a már kialakult függőség miatt eleinte nehéz lemondani a szénhidrátokról. Nem az éhség miatt, hanem a függőség miatt) Fogyókúra diéta esetén, és diabeteszben muszáj kerülni a nagy szénhidrát sűrűségű ételeket!

Összefoglalva: Az alacsony szénhidráttartalmú diéta legegészségesebb, legkönnyebben betartható diéta, amelyekkel a legkönnyebb lefogyni, és amelyek képesek visszafordítani a metabolikus szindrómát. Ez ma már tudományosan igazolt tény.

#10. A cukor azért egészségtelen, mert tele van „üres” kalóriával

Ez igaz: a cukorban sok a kalória és kevés a tápanyag. De ez csak a jéghegy csúcsa. A cukor – elsősorban a magas fruktóztartalma miatt – olyan hatással van az anyagcserére, amely elhízáshoz és anyagcsere betegségekhez vezet.

A fruktózt a máj alakítja át zsírrá, amely a vérben VLDL részecskék formájában választódik ki. Ez vezet a megemelkedett triglicerid és koleszterin szinthez.

A cukor ezenkívül rezisztenssé tehet az inzulin és a leptin hormonokkal szemben, ami az első lépés az elhízás, a metabolikus szindróma és a cukorbetegség felé.

De ez még csak egy része a problémának. A cukor hatására az ember egyre többet és többet kíván enni, ami további hízáshoz vezet. A cukor a nyugati táplálkozás egyes számú rákfenéje.  (megint egy találó kifejezés, mert egyre több kutatás bizonyítja, hogy a cukor táplá lja a rákos elváltozásokat! Erről ITT )A cukorbetegség, és a reflux valódi kiváltó oka a túlzott cukor, és szénhidrát fogyasztás.

Összefoglalva: A cukor káros hatásai messze túlmutatnak az üres kalória problematikáján. A cukor pusztító hatással van az ember egész anyagcseréjére, elhízást és egy sor más komoly betegséget okoz.

#11. A zsíros ételek hizlalnak

Aki sok zsírt eszik, annak a testén sok zsír fog lerakódni? Az a dolog ugyanis, ami összegyűlik a bőrünk alatt, és amitől puhának és kövérnek látszunk, valóban zsír.

Annak ellenére, hogy a zsír több kalóriát tartalmaz grammonként, mint a szénhidrát vagy a protein, a magas zsírtartalmú diéta mégsem hizlal.

dieta-zsir-szenhidrat-greenlife.hu

 

Ha sok szénhidrátot ÉS sok zsírt fogyasztasz, valóban meghízol. De erről NEM a zsír tehet. Az un. ketogén diéták bebizonyították, hogy aki sok zsírt és kevés szénhidrátot fogyaszt, az sokkal könnyebben lefogy, mint aki kevés zsírt és sok szénhidrátot fogyaszt .  A cukorbetegek többsége, és a refluxosok nagy része is jót tesz  magának, ha fogy. Ha nem kell fogynod, akkor is zsírosan étkezz, mert javítja a betegségedet.

Összefoglalva: egyél zsíros ételeket szánhidrát nélkül! Tegyél egy próbát, hogy mennyi zsírt ( töpörtyűt, vajat, zsíros húst, szalonnát, zsíros kenyeret 😉 ) tudsz megenni kenyér nélkül. ( igen, ez egy vicces mondat akar lenni ) A nagyon kalóriadús zsír fogyasztásával is csökkenni fog a kalóriabevitel. Egyszerűen a szalonna hagyma párosítás nem a nagy bezabálások étke. ( használd az ölölszabályt, és kerüld a szénhidrátokat, amennyire csak tudod!)

Két dolog miatt csökken a kalóriafogyasztásod, ha zsírosan étkezel, szénhidrát ( pl. kenyér) nélkül.

#1. nem eszed meg a kenyeret, krumplit, rizst, tésztát! Ennyivel kevesebb a kalóriabevitel.

#2. nem tudsz megenni egy tányér zsíros körömpörköltet, szalonnát, vesevelőt, vagy zsíros sajtot kenyér nélkül. Egyszerűen jelez a gyomrod, az agyad. Valahogy megundorodsz. Próbáld ki!

Ha ott van a kenyér, vagy a nokedli, az utolsó cseppig kitunkolod a zsíros szaftot is.

PRÓBÁLD KI! ( ez egy óhajtó mondat, és nem felszólító)

Dönts magad, most már többet tudsz az igazságról.

Folytatom: 🙂             Greenlife.hu Webáruház

Virág Éva
alga-, és vitaminszakértő
reflux tanácsadó

*atofágia:

Sejtes önemésztés, melynek során a feleslegessé vált, elöregedett vagy károsodott sejtrészek megemésztődnek és lebontásra kerülnek. Ezen az úton keresztül tartja fenn a szervezet a sejtek felépítő és lebontó folyamatainak egyensúlyát, szabályozza a sejtek növekedését, valamint lassítja a sejtek öregedését.

Többek között az autofágia sérülése is szerepet játszik sok daganatos betegség, a 2-es típusú cukorbetegség illetve a Parkinson-kór kialakulásában.

Az autofágia kifejezés a görög “auto” (jelentése: saját) és “phagein”(jelentése: enni) szavak összetételéből ered.

**jobban csökkenti a testzsírt, mint a kalória megvonásos, alacsony zsírtartalmú étrend, annak ellenére, hogy az alacsony szénhidráton élők annyit ehetnek, amennyit akarnak ,
szignifikáns mértékben csökkenti a vérnyomást,
csökkenti a vércukor szintet, és sokkal hatásosabban javítja a cukorbetegség tüneteit, mint az alacsony zsírtartalmú étrend,
jelentősen növeli a HDL (jó) koleszterin szintjét,
sokkal jobban csökkenti a triglicerid szintet, mint az alacsony zsírtartalmú étrend,
az LDL (rossz) koleszterin mintázatát a nagyon kicsi, sűrűről (nagyon rossz) nagy LDL-re (nem ártalmas) változtatja,
az alacsony szénhidráttartalmú diétát könnyebb tartani, valószínűleg azért, mert nem jár kalóriamegvonással, vagyis éhezéssel. A vizsgálatok szerint sokkal többen képesek végigcsinálni, mint az alacsony zsírtartalmú diétát.

forrás: https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_mainstream_taplalkozastudomany_11_legnagyobb_hazugsaga.htm

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

 • Green Life Alga Cleaner, Chlorella Vulgaris és Psillium tartalmú béltisztító és méregtelenítő étrendkiegészítő

  Green Life Alga Cleaner

  10.970 Ft
  Kosárba rakom
 • Green Life Alga Mátrix 240 db kapszula

  17.870 Ft
  Kosárba rakom
 • green-life-alga-regenon-pro-es-prebiotikum-90-db-kapszula

  Green Life Alga Regenon Pro-, és Prebiotikum 90 db. kapszula

  13.470 Ft
  Kosárba rakom
 • green-life-alga-tabletta-750-db-chlorella-vulgaris

  Green Life alga Tabletta 750 db Chlorella Vulgaris

  12.870 Ft
  Kosárba rakom
 • Akció! green-life-chlorella

  Green Life Chlorella Alga Tabletta (750 tabletta)

  11.970 Ft 10.970 Ft
  Kosárba rakom
 • Akció! greenlife-megamulti-multivitamin-ital

  Green Life MegaMulti Koktél folyékony multivitamin ital

  13.870 Ft 8.870 Ft
  Kosárba rakom
 • Akció! green gold imune kep

  Wellstar Imune Alga Green Gold

  13.870 Ft 11.470 Ft
  Kosárba rakom

A témához kapcsolódó cikkek:

Fogyókúra! 5+1 tipp, hogy el ne bukj!

A fogyókúra nehéz kérdés. Jobb nem fogyókúra kampányban gondolkodni, hanem egy életmódváltásban. Tudom, hogy ezt mondja neked mindenki, de itt kapsz néhány ötletet, hogy nem fájjon annyira, és megszokd az egészségesebb étkezést. 

Figyelmeztetetés:
A termék hatásai egyénileg változhatnak, a gyártó nem garantálja mindenkinél az egyforma hatásmechanizmust. A leírt adatok kizárólag tájékoztató céllal, a Magyar Alkotmány 61.§-ában rögzített szabad vélemény-nyilvánítás alapján íródtak. Az itt szereplő életmódra és táplálkozásra vonatkozó adatok és ajánlások szabad véleményt tükröznek. Mindamellett, hogy a leírtak szóról szóra igazak, nem minősíthetők diagnózisnak, vagy kezelési javaslatnak. Itt azt kell javasolnom, hogy mielőtt alkalmaznád az itt megfogalmazott dolgokat, keresd föl orvosod, és kérd ki a véleményét.
Figyelem: Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására, az étrendből hiányzó anyagok pótlására, esetleg speciális étrenden lévők (fogyókúrázók) táplálkozásának kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatás célját szolgálják, nem utalnak a termékkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására.