Oldal kiválasztása

8+1 kamu. Szándékos tévedések a refluxról?

Szerző: | Savas Reflux

Szerinted kamuznak a reklámok? Szerintem igen. Hosszú lesz, de tanulságos.

Vajon miért? És hogyan?                 Greenlife.hu Webáruház

 

     +1. Kamu: a gyógyszer az gyógyszer.

Tény: A gyógyszer az gyógyít.

Gyógyszernek neveznek minden olyan vegyszert, amit gyógyszertárban vehetsz. Egy részük megszünteti a tüneteket, de valójában nem gyógyulsz meg. Ez egy jól átgondolt, és megtévesztő szóhasználat.

Patikaszer: mert patikában veszed, így rendben van.

Orvosság: mert az orvostól kapod, ez is rendben van.

Medicina :orvosi anyag, valóban!

De: a gyógyító hatás sokszor csak egy hozzáragasztott gondolat. És ehhez csiriz* a reklám.

Valójában nem minden gyógyszernek nevezett készítmény gyógyszer. (gondolj csak a lázcsillapítókra, fájdalomcsillapítókra, a magas várnyomás gyógyszerekre, vagy akár a reflux gyógyszerekre, a cukorbaj gyógyszerekre,)

Na, ez ám a KAMU a javából!

A ‘+1 kamu’   a 8 másik kamu végén volt. Ha ezzel nem értesz egyet, akkor többi érdektelen. Így átraktam az elejére is.

megteveszto_dolgok_a_refluxrol

Ne lepődj meg!

Innentől másképp látod a gyógyszer-kommunikációt? (Ha igen, írd meg kommentben. Előre is köszönöm a véleményt)*

     1.Kamu: Ég a gyomrod, refluxod van.

Tény: A gyomorégés nem azonos a refluxszal. Tény, az is, hogy az egyik leggyakoribb, és elsődleges tünete a refluxnak, ha gyomorégést tapasztalsz. Ez is egy megtévesztő szóhasználat, mert talán tudod, hogy nem a gyomrod ég, hanem a nyelőcsöved. A fájdalom receptorok agyi huzagolása közel esik egymáshoz,  a nyelőcső alsó szakasza, és a gyomor között az agy nem tudja elkülöníteni a fájdalom helyét.

Amikor valóban a gyomor fáj, az a gyomorfekély velejárója. Ez esetben a gyomor védő nyákja sérült, és a szakadozási pontokban védelem hiányában sebesedés alakul ki. A gyomorégés szóhasználat valódi tartalma mögött gyomorfekély áll.

Viszont nem tudok jobb, egyszerű kifejezést. ( nyelőcső égés??? 🙁  )

.

     2. Kamu: Csak akkor van refluxod, ha gyomorégésed van.

Tény: A ’gyomorégés’ a reflux tünet együttes egy, és gyakori jele.

Sok esetben fordul elő azonban, hogy a klasszikus gyomor körüli égő érzés nem jelentkezik. A reflux ugyanis a savas gyomortartalom visszafolyása, és amilyen tünetet a sav maró hatása okoz, az mind maga a reflux.Az álarcos fojtogató.

Asztmatikus, tehát valóban fojtogató tünete is lehet, olvasd el a reflux 50 jellemző tünetét (kattints), és gondolj akkor is a savas visszaáramlásra, ha életedben nem volt ’gyomorégésed’

     3. Kamu: sok a savad.

Tény: Nem valószínű.

A valóság, hogy valószínűleg éppen annyi a gyomorsavad, amennyire az elfogyasztott ételek emésztéséhez szükséged van,(vagy kevesebb), mert a gyomorsav termelést az elfogyasztott étel váltja ki. Az üres gyomorban alig termelődik gyomorsav, egyfajta takarékos üzemmód folyik, étkezéskor aztán indul a nagyüzem.

Az ételek emésztéséhez kell a gyomorsav. Az a vizsgálatok eredménye, hogy az esetek nagy, majdnem 90 %-ában kevés a termelődő sava a ’nyugati típusúan’ táplálkozó embernek.

Gyomorsav hiányában a nem kielégítő emésztés következménye lehet a gázosodás, a gázosodás következménye a feszülő gyomor, és a feszítésnek nem tud ellenállni a zárógyűrű, és a nyelőcsőbe, vagy feljebb türemkedik a savas gyomortartalom. Igen jó eredményeket értek el savtermelés fokozásával, és emésztőenzimek adagolásával a reflux ellen. Ez meglepő? Erről itt.

Nem sok tehát a savad, 1000 panaszosból átlag 1-nek van olyan betegsége, amelyben sok gyomorsav termelődik.

Az egy másik dolog. Amikor valóban sok gyomorsav termelődik ( Zollinger-Ellison szindróma )***

Hidd el, majdnem biztos, hogy nem te vagy az az egy. Erre 999 ezrelék esélyed van. 🙂

1_ezrelek_csak_hogy_sok_a_savad

Nem kell tehát gavis..n, re..i, stb savlekötökkel tűzoltani!

     4. Kamu: Nem nagy ügy! Apámnak is sok volt a sava. Naés?

Tény: igenis komoly betegség lehet belőle.

A kialakuló folyamatos gyulladás sebeket, fekélyeket idéz elő a nyelőcső nyálkahártyáján. A fekélyek gyakran hegesedve gyógyulnak, a nyelőcső rugalmatlan lesz azokban a pontokban, és beszűkülhet a keresztmetszete is. Szélsőséges estben csak folyékony állagú étel tud áthaladni, és komoly fájdalmakkal jár.

Nem riogatás a nyelőcsőrák sem, Elhanyagolt refluxból sajnos kialakulhat.

Ha a savas gyomortartalom bekerül a légutakba, ott tüdőgyulladást, asztmát gerjeszthet. Hát kinek van arra szüksége?

A gége és a torok, a középfül is begyulladhat a savgőzök maró hatása következtében, olyan makacs fertőzéseket produkálva, amiből hetekig sem tudsz kilábalni. És rendszeresen, megmagyarázhatatlanul visszatér.

 

     5.Kamu: A paradicsomtól, meg a kávétól van.

Tény: a visszaáramló gyomorsav miatt érzed az égő érzést.

Valóban, bizonyos ételek, így a paradicsom, és a kávé is erőteljesebb savtermelésre készteti a gyomor megfelelő sejtrétegét, a gyomrodban ilyen étkezések alkalmával az étel mennyiségéhez viszonyítva több gyomorsav lesz.

Azonban, ha gyomorsav a helyén marad, akkor rendben is van, míg, ha megnyílik a nyelőcső –gyomor záróizom, akkor az több, mit kellemetlen.

A záróizom elgyengülése bizonyos gyógyszerek (nyugtatók, szivizom lazítók, simaizom lazító gyógyszerek…..), és egyes ételek ( finomított szénhidrátok, cukrok, kakaó egy összetevője, …) következménye, a kávé, és a paradicsom  éppen ebben nem ludas.

     6.Kamu: a szódabikarbóna, az jó lesz.

Tény: a szódabikarbona egy savközömbösítő.

Valóban, néha, kivételes alkalmakkor hasznos egy kis szódabikarbona kúra a gyomorsavas hatást csökkenteni, akkor, ha ez évente párszor előfordul, ne tétovázz! (a vény nélkül kapható savlekötők nagy hányada is kalcium-bikarbonát alapanyagú, azaz a gyógyszertárban is izesített szódabikarbonát árulnak savlekötőnek. A reklámok persze nem úgy íródnak, hogy: vegyél egy kis kiszerelésű, cukrozott, drága szódabikarbonát!)

De nem jó út a reflux gyógyulásához a gyomorsav csökkentése.

Rendszeresen ne használd, se a por, se a gyógyszer változatát, különösen ne tejjel együtt fogyasztva. (gyakori a reflux ‘házikezelése’ tejjel) Keresztreakció léphet fel, aminek erős fejfájás, migrén a következménye, és aztán mehetsz a következő körben fejfájás csillapító gyógyszerért. (aminek mellesleg lehet izomlazító hatása, aminek a hatása, hogy gyengül a záróizom, aminek a következménye, hogy megnyílik a gyomor-nyelőcső záróizom, aztán visszaáramlik a sav, és megint beveheted a szódabikarbonát…)

Komoly vérnyomás emelkedés is lehet a rendszeres szódabikarbona fogyasztás következménye.

Csak óvatosan a szódabikarbonával!

      7. Kamu: a savgyógyszer a végleges megoldás

Tény: a reflux gyógyszerek csökkentik a gyomorban a gyomorsavat.

A mai ’reflux gyógyszerek’ vagy közömbösítik a termelődő gyomorsavat, vagy kettö különböző biokémiai folyamat alkalmazásával (H2 receptor gátlók, vagy PPI) meggátolják a gyomorsav képződést, akár 98%-ban képesek blokkolni a sósav termelődést a gyomorban.

A gyomorsav termelést gátló vegyszerek nem reflux gyógyításra lettek kifejlesztve.

Kifejezetten a fekélyes, sebes állapot megszüntetését célzandó, az irritáló gyomorsavat blokkolni készültek. Ebben a funkcióban kiválóan teljesítenek. 4-6 hét alatt a gyomorfekély, a nyelőcső fekély, a gyulladás szépen regenerálódik. Rájöttek, azonban, hogy ha nincs sav a gyomorban, akkor nem irritáló a visszaáramlás.

Azaz a reflux, a visszaáramlás nem szűnik meg. De legalább nem mar! 🙁

És elkezdték nyakló nélkül felírni a betegeknek ezeket a hatóanyagú vegyszereket (több száz fantázianéven), ma a 2. és 4. leggyakrabban eladott hatóanyagú gyógyszerek. Nem szabad néhány hétnél tovább alkalmazni. (nem én találtam ki, olvasd el a gyógyszer tájékoztatóját) Tehát nem végleges, legföljebb átmeneti megoldás,  hosszan alkalmazva komoly mellék, és utóhatásokat okozhatnak.

     8.Kamu: a gyógyszert életed végéig szedni kell.

Tény: a tájékoztatóban feltüntetett (néhány hétnél?) időnél tovább nem szabad szedni.

A komoly mellékhatások súlyosabbak lehetnek az előnyöknél.

Meglepő, hogy a betegek közel fele nem is tudja, miért szedi az adott gyógyszert, némelyeknek a kórházi kezelést követően a háziorvos egyszerűen felülvizsgálat nélkül átveszi a gyógyszerezést, másoknak a reflux tünetek gyors elfedése céljából írják fel, és úgy marad 5-10 évig.

(gondold végig, hogy a leterheltség miatt a háziorvosi gyakorlat az, hogy az orvos hónapokig nem is látja a beteget, az asszisztens elveszi a váróban a TAJ kártyát, és a számítógépben jegyzett gyógyszerek receptjeit kiadja pár perc múlva. Nem az orvos hibája, figyelj a gyógyszereidre!)

tabletta_koktel_egy _eleten_at

Az orvos általában tisztában van a hozzászokás lehetőségével, és a gyógyszer elhagyásának kényelmetlenségeivel, úgy tájékoztat, hogy életed végéig szedni kell.

Pedig nem! Nemcsak nem kell, hanem nem is szabad. Keress más megoldást!

 

     +1. Kamu még egyszer: a gyógyszer az gyógyszer.

Tény: A gyógyszer az gyógyít.

De: a gyógyító hatás sokszor csak egy hozzáragasztott gondolat. És ehhez csiriz* a reklám.

Nem minden gyógyszernek nevezett készítmény gyógyszer.

Ez itt mai hír:  Olvasd el, gyere vissza! Na ugye mondom neked, hogy nem mind arany, amit…. fényesítenek!!! 🙁

Feketelistára került az Advil, a Nurofen és még sok népszerű gyógyszer! Tájékoztató >>

Mostantól másképp látod a gyógyszer-kommunikációt? (Ha igen, írd meg kommentben. Előre is köszönöm a véleményt)

Jó egészséget! Pontos ismereteket!         Greenlife.hu Webáruház

Folytatom::-)

Virág Éva

alga-és vitaminszakértő

reflux tanácsadó

**a gyógyszerek áldás. Kifejezetten a túlgyógyszerezés, és a megtévesztő szóhasználat ellen emelek szót. Amikor valóban kell a gyógyszer, akkor nagyszerű, hogy kéznél van, Azért erre is akad példa bőven.

*csiriz: egyfajta házi ragasztóanyag

https://www.kfki.hu/~cheminfo/hun/teazo/miert/m00/csiriz.html

***https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/zollinger-ellison_szindroma/957

Felhasznált anyag: 4 tévhit a refluxról (refluxgyogyitas.hu)

Köszönet Szendi Gábornak a honlapján közzétett fordításokért.

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

5 meglepő tünet, ami savas refluxra utal.

Ha ezek közül 3-nál többet tapasztalsz, biztosra veheted, hogy nem a véletlen műve. Ez a közérthető videó segít megérteni az okokat és összekötni a szálakat.

savas reflux tünetei

5 meglepő tünet, ami savas refluxra utal.

Ha ezek közül 3-nál többet tapasztalsz, biztosra veheted, hogy nem a véletlen műve. Ez a közérthető videó segít megérteni az okokat és összekötni a szálakat.

savas reflux tünetei

[activecampaign form=7]

A témához kapcsolódó cikkek:

A bélflóra szerepe. Így állítsd helyre.

A bélflóra szerepe. Így állítsd helyre.

Az egészség egy egység. Rend a szervezetben. Ennek része a az emésztés. Mivel tápanyagot az emésztéssel viszünk a szervezetbe, a hasznos baktériumflóra szükséges. A bélflóra baktériumai segítik az egészség fenntartását. Így állítsd helyre a bélflórát!

Salvus víz kisokos. Gyomorégésre, refluxra?

Salvus víz kisokos. Gyomorégésre, refluxra?

A Salvus víz sokrétű felhasználása méltán teszi híressé a Bükkszéki sós forrást. A Salvus víz használata mégis felvet érdekes, és a rendszeres használóknak fontos kérdéseket. Elemezzük együtt! 

Mondhatnád, hogy a túlevés a gond. Mondhatnád, hogy a haspuffadás utána. Azt is, hogy semmi gond az ünnepi lakomával, attól ünnep az ünnep. Pedig bizony, a kövérség, és a diabetes alapja is lehet. 

Így volt ez évezredekig...diabetes nélkül

...  korábban- vadászó gyűjtögető korunkban- a nagy lakoma volt az ünnep, azaz amikor nagyvadat ejtett a közösség, azt megünnepelték, és elfogyasztottak mindent, amit csak bírtak, azért is, mert nem tudták tartósítani.Mi, az EMBER, degeszre ettük magunkat. 
Ahogy társadalmilag fejlődött az ember, tartalékolni tudott, az ünnep természeti jelenségekhez kötődött, azt felszabadultan, dínomdánommal tették emlékezetessé azt.

Ahogy a mai gazdagságot, és technikai fejlettséget elértük -mi az emberiség-, minden nap ünneppé vált.

Már ami a fogyasztást, a lakomát illeti. Itt tartunk. Nap, mint nap eszem-iszom van. Aztán nap, mint nap betegség: kövérség, diabetes, szív és érrendszeri problémák.... nem sorolom.

Nem élünk meg ínséget az ünnepek közötti időszakokban.

Boldogra ettük magunkat, most betegre esszük magunkat! Összekapcsolódik a jó érzéssel, boldogsághormont termel a testben a finom étel. Ez axióma. Azaz megdönthetetlen tény. Alapadat.

Vannak ételek, amelyek gyorsan kiváltják a boldogságérzést, és mások lassabban, de a boldogsághormon-löket, mindenképpen megjön.
Nos, ettől tudunk evésfüggővé válni, egyfajta drog-löket ez.

Minél gyorsabb a hatás, annál jobban érezzük magunkat, így be is zárul a kör.

Ha tehetjük, mindannyian eltoljuk az étkezéseinket a gyorsabb boldogság-hatást biztosító ételek felé.

Helyben vagyunk: édességek, csokoládé, cukrok, finomított szénhidrátok minden ételben. Szinte azonnal felszívódó étel-összetevők, amelyek boldoggá, függővé, és beteggé tesznek.

Ezért válik járvánnyá a civilizációs betegségek csoportja. (tudod: a cukorbetegség, a diabetes, a gyomorégés, a reflux, haspuffadás, az elhízás…..)

Nem Te tehetsz róla, de a boszorkánykörön belül vagy.

diabetes-nem-boszorkanysag

Az evolúciós fejlődés a boldogságérzet vágya felé kerget, a fogyasztói társadalom ennek kiszolgálásával hajszolja a profitot.

Jövök mindig az összeseküvés elmélettel, de ne úgy képzeld, hogy néhány gonosz találkozik valahol, összeül, és megbeszélik, hogyan legyen nekünk rossz.(és persze nekik jó) Nem, nem, összeülniük sem kell, a tőke természete a lefele húzó spirál, kiszolgál ja a lustaságot, az édességvágyat, a kényelmet, aztán jó kis profitért kiszolgálja , hogy mégiscsak életben akarsz maradni, és mindenek ellenére még egészségesen. Kapsz gyógyszert, vagy legalább ígéretet, hogy csináld csak , amit eddig, majd ez, vagy az megvéd, és nem lesz semmi baj. 

Pedig lesz. 

Nem, nem egy ünnepi lakomától. De évi 365 lakomától már igen. 

Nem a Te hibád! De a Te életed. A Te egészséged.

Ünnepélyes gyomorégés. Lakodalmas betegség minden nap? Na de tényleg? Éppen ünnepek alkalmával beszéljünk erről?
Az ünnep, mégiscsak ünnep! Igen.

Az ünnep attól ünnep, hogy nem mindennapos. Talán attól is, ha ünneplőbe öltözteted a szívedet. ( aztán jól megtömöd a gyomrodat 🙁 )

Azonban, ha el akarod kerülni a gyomorégést, a haspuffadást, a diabetes megriaszt, és nem akarsz cukorbeteg lenni, figyelj a mennyiségre.

Ha szokásoddá válik a falatkázás, a mértéktartás, akkor elkerülhető a meghízás, megelőzhető a diabetes, és a reflux sem fog kínozni. ( igen, tudom, ezek közhelyes mondatok, de annyira igaz, hogy mégiscsak gondold végig)

A finomított ételek csapdája oda vezet, hogy az evés öröméért eszünk, és nem azért, hogy éljünk.

Minden benne van, amiért korábban küzdeni kellett: cukor, só, zsír, ez együtt maga a kéj, és ebből kifolyólag, maga az ördög. Mert alig lehet ellenállni.

Az ördög a részletekben van. 

adag_mennyiseg

Ebből a nézőpontból ritkán nézünk rá a mai gasztronómiai kultúrára, pedig a cukor, só, zsír hármas jellemző az utcakajákra, és a rafinált kulináris költeményekre is.

Arra biztatlak, hogy egyél finomat, és egyél keveset.

Ezzel azt is mondom, hogy kerüld az utcakaját – erre nem tudok jobb szót, ami kifejezi kissé a rosszallásomat is-, mert egyre művibb, rafináltabb, és egyre nagyobb adagokat adnak, és azt is mondom, hogy kövesd a jóból keveset gyakorlatát.

Csakis tudatos elhatározással lehet ezt csinálni, a dolog természetéből következik, hogy a tudatalattid ellened dolgozik. A tudatalattidat pedig megdolgozzák a reklámok, olyan vágyakat keltenek, amikre nincs is szükséged, majd újabb vágyakat, amik magadtól eszedbe sem jutnának. 

Hogyan dolgozz a furfangos tudatalattid ellen, avagy hogyan állítsd az egészséged mellé?

Cselezd ki, elégítsd ki, hallgattasd el!

5 apró trükk: (és még egy módszer ITT

  1. Ne ülj le éhesen az asztalhoz. Igyál étkezés előtt egy forró teát. ( a víz nem jó, mert nagyon gyorsan kiürül, és aztán kifejezetten éhségérzetet kelt)
  2. Igyál egy kollagén koktélt. *A test sok funkcióját támogatja, és kissé megduzzad a gyomorban, lassan emésztődik, hosszan nem leszel éhes, tiszta fehérje, kiegyensúlyozza a vércukor-inzulin ingadozást)  
  3. Ha merítesz az ételből, a mérték legyen az öklöd. Ez általában egy merőkanálnyi. ( ITT a módszer) 
  4. Ne egyél több fogást. Csak egyet egyszerre. Majd 3 óra múlva egy következő fogást.
  5. És újabb három óra múlva a desszertet.

Így nem leszel csalódott, hogy megvonsz magadtól valamilyen finomságot, mert mindent szabad. Csak mértékkel.

A mérték a tested mércéje: az öklöd, a markod, a tenyered, a kezed.

Eleinte kevésnek fog tűnni, mert a szemed sokkal nagyobb adagokhoz szokott.

Ha mindezt megtámogatod lassan felszívódó szuperélelmiszerrel, például étkezések között rágcsált Alga Tablettával, egy egy pohár kollagénnel, biztosan kicselezheted a tudatalattid ördögét.

Tudj meg többet a szuperélelmiszerekről (bővebben ITT ) amelyek nemcsak az étel mennyiségét segítenek csökkenteni, hanem egyéb pozitív mellékhatással is szolgálják a testedet.

Megszüntetik a funkcionális éhezést, kiegyensúlyozzák a biokémiai folyamatokat, és rendbe teszik az emésztésedet.

funkcionalis-ehezes-dibetes

A funkcionális éhezés az, amikor nem a kalória kevés, hanem hiányzik 'valami'. Az EMBER tízezer évekig csak evéssel, vagy ivással tudta pótolni a szervezete számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, micro mennyiségű 'valamik' ,amelyek hiányában betegek lettek-volna. Úgy jelez a test, hogy éhes, éhes, éhes. 

Ma is így jelentkezik a 'valami' hiánya. Éhesség formájában. Bár ma vért vesznek, és próbálják megállapítani mi is hiányzik, olyan összetett a testünk rendszere, hogy azt vagy sikerül megtalálni, vagy nem. Legjobb nagyon összetett élelmiszert fogyasztani ( jó sok értékes szuperélelmiszer alkalmas erre ITT egy ), vagy egy nagyon jól összeállított multivitamint. (erről bővebben ITT) 

Most ezt utálni fogod: az ünnep nem a zabálásról szól. A családról, akivel olyan ritkán találkozol, a lelki emelkedettségről, a segítésről, az örömről. ( és persze azért a háziasszonyoknak a jó sok munkáról)

Találj örömteli elfoglaltságot: sétálj a parkban, hallgass zenét, figyeld a madarakat az ablakodból, a jégcsapok hízását az ereszről. Lazíts, lassíts. 

Nézd a játszótéren játszó boldog gyerekeket! És mosolyogj!

boldogsag-diabetes-nelkul

Ezzel kényelmesen elkerülheted a reflux, a haspuffadás, a diabetes, a cukorbetegség, és számos más civilizációs probléma kialakulását.

Hát ennyire egyszerű! ( persze tudom, hogy nem, de ha ma nem kezded el, holnap sem fogod!) 

Dönts magad, most már másképp nézed a tényeket!                                          Greenlife webáruház 

MI DOLGOZUNK AZ ÜNNEPEK KÖZÖTT IS! A segítség elérhető!

Folytatom: 🙂

Virág Éva

Alga és vitaminszakértő

Reflux tanácsadó

 

https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_2-es_tipusu_diabetesz_lowcarbra_gyogyul_kezelesre_romlik.htm

*a kollagénről bővebben: 

https://tenyek-tevhitek.hu/a_kollagenek_jot_tesznek_a_bornek_az_izmoknak_es_az_emesztorendszernek.htm

 

Virág Éva

Virág Éva

alapító, tulajdonos: greenlife.hu

Elkötelezett természetvédő vagyok, és bioboltosként elkötelezett a természetes anyagokkal gyógyulás mellett. 11 éve foglalkozom táplálék kiegészítőkkel. Meggyőződésem, hogy nagyon sok esetben gyógyszerek nélkül is gyógyulhat az ember.

Bővebb infó a szerzőről itt >>

Figyelmeztetetés:
A termék hatásai egyénileg változhatnak, a gyártó nem garantálja mindenkinél az egyforma hatásmechanizmust. A leírt adatok kizárólag tájékoztató céllal, a Magyar Alkotmány 61.§-ában rögzített szabad vélemény-nyilvánítás alapján íródtak. Az itt szereplő életmódra és táplálkozásra vonatkozó adatok és ajánlások szabad véleményt tükröznek. Mindamellett, hogy a leírtak szóról szóra igazak, nem minősíthetők diagnózisnak, vagy kezelési javaslatnak. Itt azt kell javasolnom, hogy mielőtt alkalmaznád az itt megfogalmazott dolgokat, keresd föl orvosod, és kérd ki a véleményét.
Figyelem: Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására, az étrendből hiányzó anyagok pótlására, esetleg speciális étrenden lévők (fogyókúrázók) táplálkozásának kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatás célját szolgálják, nem utalnak a termékkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására.